life is beautiful

life is beautiful

Monday, October 03, 2011

cara mengukur saiz kasut anda




i loves shoes!
gila babi suka. tapi lepas kawin ni macam jarang pulak nak beli benda alah ni.
duit sume kelain. huahuahua.
tapi memang saya sangat, sangat, sangat suka kasut weh.
i'm short, ok fine. but i'm proud.
so husband memang selalu suruh saya pakai heels.
sampai kaki sakit sakit pun nak pakai jugak.
nak cantik kann.
bahaha
tapi takde lah always pakai. ikut function la.
kalau takat nak pegi beli barang dapur tu, pakai selipar spice girls je sudah.
haaaa? tak faham?
ok macam ni,


selipar spice girls tu sebab husband yang gelarkan.
see, comfortable kannn?
pegi pasar yang lecak-lecak tu pakai selipar yang macam ni ye kawan-kawan.
tinggi dan selamat la kaki kita dari kena air yang kotor tu.


sekarang kan banyak gila jual kasut online.
murah, cantik, cepat dan pantas.
teknologi dihujung jari lah katakan.
tapi, kadang-kadang tu bila dah beli, tak menepati piawaian pulak.
terbesar, terkecik, depan lebar la, material tak best dan macam-macam lagi la.
saya ni beli vincci je....huahuahua
teringin jugak nak beli brands lain tapi bila dah grab, size takde lah dik.
ahhhhh stresss.
nak buat macamana, jari jemari kuku kaki ku comelssss.
huahuahuahuahua
gelak la, gelak la. menyampah tau.
tapi saya syukur.......
okay, kali ni saya nak share tentang panduan mengukur saiz kasut dengan betul.
so lepas ni takde lagi salah saiz okay.
:D


  1. Mula-mula, letak sehelai kertas di atas lantai. Gunakan pita pelekat atau gam untuk melekatkan kertas tersebut supaya tak bergerak-gerak.
  2. Tekapkan kaki anda diatas kertas tersebut. Ikut kesesuaian kaki, sebab sesetengah orang ada yang kidal. Then lukis bentuk kaki anda menggunakan pensel/pen.
  3. Setelah itu, lukiskan pula garisan lurus di bahagian tumit dan hujung jari kaki yang paling panjang.

      4. Gunakan pembaris sentimeter (cm) untuk mengukur jarak diantara tumit kaki dan hujung jari kaki    
          anda yang paling panjang itu.
      5. Akhir sekali, barulah rujuk carta saiz kasut untuk mendapatkan saiz kasut yang paling sepadan dengan
          kaki kita.








sekarang ni saya nak cari ada satu jenis kasut tu.
rasa macam best je bila pakai. kot?
entah, tak pegi cari lagi. tak cukup masa. tu yang masalah tu.
tapi saya memang nak cari.
doakan semoga saya jumpa eh.
lepas tu nanti saya upload gambar saya menggayakan kasut tersebut.
harus macam artis.
hahaha












No comments: