life is beautiful

life is beautiful

Saturday, April 06, 2013

ebm : part 1

Sejak aqif dah start makan ni aku perasan dia memang kuat minum susu. Kat rumah ummi dia la. Kalau kat rumah mak nya tidak lah ku tahu. But aku still bekalkan aqif at least 20oz perday. Kadang habis, kadang mak nya suruh jangan bawak susu lagi sebab banyak. Eh? pesal kat rumah sini ko banyak minum dik oi? Confuse dah ni. Hahaha. 

Orang kata, since baby makin besar, membesar dan terus besaar, susu badan makin kurang. Oh yeah?  Macam dah jadi kat aku la. -___-. Selalu, dulu paling busuk pun boleh simpan stok +15oz perday. Itu untuk simpanan buat stok jer. Kalau campur dengan bagi minum pulak, at least perday aku boleh dapat over +35oz uols. But now, nak buat stok pun dah semputtt, ngam ngam lepas bagi minum aqif utk the whole day. Paham tak ni? 

Ok, camni. Sometimes aku akan bagi aqif minum susu yang fresh, yang baru aku perah or yang aku pam pada hari tersebut. Campur campur la. Since aqif dah pepoyo reject nenen khenn. Contoh, pagi aku bagi stok yang lama, tengah hari aku bagi susu yang baru di pam pada pagi tersebut. Motip? Rasa lah dia barang baru. Asyik barang lama je kan. Dia nak lah nikmat merasa susu fresh. Baru le pelbagai. Eceh.

By now, stok ebm yang lama dah semakin ketandusan. Yang fresh ni pulak semakin tak mengujakan. Aku dah pening kepala.  Camno ni? Camno nak challenge diri ini supaya dapat menyusukan anak sampai umurnya 2 tahun? Hoi tolong lah. Bukan aku dah give up. Tapi rasa tak yakin dengan diri ini. Then kepala otak dah terfikir nak bagi anak susu formula jenis apa jikalau susu badan dah tak cukup. Boleh?? Baahaha. Kemain lagi tu dia punya menyelesaikan masalah. Puiii.

Okeh. Lepas ni nak start balik lah makan lobak putih. Horlicks pun dah habis kat rumah tu. Tak pegi beli lagi. Bukan apa, kedai kat bawah rumah tu dah tutup, dah hilang punca aku nak cari lobak putih kat mana. Malas nak menapak pegi pasar malam. Hoi banyak nyaaa kau punya alasan kan kan kan. Macam dah ''tak nak seribu dalih'' pulak tu. 

 Label, label jangan tak label.
Guna masking tape sebab mudah nak tanggal.
Kalau mark pakai marker kekdahnya susah nak dicuci.
Maklumlah, semua bekas dan plastic aku refill.
Tuh dia time ebm ku banyak melimpah ruah sampai tak muat ruang. Maklum ler, iols tak beli pun deep freezer. Sebab bajet takde lah gini banyak. Pastu macam alah cukup ruang ni, cukup. Bhahaha. Tak boleh belah punya fikir. Banyak ke? Ok lettew dari ada sahabat aku yang berhempas pulas dok buat stok kan. Bagi aku kira banyak la. Itu belum uols nampak ebm stok hok kat rumah mak nya lagi. Kat freezer bahagian bawah lagi tu. Nakkk jugak tak nak jatuh iyee...=)

So motip entry ini dibuat adalah untuk mengimprovekan diri supaya bekalan ebm tak putus. Memaksa diri agar terus berfikiran positif. Bye!



No comments: