life is beautiful

life is beautiful

Saturday, July 27, 2013

MAEPS @ upm

Iftar with geng susuk tak cukup korum. Bahaha. Lokasi di maeps@upm serdang. Asalnya nak iftar bersama ofismate, tapi mereka pun huru hara nak pilih tarikh yang sesuai maka biar mommy p kastam check dulu naa. Bior mommy rasa dulu best ke idak. Nway, its okay. Nak cakap sedap sangat tak boleh la pasal kau bayar rm43nett maka kena bayangkan rate tu punya lauk. 

Kambing golek? Ada. Cuma tak memenuhi selera kami laki. Macam tak cukup kick. Wahh gitu. Maklumlah laki ku adalah pengkritik makanan no.1 dan its true bila dia kata kureng maka kau pung terseret sekali akan bersependapat begitu. Lain lain ok. Nasik hujan panas, murtabak. Tak sempat rasa, bz jaga anak, dan satay adalah terbaek. Table dekat dengan satay so kena cakap ia tebaek. Kahkahkah. Eh takdelah, memang rasa dia ok.

Apa lagi nak cerita, kalau dah jumpa mereka tu memang dapur nak tutup baru nak belah iye. Kami yang mak mak orang ni gagah masuk kat area yang ada aircond tu well, anak bujang aku kan lahir dalam aircond. Nak tidur kan dia sementara kasi chance bapak budak berborak. End up, anak pun tidur ayam gak.

Aku nak bagi rate 5* idak lah pasal kambing golek itu tidak memenuhi permintaan kami. Erkk. Statement kauuuuu. YE. Kami memang image yang kambing tu sodap. Puasa katekau. Harus makanan kena tip top. Nak surf tekak orang berpuasa ni kena lah kasi kick sikit beb.



Meja kami kat tengah tengah. Silap daaa. Port orang lalu lalang. So next time masa booking kena cakap nak port belah tepi. Baru damai sikit nak makan. Tapi meja ni dekat dengan tempat buffet. Senang tak senang, boleh la nak lari banyak kali ambik makanan. Hiks.

So far, ok. Tak yah nak banyak cekadak sangat sebab kau bayar pun ciput. Hihihi. Next, kalau nak lagi puas makan kena book tropicana lah kan. Nom nom nom. Terbaik kot. :)









Friday, July 26, 2013

demam setahun sekali

Dah tiga hari masuk hari ni aku tak sihat. Sakit tekak, mild batuk and seseme. Ok, part seseme adalah yang paling hampehh. Maybe penangan jerebu itu hari. Kan jerebu ada datang balik lately ni. So maybe sebab tu la aku sakit. Kau dah la duduk dalam ofis yang 24/7 berekon tak hingat sejuk punya. Plus dengan seseme and sakit tekak. Puasa lagi. Memang hazabedah lah woi.

Macam semalam. Ada hubster suruh aku makan ubat selesema. Memang seumur hidup aku mana la reti makan ubat cenggitu. Takat paracetamol sokay lg. Ini ubat selesema yang efeknya akan mempengaruhi masa tidur n masa bangun malam jaga anak kau. Aku makan 2 hari lepas, malam tadi kesan dia kaw kaw sek. Kau bayangkan, laki ku call cakap nak pape tak, dia nak tapaw kan. Aku dah tak perasan apa yang aku cakap. Dengan time nak tidurkan aqif masa tu, mujur budak tu tak jatuh katil.

Memang rasa macam makan dadah lah (walaupun aku tak pernah try ok!). Elok sahur pagi tadi terbangun awal. Sebab aqif dah melalak nak susu. Tu lah, sapa suruh bagi aku makan ubat. Memang tak sedar apa yang berlaku disekeliling. Nasib lah ini dah ok sikit. Kepala berat dan kurang. Sesema cam kering sikit dah. Ini dua tiga hari esok elok la. Aku kan spesis susah nak demam ni. Sekali demam haa hamekaww. 

Orang kata demam penghapus dosa dosa kecil? Ye meh? Kalau begitu, Alhamdulillah. Nak nak time bulan ramadhan ni. =)

Oh lupaa, terima kasih lah abam N kerna prihatin dengan kami yang tak seberapa ni. Walaupung itu sebagai bantuan raya dan BUKAN bonus, maka jadilah. Dari takdo kan. Boleh la nak bayar duit kuih raya. Nak bayar duit tol nak balik raya nanti. Wakakaka.





Monday, July 22, 2013

ramadhan 2013

Ramadhan kali ini as usually, takde berbuka beriya sangat pung. Macam tahun yg sudah. Kalau tak aku yang masak lauk, kami beli je kat bazar. Beli pun tak banyak. Cukup la anak beranak makan. Since aqif pun dah pandai nak makan sama. Amboi kemain anak bujang umi, orang nak berbuka suap nasik, dia pun sibuk jugak nak suruh kita suap dia. Ohoii.

Persiapan raya?
Hurm, nope. Belum beli lagi. Wakakaka. Nampak sangat sedih sebab tahun ni raya kat kl. KL ok. I jadik orang kl la ini tahun. Silap silap raya pertama laki dah ajak tengok wayang. Eh takdela satu barang pun aku tak beli. Baju dah tempah. Siap dah pun. Sedongdong lagi dengan anak bujang beta. Anak amik lebihan kain mak. Jimat weyy. Laki je mengada  taknak beli baju. Nak pakai sangat baju yang beli kat indon last year. Yelah, suka hati awak la. Awak kan ketua keluarga, ketua ekonomi rumahtangga. Kehkehkeh.

Kuih raya pun tak banyak yang dibeli. Dua tiga jenis tu ada la jangan takde langsung. Kang kalau kaum kerabat datang nak hidang ape? aku mana pandai masak sangat. Buat makan laki bini boleh la. Eh tapi kan, aku ada azam yang tahun ni nak buat kiuh raya sendiri. Kagum tak? kagum tak. Hihihi. Ate, oven kat rumah tu sampai berhabuk tak digunakan. Maka tahun ni ayuh! mari lah kita. Do support me ye hubster. :)

Sebenarnya banyak nak beli ni. Beratur dalam list. Tapi mood raya tu belum mari apacito? Entahla,  tunggu lah dulu esok esok ke. Hubster pun tengah free sekarang. Boleh la ajak pegi mana mana. Jangan esok dia dah busy baru hegeh hegeh nak ajak, sorry lah yek. Awal awal aku dah kena sound gitu. Ai gov bila nak kasi bonus raya ni. Orang nak pakai duit. Wuwuwu. Keja makan gaji, kena la harap monthly payment and bonus. Kalo bonus ilek tahun ni, kita raya cam biasa jela. Oh sedih.

Dah la, tak tahu nak cakap ape dah. Yang pastinya tekak bulan posa ni memang macam tekak perempuan ngandung. Itu nak ini nak. Hahahaha.







Wednesday, July 17, 2013

anak itu kesabaran


Anak di dalam perut ibu dia akan mengikut perangai ibunya.
Jika ibunya penyayang, pemurah, In Sha Allah dia akan lahir sebagai anak yang penyayang dan pemurah.

Tetapi setelah anak semakin membesar, dia akan mula mengikut sikap bapanya.
Dia akan ikut sikit demi sedikit perlakuan bapanya.
Jika bapanya baik, insyaAllah begitulah perangai anaknya nanti.
Jika bapanya panas baran, kemungkinan begitu lah sikap anaknya bila besar.

Jika anak degil, jangan dimarahi dia.
Cuba semak dulu apa kelemahan/sikap tidak elok yg kita telah tunjukkan pada dia.
Dia hanya manusia kecil, yg belum mengenali apa-apa...



!___! Semalam ada baca kat fb. Terus insaf. Bukan apa, betul lah tu apa yang dikatakan tu. Kau orang ada terasa tak? Ke aku sorang je yang touching lebih ni. 

Dah ada anak ni lain sikit feeling nya. Pulak kau ada anak yang masih kecik/baby. Stress. Letih. Penat. Semua lah. Pehtu balik keja nak melayan anak lagi. Nak masak. Kemas rumah, basuh baju cuci toilet ahhh semua keja rumah lah. Then bila badan penat anak pulak dan dan nak perhatian, kita ignore je mereka. Kau orang ada tak situasi yang macam tu? 

Bohong lah kalau aku cakap aku takde kan. Hari hari ada weh. Tapi aku selalu muhasabah kan diri. Sebab apa? Sebab aku fikir dia dah seharian duduk kat rumah pengasuh, bila balik rumah kita tentulah dia nak main dengan kita pulak. Budak kan. Dia mana reti apa. Tahu nak melekat, nak mengempeng je dengan umi dia. So jangan lah cakap apesal baby kalau nampak ibu dia mesti nak pegi kat ibu dia. Dah itu ibu dia, harus lah nak dok melekat sesama. Wahh gitu.

Kadang, anak ni lah yang mengajar kita erti kesabaran. Bukan puasa je. Anak pun memain peranan ok. Kita tak nampak semua tu walaupun benda tu ada je depan mata. Dia yang sebenarnya insan yang dapat melatih umi dan daddy nya menahan diri dari mengikut nafsu. Mengajar umi dan daddy apa itu sabar. Mengikut nafsu kata kau? Ye lah, agar tak ikut nafsu marah orang sesuka hati. Depan budak, tentu kita tak nak cakap benda yang kotor kan? Aku tak tahu lah kot ada bapak yang tak boleh control mulut. Asyik nak menyumpah je. Mak-mak ok kot. Aku sebenarnya semak telinga dengar orang menyumpah ni. Me not loike it. Annoying. Rasa nak mencarut balik je dengan orang tu. Kau nak marah apa kalau marah pun takkan mengubah keadaan. Bangang.

Alhamdulillah, Allah kurniakan aku perasaan marah yang boleh dibendung. Kalau aku penat, or rasa bengang dengan laki, takde lah aku nak lepaskan kat anak. Anak tu kecik je lagi, apa yang dia tahu. So aku ni dikategori kan dikalangan orang orang yang tahap kesabaran nya tinggi lah. Hakhakhaktuihh. 

Betul.
Balik keja kan penat. Bila amik aqif dari rumah mak nya, siyum siyum dia. Tenang je. Penat badan pun straight hilang dah. Anak tu kan ada bau syurga. Dia nak dekat dengan kita sebab dia sayang kita la. Kau orang tak rasa benda tu sweet ke? Aku suka kalau aqif suka nak duduk dengan aku. Except time aku nak masak la. Itu memang semak sikit. Orang nak goreng ayam dia sibuk nak tengok bunyi minyak. Lagi time orang nak pumping, suka benor gesel badan nak duduk kat pangku. Tarik tarik getah pump. Hoii ini susu utk awak tau. Lagi mahu kacau umi awak. Kehkehkeh. 

Tak ke benda tu suwit? Masa dia kecik ni la kau orang boleh siyum timang bergurau bagai. Esok dah besor panjang nanti ada?? Especially anak jantan ngan bapak eh. Takdo de weii. Lagi berkelahi ada lah. Maka nikmati lah momen momen indah ini walaupun kau orang memang penat nak melayan. Alah, anggap je lah kau buat kerja ibadah. Wei, menggembirakan hati anak dapat pahala ok. Sesenang je kau orang nak dapat pahala. Itu pun berkira lagi ke? 

Think positif. 
Penat badan kau tu adalah mainan otak kau. Macam demam. Sebenarnya kau baru nak demam tapi mind set cakap oi aku demam ni. Maka badan pun otomatik terus lemah. Lawan. Biasa lah penat keja. Keja tak pernah nak habis. Ok, orang cakap aku keja ofis bukan dok tetengah panas. Lain. Tak sama. Tapi kalau nak ikut kan aku penat tau, penat. Semua nak buat. Terkadang ada gak terlepas mengeluh. Tapi aku cecepat beristighfar. Bukan nak cakap aku ni baik sangat. Dah itu keja orang rumah. Kalau tak buat maka akan melambak lah lagi keja kau. Takde makin kurang ok.

Tapi bila kau penat, anak duduk dengan kau, tackle hati kau, semua tu hilangggg. Lari entah kemana. Tak suwit ke anak bagi senyuman manis kat kau? Cair jantung hati ini ok. Cair. Rasanya kalau tido tu daddy takde kat sebelah pung takpe. Polok anak lagi best. Wangiii. Wahahaha, statement.







Tuesday, July 16, 2013

superbzweekend

Elok amik aqif dari rumah mak nya petang jumaat hari tu terus dia demam kaw kaw sek. Serius tak pernah demam macam gini weh. Dah la puasa. Aku dengan balik terkejar kejar amik aqif, nak masak lauk berbuka lagi, tak mandi tak hapa, terus melayan anak yang domam. Cececeaaa. 

Of course umi risau temperature dah naik 39. Ini kalau biarkan confirm gigil anak aku. So lepas berbuka, kami lakibini terus pecut ke ppum. Dengan harapan boleh lah dipantau nya dengan teliti. Well, dah kata hospital separa gov maka tak lari lah, harus kena tunggu jugak. But still nasib baik cz kat ppum ada disediakan jabatan kecemasan utk baby n kanak kanak. So kau tak payah nak tunggu lagi berejam rejam rejam dengan pesakit dewasa yang lain. Fuhh selamat. 


Kasihan bukan? Dah la kepala botak, memang kau rasa haba panas tu direct ke telapak tangan kau. Ini pun dah banyak kali tuam dah. Sampai haba panas pun dah berpindah ke tuala sekali. Memang melepek je la satu hari tu. Dah la mata jenis kuyu. Setim. Bila pandang orang, muka mintak simpati. Kau yang sebagai mak ni tak ke sedih tengok anak rupa macam tu? Wuwuwuwu. Dua tiga malam lah jugak kami lakibini mentidor kat luar. Sakit tulang belakang ni haa. Tapi takpe, demi anak nak sihat kami ignore je. Dalam pada demam, budak kecik ni aktif jugak. Minum susu mahu. Cuma makan je kurang. Suku bubur je. Penat umi tanak bubur awak tapi awak cannot go. Sobs.



Nampak macam bapak mithali dah tu. Kehkehkeh. Well, dia yang concern lebih. Umi relaks ok. Biasalah anak nak beralih bulan barangkali. Ada lah tu keja dia yang dia akan dapat nanti. Tak berjalan or nak tumbuh gigi lagi ni. Sabau jela. Dua hari weekend tu memang duduk rumah jela. Kasi anak bebetul sihat. Jaga dia. Cuaca sekarang ni pun boleh tahan. Kejap jerebu kejap panas. La ni hujan je pulak. Tu yang efek pada budak tu. Doc kata once dia tak muntah is ok la. Aqif demam je. Batuk sikit sikit. Seseme takdok. So not to feeling worry sangat. Risau jugak kot la tetiba infection kat peparu ke apa ke. At least kalau tahu dari awal takde lah masalah. Boleh la prepare pegi gh siap siap.

La ni dah sihat sikit. But still kasi ubat gaks. Takut la nanti demam datang balik. Minggu ni umi keja malam. Kang daddy jaga awak sensorang kang acanee. 








Monday, July 15, 2013

abam dom jr

Ta-daaaaaa.




Eeeuuuu botaks like abam dominic @fast6. Wakakah. Sila jangan muntah yek. Pelishh. =)






Saturday, July 13, 2013

anak bujang kawin : part 2


Dah tiba hari meng'aqiqah'kan anak bujang beta. Wahhh tuh dia. Of course la kena balik beberapa hari sebelum sebab nak prepare benda bagai kan. Part goodies, katering, khemah semua dah settle. Tinggal kambing and nak tunggu hari berlangsung je. Kambing kitaorang beli dari sepupu ayah. Eh sepupu ke? Entah. Banyak sangat pangkat so i is confuse. 




Its kambing boer. Alhamdulillah, semua berjalan dengan lancar. Dari proses penyembelihan hingga menghantar daging ke rumah org katering tu Allah permudahkan perjalanan. Orang kuat, tuh dia bapak kesayangan beta. Dan tak lupa lah sedara mara ku. Daddy anak bujang? Adeeee,, tukang sibuk. Hahahaha. Eh takdelah, actually dia nak tolong tapi bapak ku kata tak payah. Well maybe bapak aku beranggapan yang anak muda ini tak biasa or bapak aku memang biasa buat sensorang. Biasa lah orang tua, semua dia nak buat maka kita layann. :/



Kenapa ada dua goodies? 
Yang paperbag tu sumbangan ikhlas dari fil shah alam. Dalamnya ada cawan plastik and cookies yang dibuat khas oleh biras aku. Superb! Awesome! Menjadi bualan dikalangan tetamu. Eceh. Nak jugak up up dan up. See decor yang aku buat pada brown paper bag tu. Alah, semua pun print. Sebab nak jimat cost. Kan aku dah cakap dari awal. Takde beria ok. Takde.

Sementara menunggu jambul si bujang kecik ni dicantas haruslah bergambar bagai. Sempattt. Yelah, aku bising apesal gambar bertiga takde. Tak banyak. Asyik dia, dia dan dia. Bosan betul. Kahkahkah.










Akhirnya, usia aqif +9bulan baru jambulnya dicantas. Kemain lama ye awak simpan rambut awak tu. Umi and daddy pun sengaja biarkan rambut awak panjang sampai awak rimas. Ok, now awak tak akan rimas. Lepas ni kita kasi botaks. Syukur Ya Allah kau murahkan rezeki kami anak beranak. Aqiqah selamat dilaksanakan. Kenduri pun berjalan dengan lancar. Siap boleh tapau lauk bawak balik lagi. Hewhewhew. Masa orang marhaban sedap mengerjakan kepala budak kocik ni dia pun sedap gak tidur. Dah memang time dia kan. So bunyi bising ke apa ke janji time diutamakan. But before tu aku dah siap siap la bagi makan, bagi minum susu. Itu yang mentidor. Aku dalam gambar nampak gems kan?!! Cepat cakap cepat!! Grrr grrr. Terus tak faham dengan diri sendirik. Ahh peduli kan. Ada ku kisah.


Ohoii cerianya muka kau ye nak. Baju melayu tu yang tak tahan. Wuii sepasang boleh la beli baju aku satu. Memang high taste kau ni dak tecik. Kau orang jangan la rasa peliks pesal asyik kaler tuuu je. Kawin kaler tu, baju raya last year pun kaler tuu jugak. Dah permintaan daddy dia. Aku ni mengikut je la. Kang tak ikut kata durhaka la apa la. Ini silap silap baju raya utk tahun ni gak. Hehehe.



Alhamdulillah kenduri aqiqah a.k.a kawin anak bujang tecik ni selamat berlangsung. Dah tak yah nak semak fikir lagi. Next portion maybe kita tumpang kenduri orang je or tumpang buat korban. Dapat buatkan satu portion pun kami lakibini dah ucap syukur ke hadrah ilahi.

Akhir kata, terima kasih byk pada mereka, sanak saudara yang datang menolong, yang sudi hadir, yang bersusah payah menjayakan kenduri kali ini. Terlebih terkurang harap dimaafkan. Sorry ler, baru nak update bagai. Mommy busy la. Banyak benda nak kena settle. Hiks.

The end.
Ta-ta.





Friday, July 12, 2013

anak bujang kawin : Part 1

Wahh tajuk tak menahan. Actually dah lama plan dah. Start dari aqif lahir sampai la sekarang. Ada je benda yang menghalang. Now baru hajat tu terlaksana. Tahu lah, belah aku ni aqif cucu sulung. Belah mr.hubster pulak aqif cucu yang ke-9. Amboi ramai dah cucu tok deris ye. Aqif lahir bulan 9 tahun lepas. Takde buat kenduri berendoi. Cukur jambul pun tarak. Sebab bila kira balik macam membazir. Lantas kami lakibini plan terus buat kenduri aqiqah+cukur jambul+kenduri kesyukuran. Tak perlu nak fikir banyak, kurang perbelanjaan dan sekali jalan. 

Maka tanggal 30/6/2013 berlangsung lah kenduri anak bujang kocik den. Kenduri ''kawin''. Kahwin kate kauu. Kahkahkah. Buat biasa je. Takde nak candy booth bagai. Sebab yang kami pentingkan aqiqah tersebut. Alhamdulillah dah selamat selesai. Syukur. Hajat yang lama kami lakibini pendam tu sampai jugak. Rezeki aqif. Tapi buat aqiqah sekor kambing je. Nanti lagi sekor nak buat kat shah alam pulak. Baru lah adil. Eh, bukan buat masa terdekat tau. Tu nanti nanti lah.

First planning before nak buat kenduri of course la bajet. Disebabkan aku buat biasa-biasa sahaja maka bajet pun takde lah besar mana. Jemputan makapak aku estimate 300pax. Sedara mara, fil belah shah alam, kawan kawan and jiran kat rumah je yang kami jemput. Alhamdulillah, semua dapat merasa lauk. Kenduri kali ni pakai katering sebab bapak aku dah malas nak masak macam kenduri kawin aku dulu. Penat lettew. Mihmihmih.

Sebulan before kenduri haruslah prepare apa yang patut. Tak nak lah terkocoh kocoh dikemudian hari. Dah survey goodies dan jugak kambing. Ewah kata buat biasa aje tapi siap ada goodies utk tetamu tu apakehal. Okok, meh sini nak habaq mai. Since aku ada attend kenduri kahwin member a year ago, aku sangat tertarik dengan goodies yang dia bagi utk tetamu. Well, nak taruk utk kenduri aku memang tak lah sebab aku kan dah kahwin. Maka aku putuskan utk meletak item tersebut dalam goodies untuk kenduri kali ini. Simple tapi buat orang akan terkenang kenduri ekau. Ewahh nampak mcm berlebihan dah tu kata biasee je.


Antara manisan yang ditaruk dalam goodies. Peanut Barley menjadi rebutan di tempat aku. Maklum lah susah nak cari. Plus mahal weyh kalau kauorang beli seketul seketul. Ini kira murah lah ni 2kg = Rm40. Ada aku beli 1kg kakak tu jual rm50. Woii mahal kau kak mark up lebih sangat dah tu. Kurma memang aku suggest yang jenis marami. Thumbs up. Tak basah, tak kering sangat. Just nice. Disebabkan jemputan tak ramai pung maka beli tak banyak. Yang penting semua dapat merasa.


Ini lah dia yang ku cakap kan tu. Ye aku tahu biasa je kan sebab ramai kot yang dah buat begini. Tapi aku tak tahu ngapa hati ini meronta ronta nak buat jugak. Harapan ku pabila nama anak bujang kesayangan diabdikan dalam yassin ini secara tak langsung sesiapa yang baca akan mendoakan kesejahteraan dia. Akan mendoakan kesejahteraan kami sekeluarga juga. Ameen. Mudah mudahan.

Surah yassin?
Oh yeah aku beli kat mydin subang. Beli yang paling murah. Sekeping jatuh harga +60sen. Get it? Murah dan save bajet iolls.
Design? Aku mintak tolong ofismate yang arrange kan. Aku bagitahu la mcmana design yang aku nak then dia tolong prepare kan. Alah berlambak je kauorang boleh download dari internet.
Printing? Pung kawan ofismate aku gak.

Thanks!! Kehkehkeh. Beruntung sebenarnya kau dikelilingi oleh orang yang berbakat ni. Boleh selalu selalu mintak pertolongan. Berbaloi baloi.


Reben yang sangat awesome!!! Tarik je, ta-daaaaa, dah siap reben. Beli kat chowkit.

Memandang kan part goodies ni aku yang prepare, maka suka-hati-aku sahaja lah nak taruk apa. Nak buat apa. Alah kenduri kecilan je pung so tak usah la nak ngada bagai nak meletop letop. Plastic packaging aku beli kat chowkit gak same goes brown paper.
plastic packaging = 100pcs = rm2
brown paper = 50pcs = rm8

Kenapa brown paper aku mahal walhal kat mydin subang boleh dapat lagi murah?
Sebenarnya dia lagi tebal dari yang kat mydin tu. Kenapa nak tebal? Sebab mak cakap nak taruk bunga telur. Makanya, kalau beli yang nipis nanti kan ke koyak. Wahh gitu.

Ok sambung ke next entry.





Tuesday, July 09, 2013

Salam Ramadhan

Esok dah nak puasa. Tapi masalahnya bersediakah aku? Eh, apasal pulak tak bersedia? Kan ke dah lama mengharungi bulan ramadhan di tahun tahun yang lepas? Kuikuikui, ater aku ni kan ibu menyusukan anak maka wajib dah aku ni nak kena risau pasal nanti susu aku akan berkurangan sebab kurang minum air. Amboi panjang dia punya jawapan ye. Mihmihmih.

Lately ni aku dah syak yang aku dilamun kemerunduman susu. Ada, tapi sikit. Means selalu kalau pump siang hari  dapat le +5oz. Ini aku tengok nak cecah 5oz pun semput. Tapi pagi tetap maintain. Up to+7oz. Maka aku dah risau. Bukan takde stok kat dalam freezer tu cuma yelah, aku kan umi maka risau tu melampau la. Get it? Tapi aku ada gak bermonolog dengan diri sendiri. Mungkin dah tiba masanya. Mungkin rezeki aqif dah tertulis sampai disini. Macam yang pernah aku cakap kan dulu. Jangan menidakkan rezeki yang tuhan beri. So aku redha je. Korang jangan la nak cakap kat aku kena makan itu makan ini, buat itu buat ini. Badan aku, aku tahu lah macam mana. Aku dah ada feel sikit la yang susu tu semakin kurang dan terus kurang. I is so sad. ;'(

Dah, toksah nak sesedih lagi. At least aku dah selamat memberi penyusuan secara eksklusif pada aqif dari lahir hingga umurnya 6 bulan. Syukur sangat. Murah rezeki anak. (pujuk diri sendiri)

Dalam nak menyambut bulan ramadhan esok hari aku dikhabar kan berita yang gembira. Eh gembira ke tak? Ehehehe gembira lah jugak sebab building plan rumahku syurgaku sudah lulus. Alhamdulillah. Lama dah submit baru sekarang diluluskan. Siap dari anak aku tak pandai menyusu botol kini dah nak berjalan kot. Tapi faham faham saja la, once building plan dah lulus kau kena mengadap step yang seterusnya iaitu sediakan duit utk lawyer fee. Adeh, nak kena ikat perut la nampak gayanya. Biasalah, aku beli rumah yang sangat special (eceh!). Beli tanah, tukar nama dalam geran, submit building plan, then the end step barulah apply loan buat rumah pulak. Get it? Renyah. Tapi itu lah yang aku dan mr.hubster mampu. Nak duduk sangat rumah lot bawah khenn. So hadap.

Balik ni nak kena discuss balik dengan mr.hubster. Nak kena calculate balik ni kewangan keluarga. Laki aku  kan menteri kewangan. Tukang cari duit. Aku tukang arrangement je. Mihmihmih. Baru lepas kenduri aqiqah aqif, ingatkan boleh la berjimba kejap, tapi apakan daya datang pulak benda yang memerlukan duit ni. Eh kenduri aqif aku tak cerita lagi eh? Hahahaha ada, ada tu aku dah draf. Tapi tak complete lagi. Nampak nau umi aqif ni sibuk kan. Nanti aku publish ye. Eleh bajet macam blog kau ni ramai pembaca je. Aak?

Well, tu jelah nak membebel. Takde lain dah. Kalau ada pun next entry la ye. Aku ni kat ofis. Pakai pc ofis. Duduk lelama kang macam tak berapa best la pulak. Gov bayar gaji kau bukan suruh update blog. Suruh kau keja. Ingest bahan. Print bahan. Transfer bahan. Reti.

Selamat menyambut ramadhan uolls. 
Puasa, jangan memonteng ye. 
Jangan tinggal solat tarawikh! (ingatan pd diri sendirik)
Akhir kata,

Saya dah botak! Ada macam abam dom dalam fast6 tak? Hehehehe
Bai!






Tuesday, July 02, 2013

mommy meroyan

Well, since aku ni dah jadi seorang ibu plus sedang menyusukan anak (actually aku EP mommy) maka aku rajin la like page page yang berkaitan. Niat tu nak tambah ilmu didada disamping review pengalaman mommies yang lain. Cececeaaa macam haremm jea. Aku suka baca jadi silence reader, sometimes aku ada jugak bagi komen, tanya tanya. Yelah, kalau tetek bengkak camane nak atasi. Camaner nak kasi susu bertambah banyak. Itu ini dan macam macam lagi la. Esok kau orang dah jadik mommy tahu lah camaner. Banyak benda nak kena tahu, banyak benda yang menjadi persoalan.

Best sebenarnya baca kisah orang ni. Ada yang kelakar, ada yang boleh menjadi amalan. Secara tak langsung kau sedang belajar la. Tak payah nak rujuk buku semata khenn. Tapi yang tak bestnya lah kan, kadang kadang komen diaorang tu agak melampau. Macam tak boleh pulak aku ni nak terima. Aku bukan apa, contoh, satu mommy ni mintak pendapat how to handle formula milk (fm) for her baby. Maka kau orang bagi la pendapat. Bukan di kondem nya lagi. Kata jangan bagi baby minum fm, bf is the best blablabla. Like that la. Annoying siot.  Aku yang baca ni pun macam wei apa kemelalut dah jawapan nya ni. Orang tanya pasal fm ko jawab la yang berkaitan dengan fm.

Aku ni ep mommy. Jadi aku agak sensitif pasal bf, df, dan segala yang berkaitan pasal bf. Kau jangan la nak mengstresskan lagi keadaan mommies baru yang tak bf baby diaorang. Setiap mommies nak yang terbaik utk anak mereka. Cuba kau orang fikir tak kan le mommies tu sengaja nak bagi anak mereka fm.  Mesti ada sebab. Mangkuk. Tak sebab susu badan tak cukup, masalah kesihatan or else. Dan tak kan la mommies tu takde berusaha utk menambahkan pengeluaran bf mereka.

Yelah, sebab anak kau orang dah 3, 4 orang. Semua bf, df sehingga umur mereka dua tahun. Lepas tu kau orang macam rasa diri tu best. Bajet dah dapat 'degree' untuk bf la. Hadoi aku rasa macam nak tergelak guling guling je tahu. Terlalu obses pun tak boleh jugak. Kena faham konsep. Semua dengan izin Allah. Kalau Allah tu tarik balik nikmat yang Dia beri pada kau orang, rasa macam apa? Ada rasa macam terduduk tak?

So jangan nak menghukum membabi buta why mommies tu tak or sekejap saja df baby mereka. Entah entah usaha mereka tu lagi banyak dari kau orang cuma tak nak tunjuk. Dengar dan teliti dulu apa masalah mereka. Ini asyik, why tak bf, why bagi fm, makan la itu ini utk tambah susu, bla bla bla dan blah. Macam mommies tu bangang sangat je tak research kebaikan bf. Macam la mommies tu buta sangat. Macam lah awak je yang beranak kocik.

Haa kan umi aqif dah meroyan.

Well, aku ni kesian. Kesian kat mommies yang kena torture dengan mommies lain yang macam best tu. Kadang kadang rasa tak patut. Kau macam menidakkan rezeki orang pulak. Tak kena kat batang hidung sendiri boleh la. Jangan sama kan orang lain dengan diri kau sendiri. Setiap mommy ada situasi yang berbeza. Contoh kalau mommy tu keja kilang. Keja shift dan tak boleh nak pumping every 3 hour. Niat dihati nak fully bf baby. Tapi apakan daya, keadaan tidak memihak kepadanya. Kau orang rasa apa perasaan mereka bila baca komen kau orang? Kot ada mommy yang sengaja tak nak bf baby dia tu tak boleh nak kata apa lah. Dah itu keputusan dia. So kau nak halang pun tarak guna.

Aku ni pun kadang kadang terasa gak. Yelah, ibu EP lah katakan. Memang kau dan pump tak boleh nak berenggang. Ibarat nyawa kedua. Itu lah harta. Itu lah intan payung. Rindu tahu tak bila ingat balik time anak menetek masa pantang. Syahduuuu.

So pada kau orang yang macam terlebih sudu dari kuah tu bawak lah berzikir sikit. Nak komen tu berpada pada lah. Ingat sikit kemain ramai yang baca komen kau orang tu. Nak nasihat ok, tak marah pun. Tapi susun lah dulu kata-kata agar tak menyakit  hati.

Dah tu je. Kalau tak setuju dengan apa yang aku taip ni kau orang abaikan. Ok.
Ta ta.