life is beautiful

life is beautiful

Monday, September 04, 2017

Hari Merdeka di Bukit Malawati

Punyalah takde keje, kami sambut merdeka pegi Kuala Selangor borong ikan kat Pasar Penambang kahkahkah. Esoknya pulak raya haji. Dan tahun ni turn Shah Alam so memang mereput lah kat KL. 

Alang2 ke Kuala Selangor, singgah lah ke Bukit Malawati... bawa anak jalan2 walaupon cuaca boleh tahan panas berdenting. Aku bukan ah peminat sejarah.. spm dapat 4 kot tapi bukit malawati salah satu tempat yang aku nak sangat pegi. Kenapa eh? Sebab dulu masa sekolah rendah hobi membaca buku cerita... ada satu buku aku baca mengenai sejarah bukit malawati.... pasal meriam dia meletup sendiri apa tah tapi buku tu is jenis seram tapi genre sejarah. Kelas kan dak2 darjah 3 baca buku genre sebegitu. So memang nak pegi la satu hari nanti. Alhamdulillah termakbul gak walaupon tak dapat masuk rumah api. Eleh rumah api je pon ko dah kenapa nak sedeh.

Lunch kat D'Coral Ikan Bakar. Nak sangat makan ikan bakar kan, so layan jelah tekak suami. Ikutkan tekak aku, alang2 dah sampai sana, apa kata pekena nasi ambeng ibu kat tanjung karang. Tapi tulah, jalan jammed. Maybe yang balik kampung menghala Perak dan keatas guna jalan dalam. Padahal ailio aku dah ngecess start dari rumah. Kahkahkah this is not funny ye korang pasal makan boleh buat gaduh :D



Kemain lebar muka aku, lantak situ. Malas pikir. Kalau dah pipi pau tu nak sorok celah mana lagi pon taktau... i is redha. Ada lah gak kan pipi dari cengkung macam jerangkung harharhar cakap nak sedapkan hati. 

Ada kejadian lawak kat atas bukit nun. Usai aku snap pic diorang bertiga, dan2 sekor monyet rampas eskrem dareez. Punya lah terkejut sampai dareez tak kata apa2. Kami bantai gelak sakan... then baru dia nangis. Kahkahkah. Tulahhhh lainkali jangan duduk kat tempat sebarangan. Monyet memang banyak. Dan tak makan saman. Nakal eh sekor2 rasa nak jentik perut. Diorang ni memang lapar sokmo ke cane? Kat atas tu ada je pengunjung bagikan makanan untuk diorang. Dasar bela saka. Ciss.

Pegi atas bukit takyah jalan kaki, kita naik tram uolls. Tapi tulah pegi time panas, lepaknya sekejap je pon. View lawa... dari jauh sayup2 nampak selat melaka. Eh aku suka laaa pemandangan macam tu. Rasa tenang... rasa diri kau kerdil sangat... hakikat memang kau 'comel' pon kan ;p Rasa sayu je... or maybe sebab aku memang suka laut? So next trip kemungkinan aku minta daddy supaya bawak kitaorang ke Tanjung Tuan.



Beza diri sendiri yang tangkap gambar dengan suruh orang yang tangkapkan. Adeiiii sungguh terharu aku sampai rumah api dah sama kaler dengan langit. Grrrr maroh ni tahu tak. Tapi okayy la ada jugak sekeping gambar untuk dibuat kenangan. Nak pegi lagi insyallah mungkin berbelas belas tahun yang akan datang.

Nak bagitahu gak tuuuu bokitta istabrak kahkahkah jangan maroh uolls ;p kakak jarang beli design yang sebarangan.... sebab mahal satu, jadi kena lah beli sama nilai dengan duit yang kita keluarkan. Kedua, sayang lah kot kalau beli corak yang tak seswai dengan kita. Dulu2 masa mula terjebak, asal murah je beli. Hahaha now dah bijak sket. Tunggu mark down sale baru beli. Kakak layan jugak yang preloved... sebab kakak bukan jenis bajet cam banyak duit. LOL

Ni lah seketul meriam yang sempat diambil gambarnya. Suami i taknak layan i bergambar kat situ. Dia lebih pentingkan menunggu tram yang nak datang angkut kami turun ke bawah. Padahal dah panas berlengas senornya. Hihihi.

Aku suka jalan2 ke area Kuala Selangor... sebab rasa macam best. Rasa dekat sangat dengan diri ini auwmm. Dah nama budak kampung so sedorlah diri orang kampung. Settledown memang kat kampung lah agaknya. Doakan yang baik2. Mana tahu kot rezeki pencen awal. Duduk kampung, bercucuk tanam hahahaha. Ok tak kelakar, aku seriussss.






Bukit Gasing

Last month daddy dah start masuk class. Ada short course kena attend utk job dia. So secara officialnya dalam dua minggu sekali kami akan mereput kat rumah kahkahkah. Tak lawak hokeh... boleh sakit kepala tengok dinding kiri kanan ;p Jadi, dalam minggu yang dia takde kelas, atas inisiatif daddy sendiri, dia kena lah bawak kami jalan2.

Aku kalau ajak keluar memang fikir bawak anak2 pegi taman... senornya mak dia yang nak jogging hahaha. Kira 3in1 lah kot... sekali main taman,sekali aku jogging dan pegi sarapan kat luar. Unless ada hal nk kena pegi mall jadi kita pegi la. Tapi aku lebih suka pegi taman. (Read: i want jogging u know that nak kurus kan haha!)

Panjangnya mukadimah padahal aku nak cerita hiking kat bukit gasing jurr uolls.

Salah satu tempat jugak yang nak pegi... sepelaung dari rumah tapi tulah... asyik lupa. Dan kalini aku tak kira... kena pegi jugak. Kelakar jugak ah bila fikir ko hiking bawak anak banak bawah umur... ko bajet anak power pompom je kan... ko fikir fitness anak ko hebat hahaha. Sampai sana dengan laki aku sekali confuse budak2 ni boleh ke idak. LOL

But, yasss we made it. Sebab track dia pada aku takdelah mencabar mana. For beginner sangat sesuai.




Aku post gambar kat group, diorang tanya ni kat area mana hahahah susah nak cakap. Sebab 1st time naik sini jakun jap pon ada tak tahu la puncak mana yang aku tawan =D Rasa power ah kan bawak anak hiking hahaha. So lepas ni boleh la kita ke broga hill.

Masa turun gatal pi ikut jalan lain. Sekali bukan sampai kat pintu masuk bukit gasing.... sekali bukit kerinchi daaa hahahaha ni nak nangis ke nak gelak ke taktau la. Last2 turun bawah, tunggu grab kat depan komuter pantai dalam, balik semula ke pintu masuk bukit gasing amik kete. LOL sangat perangai.

Moral of the story, naik ikut jalan yang sama, balik pon kena ikut jalan yang sama ada pahammm. Masing2 cam terer je kekdahnya.












Monday, August 28, 2017

Moral down to the maxxx

Erm. Sedih la. Approval tukar tempat kerja belum nampak bayang, nak tukar department yg kerja normal hour belum tentu dapat, kena q lagi ada. Ko ingat ko sorang je yang nak duduk normal? Ehehe. Sedih la macam ni. Kita kerja kat RTM  bukan kerja normal hour macam jabatan lain (READ: kecuali badan beruniform. READ: teknikal RTM) 

Mostly bahagian teknikal kat rtm jalan shift hour. Department aku pecah kepada dua, normal hour (dulu aku normal gak) kat bangunan lain. Aku dengan geng lagi yang bekerja shift di bangunan lain. Hahaha nak terangkan pon pening. Ni kan pulak nak paham jadual kerja syift. Tapi yang bestnya walaupun department aku kerja shift, sabtu ahad, public holiday cuti. Kalau kena kerja kira OT. Ada paham? Kalau staff syift lain cuti/mc/el, another staff dari shift lain kena ganti.

Masalahnya pekeliling kat jpa tu takde ye jadual kerja cenggini.

Baru2 ni penyelia aku attend meeting pasal pelarasan waktu kerja. Memang banyak isu untuk bahagian teknikal. Masa awal tahun, sibuk yang kerja shift kena kerja 46jam seminggu. Lebih sejam dari normal hour. Pandai2 la kau nak bahagikan cemana. Ni dia sekat pulak claim bookoff kita. Korang paham ke dak istilah bookoff tu?

Dan kalini terdengar khabar angin, kerja shift kena 6 hari seminggu... means, hari cuti bukan sabtu ahad. Alah macam jadual keje kilang la. Adoiyaiiii terus kami stress to da maxxx.

Terus rasa menyesal tak hantar surat pertukaran awal2 masa mula2 masuk kerja. Terus rasa ishh kenapa lalai lupa diri tak fikir panjang tak fikir masa depan masa dapat kerja kat sini. Seriouslah I cannot handle this bila kita dah berkeluarga.... suami bukan pekerja normal hour masuk 8 balik 5. Terus ingat bila semua ni akan berakhir? Anak2 aku nanti dah start sekolah.... nak tengok homework bla bla bla.

Entahlah. Sampai satu tahap aku dah rasa macam tak nak fikir apa2. Lantak kau situ.

Ni tengah moral down.

Belum lagi kalau rumah dah dapat kunci. Takkan kau nak pandang sepi je rumah kau beli. At least tak terasa nak duduk ke? Do something dengan rumah tu. Pening ah pikir.

Bagi lah aku tukar weyyy. T____T








Friday, August 25, 2017

Focus Blend

Aku tak tau ianya berkesan ke tidak, but at least aku cuba. Aku nak masa dia sedang belajar, input yang teacher ajar, masuk dalam kepala dia. Gituh. So bukan aje ko amalkan pemakanan sunnah untuk anak, ko boleh jugak guna kaedah lain. Contohnya, ini.


Aku takdelah beriya sangat nak cakap yes its works ke apa. Macam aku taip kat atas tadi, at least aku cuba sesuatu yang lain. Yang lebih natural gitu. Eh best bau dia... Aqif pun suka. Memang before pegi school harus lumur minyak sket. Alaa benda ni main dengan hormon kau la. Kalau kena dengan badan ko, berkesanlah ia. Kalau tak serasi, ko lumur berpuluh botol pon tetap tak jalan.

Setiap oil/blend oil ada kegunaannya yang tersendiri. So better beli dengan trusted seller. Yang boleh guide korang cemana nak blend and apply. Aku ni harap beli minyak yang selalu aku guna jelah... yang lain tak bape mampu lagi. Harharhar. Paling jatuh hati adalah lemongrass... Sekali titik kat diffuser pehhh satu rumah bau spa. Time tu memang nak duduk berehat tengok tv jelah. Taknak buat benda lain. LOL

Oh yek, aku beli dengan junior aku. Masatu Safura tak jual young living lagi. So sekarang dah ada kaki, aku beli kat Fura jelah. Dekat pon dekat, senang aku nak pi ambik. Takde charge postage. Hihihi. 

Apa perkembangan Aqif setakat ini?

Yang aku tahu la, dia kat rumah memang AGAK out of focus. READ: sebab adik dia ajak main jer. So aku terpaksa harapkan pembelajaran masa di sekolah. Daripada pemantauan aku mengikut kata teacher, Aqif lebih focus dan lebih cepat tangkap apa yang teacher ajar. Kalau kat school guna kaedah buku Bacalah Anakku untuk cepat membaca, setakat ni, masa post ini dipublish, Aqif dah buku 6. So Alhamdulillah. Buku tu ada 8 siri, so lagi 4 bulan nak akhir tahun 2017, harap2 before tahun depan Aqif dah boleh membaca dengan lancar. Walaupon senornya budak2 baya dia lebih kepada menghafal. Hahahaha. 

Eh memangggg, memang macamtu lah apa yang pakar motivasi kanak-kanak bagitau. Kejadian yang paling kanak2 ingat adalah kejadian semasa mereka kekecik... umur 4 5 6 sampai 12 tahun. So masa tu sebenarnya masa yang paling sesuai untuk kita mendidik anak2 kita menjurus kepada bidang apa. Eh ko paham ke tak apa yang aku cuba terangkan ni? Ayat berbelit2 hahaha.

Yang nak anak jadi tahfiz tu, cecepatla dedahkan anak dalam suasana tahfiz seawal umur 3 tahun hehe. Insyallah. Cer interview makpak anak dia tahfiz. Ko tanya masa kecik makpak buat apa? Hari2 pasang bacaan AlQuran kat rumah. Ye. Betul










Monday, August 14, 2017

APC Sports Day 2017


This year merasalah attend anak punya hari sukan sekolah. Kalau dulu bernanah mata tengok orang upload gambar anak masuk sukan hahaha. So this year we made it. Makpak yang tak sabar senornya. Hari2 tanya Aqif ada training tak... kehkeh. Sebabnya kat rumah dengar Aqif borak dengan adik dia pasal lari2... bawak bola la apa la... nyanyi lagu negaraku. Eh eh of course la aku teruja. This is my first time ya know so how la i tak excited.

Venue kat Wangsa Maju. Bergabung dengan beberapa APC yang lain. Teacher awal2 dan pesan student naik bas parents pegi sendiri. Semua berjalan dengan lancar... well cacat cela sket kita tutup mata jelah. Sebab kau kan berhadapan dengan karenah budak2... dan makpak budak. Cuma aku sentuh sini sket la....

Bila dah ramai2.... nampak pulak muka makpak sendiri terkinja kinja bagi sokongan, jangan expect anak2 tu perangai sama macam time raptai. Ramai gak anak2 yang mengaruk... maybe panas sebab bersesak. Maybe dengan laparnya lagi... estimate time start pukul 9... tapi pukul 9 still beratur untuk dengar ucapan. Dengan sound system bising. So sikit tak banyak mengganggu tumpuan anak2.

Aku okay jelah sebab point kau kat sini nak happy2 tengok anak bersukan. Tak menang pon takpa la sebab semua orang pon balik dapat medal. Sistem pengurusan jelah sikit out. Tak semua ok. Matiks lah kan nanti ada orang kecam. Kau siapa nak buat ulasan. LOL sangat perangai.

Rasanya tak perlu teacher pon excited sekali push anak2 menang. Diaorang pon jadi takut... kang bola jatuh nanti kena marah pasni. Ada je budak taknak join... duduk kat kaki teacher sampai tokleh buat apa. Sebab confuse kot pesal ramai2... pesal semua bersorak. I cannot. Haha.



Eleh. Dah selesai dah pon. Harap next time dapat diperbaiki. Buat kat tempat ekon ke hahaha. Or sediakan SEDIKIT makanan dan minuman so anak2 sambil bersukan, kalau ada yang lapar, boleh menyambil isi perut. Bukan anak2 je, parents pon sekali. Sediakan satu tong besar air, papercup, okay dah. Roti2 ke, hahahaha eh amboii ni nak picnic ke nak bersukan. READ: Opinion jur jgn marah :)

Sedih jugak... bayar tau untuk sports day ni tapi memang tak dapat doorgift ke cane. Nanti aku survey sports day BB or RK or kindy lain... diaorang dapat ke tak. Kahkahkah. Ni senornya ko yang nak bersukan ke atau budak2 ni? Beriya pulak nak doorgift bagai. Lempang nak? =DD




Kawan Aqif, Adam dengan Zafira dah balik dulu so medal dapat kat school nanti. Gigih jugak ah kami tunggu sampai habis. Dapat je medal terus cabut. Panaih berlengas kat situ woih. Tapi yang peliknya Dareez sedap je tido kahkahkah sebab tu engkorang tak nampak kelibat dia disini.

Tahniah Aqif and friends. Banyak jugak acara budak hensem ni tapau. Eh malas pulak aku nak upload video. Next time try lagi yek. Tak dapat jadi team juara pon takpa... yang penting have fun and tahu cemana cara kerja berkumpulan.