life is beautiful

life is beautiful

Thursday, November 07, 2013

Nuffnang Ads

First time buat belog dulu perkara pertama yang aku buat adalah gigih pegi register kat nuffnang. Padahal aku ilmu alam belog pon zero. Masa tu la. Sekarang dah up up and up. Ok sikit je. T__T

Bila kau register pastu kan dia suruh tampak iklan dalam belog memasing utk menjana pendapatan. Entah la. Aku sampai sekarang masih tak paham. Dulu. Ada lah masukkan iklan. Lepastu leka. Tak update apa apa. Yang aku tahu dalam acc ada RM1.75. OK Jangan gelak.

Sampai la sekarang, tetiba ada sorang kawan ni tanya, aku tak masukkan iklan dalam belog ke since suka naw update belog walaupunnn kisahnya merapu. Kahkahkah. So aku macam ehh lupa laaa. Aku ada acc nuffnang. Nak pegi log in lah.

Ok aku log in. Pastu macam haaaaa. Kenapa dah lain?? Kenapa dah baru?? Kenapa aku baru tahuuu??

Kahkahkahkah. Padan muka diri sendiri.

Terus ku w/a geng susuk tanya dia pasal website nuffnang dah baru. Ok dia pon baru tahu! Kahkahkah. Maklumlah dah 8 bulan tak update belog. Ok ni lagi melampau kuasa dua. Terus memasing gigil search uncle gugel. Ok dah jumpa cara caranya. Tima kasih uncle! Laff u.

So ini la cara nak taruk iklan dari nuffnang yang baru kepada siapa yang jahil macam aku ni--


1. Log in kau orang punya acc nuffnang kat http://www.nuffnang.com.my/

2. Cari blog manager then klik kat anak panah.  Klik Manage My Blogs.

3. Kemudian, klik kat Update Survey

4. Dah klik, kau orang akan disuruh isi survey dari nuffnang. Ada dua section. So kena isi dua dua section. Dah siap isi kau orang baru boleh klik dekat Submit.



5. Kemudian dekat belah atas akan appear bar kaler hijau. Ada link Add Ads Page. Klik situ.


6. Tadaaa, akan keluar benda ni. Dia akan suruh kau orang choose type apa yang kau orang nak. Ikut kesesuaikan blog kau orang ok.


7. Kemudian akan keluar kod iklan nuffnang dan make sure jangan lupa copy dulu sebelum klik butang Next.


8. Ikuti langkah seterusnya sampai korang nampak iklan nuffnang dalam belog kau orang.


Ok, selamat memeningkan kepala. Aku dah selamat dah. Fuhh~~ Harap harap lepas ni boleh la menjana pendapatan yang lumayan gitu. Wahhh. Kau belog sendu je toksah nak verangan la haii.

**kualiti gambar adalah kurang menarik.






No comments: