life is beautiful

life is beautiful

Monday, May 01, 2017

6th years and counting

Kau umpama SAHABAT SEJATI yang bisa BUAT AKU TERSENYUM. 
BILA KAU TAK DISAMPINGKU, aku ibarat PRIA KESEPIAN.
Kau adalah ANUGERAH TERINDAH YANG PERNAH KUMILIKI.
Cinta kita adalah SEBUAH KISAH KLASIK UNTUK MASA DEPAN.
Maka TEMANI AKU HINGGA HUJUNG WAKTU, SAAT AKU LANJUT USIA.
Walau SEBERAPA PANTAS masa berlalu, aku takkan pernah BERHENTI BERHARAP.
KARNA AKU SETIA, PERCAYAKAN PADAKU, 
PASTI KUBISA BERTAHAN DISANA.
LIHAT, DENGAR, RASAKAN.
Akulah PEMUJA RAHASIA mu

ITU AKU.

Happy 6th wedding anniversary!
2011 - 2017


Ayat sweet yang lain-lain kita cakap depan2 jelah hahaha. Alhamdulillah, pejam celik, after ups and down... sampai jugak tahun yang ke-6. Didoakan semoga panjang jodohnya... panjang umur kami... sihat tubuh badan kami... semoga aku dan suami dapat menjaga hubungan kami hingga ke akhir hayat... hingga ke syurga, Insyallah. Gaduh, bertekak, bermasam muka and kadang2 rasa nak tumbuk pon ada, itu perkara biasa. Hahahaha. Takdenye perkahwinan ko tu selalu cerah sepanjang hari. Kemonn, kita kan manusia, selalu tersasar, selalu terleka, ada perasaan. Semua orang pon tak sempurna. Maka marilah kita saling lengkap melengkapi, hormat menghormati. Mana yang terkurang, harap sama sama perbaiki.

Aku pon kena gak tengok diri sendiri... cukup baikkah aku untuk mengejar kesempurnaan?

So akhir kata, kalau kita treat orang baik, orang pon akan treat kita baik. Malah berganda ganda lebihnya. So aku  #teamtamakpahala LOL

I love U Suami.








Friday, April 21, 2017

Eat clean. Sangat LOL

Yeke tu kahkahkah... padahal makan je macam2 makanan berminyak berlemak dan seangkatan dengannya -___-  Weyyy rasa macam sejak dua menjak ni gebu sikit badan aku tauu... bila pakai baju raya last year, rasa sendat mendat... rasa nak bukak balik kemudian nak pakai baju kelawar kahkahkah tak kelakorr. Yelah kan dah baju raya pon poyo nak design cutting ikut pinggang, tak sedor pinggang tu adakah ramping bak kerengga... lulz sangat.

Membazir baju... ikutkan hati sangat nak melawa... tak sedor badan tu mudah menggebu kemudian sukar nak turun... arghhh nak nangis ni tahu dak. Dah tak pasal nak kena jaga makan... workout malas cane kehkehkeh.

Moral of the story, next time takpayah mengada tempah baju yang ikut cutting body... buat je baju kurung... baju kurung pahang... sudah. Ni pakai kurung moden pon rasa tak konfiden. Sebab nak sorok bunc tak tahu celah mana. LOL

Aku kan start awal tahun hari tu memang breakafst makan oat saje. Tapi takdelah hari2... aku tahu jugak arti rindu pada nasi lemak sambal paru... roti canai tsunami pak ali... karipap inti sedap... lontong dan segala yang berlemak..:DD Ehhh kata dah berpuluh tahun jadi rakyat malaysia. Mana boleh tinggal sesuka hati makanan cenggitu. At least, aku ada kesedaran gak kan makan oat yang dari dulu memang tak pernah umur nak menjamahnya.

Ni menu selalu... kalau rindu sambal, aku tabur je sambal ikan bilis pedas kentang yang selalu orang jual tu. Apa kehe makan oat sama sambal ikan bilis? Ehhhh suka hati aku laaaa. Tapi kalau dah takde bende nak tabur, cukup sekadar kismis. Kalau awal bulan boleh la makan sama fresh milk. Sebab awal bulan je suami aku rajin topup stock fresh milk hahaha. Kalau datang gila, aku gantikan nasi dengan oat kemudian makan dengan lauk pauk. Kahkahkah mana resepi kau belajar tak tahu lahhh. Aku ikut suka, jadi kauorang pon ikut suka kauorang lahhhh. Nak kata aku makin selim idok lerrr. Ini sebab pagi2 malas nak buat sarapan untuk diri sendiri. Kang nanti aku masak nasik goreng, Aqif nak bawak bekal, suami nak makan dulu kat rumah, aku punya bahagian sure dah habis. Dahulukan lah orang2 yang kat rumah ittew, aku cari sarapan sendiri kekdahnya.

So jalan selamat kau bancuh la oat sama air panas tabur kismis. Kehkehkeh. Jimat dan mudah dan senang. Tak payah kelam kelibut tunggu akak kat opis jual nasi lemak tu datang. Minum pulak dengan green tea. Kahkahkahkah tapi takkk jugak kurusnyaaa. Tekanan jugak senornya.

Ini menu rajin gila. Siap add on eo lemon dari young living. Sebab kehabisan buah melon. Ini namanya salad buah buahan ikut suka tekak aku. 

Haa yang ni rare. Takde eat clean dah. Koserrrr. Adik ipor bagi kepala ikan salmon beli kat sabak bernam ke mana tah. First time masak. Siap google lagi resepi apa yang sesuai untuk masak kepala ikan salmon ni. Buntu jugak weh. Jadi aku masakkan asam pedas. Ehhh habis licin dikerjakan oleh suami. Hahahah.


Lama dah tak jenguk blog. Rindu tapi malas. Tak kuasa dah nak bukak pc... sakit mata. Pakai spek ni kan, asal tengok skrin pc je berpinor. Eh tapi kalo tengok skrin hp dan jugak tab segar pulak. Ke cane ni? Tiba2 bukak belog terus nak update pasal makanan hahahah dasar penternak lemak gini la. Banyak nak cerita.... gambar pon takut ada yang dah delete... ni kes malas nak simpan dalam folder hp lama2. Tak suka okeh.

Korang sihat? Hahahah bajet ada pengikut LOL. Aku gini la... jadual harian masih sama. Eh okah kang nanti2 ada masa aku cerita eh.







Thursday, April 06, 2017

Sekinchan

First time sampai sini.... boleh tahan jauh dari kl.... macam nak balik melaka dah aku rasa. Apa2 pon sepanjang perjalanan kami adalah terbaik... kerna kiri kanan nampak tempat makan best. Kahkahkah. Dasar menternak lemak lebih engko ini. Actually tujuan kesana adalah untuk menghadiri kenduri aqiqah kawan daddy. Sempat lah jugak sesat bagai.... ikutkan waze sangat... sudahnya rumah tak jumpa. Kahkahkah. Dah rumahnya takde mention nombor rumah... yang waze bawak tu dah betul... kami ni pulak dok terpusing2.... rupanya rumah dia duduk kat belakang kedai makan. Derrr patut le tak jumpa. Gigih tak gigih, gigih jugak ah cari. Itu yang tersesat sampai jumpa sawah padi.

Wahhh jakun sekejap engko. First time tengok sawah padi. Bestnya.... kiri kanan sawah ada tali air... Aqif dah suka hati sebab dia ingat yang kami akan berhenti kat situ. Ok tipu. Rumah kawan daddy bukan kat area sawah padi ye. Nampak rumah seketul ketul kat tengah sawah. Macam dalam gambar... macam yang selalu kita lukis masa zaman sekolah rendah dulu. Ya Allah sukanya. Nikmat mana lagi yang kau nak dustakan?

Aku ni memang suka scenery macamtu. Tepi laut... rumput hijau... rumah seketul yang vintage... eh sukalah! Tapi apakan daya, takde sedara mara duduk kat tempat cenggitu. Sempat snap satu picture. Yang lain aku record kat ig story. Tak berhenti pon untuk ambil gambar sebab time tu tengah panaih litlit. Bila nak balik pulak, cuaca tiba2 macam mendung nak hujan. Saja lettew tak bagi aku bergambar. Eh lagipon area sawah padi ni dah ikut jalan lain... rumah kawan daddy pulak nak ke arah laut. Eh lantak la. Tapi kan ada planning nak stay sana dua tiga hari ke.... nanti. Ada je tempat menarik kat situ untuk melawat. Yang penting banyak makanan best. Tak cuba pon nasi ambeng ibu... mee udang... ikan bakar. Adoiiiii craving sungguh aku dengan makanan. Sempat singgah cendol bakar. Tu pon tapau sebab nak makan ka kedai lain. Erm. Tak menikmati katakoo.








Friday, March 31, 2017

Emosi memakan diri. Betulkah?

Last month aku ada attend satu kursus mengenai how to handle our emotion. Boleh tahan je course tersebut... sebab dapat lecturer yang tak best hahaha. Eh lecturer pon memainkan peranan okay untuk buat course tu jadi menarik. Bukan sekadar ko bagi talk saja... kena ada sense of humor gitchew... baru la dapat tackle hati audience. Amboi sangat perangai khen.

Sebenarnya aku lupa apa yang aku nak bagitau hahahaha sebab kursusnya sebulan yang lepas. Yang pastinya lecturer ada buat task, aku ni takdelah dikategorikan sebagai pesakit mental. Kira waras lagi lah.

Waras dari segi camane?

Dari segi kebolehfikiran secara logik. Eh ada ye peserta kursus ni yang markah dia nak ke arah mental problem. -__- tak tahu lah pasaipa. Aku pon pelik gak sebenarnya... luaran nampak ok... cantik manis... belum amsuk 40an... tapi bila dengar cerita rupanya lain dari yang lain. Tak seperti yang ko sangka. Patutlah masa mula2 daftar, apahal pulak kakak ni dok tanya macam2... soalan yang ko tanya pehtu ko jawab sendiri. Soalan yang merepek. Ko nak jawab pon macam adoi kak, tu pon takkan nak tanya. Kisahnya, ada sedikit meroyan... masa dalam pantang kot terjadinya problem akak ini. Aku pon dengar2 cerita orang. Diceraikan suami.

Seram pulek mendengarnya. Tulah.... tengok pada orang lain... tengok kat aku sendiri... bersyukur sangat2... dalam pantang ada support dari family... suami dan jugak kawan2. At least masa aku bersalin anak pertama... aku buat jugak research. Ambil tahu do's and dont's. Mujur makpak aku kuat jugak pantangnya. Alhamdulillah sangat. Suami... walaupon dia macam yeye oo je isteri aku.... tapi dalam pada tu aku, makpak aku... memainkan peranan guide apa yang perlu dia lakukan. Kalau suami aku tak tahu (lelaki kannnn) aku jugak la yang kena ingatkan dia. Kenapa perlunya pantang sampai 100days... walaupon dalam islam takde benda2 tu... apa kebaikannya... apa keburukannya. Apa yang ko boleh buat or tak boleh buat waktu dalam pantang... aku cuba ikut walaupon tak sepenuhnya. Tak mampoo. Hahaha.

Ye.

The end, lepas habis pantang kau akan rasa kesannya. Kalau kau rajin membaca... insyallah. Mostly semua yang ko baca tu ada betulnya. Kalau tak ikut 100%, at least buat. Kang nanti anak tak sampai setahun, sibuk cakap sakit pinggang... tumit sakit... kepala asyik pening. Mendapat ah kesan dia.

Aku ni lepas bersalin anak kedua... pinggang kalau tak jaga, datang je sengalnya. Rambut paling worst... tak hilang2 kesan kelemumur. Banyak syampu guna, kejap elok, kejap datang balik. Tension okeh.

Orang kata dalam pantang kena jaga betul2. Ingat tak kes mak yang kelar baby. Nak salahkan mak pon payah gak... sometimes orang sekeliling memainkan peranan. Maybe dia penat... nak uruskan yang baby, ada lagi anak-anak lain yang perlu diuruskan. Tu pasal suami pon sangat memainkan peranan. Mana yang berpantang sendiri... tolong2 la. Ada je kawan2 aku berpantang sendiri... sebab mak dah tua... tak larat jaga... makpak jauh... anak2 sekolah.... bersalin bukan time cuti sekolah... takde sapa nak jaga and handle... maka pandai2 lah. So, aku rasa before bersalin dah boleh prepare apa yang patut. Dah boleh plan nak buat apa. Dah boleh terangkan kat suami cemana nak handle. Amboi senang je cakap kan. Tak kena kat batang hidung sendiri.

Yelah.

Kita ni cakap lebih kang ada je menyampuk, belum kena kat engko... boleh la cakap. Cakap senang je modal airliur. Baiklah. Bagi aku... benda2 macamtu boleh settle asal kau permudahkan. Suami, ko discuss baik2. Biasalah kan kadang2 orang lelaki ni datang ego tak bertempat mula lah. But, apa dari pemerhatian aku, kawan2 lelaki aku... disekeliling aku insyallah bukan begitu. Sangat behave. Tahu tanggungjawab masing2.

Aku dah nampak kat akak ni... jadi aku rasa sedih sangat. Rasa nak menolong... tapi apakan daya, bukan satu unit... tak kenal pon... datang kursus sekali baru kenal. Kesian okeh. Ada yang malas nak layan dia. Dia tak mintak jadi macam tu. T_____T

Since mengandungkan si Dareez aku start follow kak ice kat fb. Dia ni bidan nona roguy. Banyak ah hasil penulisan dia yang aku setuju. Sama je macam apa yang mak aku pesan. Puitis kata kata akak ni. Jangan pandang enteng sangat hal dalam badan orang perempuan. Muda lagi... tak kena lagi... boleh la selamba. Tunggu la dah masuk 40an... hehehe time tu badan lemau dah. Aku ni pon kadang2 rasa lemau. Tak kata kat orang... tengok badan sendiri.

Ginila. Ko ikut je badan sendiri. Rasa elok je ape benda ko buat, ko teruskan. Cerita bab berpantang boleh buat bermasam muka okeh. Lain orang lain caranya. Ikut je yang sesuai dengan diri sendiri. Sekarang kan dah moden. Mata kat atas. Ermm.



ni aku cari kat google.










Adik kita nak bernikah tauuu

Tak sangka akhirnya sampai jugak rezeki adik aku nak bernikah. Tak sedar dia ni dah besar... dulu gaduh sokmo... bukan takat gaduh mulut ye... aku pernah gaduh bertumbuk dengan dia. Memang menyakitkan hati hahaha. Sebab aku dengan dia beza umur banyak juga. Mak aku bersalinkan dia masa aku umur 4 tahun. Memang tak ngam ah dah tu pulak engko lelaki. Aku ni dah biasa bertiga je dengan mak ayah... jeles tu tetap ada. Hahahaha. Tapi tu dulu laaaa. Sekarang boleh dikatakan kalau nak buat keputusan, tak dia rujuk kat makpak aku, dia rujuk ke aku dulu. Oklah kan... sampai bila pulak ko tak rapat dengan adik badik engko.

Eh rindu pulak kat adik2 aku.

Aku akui.... aku tak banyak masa tengok adik2 aku berkembang. Banyak masa kat luar. Aku masuk teknik duduk asrama... sambung ke poly duduk hostel, buat LI duduk rumah sewa... kemudian dapat kerja pun duduk rumah sewa pulak. Kiranya rumah mak aku dulu sebagai persinggahan untuk beberapa bulan je. Tu pasal aku selalu ketinggalan tentang adik badik aku. Tapi, tak semestinya aku seorang kakak yang tak bertanggungjawab dan tak ambil berat. Cuma chemistry tak berapa nak ada. Dulu laaaa. Now sejak berumahtangga, dapat suami yang mempunyai family besor, aku belajar tentang sesuatu. Family is everything. Even ko sakit hati dengan family member ko pon, the end ko balik ke mereka jugak. Asal sorang takde mesti rasa tak best. Gitu la.

So calon adik ipar aku orangnya dekat jurrr... sebelah taman. Sonang gituh. Dan jangan expect majlis kami grand2 ye. Kami buat biasa2 ikut kemampuan. Kami dulukan sebelah perempuan... sebab bakal adik ipar aku ni takde mak. Bapak pulak ko tahu la.... takde expect bapak tu macam perangai mak2 kan. So kita ni paham. Asalkan lepas diorang ni dinikahkan sudah. Berbulu jugak mata makpak aku asyik bawak jalan je kerjanya. Hahaha. 

Doakan lah yang terbaik untuk majlis nanti. Sebabnya jarang family aku buat majlis besar-besaran selepas wedding aku. Aku ni pulak macam agak nervous nak menerima adik ipar. Cemana la pulak nak melayan orang yang baru nak masuk dalam family kami. Kekok katakoo. Maklomlah, adik badik aku semua lelaki... takde experience akak ni haa nak entertain adik perempuan. Kot adik perempuan kocik laie yolah sonang den nak handle.:DDD