life is beautiful

life is beautiful

Friday, August 30, 2013

Raya 2013

Dah macam terlalu lambat sangat aku nak tepek, tapi kalau tak tepek maka membazirkan gambar yang telah diambil kann? Hahahaha. Ok, meh aku cerita satu satu. Bukan salah ku yang sengaja melambatkan cerita tapi lepas minggu raya, naik kerja dah masuk shift petang, bz sebab banyak keja. Ok tipu. Then another following week ku kena attend kursus, bersambung sambung pulak kursus sampai ke minggu ni. Ohh heavennnyaa donia.

Heaven jadahnya, sebab time aku kursus ni la nak kena settle kan loan rumah kat bpp nun. Nak settle kan itu, ini dan macam macam. Ada kejutan jugak. Haaaaa. Ok lah kita cerita satu satu dulu. 

First,
Raya dah ku katakan tahun ni di shah alam kampung kebanggaan suami terchenta. Hakhakhak. Memang trilogi cinta lah pasal sehari sebelum raya ku kena keja. Takde eksekius. Datang keja dan bawak anak bujang sebab pengasuh nak balik kampung. Gigih mommy sorang ni taw. Balik kerja terus shut shah alam, berbuka disana and ada takbir raya. Bayang kan. Esok nak raya baju tak packing lagi. Pun tak iron lagi. Barang anak tak prepare. Rumah tak berkemas. Ohoii. Malam lepas takbir raya kami anak beranak lari laju laju balik kl pulak. Kahkahkah. Padan muka.

So, pagi raya pertama di shah alam, then bergerak beraya ke rumah maktam di subang. Kemudian, baru kami otw melaka, muar and batu pahat. Iye. Memang balik johor sebab sepupu sepapat belah mil orang sana. Kami okla dah sedang elok tu sebab dari batu pahat terus balik beraya ke melaka balik rumah neneks belah mak aku.

Lets enjoy the pictures. Taknak tepek gambar family lain. Hahahaha. Kejam. Eh takdela sebenarnya semua pic kat dalam hp laki ku. So bila kala pulak aku nak pi transfer kat laptop kan. Heheheheee.






Pic last tu macam umi je yang beriya. Baju raya tahun ni kami laki bini warna hitam. Aqif je lain. Dia ulang pakai baju masa aqiqah hari tu. Lagipun dia takde pair. Kau orang tengok lah, dah macam geng jawa dah. Laki ku dgn kain pelikat, aku dengan kain batik jawa. Vavavava kelassss. Sebenarnya tu baju peplum. Nakkk jugak. Kain kaler hitam tapi macam besar gelobosh gelobosh je so aku suai padan la dengan kain batik jawa yang laki ku bagi masa kawin dulu. Oklah tu. Tudung raya takde. Eh ada, tapi kaler lain. Aku nak tema oren sebenarnya tapi laki ku la. Nak hitam. Sebab dia ada baju kaler hitam tak pakai lagi. JAdi aku selaku bini mithali, layan kan je. T__T. So pakai jela tudung apa yang ada. 

Raya tahun ni bersederhanaan sahaja sebab bonus ciput. Kahkahkah. 
Eh sebelum terlambat, selamat hari raya uolls, dari kami laki bini dan aqif zaumar.
Da-da.






Friday, August 02, 2013

one week before raya

Sedar tak sedar next week dah raya uolls. Ohoii harus lah fefeling terlebih. Sebab, tahun ni kami raya bertiga. Umi, daddy dan jugak bujang kecik, aqif. Walaupun ini kali beraya di key ell (sebut sampai lidah terjelir ok). Mommy okay je.

Persiapan almost dah siap. Eceh. Walhal baju yang kau tempah tu belum lagi p amik kat tailor. Eh tapi kuih raya aku dah beli tau. Tak banyak tapi ada lah sikit. Duit raya pung dah tukar uolls. Hamboihh kemain. Kata raya besederhanaan tapi macam macam lak kau buat. Hahahaha. Dah. Aku tukar duit raya tu tak banyak pung. Buat cukup syarat je.

Last week kami laki bini p shopping baju raya. Anak tinggal dgn mak dia. Ater, aku pegi hari bekerja. Time lunch tu aku cabut sat. Settle. Takde bersesak dgn ramai orang. Aku pun tak suka sebenarnya. Dah lah kau puasa, lagi nak bersesak bagai ooo tidak la. Kang ada yang buka sekerat hari kang. Haus. Korang raya apa plan? Aku ni masih kabur lagi. Tak plan apa tapi tau yang raya pertama kat kl. Eh silap, shah alam. Plus rabu aku still keja lagi. Hubster pung tak dapat cuti panjang. Jadi aku malas nak amik cuti byk. Lagipun after raya aku kan dah ada plan baek punya. So cuti kena simpan. Plan apa kau orang tunggu jelah eh. Sampai masa aku kasi tau.

Hari tu aku ada cakap nak buat kueh raya sendiri kan. Well, tak start apa pun sebenarnya. Bahan dah beli tapi masa amatlah mencemburui beta. Ke aku yang belum ada mood. Hadoii stress ni. Dah la minggu ni nak balik sban. Nak balik sban tapi kueh tak siap lagi apecer? Ada la aku dah beli nak bawak balik, tapi yang aku nak buat ni kena lah jugak di bawak balik sana. Sebab masa tgh beli bahan aku call mak tanya macam macam macam beriya lah kau nak buat kueh. Hahaha. Lakonan. End up, takde pung hasil. Silap haribulan kena kutuk la dgn mak sendiri. Dia siap sound aku ni betul ke nak buat kueh. Eh eh.. sampai hati tau.

Then, theme tahun ni dah jadi huru hara. Kejap oreng kejap hitam. Agak lah, oreng aku n aqif dah beriya buat baju kaler sedongdong. Hitam tak masuk dlm senarai pung. Hitam?? What the hell. Ni kan raya. Tahu la awak nak sangat pakai baju yang kita beli kat bandung last year. Tapi sian la kat anak bujang awak tu. Takde serinya hitam tu. Anak awak kena lah kaler garang sikit kann. Ada je baju kaler coklat/putih nak ke oreng. Pun pattern yang sama beli kat bandung. Tapi tulah. Beriya nak hitam. Nasib masa shopping hari tu sempat gak rembat selai dress hitam. Aku dah tawakal ini kalau takde size, mari la kita pakai baju warna warni. Fuhh nasib ada tapi biasa la pempuan comel macam aku size petite haruslah tangan panjang sikit. Kain kena lipat pinggang. Itu bisa diatur. Janji ngam dgn badan kira okayyy. Aku bukan la perempuan cerewet itu tak kena ini tak kena. Asal ada size aku on. Maklumlah susah bebenor nak cari size. Itu pasal lah aku suka tempah. Fit dgn badan. Bayar sikit takpe janji puas hati. Ini baju siap tapi tak selesa outer sana outer sini hazabedah la.

Korang ni cita baju la kueh la, zakat fitrah dah bayar ke belum?
Kami dahhh, alhamdulillah.
Selesai satu tugas daddy.
Ok, tu je report utk minggu ni. Later aku cerita lagi.





kerabu kaki ayam?


Penah makan tak? Haaaa. Aku pun baru first time makan woi. Iftar bersama ofismate yang huru-hara. Panjang kisahnya, sampai ada yang nak pegi tapi banyak keja. The end dia buka kat SC. Huhuhu sian pn.nor iyye.

Lokasi?
Area sentul/kg.batu/jalan ipoh if am not mistaken. Bahaha. 
Nama kedai, permai kerabu kaki ayam.

First time makan kerabu kaki ayam, thumbs up. Boleh la kalau nak ulang makan the next time. Tapi kalau nak bawak hubster maybe kena fikir beberapa kali kot pasal laki den allergic dengan kedai tomyam ni. Maklumla awak tekak johor. Kahkahkah.

Sila lah uolls. Kalau tak tahu jalan, mintak tolong gps takpun pakcik gugel map.
Selamat menjamu. Eceh.