life is beautiful

life is beautiful

Wednesday, August 09, 2017

Raya RTM 2017

Aku lupa pulak nak tepek sini. Teringat masa kemas2 folder kat dalam phone. Eh ada rupanya jamuan raya ofis. Hahaha. Chorr dah masuk bulan Zulkaedah dah wey... dah nak raya haji. Takpe, takpe. Aku ceritalah jugak. Kang nanti ada yang komen eh unit korang takde buat makan2 ke. Eh eh asyik nak makan2 jerrrr mana tak gebunya badan masing2. Termasuk la yang sedang menaip ni. =D

Firstly, tahun ni unit aku takde jamuan raya official. Sebab apa toksah tanya... ramai noo membuyung. Disamping gaji pon lambat lagi... duit dah banyak habis raya haritu. Bajet takde. Kahkahkah. OKKK TIPU. Senornya dah plan kita buat jamuan raya besar besaran dua tahun sekali. Kerana kitaorang power semua makanan masak sendiri. (Read: Potluck kecuali satay) Tak daya la weyyyy setahun sekali masak2 untuk jamuan ofis yang kemungkinan besar ramai pengunjung LOL.

Ramai gak yang tanya tapi kami amalkan jawapan dasar tutup pintu dan alasan mak buyung tu lah. Hihi. So tahun ni kami pi makan2 kat jamuan orang.  

Seee, bukti ada mak buyung dalam unit aku. Eh tapi dah selamat bersalin baby boy nama Yusuf. Tahun ni memang korang pakat2 letak nama Yusuf ek? Aku amik aura ah jugak since ramai tanya bila nak menambah. Kalau menambah tu semudah calit2 terus ngandung, esok gak aku ngandung, esok gak terus beranak. Haha. Si Darezz since ada dua ketul baby kat rumah mak dia, pon nak jadi baby gak. Emm lantok ko la dik, janji bahagia. Aqif pon teruja gak nampak baby kat rumah tu. Eh nanti laaaa. Ummi ko nak kurus kedengking dulu baru pikir baby. Hahaha. Daddy dia pon sama gak mengenyam. Tanya2 anak nak adik tak. Hekelehhh, baik tanya aku terus. 



Yelah, tahun ni semua pegi raya jamuan orang. Paling best jamuan raya dari orkestra rtm. Mahunya tak best, kambing macam tak pernah habis... nasi berlambak sampai panggil2 orang makan. Ikutkan hati boleh tapau, aku tapau. Kahkahkah. Laksa joho dia ya auloh sedap gils. Tapi memikirkan diet diet diet jadi aku cover jugak walauponn (Read: Mata kat atas).

Memang paling best la sebab backdrop dia takde orang. So mari le bergambar macam kau tu tuan rumah. 

And last but not least,


Kau ada tak?
:DD








Monday, August 07, 2017

Resepi butter chicken sedap ikut tekak

Jarang aku nak masak makanan pelik cenggini. Disebabkan aku nampak satu posting kat fb so tekak adalah sangat memanggil2 nak makan... maka terjadilah jugak kejadian ia.

Bahan bahan
ayam isi
serbuk kari
tepung gandum
telur
garam/gula

Bahan Tumis
bawang putih
bawnag holland
daun kari
cili padi
fresh milk
cheese
black pepper

Aku rasa korang baca resepi pon dah tahu cemana nak buat kan. Maka tak payah la aku nak terangkan disini. Kalau tak reti gak, pi tengok belog kakak aziekitchen. Situ aku mencari resepi thorbaek disamping belog mat gebu. Cuma disini aku tambah jugak ah bebawang semua. Rasa macam derhaka pada makanan pulak kalau tak letak. Ke cane? Padahal masak lemak cili padi rilek je kau tak letak bawang. LOL




Silap aku kat sini tepung gandum kurang... so ayam tak rangup. Takpe takpe.... yang penting effort tu ada kahkah. Makanan cenggini sesuai dimakan sewaktu panas2. Kalau ikut tekak suami i memang tak ah. Bukan selera dia uolls. Tapi takkan lah disebabkan tekak dia membuatkan aku tak try resepi yg bukan2. Eh aku pon nak gak tekak versatile.








Thursday, August 03, 2017

Raya 2017

This year kami team raya Melaka. Amalan sistem giliran telah dipraktikkan sejak kami bernikah lagi muahahaha. Sepakat membawa berkat kekdahnya. Kebetulan, this year seminggu selepas raya adik aku nikah. So nak tak nak, kena spent banyak masa kat side aku. Kasi can lah.

Tahun ni kaler baju raya sekali harung dengan kaler tema time mengantar adik aku nikah nanti. Actually tahun ni memang tahun yang aku paling nanti2 kan, yelah... kata beraya side engko kan. Haruslah menu makanan dipagi raya mewah melimpah kahkahkah. Sapa orang melaka tahu la, dengan rendang ayam pencen, itu la ini la... sambal fucuk ikan bilis udang geragau santan la ehhh rasa nak makan semua tu banyak2. Cuma nenek aku tak masak ketupat daun... dah takde sapa nak menolong. Aku pon balik last puasa... sampai pon dah petang. Dengar kabor ketupat daun direbus di shah alam. Ermm tak heran LOL
 
Ini adalah panorama biasa kalau dah mak bapak bergambar berdua. Anak2 busy kat atas rumah bergumpal dan mengutip duit raya. Rindu nak balik kampung nenek selalu. Tapi apakan daya, kekangan masa. Sedangkan sebulan ada 4 minggu, mak bapak, keluarga mertua hatta keluarga sendiri pon berebut nak spent time together. Itu belum masuk lagi aktiviti diluar jangkaan. So yeah, enjoy your life. Hahaha apa aku merepek ni syaiton.



 
Mak dan nenek serta adik beradik mak dan jugak sepupu sepapat aku. Tahniah  kerana masih mempunyai nenek. Dapat la dengar dia mengomel sambil memberi kata kata nasihat tentang kehidupan. Seronok dengar ongtua berborak ni... macam2 hal kau boleh tahu. So hargailah mereka sementara hayat dikandung badan... kang esok dah takde, termimpi mimpi.

Ini baru separuh, ada lagi yang takde. Belum masuk sepupu2 mak. Pendek kata sekitar kampung ni penuh la haih sedara mara... cuma larat dengan tak larat je nak pegi beraya. Ikut kan hati aku layan je kalau diorg nak pegi. Dah kata jgn tinggalkan rumah nenek lama2 kang orang datang takde sapa kat rumah, baikkk kami menurut perintah. Hehe.




Tahun ni official mak aku menamatkan kerjayanya di sektor awam. Alhamdulillah berakhir dengan kesihatan yang baik... takde sakit2 dan yang paling penting takde hutang. Yeayy! Tahniah mak. Lepas ni boleh la menjalani hidup dengan tenang... takde terkejar masa untuk aktiviti kejiranan dan lain lain. Bapak aku pon terlepas tanggungjawab dia menghantar dan menjemput mak pegi n balik keje. Plan lepas ni pagi2 nak ajak mak pegi jogging pehtu pi sarapan pehtu pi jalan2. Hahaha. Oii ayah why so sawit :DD



This year merasa macam tahun lepas beraya ke batu pahat/muor. Kali ni buat kerja gila, sarapan terus disana kahkahkah. So sesudah subuh laju2 pecut kereta masing2. Nak sangat makan lontong, satay dan mee rebus di pagi hari. Ya Allah nikmat mana yang kau dustakan? Maka bersyukurlah.

Aku suka raya. Eh semua orang pun suka ye tak? Lepas ni jangan bising kalau weight naik mendadak. Aku dah fade up skang ni. Ko nak naik ke nak statik ke nak turun ke (read: turun is better) lantak situ. Penat aku menahan nafsu makan beberapa tahun kebelakangan ini heh. Redho jelah. Malas dah tahu tak. Aku suka makan. Aku suka nasik. Tapi aku taknak gebu. Huwaaa. Dunia ini kejam. I hetchu.

XD








Saturday, July 29, 2017

Orb Diffuser

Saja la kan gatal nak tambah diffuser. Senornya nak letak kat dalam bilik Aqif. Since dew drop tu memang aku letak kat hall. Malas nak cabut2 plug taruk sini sana. Orb ni really portable sebab pakai kabel usb. So pakai power bank pon boleh. 

Nak letak dalam kereta pon sesuai, kat workstation pon bolehh. Kapasiti tak besar macam dd. Sesuai untuk space yang kekecik. Sebab bilik Aqif pon tak besar so aku beli ni jelah. Seketul ni kena order dari US... harga ikut currency semasa. Hari tu aku beli dengan ofismate Safura dapat harga dalam bajet aku. Eh Safura ni blogger tau. Pemes ni kan pura kan. Hahaha. Dia taktau aku ada belog. Alah kalau dia tahu apa dia kisah pulak. Belog aku banyak membebel isu duniawi je. (Read: sekadar luahan pewasaan).

Beli orb takde dapat free minyak yek harap maklom. Ada orang kata membazil sebab mudah rosak. Alaaa takpe la wak, maybe kat tangan kita mana tahu kot umur dia sampai ke cucu cicit. Takpon rosak aku anto jelah repair kat laki sorang penerbit tu. Nampak tak, betapa ramainya orang2 yang berguna disekeliling aku. Semua pon memberi manfaat kat aku. Hehe. Betapa ya auloh tu maha kaya dan adil. Kita baik kat orang, orang baik dengan kita. Hahaha. Eh terpuji diri sendiri pulak.


Ni aku tak promote ye, aku bagitahu je. Nak beli produk YL boleh le beli kat Fura. Senang deal. Ape je dia takde, mostly ada. Minyak2 blend kejadah tu dia buat gak. Lagipon senang sebab ofis kitaorang sekangkang gajah dari hq YL. Pagi ni ko tanya, petang kang dia maybe order. Esok atau lusa dapat la barang. Kalau kau jauh, nanti dia pos. Aku ni bukan takde kawan2 yang jual YL. Ramai. Cumanya jauhh. Biasa kalau customer tanya produk, hari ni gak dia nak. Hahahaha. Dasar kan. 








Thursday, July 27, 2017

Hai

Wow catat rekod lama gila tak update blog. Jawapan standard, malas. Read: MALAS hahahaha. Bertabahlah woih, mata dah kertu, tak larat nak mengadap pc doplohpat jam. Dari hp sampai ke tab udah2 lah tu. Siap kena sound dengan member kata takde story baru ke nak up. Eh eh ada orang rindu kita ke? Kahkahkah toksah nak diva sangat eh.

So dah habis raya pon... aku nak cerita pasal puasa macam tak logik pulak. Btw selamat jugak lah adik aku bernikah dengan orang taman sebelah. Senang nanti nak balik raya tak hadap jem. Kau mana tahu betapa sengsaranya berhadapan dengan karenah pengguna lebuhraya di Malaysia ini. Aku yang duduk disebelah pemandu pon rasa sakit jiwa. Kalau boleh nak je aku tidur disepanjang perjalanan... tapi manakan mungkin. 

Nanti ah aku up story pasal raya, pasal adik aku bernikah, pasal jamuan raya dan lain lain. Nak clearkan storage hp senornya. Kalau tak memang aku tak bukak belog sendu ni kot. =)

Babai.