life is beautiful

life is beautiful

Thursday, January 31, 2013

Baby Food / Solic Food

Al-kisahnya semalam, pabila ambik Aqif di rumah mak nya.
Si mak mengadu yang anak aku agak merengek hari ni.
Tak tentu arah, serba tak kena. Heh.
Ko kenapa nak? Tadi pagi masa hantar okeyy jo.
Actually bukan mengadu lah, just kongsi cerita. 
Sebab aku memang tanya mak nya macam macam time nak ambik Aqif.

Aqif berak tak? 
dia menyusu banyak tak? 
Susu, pampers ada lagi? 
ada ke dia meragam hari ni? 
bla bla bla.

Ahh banyak lah. Dah kata mak mak. Concern sungguh aku kan. Bahaha

Maka mak nya bercerita, 

" Hari ni Aqif ada buat perangai sikit. Merengek. Bawak pergi luar rumah baru ok.
Bila masuk je dalam balik dia dok merengek. Bagi susu tak mahu. 
Dia hisap susu pun just 1 1/2 botol je hari ni.
Maybe dia lapar. 
Jadi suruh ayah nya pergi runner beli nestum. 
Bagi Aqif 2 sudu campur dalam susu, then baru ok.
Ohh, rupa rupanya dia dah nak makan. Lapor lah tu.
Sebab tu mengaruk. "


EH?
Ko dah nak makan ke nak?
Apasal mak ko ni tak alert dengan benda benda macam tu?
Adeh, kesian anak den lapor yeee.
Tapi aku ingat baru je nak bagi makan masa umur dia masuk 5m.
Lagi beberapa hari je kan. Jadi macam oklah, tunggu 5m genap baru bagi lah.
Tanpa sedar yang anak tu MEMANG nak makan.
Dan bagi hint pun mak nya buat boo je.
Sebab nak ikut buku sangat.
Ini semua poyooo.
Maafkan umi eh. 

So conclusion nya,
aku call mama umar, aku tanya selidik semuanya lah.
Rupanya dia pun dah start bagi umar nestum+susu.
Awal lagi.
ehehehehe.
Nampaknya umi Aqif ni ketinggalan lah yek. 
Aku call mak kat kg utk kepastian.
Aku call ofismate yang beribu batu tu utk lebih confirm.
Maklumlah, ai ibu muda belia. Pengalaman is zero.
Belum sempat nak gugel pasal pemakanan bayi ni.
Less time but got more job to do.
Aku tak cukup masa wey. Banyak benda terjadi kebelakangan ini.
The end, aku paksa daddy dalam rela pegi cari nestum terbaik utk anak bujang nya.
Dan,
untuk Aqif yang pertama.

Sila maafkan si ibu kerna tidak alert pada perkembangan anak nya.
Dan keterpaksaan serta kerushingan dalam memberi anak nya makanan pertama.
*Nanges teresak-esak*

Betul ke tu apa yang aku beli ni?
Banyak sangat perisa, tapi bila fikir logic, baik lah bagi baby yang basic dulu.
Since dia baru nak belajar makan kan.
Aku ni dah masuk dalam kategori lambat le sebab baru terkedek kedek nak bagi nestum.
Orang lain tu aku dengar masa dalam pantang dah bagi.
OMG.
Sayang usus anak weiii.

Aku dah decide dah sebelum ni sebenarnya, nak pergi book store nak cari buku pasal pemakanan bayi ni.
Ingat kan nak bagi bubur nasi cair cair dulu. Tapi apakan daya. Anak ku belum 6m dah lapor meroyan.
Sila maaf kan beliau ye.

p/s: Malam tadi dia 630ptg dah masuk tido. Hari ni bangun pepagi alam ajak main. 
Oh cerianya mukaa.
Huii anak, love u more more dan more!







No comments: