life is beautiful

life is beautiful

Friday, December 30, 2011

congrats gjoi and wife

just for update.
i'm sooo happy!
my friend baru saja dapat baby girl semalam (29.12.2011).
kawan saya tu, best friend kepada husband saya masa kat teknik dulu.
dan jugak satu kelas dgn saya.
HEHEHE

selamat menjadi papa dan mama.
semoga baby dihindari dari sebarang penyakit.
ameen.










Thursday, December 29, 2011

new year's resolutions

sedar tak sedar, tahun baru dah hampir tiba. ceceh ayat....skema betul.
tahun baru eh. macam tak caya je. betul ke ni tahun baru? betul ke ni saya nak celebrate umor yang ke-26.
wahhh, very the muda... tengok muka macam baru je habis upsr tapi hakikatnya gua bini orang.
*perasan*
ye, muka saya nampak muda tapi percayalah, saya matang.
btw, bukan itu yang saya nak bincangkan disini. saya cuma nak tanya apa azam tahun baru korang?
mungkin ada yang masih sama dengan azam yang lama atau ada yang buat azam baru. kira tambah la kalau azam lama tu tak tercapai. atau,,, takde azam langsung. kot?

azam, azam jugak tapi, kalau cakap pungpang pungpang buatnye tidak, toksah la nak berazam. buat menyampah orang je. azam saya? HEH, malu nak cakap. banyakkkk! dah bukan azam dah kot. dah jadi memang patut buat dari dulu dulu lagi. tak kira la datang tahun baru yang ni ke atau yang akan datang.

ok, pertama sekali azam saya dari tahun lepas,
# to save more money. the more the merrier. taknak la simpan lepas tu hujung bulan korek. no no no. kalau boleh nak simpan semua. semuaaaaaa ok. tapi memang taklah sebab saya hutang banyak. so simpan mana yang mampu.

kemudian,
# yang ni azam lama, harap tahun ni dah boleh tercapai dengan jayanya ye. ini saya malu nak mengaku. sebab saya ni nampak je hati kering tapi penakut nak drive kereta. tak tahu kenapa, padahal boleh je, tapi entah. nak suruh bila keadaan mendesak baru boleh bawak. takpun memang nak suruh husband belikan satu kereta untuk saya baru boleh drive. wahhh, melampau. so azam ni kena highlight lebih.

next,
# for sure, untuk yang dah berumahtangga, nak ada baby sendiri. he he heeee. yesss, gua nak ada baby sendiri. insyallah kalau dimurahkan rezeki, dikurniakan kesihatan yang baik. so lepas ni kene dan mesti produce kaw kaw punya. play hard everyone. KAH KAH!

that's all untuk azam yang besar.
nampak gayanya dua tu azam yang lama, cuma tambah satu je azam yang baru. *sigh*
dan, banyak lagi azam saya sebenarnya. tapi saya nak fokus pada yang 3 ni dulu.
azam yang kecik kecik tu, kita buat sambil lalu je eh. aci tak?

sumber : google


happy new year lisa dan ehhh, happy bornday too!
kbai.









Wednesday, December 28, 2011

human system

ada banyak benda tak settle.
actually postpone dari minggu lepas.
i mean, bukan saya yang tak nak settlekan.
cuma, benda tu tak settle diatas sebab sebab tertentu.
dan bukan disebabkan oleh saya secara official.
sigh.
dan disebabkan benda benda yang tak settle tu,
kepala serabut, semak.
dan rasa macam dah tak nak buat semua tu then ignore.
boleh?
HAHAHA
dan, tiba tiba ada satu benda yang dah buat saya happy.
hello office,
claim dah masuk.
yeayy!!
ok, itu memang aku sukaaaaaaaa.
noted.


p/s: aku fedup deal dengan human system. serius. tolak sana sini. kesudah, takde jalan penyelesaian. aku ke yang bersalah?







Tuesday, December 27, 2011

speechless



rindu mak!
seriously.
sobbbbs.







a new lake garden

kaki, badan, tangan semua sakit...
huwaaaaaaa
rasa macam nak balik rumah rehat je boleh?

itulah, dah lama tak bersenam tiba tiba semalam rajin pulak nak pegi jogging kat taman tasik perdana.
rasanya, dekat setahun saya tak jejak sini. lama gila weh tak jogging itu yang sengal badan.
nasib baik la malam tadi dah standby urut siap siap kaki dengan harapan esoknya tak cramp sangat.
tapi, penangan dah lama tak turun padang, still ada cramp jugak.

well, tasik perdana has changed! ke saya yang dah lama tak pegi? cantik weh. dan kebetulan cuaca semalam elok je dari pagi sampai ke malam. so dari duduk saja kat rumah, jom lah kita berpeluh. sihat sikit badan disamping menjaga fitness. sebab dah terasa ada lemak yang berkumpul tu yang gagah pegi jogging.

tasik perdana? eeeeiiiii u, tak kelas lah! bawak anak jalan boleh la. *kata kata orang dulu*
tapi sekarangggg, jangan cakap la. ada je nampak couple dating kat situ. plus, environment dia pun okay.
ada banyak taman kat dalam tu. tak silap masuk pun percuma sebab masa kami tengah sejukkan badan, kami singgah kat taman kancil dan rusa. wahhh. tak payah pegi zoo, sini pun ada.
so, dah boleh taruk dalam list tempat yang perlu pegi bila dah ada kids nanti. kannn?
;p


curik dari google. BAHAHA
nak berjogging takkan nak bawak camera kot?
semak.














Saturday, December 24, 2011

saturday

are you working today?
yesss, i am.
HAHAHA
padan muka, wekkk.
sambil buat keje sambil layan movie hindustan kat tv.
tiba tiba pulak kan cerita hindustan kali ni best.
padahal sebelum ni memang tak layan.
cerita ala ala filem Stepmom yang Julia Roberts berlakon tu.
cuma jalan cerita je lain sikit. tapi, gua layannn.
sebab heroin dia cun weh. kareena kapoor kau!! gila tak lawa.
heheheeeee
macam nak tunggu cerita ni habis je baru balik.
boleh?








Thursday, December 22, 2011

still the same

well,
problem saya dengan orang BPH tu tak settle lagi. call call tak berjawab. dah fed up dah aku ni.
why me?
why always me?
HAHAHA.
damn it.

satu keje tu dah terbengkalai, datang lagi keje lain. ok, dah start pening dah.
padahal keje yang saya nak buat tu tentu tentu la memang untuk masa depan saya.
tapi,saya tak buat lagi. ape ke sengalnya ni weh?
disebabkan masalah yang tak settle tu terus semua benda jadi berat nak buat.
nak buat tapi, takde mood. ke dah memang malas ni?
ehh, bukan malas. tapi benda renyah ni ai jadi malas betul. nak kene check satu satu.
nak kene mengadap admin kat atas. nak buat itu, nak buat ini.
HUAHUAHUA.
esok jela buat eh. takpun tunggu weekend ni. kita buat kat rumah.
pastu kalau buat kat rumah for sure tibe tibe berubah menjadi orang yang teliti.
kan ke best namanya tu?

#ape ni? kelaut je.

kbai!









Monday, December 19, 2011

geram

hello,
admin BPH putrajaya tengah sibuk shopping handbag kah?
call banyak kali tak berangkat. bukan hari ni saja saya call tapi dari last week hokayyy.
ohhh, saya lupa. hari ni gov servants dah gaji plus, dapat bonus lagi.
that's why phone kat atas meja tu tak berangkat.
please la, jangan aniaya saya dan mereka yang lain yang nak berurusan dengan dept. awak.
banyak lagi keje yang saya nak hadap dari mengadap phone nak dial no ofis awak tapi orangnya takde.
phfffft.
i'm done.

well, saya marah.
actually, last week saya ada call dept. ni untuk nak tahu progress proses permohonan kuarters.
ok fine, status saya kiv. but the problem is, status saya akan kiv sampai bila bila sebab saya keja di kl tapi buat permohonan kuarters putrajaya. mereka dah kuatkuasakan bahawa, orang yang keje di kl hanya boleh apply kuarters di kl or pj sahaja. macam saya yang awal awal dah apply kat putrajaya kena update balik permohonan tukar lokasi kuarters yang dipohon.

pehhh, itu diskriminasi namanya. sebab, bila saya update permohonan saya, maka dengan itu, no.giliran saya akan berubah. elok elok dah nak sampai giliran boleh duduk kuarters, kene q panjang lagi. saya tak puas hati. sebab kalau boleh, saya nak buat rayuan, nak dapat kuarters dalam masa terdekat, insyallah. kalau ada rezeki. kalau okay.

operator BHP okay, dia bagi link supaya saya boleh call orang tu, call orang ni untuk pertanyaan dan confirmation. yes, saya call tapi, tapi, tapi.......haremmmmm. satu umat pun tak angkat phone. kenapa?
saya marah sebab mereka dah buat keje saya terbengkalai. saya nak settle cepat sebab ada banyak lagi benda lain yang saya nak buat.

saya bukan nak kata apa, tapi kebanyakan gov service memang begini walaupun saya sendiri berkhidmat untuk gov. buat keje sambil lewa. bila orang nak mintak tolong, selalu ditendang sana sini suruh call pegawai itu, pegawai ini tapi masalah tak settle settle gak. sedih saya. sebab terpaksa cakap dikalangan mereka ni la yang selalu membuatkan masyarakat luar berpandangan -ve terhadap gov.

ohh mannn,
malu saya nak mengaku yang saya ni gov servant.
*tapi gaji dah amik, bonus dah dapat, kira halal lah ye*
huahuahua
kbai!










Sunday, December 18, 2011

gemersik kalbu

dah jadi trend sekarang filem, drama banyak diadaptasikan daripada novel. paling terdekat of course filem Ombak Rindu. katanya first day release pun dah kutip juta juta. ohhh, okay. tapi saya tak tengok lagi pun sebab, entah.

saya fans Ombak Rindu versi novel okayyy. 3 3 novel dia saya baca sampai nangis. so bila dah dibuat ke filem, saya rasa ahh, tak yah tengok kat wayang la. beli cd ok kot. very tak support. LOL

ehh, tapi, tapi, tapi,
ada satu drama bakal release early Jan 2012 tau. cerita dari novel jugak, Gemersik Kalbu.
sapa kaki novel mesti dah khattam baca 2 3 kali kan? cececeh, jangan tipu wehh. sebab saya lettew. HUAHUAHUA
novel ni memang favourite saya. baca mesti nak sentap, pastu mesti nak berangan. can't wait nak tengok sapa yang berlakon dalam drama ni. nak tahu jugak sama ke jalan ceritanya macam dalam novel. sebab kadang kadang bila cerita novel diadaptasi ke layar perak, dia jadi ada sikit lari. kepuasan baca novel tu tak sama bila kita tengok dalam filem. haaa, macam tula yek.

ehhh, walaupun saya baca novel tapi saya bukan jiwang hokayy. hati gua keras cam batu kot. saja suka suka baca. sebelum kawin dulu banyak masa terluang, tapi sekarang ni bila baru je start nak bukak helaian pertama, dia dah panggil dah. KAHKAHKAH
laki den, laki den.









Wednesday, December 14, 2011

sebelum tidur

malam tadi dah nak tido, tiba tiba,

husband: kita kenal dah berapa lama?
me: 9 tahun. kenapa?
husband: kenal sebelum declaire. berapa lama tu?
me: ehhh, sebelum declaire i memang tak kenal u. tiba tiba je u muncul depan i. so, 9 tahun la.
husband: tapi i kenal u sebelum kita declaire lagi. macam mana?
me: u dulu pemalu. so i tak amik port la u ni ade ke tidak. HAHAHA
husband: tapi i rasa kat sekolah dulu i dah cukup popular. apasal u boleh tak kenal i lagi?

*speechless*

husband: lagi satu, u nak i hadiahkan apa sempena birthday u nanti?
me: ehh apa ni susah susah je. halaaaaaaa. tak fikir lagi. BOLEH?
husband: poyo nyaaaa bini aku!


KAHKAHKAH.

dear husband,
saya tak decide lagi nak benda apa. tapi nanti saya list down kan eh.
anyway,
bukan masa yang menjadi ukuran, hanya keserasian dan kesetiaan yang saya pinta.
dan alhamdulillah, tuhan ketemukan jodoh saya dengan awak.
dan saya harap, semoga ianya berkekalan hingga hujung nyawa.
ameen.







1 2 3 4 5 6 7 8 9

please share with your love.

Kalau anda dilahirkan pada 1Hb, 10Hb, 19Hb, 28Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.1
Kalau anda dilahirkan pada 2Hb, 11Hb, 20Hb, 29Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.2
Kalau anda dilahirkan pada 3Hb, 12Hb, 21Hb, 30Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.3
Kalau anda dilahirkan pada 4Hb, 13Hb, 22Hb, 31Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.4
Kalau anda dilahirkan pada 5Hb, 14Hb, 23Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.5
Kalau anda dilahirkan pada 6Hb, 15Hb, 24Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.6
Kalau anda dilahirkan pada 7Hb, 16Hb, 25Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.7
Kalau anda dilahirkan pada 8Hb, 17Hb, 26Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.8
Kalau anda dilahirkan pada 9Hb, 18Hb, 27Hb dalam mana-mana bulan, anda adalah no.9

no.1
—-
Anda sangat cerdik, jujur, lucu, degil, rajin, terus-terang, cemburu dalam asas pertandingan, baik hati, peramah dan autoriti. Anda ingin mendahului dalam apa jua keadaan. Anda seorang yang berdikari, berkeyakinan dan tidak pernah berada di bawah pimpinan orang lain. Anda akan bercinta dalam usia yang muda tapi akan berkahwin pada usia yang matang. Anda tidak suka akan orang yang bertentangan pendapat dengan anda. Malah anda juga menyimpan dendam dengan orang yang bersalah dengan anda. Anda seorang yang kuat belanja. Pada masa hadapan anda adalah professional dalam kerjaya yang anda ceburi. Namun terdapat juga orang yang kecil hati dengan pencapaian anda. Anda mempunyai keluarga yang bahagia. Pasangan ideal anda adalah no.4, 6, 8.


no.2
—-
Tak kira apa pun, anda akan disukai oleh semua orang kerana anda berperanankan Bulan dan semua orang suka akan bulan. Em…bagus! Anda suka bermimpi siang. Anda kurang berkeyakinan terhadap diri sendiri. Jadi anda perlu membuat perubahan ke atas hidup anda. Anda adalah seorang yang sukar diramal kerana anda membuat perubahan berdasarkan masa dan keadaan. Anda juga seorang yang mementingkan diri sendiri tetapi anda mempunyai bakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan. Sikap anda seperti bulan yang datang keredupan dan pudar jadi semua orang boleh mengetahui perubahan anda. Anda boleh menjadi Mahatma Gandhi yang kedua kerana cinta akan keamanan. Anda juga seorang yang bertanggungjawab dalam keluarga. Pasangan ideal anda adalah no.2, 5, 9.

no.3
—-
Anda adalah seorang yang berhati keras, pentingkan diri sendiri, kuat agama dan suka untuk mempertingkatkan kehidupan sendiri. Anda mempunyai masalah keluarga dan anda dapat mengharungi dengan kesabaran anda. Anda sangat pandai bercakap, wajah yang cantik, jadi ke mana saja anda pergi anda akan dapat apa yang anda inginkan. Daripada hari lahir anda, anda perlu berkerja keras untuk berjaya. Anda juga seorang yang menghormati orang yang lebih tua daripada anda. Bukannya senang nak menjalinkan hubungan sama ada percintaan, kekeluargaan atau persahabatan. Sekiranya anda suka akan sikap seseorang itu, maka hubungan itu akan berpanjangan. Anda suka akan kebebasan, pencipta di mana ada anda akan membawa harapan, kegembiraan dan keceriaan ke dunia ini. Pasangan ideal anda adalah no.6, 9.

no.4
—-
Anda adalah seorang yang amat degil dan rajin. Mungkin anda akan menjauhkan orang lain daripada anda kerana kata-kata anda. Anda seorang yang bertimbang rasa akan masalah orang lain. Anda berbakat dalam penyelidikan dan seni. Anda akan membantu ahli keluarga atau kawan-kawan yang menghadapi masalah tanpa berfikir panjang. Anda kena berhati-hati dengan orang sekeliling anda kerana mereka mungkin akan mempergunakan anda. Kawan-kawan anda akan menghabiskan masa dan wang ringgit anda dan selepas itu menjauhi daripada anda apabila anda dah tak ada nilai buat mereka lagi. Walau bagaimanapun anda tetap seorang yang sabar dan tegas. Pasangan ideal anda adalah no.1, 8.

no.5
—-
Anda sangat popular dalam komuniti. Anda boleh menyelesaikan sesuatu perkara hanya secara lisan. Anda mempunyai akal fikiran dalam menjalani perniagaan. Namun anda terlalu terburu-buru. Anda adalah seorang yang humor di kalangan kawan-kawan dan ahli keluarga. Kawan-kawan dan ahli keluarga anda juga akan minta bantuan anda apabila mereka memerlukan bantuan. Anda bukan seorang yang setia dalam hubungan percintaan. Anda suka perubahan dan kebebasan. Anda mempunyai ciri-ciri seorang pengembara dan ahli silap mata. Anda mempelajari hidup melalui pengalaman. Pasangan ideal anda adalah no.1 , 2, 9.

no.6
—-
Anda dilahirkan untuk menikmati hidup ini. Anda tidak pedulikan apa-apa perkara dan hanya ingin berseronok dalam hidup anda saja. Anda sangat pandai dalam pelajaran dan pengurusan perniagaan. Anda seorang genius, baik hati (tapi hanya orang yang beranggapan anda orang baik), mempunyai paras rupa yang cantik atau kacak. Semua benda yang baik akan datang pada anda. Anda mengambil berat ke atas ahli keluarga dan kawan-kawan anda. Pada pandangan mereka, anda adalah seorang yang murah hati, peramah, adil saksama dan mempunyai penilaian yang tajam. Pasangan ideal anda adalah no.1, 3, 9.

no.7
—-
Anda mempunyai daya tarikan kepada sesiapa saja. Anda adalah seorang yang realistik, yakin, gembira dan merupakan seorang yang genius dalam bidang pendidikan, muzik, seni dan nyanyian. Anda mempunyai masalah sikap iaitu panas baran. Namun demikian, anda banyak melakukan pengorbanan untuk keluarga. Anda meletakkan keluarga di tempat yang amat tinggi sekali sehingga kadang-kadang mengabaikan kebahagian diri sendiri. Anda telah dilahirkan untuk memberi sumbangan kepada dunia ini. Jadi anda seorang yang bagus dan seorang yang amat gembira. Pasangan ideal anda adalah no.2.

no.8
—-
Anda mempunyai personaliti yang sangat kuat jadi tak ada orang yang memahami anda. Kepakaran anda hanyalah menuding jari pada sesuatu benda. Anda juga mengalami pelbagai dugaan dalam hidup. Semua masalah ini telah menjadikan anda lebih kuat dan tabah. Anda memperjuangkan keadilan. Kebanyakan masa anda telah dihabiskan bersama-sama dengan kawan-kawan. Anda seorang yang disiplin dalam hidup, tidak putus asa dan berani. Faktor-faktor ini telah membawa anda ke puncak kejayaan. Anda juga adalah seorang ahli pasukan, keluarga dan pejuang yang sangat bagus. Pasangan ideal anda adalah no.1, 4.

no.9
—-
Anda adalah seorang yang sangat tabah dari segi fizikal dan juga mental. Anda mempunyai penilaian yang sangat tajam. Anda juga adalah seorang yang sangat dihormati dalam komuniti. Anda adalah orang yang boleh menerima cabaran dan berjaya dalam apa jua yang anda buat. Pada usia yang muda anda selalu bertentangan dengan ibu bapa anda. Tapi apabila usia anda telah semakin meningkat anda adalah seorang anak yang taat dan hormati mereka. Anda sesuai menceburi bigan kejuruteraan atau perbankan kerana orang lain percaya dan yakin akan anda. Anda merupakan model teladan kepada orang lain.




me, no.1
berdikari, bercinta pada usia yang muda tapi berkahwin pada usia yang matang? 
kehkehkeh. I LIKE!
that's true okayy.
and
husband, no.2
berbakat dalam muzikal, seni dan komunikasi lisan?
HAHAHA, ape pulak tak betul, dia sangat sangat dan sangat poyo dengan suaranya yang dia kata best macam awie. lepas tu suka argue orang sampai orang tu tak boleh nak jawab.
that's him!


so,
u all pula yang mana?





Monday, December 12, 2011

sharing

share with love from my friend's wall.

solat subuh : wajah yang cantik
solat zohor : duit yang banyak
solat asar : kesihatan yang baik
solat maghrib : anak anak yang cerdik dan berjaya
solat isyak : tidur yang nyenyak tanpa gangguan

kata Nabi Muhammad S.A.W,

barangsiapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya.
barangsiapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah rezeki yang berkat.
barangsiapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan.
barangsiapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak anak yang bermanfaat.
barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.










p/s: solat adalah kunci segala kebaikan. ia juga boleh menguatkan zahir dan batin. sekadar mengingati diri sendiri. semoga saya tidak lalai dalam mengerjakan ibadah solat.



Sunday, December 11, 2011

sengal

ok. fine. saya banyak keje hari ni sebab saya masuk ofis hari ni.
tapi tak tahu nak mula dari mana. HAHAHA
weekend kot hari ni.
tapi,
boring.
satu keje dah siap. ok dah boleh buat keje lain dah sebenarnya.
tapi,
nak buat itu, malas nak type. nak translate lagi. mata berpinar weh.
padahal,
benda tu yang akan menentukan kemana haluan hidup kami nanti.
sambil typing, translate, rajin google benda lain.
boleh pulak nak malas malas ye.
HAHAHA
masalahnya, benda tu nak settle esok okayy.
ape lah masalah sekarang ni weh?
*help*
tolong muhasabah diri sikit ye kak.
awak nak benda ni jadi senang ke nak susah ni?
kalau nak senang, buat betul betul.
jangan mengada ngada.
*marah diri sendiri*

kbai!












Thursday, December 08, 2011

boooooo u bos

haishh.
susah sekarang ni kalau bos lebih muda dari staff bawah dia.
ada je yg dia dok buat dulu tanpa bagitau kat anak buah dia ni.
apa? dia ingat anak buah dia ni ayam ayam ke?


hello,
awak tu baru je 2-3 tahun keje jadi hormat la dengan staff yang dah keje lama dan dah banyak pengalaman keja. hadoi. STRESS.
kalau tak tahu satu benda, sila la mintak yang berpengalaman ajarkan.
takpun sila la tanya kat kawan seangkatan awak yang superb tu tunjukkan.
kurang kurang takde la orang kata yang awak tu bodo sombong tahu.

yesss, saya admit yang awak tu bos. 
saya hormat awak sebab awak yang akan appraise skt saya hujung tahun ni. its okay. tak heran pun sebab gua dah dapat apc. HUAHUAHUA
tapi saya sedih.
sebab awak hanya nak jadi bos yang hanya disenangi oleh bos atas dan tak berusaha nak jaga hati anak buah awak ni.

awak kena faham, sistem kat kilang dulu lain dik non, awak jaga line. jaga mesin semua. pastu kena pastikan produk jalan ikut target. keje dengan indog. tapi ini lain. sini buat keje ikut flexible. anak buah awak buat job production. kalau production nan ado, anak buah awak rehat la. gheti? dah ada ofis, maka duduk la dekat ofis kan. ke awak nak anak buah awak ni rayau rayau jalan bandar waktu keje pastu kantoi.

maintenance pun satu hal. ehh awak tak usah nak sibuk. mereka tahu apa yang mereka buat sebab mereka berdikari punya team. bila awak masuk campur dah jadi macam apa kejadahnya. benda yang biasa kita buat jadi benda yang luar biasa bagi awak. ohhhhh, saya lupa. sebab awak tak rajin nak jenguk anak buah awak buat keje. awak hanya arah pastu tahu benda tu settle walaupun benda tu takde apa sebenarnya. padahal semua tahu yang awak tu tak tahu apa apa. tin kosong. choy.

bestla awak. lepas ni awak jadi kesayangan bos atas awak atau jadi balaci geng yang seangkatan dengan awak. ikut je telunjuk mereka. kalau mereka kata nak semua staff awak masuk dept mereka, awak ignore je. awak bagi la semua. sebab anak buah awak nothing. then lepas tu barula tahu nasib awak. awak pulak kena transfer ke tempat lain. kejela macam kuli balik. mana tahu kan?
KEHKEHKEH

saya rindu bos yang dulu. 
bos yang selekeh. tak amik port. 
jalan pun tunduk sampai langgar dinding.
tapi, cool. 
silent but brilliant.
graduate overseas okay.
full stop.









kasi promote sikit

helo sweeties!
actually, saya tengah pening ni lepas baca pekeliling SBPA.
panjang berjela jela. apa pun tak faham. guna bahasa tinggi sangat kot.
kang buat buat faham, jadi cerita lain pulak. senang, kita tunggu je taklimat dia nanti.
takpe, abaikan.

ni saya nak mintak tolong. tolong bukak page love affair 2012 pastu buat la apa yang patut.
cari gamba kawan saya then likeeeeeeee banyak banyak. he he heeeee
tolong la ehh.
pleaseeeeeeeeeeeeee

kawan saya ni haa, mengada suruh promote. nak menang videog katanyaa. *cikhel jangan marah*




dia nak kawen tahun depan. kalau menang contest ni dia nak guna untuk wedding dia la.
save bajet kan. maklumla, nak buat kenduri kawin ni nak kena pakai $$$ ribu ribu.
mana yang boleh dapat foc tu kita amik dan jangan lepaskan peluang. try and error.
kalau dapat, alhamdulillah, saya tumpang gembira. kalau tak dapat, itu namanya takde rezeki.
mungkin rezeki dia ke lain pulak kan.
so u all, sila la bukak link itu ehh.
terima kasih.
nah saya bagi hugggggggggg,

sayang ketat ketat










Tuesday, December 06, 2011

taman tasik titiwangsa

last month kami ada attend wedding invitation kawan sekolah dulu.
baru nak update dalam belog. busy lah katakan. inai dijari pengantin pun dah kecut kot.
sebab masa tu saya kena standby sea games tapi boleh lari lari pulak.
eh, dia buat dekat stadium titiwangsa okay, nikah pun 11.11.11. kelasss kau sarah.
dan seperti biasa, kami yang over.
BAHAHA


tu diaaaa, sarah dan husband. tapi seperti biasa, laki i selalu lambat nak berposing posing ni. dia tengah berasapkan dirinya bersama incik tunangan cikhel. side kiri tu tema hitam katanyaaa. macam berjanji pulak eh korang. sarah kurus gila weh. nampak tulang kering... bila la nak dapat badan kurus macam LJ. haishhhh.

kak el dan abam ali yang tough gituw.

tapi tak boleh lawan kanda i yang dia kata dia tough, sasa, badan ketul ketul dan muka macam aaron ajis
*geli nak cakap semua tu betul, tapi saya anggukkan kepala, layankan aje*
KAHKAHKAH

seee, dia suka kalau saya setuju je apa yang dia mengarut. nampak tak senyuman manis yang tak berapa nak manis buah tu?

eleh, tapi sebenarnya manis lagi mereka, couple yang baru memasuki alam pertunangan ni... 
soo sweet kannn? amboi, amboi, amboi...









Monday, December 05, 2011

pantas kah kau?

seberapa pantaskah kau untuk ku tunggu?
cukup indahkah dirimu untuk selalu ku nantikan?
mampukah kau hadir dalam setiap mimpi burukku?
mampukah kita bertahan di saat kita jauh?

seberapa hebat kau untuk ku banggakan?
cukup tangguhkah dirimu untuk selalu ku andalkan?
mampukah kau bertahan dengan hidupku yang malang?
sanggupkah kau meyakinkan di saat aku bimbang?

celakanya,
hanya kaulah yang benar benar aku tunggu.
hanya kaulah yang benar benar memahamiku.
kau pergi dan hilang ke mana pun kau suka.
celakanya,
hanya kaulah yang pantas untuk ku banggakan.
hanya kaulah yang sanggup untuk aku andalkan.
di antara pedih aku selalu menantimu.

mungkin kini kau telah menghilang tanpa jejak.
mengubur semua indah kenangan.
tapi aku selalu menunggumu di sini
bila saja kau berubah fikiran.




-sheila gank



Thursday, December 01, 2011

1st December

good morning december! welcome next january, he he heeee.
mengadanya kau kecil.
1st december, first time saya dihantar oleh suami naik motor pegi keje. lucu kan?
well, kami dah patah kaki, sebab....

credit to camera husband

kena 29/11 petang. husband baru je balik dari outstation pagi tu.
pagi tu jugak baru amik waja garang ni dari bengkel sebab tukar gearbox, petang dah terjebak.
hai lah dugaan di hujung tahun ni. sabar jela wahai hati.
si garang dah masuk bengkel, makan 2-3 minggu jugak kot proses nak claim insurans semua.
apa nak buat, redha je. itu tandanya Allah sedang menguji kesabaran dan keimanan kita.
berdoalah, dan berprasangka baiklah pada Allah.










Tuesday, November 29, 2011

tuesday blues

assalamualaikum w.b.t

hari ni hari first masuk keje dalam minggu ni sebab semalam public holiday Awal Muharam.
dan,
ada cerita yang tak menggembirakan hati saya. i mean, lebih kepada terkejut.
kenapa?
sahabat saya masa di sekolah teknik dulu, Mohd Firdaus Helmi @ Pakguaed telah kembali ke rahmatullah akibat kemalangan pada hari sabtu yang lepas (26/11/2011).
Al-Fatihah. semoga rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkan dikalangan orang-orang yang beriman.
saya tak berapa nak sure kronologi accident arwah ni macamana tapi apa yang disampaikan dari sumber yang boleh dipercayai, arwah naik motor, terbabas masuk lane orang dan berlanggar dengan teksi. tangan, tengkuk dan tulang belakang patah. paru-paru pun teruk jugak. ya allah, beratnya dugaan yang arwah tanggung.
arwah koma dalam beberapa hari, masuk icu.

dan,
saya baru dapat cerita lagi ni, menurut sahabat arwah satu kelas dulu, beliau pergi meninggalkan seorang isteri dan bakal waris dia. wife tengah preggy 6 bulan. ya allah, dugaan sempena awal muharam ni.
saya speechless. dah tak terkata apa dah. saya harap wife arwah kuat dalam menghadapi liku-liku kehidupan selepas ini. tiada suami disisi dikala susah dan senang semasa mengandung. anak tak sempat nak kenal bapa.
saya pernah baik dengan arwah dulu. sebab sama sekolah and sama tempat belajar.
lepas tu lost contact. sejak ada facebook ni baru dapat contact dia balik.

tapi sebetulnya,
yang pergi tetap pergi, yang lain akan menyusul nanti.
mati itu pasti. janji Allah itu benar.

"Tiap-tiap yang berjiwa akan merasakan mati. 

Kemudian hanyalah kepada kami kamu dikembalikan"
                                                             Al-Ankabut: 57











Saturday, November 26, 2011

happy birthday KAKAK!

happy birthday kak zurin.

may your birthday bring you as much happiness as you give to everyone who knows you.
love and hugs to you who just completed another year into this beautiful world.
put the music on and dance till dawn.
it's your special day.
HAPPY BORN-DAY darling!



;p









Friday, November 25, 2011

penat

ya allah, penatnya hari ni.
dari pagi tadi, sampai sekarang dan mungkin sampai malam saya keje.
nonstop, 8 to 5 to night. *pekerja rajin*
dan, husband pula akan berangkat ke langkawi malam ni jugak.
tak tahu sempat ke tak saya nak balik rumah ni.
husband kata kalau tak sempat dia singgah ofis je.
jumpa kejap, hantar tapau then terus gerak pegi sana.
so, menjadi bujang lah saya for 3 days ni.

dan perancangan saya adalah,
saya nak balik kampunggggg!
yesss, yesss.
nak rehat dan tenangkan fikiran kat kampung.
lepas dari standby sukan sea minggu lepas sampai sekarang saya belum ada masa nak belek belek diri sendiri.
huahuahua
dah rasa diri tak berbela.
tapi jangan risau,
hujung tahun ni kita keje kaw kaw dulu, early next year baru kita ambil cuti.
mid year pulak kita pegi holiday.
hoyehhhhh!
dah,
saya nak sambung balik keje saya.
nak tunggu husband datang hantar tapau. dari lunch tak makan lagi ni. konon konon nak diet. sebab hari tu timbang berat dah naik sampai 42kg.
huwaaaaaaaaaaa,
T_T











Thursday, November 24, 2011

Project NS

tadi saya ada baca status kat satu group ni,
Kem Bina Semangat KKB kemungkinan besar akan ditutup pada tahun depan.
tapi, tapi, tapi,,,
tak tahu lagi. belum ada kata putus. sebarang status akan diupdate secepat mungkin.

ohh, really??
banyak kenangan kat situ weh. tak kan nak tutup dah. best tau tempat tu. dikelilingi bukit-bukau, ada air sungai lagi. environment menghijau. udara dia yang nyaman. kat kl memang tak dapek do jon. tapi kenapa perlu ditutup kem itu wahai pihak pengurusan? saya perlukan penjelasan.
cececeh...

apa kena mengena saya dengan kem tu? pehhh, panjang cito eh. kalau saya cerita mesti ramai yang wonder.
okay, nak cerita ni.

saya andaikan semua orang memang tahu, berkuatkuasa pada tahun 2004 (kalau tak silap la) budak-budak yang lahir dari tahun 1986 dan keatas diwajibkan menjalani Program Latihan Khidmat Negara sekiranya nama mereka terpilih selepas menamatkan pendidikan sekolah menengah di Malaysia (SPM) atau dalam erti kata lain, berumur 17 tahun keatas. PLKN merupakan kursus latihan wajib selama tiga bulan di pusat latihan PLKN seluruh Malaysia. Antara tujuan program ini dilaksanakan adalah bagi mengukuhkan semangat patriotisme dikalangan generasi muda serta memupuk perpaduan kaum dikalangan remaja.

actually, program ni bukanlah bersifat kerahan tenaga macam di sesetengah negara luar, tetapi ia lebih kearah membina sahsiah diri dalam membentuk perwatakan positif menerusi nilai-nilai murni yang diterapkan dalam modul yang telah ditetapkan.

tapi saya nak bagitahu, bukanlah semua remaja dipaksa menyertai PLKN. hanya nama-nama yang terpilih saja perlu menjalani program ini. contohnya, saya. (insan terpilih). walaupun begitu, mereka yang bermasalah tertentu boleh memohon untuk menangguh atau dikecualikan dari menyertai program ini. mengambil contoh, awak dapat offer PLKN masa tengah sambung study after spm, so boleh tangguh sehingga study awak habis. macam saya, saya dapat offer ni masa saya tengah study di semester dua. mula-mula memang terkejut sebab wonder apasal nama boleh naik walhal saya ambil spm sama dengan budak-budak tahun 1985. advance sikit. tulah, panjang cito eh. mesti confuse kan. well, walaupun saya belajar dan ambil spm sama dengan budak yang lahir tahun 1985, hakikatnya saya tetap dilahirkan pada tahun 1986! poor me. konon-konon nak mengelat la, agar nama tak dipilih, tapi dah tersirat jodoh saya dengan PLKN.




benda ni flexible. even awak dah bekerja sekalipun dia tetap panggil balik untuk sertai PLKN. once awak dah hadirkan diri, then ikuti program dia selama 3 bulan, barulah nama awak dah takde dalam sistem diorang. i mean, dah tak dipanggil-panggil lagi dah. huahuahua. so, 3 bulan je la kau hadap bebudak yang baru nak naik tu. itulah, dulu pegi tangguh-tangguh apasal. kan dah besar-besar ni menyusahkan hidup. actually, tak sampai 3 bulan pun sebenarnya, +- cuti yang dia bagi, tak silap saya ada dalam 2 bulan 2 minggu 5 hari. saya dapat third batch. merasa la puasa di kem. itu yang seronok. dapat pengalaman baru. itu yang tak sampai 3 bulan je duduk kem. mereka pun kesian kat kami ni. takkan nak sambut raya dalam kem. memang tak lah kan.


masa first dapat surat dari plkn dulu, kawan-kawan tanya,

eh apasal kau boleh dapat ni? kau ni biar betul? pelik aku. tapi bagus la. bukan senang nak dapat peluang camni. kau sorang je dalam seribu. kau pun muka ala-ala diorang je. muda remajaaa.
huahuahua, itu menganjing namo eh. sebenarnya saya tak nak pegi. sanggup tu cakap besar, gua boleh bayar denda 3k la janji gua takyah pegi. hehehe. 

nak dijadikan cerita, last year hari tu, saya dapat surat untuk sertai balik program ni. dulu tangguh sebab tengah study. then masa mula masuk keje pun dia ada panggil balik, tapi saya tangguh lagi sebab dapat surat last minute. two week sebelum tarikh lapor diri, surat baru dapat kat tangan saya. so tangguh lagi. 2 kali tangguh. agaknya mereka dah bosan dengan nama saya yang asyik tangguh-tangguh je, lantas mid year 2010 dapat surat lagi suruh pegi. ini WAJIB!. awak dah takde alasan nak elak-elak dah. masa tu pehhhhh, hampeh sungguh. gua dah la memang mengelat tak nak pegi. dia suruh pegi jugak. jadi gua pasrah. gua pegi je dengan hati yang sebal sebab masa tu gua baru je bertunang. (sayang nak tinggal bakal laki, huahuahua) dannnnnn, perasaan ni tengah berbelah bahagi macam mana nak survive persekitaran dengan budak yang baru nak naik. eeeeeiiiii u, tak cool okeh. tapi, itu pada first impression je.


maka, tanggal 26/6 kalau tak silap, saya diminta melaporkan diri di Kem Bina Semangat PLKN, Kuala Kubu Bharu. mana port tu? jauhhhhhh siot. sampai tersesat-sesat la cik tunang (masa tu belum jadi laki lagi) nak menghantar saya. saja je bertolak lambat-lambat sebab memang takde hati nak pegi. last pelatih lapor diri, jam 1700. tapi saya artis, lambat setengah jam. alasan, tak familiar jalan.

first week, memang hazab.
handphone confirm disimpan dek jurulatih. weekend saja mereka bagi. takut ada kes kecurian katanya. itupun kalau kelakuan kami baik. kalau tak, jangan harap.ok, itu betullah. mana-mana asrama sekolah pun macam tu. so, sabar aje la. bab bangun pagi-pagi tu memang liat, sebab dah tak biasa. dulu, time sekolah teknik pun kau bangun 0630. ini, 0445 dah bangun siap-siap nak solat berjemaah, nak berbaris, nyanyi lagu negaraku, bla bla bla, senaman pagi, aerobik then baru sarapan. lepas tu baru start program.


tapi, bila dah lama rasa macam ok, saya boleh follow walaupun aktiviti pack setiap hari. badan letih, otak pula penat melayan karenah budak-budak dah jadi biasa. rasa macam kembali ke zaman sekolah cuma, geng budak sekolah je takde. walaupun macam tu, budak-budak penangguhan macam saya ramai. menurut info dari jurulatih, batch kami adalah batch paling ramai budak penangguhan setakat ni. ok fine. ada geng. kehkehkeh.

kat sini benda simple je. kena ikut arahan jurulatih. macam duduk kem askar. lagipun, most of them bekas askar. no wonder. ada je benda jurulatih suruh kami buat. so, kena ikut. kalau tak ikut denda lah jawapnya. itu namo eh budak degil. sebelum masuk kelas, kena ''rokol'', pagi-pagi kena ''rokol'', petang before beriadah pun kena ''rokol''. sebelum masuk dorm nak tido malam pun kena ''rokol''. pendek kata, sebelum mula sesuatu aktiviti, mesti kena rokol, rokol dan rokol.
sebab?
NAK KIRA KEKUATAN ANGGOTA
nak tahu cukup ke tidak pelatihnya. kalau tak cukup, kena cari sampai jumpa. pelatih balik kampung emergency case, pegi klinik, mc duduk dorm pun ke inform. sebab tak nak pelatih lari dari kem. what the hell? yup, memang ada satu kes masa batch saya ni. time lawatan ibubapa, budak ni senyap-senyap lari ikut someone. bf ke, tunang ke tak tahu. tapi dia lari. so pihak kem kena berjaga-jaga supaya benda ni tak berulang lagi. menurut bebudak dorm dia, dia ni memang ada cakap tak seronok duduk kem. maybe tak boleh follow rules, hati tak tahan, memberontak, lari. dats all. akal pendek. kau gila nak lari? dia cari sampai lubang cacing tahu! nama kau ada kat balai, apa-apa access pun kau tak boleh pegi. gila! dengar cerita, budak ni dah jumpa, dan bakal dihantar ke kem komandor. lagi dasyat. rare!

dalam kem kita kena buat keje. macam kat sekolah. ingat boleh duduk saja-saja je ke? kata dapat elaun rm150 sebulan. so, kena la buat keje. tapi bukan dikerah tenaga, cuma kena buat aktiviti je. aktiviti dalam kelas, aktiviti lasak, riadah, sukan, kebersihan dan lain-lain.

muka naiveeeeeeeeeeeeeeeee.

ada empat modul yang diperkenalkan dalam program ini,
modul pembinaan karakter, modul fizikal, modul kenegaraan dan modul khidmat komuniti.
saya lebih suka modul pembinaan karakter. walaupun lambat seminggu saya lapor diri dari adik-adik ni, tapi boleh catch up dengan aktiviti pembelajaran mereka. well, kata kakak. HEHE
modul ni more kepada pembinaan diri sendiri dan tentang diri dengan orang lain. macam team-building. belajar cara nak berhadapan dengan orang ramai. cara nak berinteraksi dengan seseorang, menekankan aspek kepimpinan dalam diri. seronok masuk dalam kelas ni. sebelum mula kelas, jurulatih dah tackle hati pelatih. kena nyanyi ramai-ramai. ada chicken dance. macam budak sekolah tadika. tapi bagi saya itu best. baru ada semangat nak meneruskan latihan dalam kem. actually, benda ni bergantung kepada jurulatih juga. kalau jurulatih tak kreatif, maka para pelatih ni cepat bosan.itu pendapat saya. plus, kelas saya dapat jurulatih yang funny dan best. tak garang tapi tegas.

modul fizikal biasala, kena buat aktiviti lasak macam fying-fox, repelling & abseiling, water confident, wirajaya, menembak dan macam-macam lagi. modul ni memang rare. sangat menguji ketahanan mental dan fizikal. walaupun saya kecil-kecil cili padi kampung, tapi saya dah pegang dan dah guna pun M16. anda bagaimana? ada? TAKKAN! emosi kena tenang, rileks, tak boleh pentingkan diri sendiri. nak-nak time wirajaya. berkhemah dalam hutan. tapi sebelum berkhemah, kena cari kayu dulu. kena masak untuk ahli kumpulan guna barang yang mereka bagi je. so, pandai-pandai la bawa diri. secara tak langsung, dapat mengeratkan perpaduan di kalangan ahli kumpulan dan dapat mempertingkatkan lagi ketahanan diri bagi tujuan hidup sekiranya kita menghadapi kesusahan.


yang tak boleh saya lupa sampai sekarang, saya celebrate 53 tahun kemerdekaan negara kita di bukit jalil. masuk free, duduk pun seat best. tak payah nak berebut macam orang awam. dapat tengok melalui mata sendiri. jakun dan kagum seketika. macam tak percaya. haha. trip celebrate merdeka ni termasuk dalam modul kenegaraan. modul yang membolehkan para pelatih belajar tentang sejarah penubuhan malaysia, konsep 1Malaysia, keselamatan dan kedaulatan negara, cabaran-cabaran dari dalam dan luar negara, perpaduan kamu di malaysia dan pelbagai lagi yang berkaitan dengan isu perpaduan kaum. jurulatih ajar macam-macam benda yang kita tak tahu dan terlupa. kenapa sebab wujudnya sesebuah negara. kenapa negara kita kena ada undang-undang. dan kenapa berlaku peristiwa 13 Mei.




masa zaman sekolah dulu kan kita ada belajar, tapi saya dah lupa. so, jurulatih telah refresh balik. secara tak langsung modul ni telah meningkatkan perasaan cinta saya kepada negara sendiri. macam isu sekarang banyak perpecahan kaum berlaku. so dengan adanya modul ni, budak-budak yang tak tahu or malas nak belajar tentang sejarah malaysia ni jadi lebih berpengetahuan. boleh la beza mana yang baik, mana yang buruk untuk mereka.

sebelum saya lapor diri, ada buat research sikit. dengar kata ada modul khimat komuniti yang membolehkan para pelatih berpeluang melawat rumah orang tua-tua or bergotong-royong dengan penduduk di sekitar kejiranan. oh yeke? tapi, memang betul la. kami pegi melawat rumah orang tua-tua di pekan berhampiran. secara tak langsung dapat menghiburkan hati mereka. perasaan ketika tu, tak boleh nak gambarkan. melihat air muka mereka yang dahagakan kasih sayang. sebak memang sebak tapi kejap je.

keseluruhannya, dari niat tak nak pegi, terus jadi ruginya kalau tak pegi. HAHA
itulah orang kata, tak kenal maka tak cinta. so saya ambil ia sebagai satu pengalaman yang bukan semua orang boleh dapat. tinggal lagi nak sesuaikan diri dengan keadaan dan persekitaran budak yang baru habis sekolah. very the berbeza pemikiran. but it's okay la. dan saya rasa, program ni patut diwujudkan dari awal.
serius.


tapi siapa yang tak biasa duduk asrama tu ada masalah sikit. sebab parents dibenarkan melawat pelatih weekends sahaja. bergantung kepada pihak pengurusan kem. entertainment hanya dibenarkan untuk waktu-waktu tertentu. banyak masa dihabiskan dengan para pelatih. saya bergaul dengan mereka yang latar belakang berbeza dengan zaman saya. pelatih dari sabah dan sarawak, belajar tentang budaya mereka, dan banyak lagi.

diam tak diam, dah setahun berlalu. tapi semua memori kat sana masih segar dalam ingatan saya. berita tentang penutupan kem bina semangat plkn kkb ni betul betul buat saya dan bekas pelatih yang lain rasa sedih. dengar cerita, yayasan selangor dah tak nak sambung kontrak dengan pihak plkn. para jurulatih pula mungkin akan berpindah ke kem lain tak pasti dimana tapi yang pastinya di seluruh malaysia. HUHU

dorm paling bersih, betul. tak tipu. sumpah. hamper diatas katil sebagai bukti. he he heeeeee




bye bye plkn!
oh sebelum terlupa, timbalan komandan kem ini seusia dengan saya.
huahuahua, perangai macam budak kecik.
;p








Goodbye Heroes!

copy paste from,
Kelab e-Penyokong Bola Sepak Negeri Sembilan (N9FUTBOL.COM)
nama-nama yang bakal bukan lagi beraksi untuk tahun hadapan.


terima kasih.
jasamu dikenang.
*
*
*
*
*
*
*
*
*


welcome 2012
new season, new beginning, new stars.

keeping up man.
you are your own strength.
it's not who wins the game,
it's how the game is played.
musuhnya habis binasa.










Tuesday, November 22, 2011

Selamanya Harimau Malaya



selepas berhempas pulas dan bermain sehingga titisan keringat terakhir, akhirnya, dah jodoh,
pingat emas bola sepak Sukan SEA 2011 Jakarta-Palembang kini memang dah sah menjadi milik Malaysia.

tahniah pada HM walaupun ramai player yang injured, tetap main bermati-matian.
dann,,,
ucapan padan muka pada timnas indog yang main macam cilaka.
L O S E R
kau ingat HM ni anak-anak ayam yang baru belajar nak sepak bola kah? puiii.
rasakan.
supporter indog, kau jangan nak macam-macam.
sekali indog, selamanya indog.
loudly but no brain.

kepada keeper HM yang teror tu, awak memang ensem.
tak sia-sia saya setia pada awak selama ni. kahkahkah.
apa-apa pun, vontot awak tetap mantul.
auwwww, seksinyaaaa abam.
huahuahua.
*opssss, jangan salah sangka*

fuckri, lek la.
dah takde rezeki. kau bawak-bawak la bersabar ye.
dah, jangan nangis. kau balik sini nanti kau training sampai teror.
kalau tak teror, kau training, training dan training lagi.
sampai teror macam nazmi yang muda-muda cili padi tu.
tak pun, kau cuti la 3-4 bulan bermuhasabah diri.
aku paham perasaan kau tu.
KEHKEH

abam ensem tengah bertwitter dengan kekasih hati nun jauh di kl.
lepas abam menang, kita celebrate kat clubbing ye sayang. huahuahua
sumber: google













Monday, November 21, 2011

hanimuning : part 2


second day, island time.

Jesselton Point ferry terminal




sapi island kami datang. bot transfer, life jacket, snorleking equipment semua under pakej. so dah senang kat situ. naik bot kat Jesselton Point pun, dah ada orang tunggu. tak payah nak tunggu lama. Jesselton Point ni merupakan pusat jeti untuk ke pulau-pulau perlancongan yang ada kat KK selain dari Sutera Harbor. charge bot transfer dia pun agak murah. selain sapi, manukan dan mamutik juga merupakan pulau yang sering dikunjungi oleh para pelancong. ia juga salah satu dari lima pulau yang membentuk Tunku Abdul Rahman Marine Park.

pulau sapi ni diantara pulau yang cantik kat sini. *bole la kalau nak dibanding kan dengan port dickson* 
lebih kecil dari manukan. nak bersnorkeling kena berhati-hati sikit sebab ada obor-obor. air dia ok, jernih. boleh la nampak ikan berenang dengan jelas. nak geli-geli dengan ikan pun boleh. rasa ikan tu dekat je dengan kita. nak capai tapi tak sampai... ehh, hahaha. masa kami pegi sini, orang tengah ramai. tempat pun pack sikit. toilet dia, kena improve. kata tempat perlancongan, ramai pelancong dari dalam dan luar negara yang datang. sila la buat toilet yang gorgeous sikit ye pihak management. sini ada biawak tau. tapi tak besar pun. maybe untuk tarikan pelancong kot. saya tak teruja ok. biawak dia kecik sikit je dari saya. HAHAHA

lunch, bbq seafood.
ayam dia sedap. licinnnnn. yang lain-lain biasa je. sosej, ikan, udang, sotong, ketam. nasi goreng. buah buahan sebagai pencuci mulut. maybe kami lapar after bersnorkeling, so semua sangat sedap.






next,
after island time, hang out sekitar town KK. actually, memang mana-mana package, u akan lepak kat island dalam setengah hari je. around 2-3pm, dah kena balik darat dah. so lepas tu ikut u la nak pegi mana. boleh manage dengan u punya tour guide. kami plan nak hang out town before orang tu pick up kami after dinner. kami jalan, jalan dan terus jalan. ikut kaki. tapi husband tak larat. tak leh geng dengan kaki jalan macam saya. kehkeh. ye, saya memang kaki jalan. nasib hotel jauh je dari town. tidak, malam-malam saya gagah ajak husband berjalan.

sini mutiara sangat famous. banyak dijual kat Filipino Market yang terletak di Jalan Tun Fuad Stephen. macam-macam barang handicraft ada kat sini. pilih je yang berkenan dihati untuk yang tersayang. tapi saya suggest uolls jangan beli souvenir kat Filipino Market, sebab mahal. huahuahua. betul lah mahal. beli 2-3 boleh la, ini yang memesannya ramai. kena cari tempat yang murah tapi kualiti setanding yang mahal.

jadi, mari membeli-belah mutiara, kerongsang kat pasar malam yang terletak bersebelahan dengan Hotel Le Meridien. actually, Filipino market berhadapan dengan LeMeridien, tapi pasar malam ni sebelah Le Meridien. sebelah tau. agak kedalam sikit pasar ni. kena jalan. serius. barang-barang kat sini exactly sebijik sama dengan yang kat filipino market. harga memang jauh beza. lagi murah dan berbaloi-baloi. beli banyak pun boleh. saya ada la beli beberapa pearl brooch untuk family dan diri sendiri. fridge magnet untuk kawan-kawan. keropok amplang, kuih cincin dan ikan terubuk masin untuk officemates. nak beli benda makan-makan ni boleh cari kat pasar kering/basah (belasah je bagi title, haha) bersebelahan filipino market.

dinner malam ni makan seafood jugak. KK ni memang famous makanan seafood. superb dan terbaik. ikan dia suci murni. fresh. udang besa-besa. nampak seafood, semua nak rasa.*tamak*. kali ni kami dinner kat gerai-gerai bersebelahan pasar malam. meja dia panjang-panjang betul-betul dibelakang filipino market dan pasar kering/basah. mata jangan cakap la, rambanggg. sampai dah tak reti nak pilih ikan ape nak makan.

mostly kat sini semua seafood sudah dibakar. tapi kita boleh request kat tuan kedai kalau nak makan ikan yang betul-betul baru lepas siang then bakar. tapi kena tunggu lama sikit. lastly, kami pilih ikan susu. susu kot nama dia. lupa dah. isi dia manis. rasa daging dia tu dalam mulut memang fresh. ditambah lagi dengan kuah kicap+air asam, pehhhhhh, mantop. tapi tak boleh celen la dengan kuah kicap yang saya buat ;p. so far, seafood dia sedap. cuma masa ni kami dah kenyang, makan pun takla macam melantak. rugi sikit. dalam hati nak je try udang n ketam dia. tapi perut dah takde ruang. betul-betul kenyang. gerai kat sini penuh sesak dengan orang. dengan asap lagi. messy sikit tapi boleh la kalau nak makan. harga pun ok. kami dinner pun dalam +rm30. ikan besar tu jon. kalau kat kl memang berduyun orang pegi beli.

nama je chinese, tapi HALAL. "roti kahwin" dia thumbs up. berhadapan Kuwait Finance House.



third day in KK, city tour.
snap pics. lawat-lawat. tengok-tengok.
UMS, masjid terapung, tun mustapha building, signal hill, cocoa boutique (coklat sedap tapi agak mahal), Borneo Coffee Hills (cappucinno dia sedap!) dan tempat paling last sekali tentunya pantai Tanjung Aru.

saya pun tak tahu kenapa, tapi orang kata, bila datang KK harus singgah pantai tanjung aru. mungkin sebab pantai ni berdekatan dengan KKIA so sekali singgah la. masa saya sampai tak ramai orang yang mandi. kalau ada pun, mak saleh yang dok berlenging lepak tepi pantai. semua pakat nak tan color. tapi mak rileks je, sebab muka dah sunburn. balik kl nanti tepek la whitening cream. pantai dia panjang, tapi air tak putih sangat. masa ni tengah musim hujan. air pun agak kekeruhan. tapi still cantik. tepi-tepi pantai berderet western cafe. waktu ni tak buka lagi. agaknya bila malam baru happening kot. then, hujung sekali baru jumpa kedai makanan masakan panas. dibawah satu bumbung, ada banyak gerai makan. boleh la makan kat situ.

muka 2-2 sunburn. dah merah-merah. balik ni mesti mengelupas. demmmm!

KL hado ke rumah terapung tu? TAK KANN??


dia tengah tengok kuman kat dalam mineral tu.

pempuan yang dah berlemak sana-sini tapi nak vogue jugak. LOL


so far, hanimuning KK is okay. maybe baru first time pegi so tak berapa nak cerdik sangat. ikut je tour guide. tapi kami degil jugak. buat-buat boo je kalau dia cakap jumpa jam camni, tapi kami datang lambat sikit. huahuahua. ehh, kami bayar awak ye, service kena lah cantik. kalau cantik, nanti kami bawak kawan datang sini lagi.
sekian, kisah hanimuning saya.

thanks husband sebab belanja i pegi honeymoon kali ni.
lepas ni nak belanja pegi mana pulak?
i tak kisah pegi mana pun sebab,
kecik tapak tangan, sawah stadium shah alam hamba tadahkan.
:D