life is beautiful

life is beautiful

Thursday, October 12, 2017

Bebel je lebih ni

Ya Allah kalau nak tahu tahun ni tahun paling malas nak update blog. Ekeke bajet ada orang baca. Sedar tak sedar beberapa bulan je nak ke akhir tahun. Apa perkembangan setakat ni? Yang aku nampak buat masa ni, koleksi bokitta aku je makin bertambah. Dan juga berat badan. KAHKAHKAH yang tu tak lawak. Duit kata nak menyimpanlah apa lah, tahi je semua. Eh sakit hati pulak dengan diri kita sendiri.

:DD

Jadi, lagi beberapa bulan nak ke akhir tahun ni, boleh ke idok buat simpanan sendiri? Please lah nak tikam diri sendiri. Berbelanja macam berada sangat tau. Asal ada duit lebih sikit ada jeee benda yang di create kat kepala otak. Tu baru duit lebih sikit... kalau duit banyak banyak dan banyak?? Ermmm.

Mohon diri sedor diri.

Semua salah bokitta. Kalau tak hunting yang new designs, aku galak hunting the oldies. Kongajaq betui la diri ni. Tahan la sikit napsu tu weii. Beribu dah habis dalam tak sedor. Eh ter up pulak. Kahkah. Kang riak nnt orang marah. Ko setakat tudung je pon... basuh2.. lama2 kain dia pudar gak... bukan boleh pakai tutup jenazah. Ermm. Dah minat, nak buat cemana.

Sebab maybe buat masa ni, rate dia masih aku mampu milik. Eh manatahu, korang pon esok2... pakai jugak. Dulu aku kutuk gak pesal ko mahal nau. DULU. Sebab gaji kecik. LOL. Now rasa nak pakai quack quack mungkin belum lagi and tak kot sebab malas nak lilit2. Ehhhh. Tapi jangan riak. Kot mana tahu tiba2 terbukak hati, ko nampak aku lilit duck. Ehehehe. Ke tiba2 aku suka pulak mengumpul bawal exclusive. Haaaaaa.

Ikut kemampuan diri lah.

Dulu mampu pakai proton, now up level yang lebih expensive. Bukan riak. Tapi sebab rasa mampu. Macam tu lah. Dont judge people. Sometimes kita tak rasa zaman kesusahan dia. Bila dah berada sikit, reward kat diri sendiri. Penat kerja keras kan. ;p

Kenapa tutup hidung? Sebab hidung kemek. Dan malu nak selfie. Tapi nak bagitahu, rezeki takkan pernah salah alamat. Masa baru launch aku diam je. Sebab tengah berpuasa poket. Tapi bila dapat harga yang reasonable, ehhh beli lah satu. Kahkahkah. Dasarrrrr sangat perangai. Tu LE tau. Tapi harga dia tak segila duck. Mampu lagi. Ehehehe. Kbai!












Thursday, September 07, 2017

Raya Haji 2017

Tahun ni semua turn raya kat shah alam. Merasa la beraya diperantauan berjauhan dari mak bapak sendiri kahkahkah. Well, begitu lah nasib bila dah berkeluarga sendiri. Kena plan tiap tahun nak raya mana. Bagi aku, okay je asalkan tak bergaduh masam muka. Ko nak raya je kot so tak payah la sampai nak bercerai berai. Gitu.

Its depends. Ada tu tiba2 jadi setahun sekali pulak beraya belah daddy. Ikut budi bicara. Kadang2 time raya banyak plan nak berjalan. Kalau tak kena plan... kos minyak, tol dan jugak masa boleh kelihatan membazir. Hahaha. Kena bijak kat situ.

This year raya haji kemain dapat cuti lama berganti ganti. So kita settle kat shah alam dulu. Lagipun takde rushing kemana-mana. Settle shah alam baru gerak balik sban. 


Selamat hari raya haji -ucapan dari Dareez Zaumar. This year kami tak sempat nak buat korban. Tengok lembu orang kena sembelih jelah. Insyallah next year mana tahu ada rezeki melimpah ruah... boleh kongsi bersama. Baju refill... tak rasa nak buat baju raya lain pon hahaha. Pakai jelah apa yang ada.

Usai beraya di shah alam, kami melawat kawasan ke tanjung harapan. Area port klang. First time aku sampai sini. Inilah muka muka idris family... tapi separuh je. Family akak ipar aku je dah ramai cenggitu.

So , bila nak tambah anak? KAHKAHKAH



Bai!







Wednesday, September 06, 2017

Sanah Helwah Anakku

Kerana anak pertama adalah anak yang dinanti,
Dia anak... dia penuh karenah.
Jadi janganlah kita membeza bezakannya dengan yang lain.
Kerana dia, aku belajar bersabar.
Kerana dia, aku belajar bagaimana mendidik anak anak.
Dan kerana dia,  aku menjadi lebih matang.

Selamat hari lahir yang ke 5, anakku.
#06092012
Nombor cantik, harap secantik akhlaknya.
Doa kami sentiasa mengiringi tiap langkahmu.



Aku macam biasa... masih mengekalkan baju kurung ittew. Upload kat ig, yang komen siap mention tenggelam aura anak, mak dia yang menyerlah kahkahkahkah. Well, baju tu trademark. So insyallah kalau takde perubahan kat atas diri ini, baju ni jugaklah yang kauorang akan nampak disetiap kali birthday Aqif. Tudung berubah takpe. Tak nampak kesan LOL

Tak celebrate lagi woih... semua bz. Nak celebrate sama sama dengan sepupu dia belah daddy.





Monday, September 04, 2017

Hari Merdeka di Bukit Malawati

Punyalah takde keje, kami sambut merdeka pegi Kuala Selangor borong ikan kat Pasar Penambang kahkahkah. Esoknya pulak raya haji. Dan tahun ni turn Shah Alam so memang mereput lah kat KL. 

Alang2 ke Kuala Selangor, singgah lah ke Bukit Malawati... bawa anak jalan2 walaupon cuaca boleh tahan panas berdenting. Aku bukan ah peminat sejarah.. spm dapat 4 kot tapi bukit malawati salah satu tempat yang aku nak sangat pegi. Kenapa eh? Sebab dulu masa sekolah rendah hobi membaca buku cerita... ada satu buku aku baca mengenai sejarah bukit malawati.... pasal meriam dia meletup sendiri apa tah tapi buku tu is jenis seram tapi genre sejarah. Kelas kan dak2 darjah 3 baca buku genre sebegitu. So memang nak pegi la satu hari nanti. Alhamdulillah termakbul gak walaupon tak dapat masuk rumah api. Eleh rumah api je pon ko dah kenapa nak sedeh.

Lunch kat D'Coral Ikan Bakar. Nak sangat makan ikan bakar kan, so layan jelah tekak suami. Ikutkan tekak aku, alang2 dah sampai sana, apa kata pekena nasi ambeng ibu kat tanjung karang. Tapi tulah, jalan jammed. Maybe yang balik kampung menghala Perak dan keatas guna jalan dalam. Padahal ailio aku dah ngecess start dari rumah. Kahkahkah this is not funny ye korang pasal makan boleh buat gaduh :D



Kemain lebar muka aku, lantak situ. Malas pikir. Kalau dah pipi pau tu nak sorok celah mana lagi pon taktau... i is redha. Ada lah gak kan pipi dari cengkung macam jerangkung harharhar cakap nak sedapkan hati. 

Ada kejadian lawak kat atas bukit nun. Usai aku snap pic diorang bertiga, dan2 sekor monyet rampas eskrem dareez. Punya lah terkejut sampai dareez tak kata apa2. Kami bantai gelak sakan... then baru dia nangis. Kahkahkah. Tulahhhh lainkali jangan duduk kat tempat sebarangan. Monyet memang banyak. Dan tak makan saman. Nakal eh sekor2 rasa nak jentik perut. Diorang ni memang lapar sokmo ke cane? Kat atas tu ada je pengunjung bagikan makanan untuk diorang. Dasar bela saka. Ciss.

Pegi atas bukit takyah jalan kaki, kita naik tram uolls. Tapi tulah pegi time panas, lepaknya sekejap je pon. View lawa... dari jauh sayup2 nampak selat melaka. Eh aku suka laaa pemandangan macam tu. Rasa tenang... rasa diri kau kerdil sangat... hakikat memang kau 'comel' pon kan ;p Rasa sayu je... or maybe sebab aku memang suka laut? So next trip kemungkinan aku minta daddy supaya bawak kitaorang ke Tanjung Tuan.



Beza diri sendiri yang tangkap gambar dengan suruh orang yang tangkapkan. Adeiiii sungguh terharu aku sampai rumah api dah sama kaler dengan langit. Grrrr maroh ni tahu tak. Tapi okayy la ada jugak sekeping gambar untuk dibuat kenangan. Nak pegi lagi insyallah mungkin berbelas belas tahun yang akan datang.

Nak bagitahu gak tuuuu bokitta istabrak kahkahkah jangan maroh uolls ;p kakak jarang beli design yang sebarangan.... sebab mahal satu, jadi kena lah beli sama nilai dengan duit yang kita keluarkan. Kedua, sayang lah kot kalau beli corak yang tak seswai dengan kita. Dulu2 masa mula terjebak, asal murah je beli. Hahaha now dah bijak sket. Tunggu mark down sale baru beli. Kakak layan jugak yang preloved... sebab kakak bukan jenis bajet cam banyak duit. LOL

Ni lah seketul meriam yang sempat diambil gambarnya. Suami i taknak layan i bergambar kat situ. Dia lebih pentingkan menunggu tram yang nak datang angkut kami turun ke bawah. Padahal dah panas berlengas senornya. Hihihi.

Aku suka jalan2 ke area Kuala Selangor... sebab rasa macam best. Rasa dekat sangat dengan diri ini auwmm. Dah nama budak kampung so sedorlah diri orang kampung. Settledown memang kat kampung lah agaknya. Doakan yang baik2. Mana tahu kot rezeki pencen awal. Duduk kampung, bercucuk tanam hahahaha. Ok tak kelakar, aku seriussss.






Bukit Gasing

Last month daddy dah start masuk class. Ada short course kena attend utk job dia. So secara officialnya dalam dua minggu sekali kami akan mereput kat rumah kahkahkah. Tak lawak hokeh... boleh sakit kepala tengok dinding kiri kanan ;p Jadi, dalam minggu yang dia takde kelas, atas inisiatif daddy sendiri, dia kena lah bawak kami jalan2.

Aku kalau ajak keluar memang fikir bawak anak2 pegi taman... senornya mak dia yang nak jogging hahaha. Kira 3in1 lah kot... sekali main taman,sekali aku jogging dan pegi sarapan kat luar. Unless ada hal nk kena pegi mall jadi kita pegi la. Tapi aku lebih suka pegi taman. (Read: i want jogging u know that nak kurus kan haha!)

Panjangnya mukadimah padahal aku nak cerita hiking kat bukit gasing jurr uolls.

Salah satu tempat jugak yang nak pegi... sepelaung dari rumah tapi tulah... asyik lupa. Dan kalini aku tak kira... kena pegi jugak. Kelakar jugak ah bila fikir ko hiking bawak anak banak bawah umur... ko bajet anak power pompom je kan... ko fikir fitness anak ko hebat hahaha. Sampai sana dengan laki aku sekali confuse budak2 ni boleh ke idak. LOL

But, yasss we made it. Sebab track dia pada aku takdelah mencabar mana. For beginner sangat sesuai.




Aku post gambar kat group, diorang tanya ni kat area mana hahahah susah nak cakap. Sebab 1st time naik sini jakun jap pon ada tak tahu la puncak mana yang aku tawan =D Rasa power ah kan bawak anak hiking hahaha. So lepas ni boleh la kita ke broga hill.

Masa turun gatal pi ikut jalan lain. Sekali bukan sampai kat pintu masuk bukit gasing.... sekali bukit kerinchi daaa hahahaha ni nak nangis ke nak gelak ke taktau la. Last2 turun bawah, tunggu grab kat depan komuter pantai dalam, balik semula ke pintu masuk bukit gasing amik kete. LOL sangat perangai.

Moral of the story, naik ikut jalan yang sama, balik pon kena ikut jalan yang sama ada pahammm. Masing2 cam terer je kekdahnya.