life is beautiful

life is beautiful

Tuesday, October 31, 2017

Nak jugak baked potato skin

Aku gigih google resepi okayy. Sebab itu hari lunch kat tgif makan potato skin dia tak puas. Ke tak sedap n tak kena tekak? Isi sikit n nipis nau nau. Ehh sakit pulak hati kita tauuu. 

So yeah, persembahkannn,

Bakar dulu, kemudian belah dua dan korek isi sampai tinggal cenggini haa. Patut guna russet potato tapi takde. So gunalah potato yang ada kat dapur. Lantak situ sebab ko je yang nak makan. Ada resepi yang kena rebus dulu, bakar kemudian lah. Eh sukati korang janji potato tu tak keras. Lembut2 senang digigit gitchew.

Isi yang dikorek jangan buang. Ko buatlah mash potato. Eh senang je resepi dia... kalau tak tahu boleh google. Now semua boleh google hahaha. Nak tanya pasal ubat anak demam pon boleh rujuk google kahkahkah. Tu tak kelakar okay. Ada je orang buat.

Masa potato sedang dibakar, boleh masak siap2 inti dia. Sukati la ko nak campak apa. Ini aku guna minced meat brand ramlee kalau nak tahu. Campak segala spices dan bebawang. Nak lagi harum boleh masukkan daun sup. 

So the last stage, baru layerkan inti dengan mash potato... masuk lagi inti then mash potato sampai penuh melimpah ruah... topping tabur cheddar cheese. Tapi kat dapur takde, aku selamber taruk cheese dale slice. Then dah siap topping bagai, bakar semula... takyah lama sangat memadai cheese tu meleleh dan nampak garing2 sket. Disebabkan aku guna cheese dale maka yang keluarnya kejung gila. 

Gambar dah siap masak takde sebab huduh gila. Walaupun huduh tapi sedap dimakan percayalah. Kahkahkah.








Long-Lasting Relationship

Senornya nak up malu, tapi bila fikir balik mana tahu kot tiba2 hilang ingatan, benda alah ni lupa taruk kat mana, ke rumah terbakar ke... eh mintak dijauhkan. Ke mana tahu kot aku mati awal... tok laki baca belog (READ: walaupon dia mcm tahu ke idak kewujudan belog ini) So aku tepek jugak ah.

Lamaa. 
Tahun 2009. Seingat aku masa ni dinner kat kedai tomyam sebelah bomba pantai. Tu diaaa masih aku ingat. Yesss i know... sentimental liddat. Ehee.

Aku tak sangka high school boyfriend aku seserius begini. Yelah. That time ups and downs. Aku keje, dia masih tak habis study. Dengan perangai nauzubillah macam nak kena lempang dua dua. Baran, merajuk tak tentu pasal. Darah muda kan?

Dah keje, ada pulak yang cucuk2 jarum. Ehh ko kenapa perempuan? Hahaha padahal client je pon. Tapi tulah, boy will always be boy. So nak tak nak ko kena hadam walaupon senornya ko tahu dia main2. Yang ko nak emo lebih kenapa?

And yang paling worst sekali, aku pernah fikir, kalau ada jodoh, adalah. Kalau takda, anggaplah ko tolong jagakan jodoh utk orang lain. Tu dah habis pasrah dah tu. Dan tak sangka pulak... boyfriend aku ni berfikiran jauh. Ni paling aku salute dan bangga jugak ah.

Aku tak tahu ape yang ada kat kepala otak dia, apa yang dia plan utk kami masa tu. Bila dia bentangkan hujah2nya, Ya aulohh. Kagum dari tepi.

2009 - 2017
Ada yang telah kami capai, Alhamdulillah. Berkat kesabaran masing2. Insyallah, doakan yang selebihnya. Amiin.








Cardio with Coach Syahmi

Hampir setahun stop zumba. Takyah tanya kenapa... sebab kita ni ikut orang. Yang coach nya pon staff yang biasa pegi zumba. So dah masing2 bz maka zumba pon takde. Tulah, harapkan orang je. Ehhh dah benda free. Haha. Harapan zumba kat rumah. *mata kat atas*

Lately ni bahagian radio ada anjurkan fit sihat. FOC. Nak datang dialu alukan. Ni 2nd time tapi kami baru 1st time join. More to cardio dan kick boxing. Memang lencun. Rasa nak maki kat diri sendiri pesal ko join hahaha penat nak mamps. Tapi best. Lencun peluh jogging pon tak cenggini.

Sanggup pulak kan ko amik gambar dengan coach. LOL

So this week ada lagi tau. Nasib kena time.. aku keje petang. So on tak on ni? 





Monday, October 23, 2017

Its good to share

Aku tak pastilah family kauorang cemana. Senornya aku baru baca kat fb. Bagus jugak ada yang berkongsi di fb. Mana yang baik kita ikut. So sebagai kaklong dalam family, aku kena buat sesuatu yang positif. Biar lambat janji buat. 

Nak ikutkan family suami, rasanya sudah dua tahun diaorang buat collection sesama keluarga. Sebulan spent RM10 or RM20 rasanya tak membebankan, KOT? Atau kauorang lebih suka dah nak raya, baru terhegeh2 cari duit lebih. Yelah, untuk kampung nak jugak bagi kueh... nak jugak hulur duit buat belanja lauk pauk semasa raya. Or parents nak pakai duit nak repair rumah, kereta... baru hegeh2 kumpul duit anak beranak. Jam tu pulak tengah sengkek gila. Adoii. 

So atas inisiatif berikut aku nak buat jugak ah untuk family aku. Kebetulan mak dah pencen tahun ni. So nak harapkan duit pencen berapa sangat je. Takat RM20 sebulan, pejam mata sket. Empat orang adik beradik, sebulan boleh dapat RM80. Darab dengan 10 bulan at least... huiyooo dapat RM800 sapa nak bagi. Tahun depan raya bulan 6 kan? Rasa2 cukup tak untuk buat beli barang basah... dan bayar bil rumah makpak?

Insyallah.
Semoga istiqomah. 

Kalau bukan belanja untuk raya, boleh je foward ke depan duit tu. Ada je benda yang boleh dibuat. Hehehe. Seperti percutian keluarga. Eh???

LOL

I dah dapat adik ipar... rasa macam makin besar pulak family i. Kahkahkah. So need to do something. Kesian makpak kita tau. Asal bulan raya je makin melambung bil elektrik, air, wifi. So takat nak harap duit yang kita bagi bulan2, dia pon ada benda yang nak dibelinya. 

Ni bukan totally idea i tau. I ada nampak komen orang kat fb. Bagus lah dia... dah buat lama untuk family dia. I ni je baru hegeh2. Janji ada effort kan?








Friday, October 20, 2017

Celebrate Birthday Idris Family

Udah sebulan lebih berlalunya birthday Aqif, tapi baru ada kesempatan nak sambut bersama dengan sepupu dan pak sedara dia. Sambut ramai2 baru syok.... kalau tak, kami 4 ketul beranak jelah. Paling hebat pon welfie kat rumah sambil ditemani oleh sebiji or beberapa potong kek. Kahkahkah. Eh yang penting effort tu ada. Dulu tengah rajin sanggup pulak ummi ko ni buat props bagai. LOL 


Happy belated birthday, aqif... pakdik, kak zaty dan jugak paklong. Tahun ni agak lembap pulak aktiviti sambutan birthday idris family. Maybe disebabkan komitmen masing2 tersangatlah bz. Dengan anak2 buah masuk belajar... ada yang hadap big exam tahun ni dan macam macam hal lah. Tapi yang pastinya percutian keluarga setahun sekali insyallah wajib diadakan.

So tahun depan kemana kita? Jangan tak tahu okay, sambil buat sambutan birthday kami jugak buat meeting family. Siap lantik ajk yang terdiri daripada anak2 buah dan pak sedara. Kahkahkah. So yang mak2 dan pak2 lain boleh cuci tangan dan fokus dalam mencari dana ;p