life is beautiful

life is beautiful

Wednesday, December 31, 2014

Happy New Year 2015

Selamat tahun baru kauorangggg.
Celebrate kat mana tu heheheee
Esok birthday ia taww.
Yang ke dot dot dot.
Kahkahkah.
Dot dot sangat.
Emang dasar.
Apa yang aku inginkan sempena birthday aku esok?
Hurmmmmm. Payah nak fikir tu.
Semoga hidup aku dipermudahkan sudahlah.
Aman, tenteram, panjang umur, murah rezeki of course.
Dikelilingi insan yang sayangkan aku. Terima aku seadanya.
Tu dah cukup kot ;p
Ke nak lagi?
Dah dah lah tu.
Nak mintak lelebih kang sapa nak kasi.
Aku mintak rumah banglo besau sebijik kauorang boleh tunaikan?
Emang tak ahh.
-___-
Tau dah.

Ermm, tapi nak mintak belanja holiday ke perhentian boles?
Ke tioman? Ke krabi?
Eh krabi taknak lah.
Ok ok, perhentian jer.
Dekat.


HAHAHAHAHAHAH

Baiii!

Life is too short


Oklah oklah, be positip ye kawan kawan.
Tengah marah kan tadi.
Tu yang merapu tah pebender tah.
Well, aku kan manusia biasa.
Ada masa beremosi.
Tapi yang penting aku cepat KEWL.
Yeah. Memang aku cepat sejuk.
Berguna gak sebenarnya belog sendu ni.
Hahahahaha.
Tempat luahkan kemarahan.
Tempat luahkan kesedihan.
Eh, bukan dgn Allah ke nak luahkan semua tu.
Memanglah.
Tapi aku suka mengekspresikan kemarahan aku melalui tulisan.

Tengokkkk,
Dah takde amarah lagi. Dah ok dah.
Ngeeeeee.

Life is too short to be unhappy.
Rileks rileks sudah.
Smileeeeeee

Eh eh silap lak. 
Hehehehe

Haaaa, baru betoi.





tapayah nak sentap kuasa 20 sangat lah weihh

Aku paling rasa nak pukul kalau orang suka mengungkit. mengungkit bukan sikit sikit... habis semua lah dia cakap dia je yang buat. Macam lah orang lain takde kepentingan... macam lah orang lain takde apa apa sumbangan. Even tengah marah sekalipon jangan cuba nak ungkit balik apa yang telah kau buat sebelum ni. Tu namanya buat tapi nak kan balasan.

Setiap orang ada peranan masing masing. So takpayah nak cakap kau je buat sorang. Kau je berkorban sorang. Macam lah orang lain tu takde hati perasaan. Cakap ikut sedap mulut... ikutkan kan hati yang tengah marah tu. 

Aku dah penat woih asyik jaga hati orang. Hati sendiri slowly terbakar dari dalam. Penat dah nak puaskan hati orang... penat dah nak ikut rentak orang. Kalau dalam sesuatu kumpulan tu, orang memang tak perasan lah kau sebab kau asyik sangat nak jaga hati orang. Orang tak tau pon agaknya kewujudan kau. T___T

Tapi bila kita defend diri sendiri, nak ikut kepala sendiri, orang macam tak boleh terima pulak. Eh. Kau apahal. Aku ada taste jugak ok. Asyik sangat nak jaga hati kau, hati aku yang remuk ni sapa nak jaga?

Aku ni jenis kalau pilihan aku, aku nak semua suka dan senang hati. Aku ambil kira kehendak dan citarasa semua orang. Aku taknak nanti ada cakap cakap dari belakang. Memang kepantangan aku. Kalau dah bagi sesuatu task suruh aku buat maka jangan kacau. Biar aku settle sendiri. Camane, bagaimana gayanya aku je buat... takpayah nak sibuk sibuk tahu MELAINKAN aku sendiri yang mintak pandangan. Kau buat kerja kau, aku buat kerja aku. Takpayah nak kompelin sangat. Tiap orang ada citarasa kan. Dah kau bagi aku buat, aku buatlah ikut citarasa aku. Ni kau kacauuuuu jugak. Dah macam tu gayanya, kau buatlah sendiri. Kan senang. Aku pon tak semak.

Kau suruh aku buat itu, ini... aku buat. Walaupon tak mencapai piawaian hati kau, aku sabar je. Tapi kalau nak perfect dan memuaskan hati kau, better kau sendiri buat.

Penat beb melayan kehendak orang ni.

Aku marah aku diam. Aku tak suka aku bagitau awal awal dan depan depan. Takda cakap belakang. Kalau orang sakit hati aku nak buat camaner, dah itu hakikat. Aku memang macam ni kot. Ke nak aku selindung selindung? Nak hidup dalam kepura puraan? Ke cemana?

Tell me.

Eloklah orang cakap benda yang benar daripada kau sorok kemudia menyesal.

Tulah. Bila aku suarakan pendapat, semua macam bagus taknak dengar. Macam pro sangat lah. Bajet. Tapi bila dah sesak gini mula lah menggelabah. Tu aku cakap, aku ni macam tak wujud. Hergggh.

So, kauorang, pandai pandai lah. Part aku dah settle. 






Tuesday, December 30, 2014

Wish list 2015

Tak lama lagi nak masuk tahun 2015. EH tak lama apa bender, lagi sehari kot. So nak tanya ni apa pencapaian yang ko dah capai sepanjang tahun 2014 ni kecil oii???

Jap nak recall balik apa azam yang aku dah buat masa awal tahun hari tu. Ngeh.

Ok, nampaknya azam nak datang kerja awal Alhamdulillah ok lah. Awal awal tahun, mid year success success. Hahaha kagum ok dengan diri sendiri. Tapi bila dah akhir tahun ni homai semua kelautan api. Apa kes ni? Takpalah, dah nak masuk tahun baru dah pon. Ni kira azam terlaksana lah jugak ye tak. Hihihi

Save more money? Tu azam yang aku rasa tetiap tahun di carry forward kot. Ke cemana ni? Langsung tak boleh nak kawal diri. Tsk tskkk. Nangis dibucu meja. Fail! Takde perkembangan! Gagal 100%.
Huwaaaaaa.

Ekceli kan, lepas pantang hari tu ada lah aku punya hajat nak tukar hp baru. Syhhh diam diam, dengar dek hp lama ni kang terus merajuk terus buat buat rosak sampai memaksa aku angkat phone baru tapi serius bajet takde ok. Takde. T___T
Aku beriya ok buatkan satu tabung khas dimana ia dipanggil Dana Iphone target Dec 2014, tapi nan hado. Duit masuk banyak, kemudian keluar pon banyak, kemudian dah tak masuk masuk lagi dah. Hahahahahaha, *tikam dada sendiri*

Ok ok kali ni please....aku buat betul betul punya.

So apa wish list aku untuk tahun 2015 ni?

1. Belajar menjahit
Ni salah satu dari impian aku. Memang minat menjahit sebenarnya tapi takde peluang nak belajar. Eh bukan la takde peluang... cuma masa sangat mencemburui beta. Mihmihmih. Insyallah tahun 2015 ni aku nak start masuk kelas menjahit. Tak kisah la kelas tu ajar basic menjahit baju kurung ke apa... yang penting belajo menjahit. Gitew. Kemudian dah belajo menjahit kena la pulak membeli mesin jahit. Hurm hurm.

2. Deco ruang belajar untuk The Zaumar
Ekceli sejak Daddy dah ada ofis sendiri, bilik tengah tu jadi macam bilik tak banyak kegunaan konsepnya. Just untuk solat, taruk kain yang belum lipat dan bilik untuk taruk segala benda yang pending. Contoh benda pending adalah berbondong bondong beg plastik sampah hitam dalamnya isi kain baju nak derma kat orang. Hewww. So aku rasa dah sampai masanya  aku nak ubah senario dibilik itu. Niat di hati nak jadikan bilik pembelajaran untuk The Zaumar since Aqif semakin membesar, Dareez pon macam tak seswai je nak bergolek kat hall. Mana taknya, asal taruk kat hall, nampak umi masuk dapur, dia pon heboh nak ke dapur jugak. Haihhh, Tak boleh la pulak nampak kelibat umi dia. So aku kena start kumpul mainan yang berkonsepkan pembelajaran. Idea dah ada, cuma belum nak pergi beli. Well kau tahulah daddy tu busy memanjang mengalahkan pak jib.

3. Nak simpan duit banyak banyak
Kali ni tolong lah, tolongggg lah. Bawak bawak mengucap sikit yang ada banyak benda kau kena spend bila rumah dah siap. Ngeh. Seriuslah wey aku sebenarnya memerlukan guide pasal pengurusan kewangan ni. Niat tu dah ada tapi nak laksanakan tu homai macam bercinta zaman budak sekolah. Hati ni tak tetap tau,... benci ai. Kauorang rasa apa patut aku buat? Apa plan yang terbaik supaya pengurusan kewangan ku meningkat dari tak berapa nak ada teruih beranak ranak? Kena tetapkan hati ni... simpan beberapa ratus sebulan lepas tu lelap mata macam tak tahu yang kau ada simpanan. Ke cemana ni?

4. Nak cuba resepi baru
Since Dareez semakin membesar dan boleh dikawal, aku rasa aku dah boleh lama lama kat dapur. Dah boleh dah kot aku selongkar balik resepi resepi masakan yang ada didalam simpanan aku tu. Simpan nak buat apa? Tukun? Hurm hurm. Mak aku cakap, nak ikat suami kena ikat perut dia dahulu. Tapi laki aku boleh tahan selera dia tak sama macam aku. Hahahahah. Tapi takpa, aku cuba memenuhi kehendak laki aku. Insyallah. Kena rajin je ni. Ye. Rajinnnn.

5. Nak hilangkan beberapa kilo lemaks tepu
Ye. Aku perasan lepas raya hari tu berat macam naik mendadak dadak. Padahal kau puasa penuh ok tapi kenapa... kenapa kau kejam sangat ni lemak? Why??? Pleaseee, dapat turun hok yang kat lengan ni pon dah ok. Tapayah nak selim cutting model sangat la. Aku nak lost 3-4kg jer. Please please please.

6. Hadiah untuk diri sendiri
Biasalah dah mak mak ni untuk diri sendiri memang kelaut. Kesudahnya menyesali nasib diri. Aaaaa. Okok kali ni aku nak reward untuk diri sendiri. Tak kisah lah apa pun jenis nya tapi aku nak untuk aku jugak. Itu pon mungkin selepas dahulukan suami dan anak anak. Herghh. -___-

7. Entertain suami
Ngeeee. Lama dah teringin nak buat tapi maluuu sebab nampak macam aku bukan diri aku yang sebenar. Kahkahkah. Entertain maksud kau cemana ni kecill? Gini... maksud aku candle light dinner maybe. Buatkan surprise present sampai suami malu malu tapi mahu mungkin. Alah entertain yang menjurus ke arah begitu lah. Sejak dah beranak dua ni masa untuk berdua duaan semakin meruncing. Ewah nak salahkan anak pulak... buat anak pandai pulak. Kahkahkah. Takdelah, cuma dalam islam pon ada mention kan, suami jgn diabai walaupunnn sesibuk mana isteri menguruskan hal rumahtangga dan anak anak. So tak salah aku nak entertain like that right? Mungkin aku akan plan hornymoon lagi ke. Hiks.


Korang punya wish list apa dia? Aku rasa untuk aku buat masa ni dah cukup kot. Itu pon agaknya tak tahu lah dapat laksanakan dengan jayanya ke idak. Takpala, kita pelan pelan kayuh sudah. Biar lambat asal buat, dari tak buat langsung. Jadilah macam angan angan mat jenin.


Goodbye 2015.
Please be good ok.
And lagi satu,
kauorang agak agak tahun 2015 ni aku dapat transfer ke idak?
Transfer la weyyy. Rumah nak siap dah tu.

;p

Kelupaan tahap nak hentak kepala kat dinding

Yes, aku pon tak sure apa pasal boleh jadi macam ni. Sejak Dareez lahir, penyakin lupa aku menjadi jadi. Asyik kena marah dengan Daddy sebab aku terlupa benda benda kecil tapi boleh membawa impak yang maksima. Gitew.

Nak kata tak amalkan kan makanan sunnah Rasulullah, herghh tak mungkinlah. Aku makan kismis, makan madu, telan habbatussauda ok. Tapi tatap macam tuuu jugak. Teghasa macam kat kepala otak ni ada cecair kemudian aku nak bukak otak ni, kasi berus bersih bersih kasi buang cecair tu kemudian pasang balik otak. Hahahahaha. Eh ada takkk? OMG aku serius ok.

Semua benda aku kena tulis. Like beli barang dapur... pon tulis ok. Benda yang nak buat satu hari ni, ponn aku tulis jugak sebab takut terlupa,


Eh itu baru suku hari, belum sehari dan hari hari yang berikutnya. Kau tengok lah betapa details nya aku. Ni semua pengaruh Daddy lah ni. Dia suruh ikut cara dia,... kita layanzzz. Tu belom lagi kauorang tengok list pregnancy aku yang dulu. Homai. Aku post kat WA group, memasing tak boleh belah gelak. Tapi aku rasa benda ni worth it ok. Untuk orang pelupa tahap gaban macam aku. Teghasa semua teratur. Maklomlah aku kan punctual hahahahahaktuihh geli ketiak mendengornya. 

Dah dua anak ni hai macam macam nak kena fikir. Bukan pasal kerja je, pasal rumah, pasal family, pasal itu ini dan semualah. Cececeaa nampak macam busy sokmo je kan padahal awak bukan pangkat besor... anak dua pon jerrrr. Hahahaha.

Eh. Suka aku la. Aku nak kesenangan dalam kehidupan seharian. Tak mahu asyik kena marah dengan daddy akibat kelembapan aku ni. Boring ok. Asal benda aku lupa je, kena marah. Dia taktau ka aku ni macam macam hal nak kena jaga. Lepastu tidur tak pernah cukup. Bukankah kecerdasan otak itu dipengaruhi oleh kecukupan waktu tidur. Haa jawab sekarang.






Monday, December 29, 2014

Lunch buffet akhir tahun

Plan asal nak lunch kat Majestic but end up kat hotel biasa biasa je -___- Itulah niat dalam hati memasing nak riak... sekali tak jadi. Adalah isu teknikal sikit. Hurm hurm. Alaaa nak Majestic... *hentak kaki*

Ni pon seminggu jugak pecah kepala nak luncheon kat mana... kata kepala 10 orang... memasing ada citarasa tersendiri... ini kalau berpuluh puluh orang memang aku tikam sorang sorang.  Dah, lepas ni kita buat makan makan kat ofis je. Hahahahaha.

Erm oklah, boleh la. Nak kata rate 5* memang tak la sebab kau bayar pon RM40+ kan. So pada aku kalau just nak santai saja boring boring, di recommended. Kat hati ni tatap Majestic even belum pernah try lagipon. Soon my dear soon. Baca review blogger homai homai macam best macam sedap je... ni yang tak boleh jadi... KENA try jugak. *lap ailio*

Actually, ni makan makan sempena penutup 2014 geng workstation. Hashtag #makanadikbadik muahahahah adik badik sangat katakauu. Motip sangat pergi tampal note kat pintu cakap ada meeting kat luar makan kat hotel... riak sangat tu. Kahkahkah. Diaorang ni bukan boleh dijangka... satgi bila kami keluar berduyun duyun ada jeeee job yang memanggil manggil... ada jeee calling masuk suruh balik cepat kerja menanti. Ni semua lah ni.

Gambar terpaksa tapis tapis sebab takkan nak menunjukkan sisi buruks aku kan. Hahahah muntoh ijou. Tolong lah oi lengan ni besar batang pinang nak sorok camana lagi tak tau. Menitik airmata tahan sedih ;p



#gengworkstation
Ini ada lagi beberapa kerat yang tak join.
Kauorang tengok, sado sangat ni kan. 
Sado tang mana?... Sado tang perut mungkin. Ok tak kelakar.
Hahahahah
Bapak bapak budak katanya, 
Baik. Baik.
Kami jugak yang terpaling comel tahap membina minda.
Eh kat ofis ni ada #gengayamserama.
Hashtag sikitttt. -____-
Tu kauorang tengok, takdenye aku kurus macam baru lepas habis pantang itu hari.
Aku stress ok. Kemudian Daddy macam sengaja taknak bagi aku kurus.
Asal sarapan dibelinya nasi lemak 3 bungkus. 
Satu untuk dia, satu untuk Aqif, satu lagi sapa lagi kalau bukan untuk aku.
Ko ghaseeee??
Berbuih mulut cakap, takpa takpa umi kongsi dengan Aqif.
Haishhh.
*menyesali nasib diri*


Tu je makan makan akhir tahun. Boss tak join... geng opis belah sana pon tak semua yang ada. Takpala kita faham. Terpikir gak lah kan, agak agak kalau... kalau lah kan aku punya rezeki dapat transfer ke Kajang/N9, rasa rasa dapat tak geng ofismate yang macam adik badik ni? Hurm Hurm.... Ni semualah ni kan buat aku belah bahagi. Tsk tskk.








Friday, December 19, 2014

Pantang larang ketika mengandung

Cececeaaa..dah, jangan buat spekulasi. Iolls tak ngandung lagi la. Wiwiwi. Ni sebab bff aku dua dua tengah preggy kan so ada discussion sikit pasal pantang larang masa pregnant. Aku takde la power sangat tapi sebab selalu tanya mr.gugel kemudian saya kan orang kampung -___-  jadi mak aku, makmen aku ahh ramai la... ada je tips diorang bagi.

Ni pengalaman aku lah sebab dah 2x ngandung kan. Hakhakhak. Kalau 3,4 dan seterusnya taktaulah nak kata... mungkin boleh terbitkan buku barangkali ;p

Dilarang siang ikan
Masa pregnantkan Aqif aku dgn daddy memang jaga betul... maklumla anak pertama. So urusan siang ikan, siang ayam semua laki den yg buat. Memang tak sentuh ah. Ketam lagilah... tak beli kot. Sebab ada dengar org kata masa pregnant tokleh siang ketam nanti kaki, tangan baby jadi cam ketam... like that. Rumors ke apa taktau la... tapi kita ikut. Heeee.

Menjahit pakaian
Ini aku nak percaya ke tidak pon tak tahu tapi aku ikut jer. Cuma ada je masa ngandung Aqif aku jahitkan seluar daddy... tapi masa tu tak confirm lagi pregnant. Bila bagitau mak aku dia tegah cakap jangan menjahit lagi dah. Kata orang tua tua, nanti kalau tak habis jahit, yg kt bawah kita tu pulak jahitan terbukak. Errr. Pitams. Terfikir gak kan cemana tukang jahit kalau pregnant takkan nak stop production pulak. Mungkin dia takut jari kita tercucuk jarum kot. Positip, positip.

Jangan duduk kat pintu atau tangga
Ini aku rasa macam betul lah jugak... masa ngandung Aqif [hahahah asyik ngandung Aqiffff je] aku punya habit suka duduk kat pintu. Tak kisah la pintu kat ofis ke atau kat rumah sendiri. Kesudahnya memang Aqif dok lama kat pintu umi dia... kepala dah lonjong. Haishh. Anak pertama kan, zero knowledge. Maafkanlah.

Kau nampak tak, nampak tak kelonjongan kepala dia tu. Tapi dah besar besar ni takdolah. Pheww~

Jangan makan/minum menggunakan bekas yang retak atau sumbing
Alah benda ni kalau kauorang dapat bekas makanan yang retak or sumbing tepi tepi tu mesti nak tukar kan... ke tak? Ke aku sorang je yang paranoid. Hahahah. Eh dari dulu sampai sekarang tak ngandung ni pon aku check ok tepi tepi bekas tu. Rasa tak selesa lak... rasa semak mata ketika makan pinggan tak cantik. Hewhew. Nanti dikhuatiri dapat anak sumbing. Wallahualam. 

Jangan lilit towel kat leher
Ni nak gelak gak bila tahu tapi aku selambar je buat mihmihmih. Aku tak tau sebenarnya ada ke pantang larangan sebegini sebab yang bagitahu ni pon kawan aku. Dia cakap nanti tali pusat baby terbelit kat leher dia. Erkkk. Ok take a note jap. 

Jangan minum kopi/makan kicap
Orang cakap suka nau minum kopi nanti baby lahir kulit hitam. HAHAHAHA lawak kebender kah apa ni. Tak kelakar lah. Benda tu semua bukan ikut baka ke? Lainlah kalau awak berbaka gelap kemudian nak baby putih melepak lantas telan aurawhite 20tin. Tu sure anak putih woo. Aku punya habit makan nasi kena ada kicap, tapi Aqif dgn Dareez kauorang tengok...


Ko ghaseee??? Anak omputeh angat. [muntah beger makan tadi]

Tak boleh nak percaya bulat bulat ni... satgi kang jatuh syirik pulak. Mana yang logik aku ikut la, mana yang meragukan aku ignore je. Ikut sangat pon tak, tak ikut pon tak boleh jugak. Maklomla, esok lusa kita akan tua jugak, sikit tak banyak ada je nanti nak nasihatkan anak menantu. Eh? Hahaha. Eh ada lagi satu... jangan pakai kain sarung dari atas kepala dahulu. Kenapa tidaklah aku faham sebab ni MIL pesan kat daddy. Aku pon haa oklah... lagipon celah mana pulak kalau sarung kain dari atas nak muatnye kan. Tentunya porot dah besar nanti jadi tersekat kot. Hehehehe ;p

Apa apa pon enjoy your pregnancy. Bukan selalu pon kita ngandung ngandung ni. So masa mengandung ni la jaga diri, jangan buat tak elok, jaga perangai, jaga perilaku, jaga adab aahhh semualah kena jaga. Agak agak macam marah tu rileks rileks je. Kang jangan ditanya apesal lah anak den dah keluar ni kuat mengamuk, kuat menangis. kuat semua. Tu dari pembawakan mak dia lah tu. Sebenarnya sedikit kesal masa pregnant kan Aqif aku suka nak hempas barang. Kau tengok sekarang Aqif punya perangai cemana. Aku urut dada je.





Tuesday, December 16, 2014

Pre-aqiqah

Ewah kemahin lah nak pre pre ni... tak seswai. Hahahaha. Ekceli Insyallah next year dalam awal tahun [ tak lama lagi tuu ] nak buatkan kenduri aqiqah Dareez Zaumar yang comels tu. Plan nak buat kat Shah Alam since Aqif dulu kita buat kat semban kan. Hurm hurm kau tahu lah daddy tu orangnya cemana... ni dah siap draft ok. Pitams mak. Tinggal lagi nak survey barang doorgift, kanopi, katering semualah. Kambing tak jadi masalah sebab kali ni kami decide nak buat kambing golek. Hurm hurm.

Aku macam biasa la, part doorgift aku yang handle. Eh aku kan queen. Hahahah. Dalam kepala otak yang kretip buat buat ni dah plan macam macam. Tapi jangan la kauorang expect aku punya taste ni meletop letop. Takdeee. Aku biasa biasa je. Ikut suka anak tekak aku je. Hewhew.

So last week pergi Jalan Chowkit sebab review kata situ banyak pemborong barang/bekas plastik. Aku dengan daddy nak survey harga dulu. Nak tengok lah ada ke tak design plastic container yang berkenan dihati. Dah tahu market price barulah boleh pi survey kat tempat lain pulak [since SIL aku suruh pegi GM Klang].

Dalam kepala otak ni dah plan,

Untuk orang marhaban kena bagi doorgift special sikit. Sikit jerrr. 
Untuk tetamu jemputan pulak kita buat yang biasa biasa. Biasa tak biasa pon kena nampak grand jugak. Hewww.

Eh apa ni dah macam nak kenduri kahwin je gayanya.

Takdelah macam tu. Since PIL aku ni luas pergaulannya, maka kena jaga muka sikit. Hewww. MIL orang marhaban gitew. So secara tak langsung dia ramai  kawan kawan mak mak datins. Sama jugak dengan FIL aku tu... orang masjid. Kauorang tahu la masjid negeri tu. Haaa gitew. Ikut aku bagi kurma kismis kemudian cakes ke, cekedis ke, udah. Takyah membazir. Ini majlis aqiqah bukan kenduri kahwin. Hehehehe. Tapi masa diskusi hari tu... betul jugak cakap SIL aku... Idris family dah lama tak buat kenduri besar besaran [selepas kitaorang nikah] so layanzzz. Mak nak apa mak? Kita buat... Mak nak doorgift lawa? Ok kita bagi. :D Harap parents aku tak kecik hati pulak. Kang buatnya mak den baca belog kusam ni naiya weyyyy. Alaa mak itu hari sebab bajet ngam ngam. Kali ni Insyallah adik badik daddy ada tolong tolong.

Oh ye, Aqif ada balance seekor lagi kambing. So kambing tu Insyallah nak sedekahkan kat fakir miskin / anak yatim. Tu taktau cemana sebab tukang cari rumah rumah tersebut ditugaskan kepada pak mentua den.

Tema apa weyy?

Tak terfikir lagi doe. Apa ni tema bagai ingat raya ka. Wahahaha. Eh taktau la tu sebab tak termasuk dalam minit mesyuarat. Mungkin usul itu akan diutarakan kemudian. Ahh tapayah nak tema angat la. Atau yang tema hanya kami anak beranak je. Yang lain tema pelbagai ok. Heeeee.

Dah tu jelah nak bagitahu.
Aku tengah survey lagi designer printing yang boleh bagi harga murah ni. Jemputan kitaorang hurm hurm katanya 400px. Hihihi Matiks lah nakkk






Monday, December 15, 2014

Throwback 2011

Aku nak share gambar... tapi ada yang dalam tu yang sudah bertudung maka tak boleh la kan... nanti macam saja lak nak bukak aib orang. Tapi takpe, aku share gambar yang sopan je. Hahahaha.

Masa ni geng susuk Ain tengah pregnant kan si Mecca.
Daddy pulak size M lagi. OMG kurusnya perut awakkk. 
Hahahaha. 
Nuri pon still boleh lepak lagi dengan kitaorang. Hurm hurm.
 Jaman muda suka pergi karaoke.
Tu baru sikit je kauorang tengok. Ada lagiiii.
Kalau karaoke, memang dia, dia dan diaaaa jela yang nyanyi.
Yang lain tengokk jer.
Eh... memang kami bayar tu utk tengok kauorang nyanyi je pon.

 Pasangan romantika.
Laki bini kaki karaoke.
Nasib la suara boleh tahan sedap.
Tokleh puji melambung lambung nanti jadi riak. Gitew.
Haaaaa. Inilah abam Nuri.
Gaya macho merundum hati. Wakakakaka
Bro dah kahwin terus senyap sepi diam membisu.
We missed u damn crazy. -__-

Tu lah kitaorang... jaman muda mudi baru kahwin/belum kahwin lagi. Happy sokmo. Aktiviti kegemaran adalah karaoke... kemudian lepak dan makan dan makan lepastu tengok wayang. 

Eh rindu pulak kita



.

Cuti panjang dah habis bro

Last week aku cuti seminggu balik semban... pengasuh ada minor operate... wahh nikmatnya donia tak terkata ko. The Zaumar lagi lah suka, lebih lebih lagi Aqif tu. Dengan atok bukan boleh sangat... ajak jalan je memanjang. Naik motor dua jam sekali kot. Hahahaha. Dareez yang paling win... berkepit dengan umi dia doplohpat jam. Surga sangat tu dik. Hari ni hantar ke rumah pengasuh mujur tak meragam. Kalau tak susah hati umi kau ni.

Standard la kalau anak hantar kat rumah pengasuh. Mana pengasuh yang ada hal selalu kau kena faham. Aku ni dah biasa sangat kot. Tolak ansur tu penting. Dah nama dia jaga anak kau kan... kena treat dia macam mak kita jugak. KENA ok. Jangan berkira tu salah satu tips supaya anak kau disayangi pengasuh. Hahahaha. Ok takde kena mengena.

So apa aje yang boleh dibuat bila balik somban ni... tengok tv, lepak... makan dan jaga anak. Itu yang balik Kl teruih teghasa apasal badan macam naik dipam pam. Haishh. Tolonglah wehhh.. aku dah tak kuruih seperti dahulu... lengan ni haa tah macam hape. Macam nak ambil pisau kemudian kikis kikis lelemak kat situ. Huwaaaa.

Ini pon aku dah kurangkan pengambilan nasi. Sehari sekali je ok tokleh lelebih. Dah lah breastfeed anak... lapar menyucuk nyucuk usus perutku. Cececeaa nak salahkan breastfeeding pulak kau kecil. Emang dasar angat ni. Itu hari saja je dinner tak ambil nasi [dah selalu pon macam tu] tiba tiba daddy sound ''eh taknak makan sekali ke... tak lapar ke''. Ewahhh. Kau tengok tu, kau tengok dia punya permainan... sengaja suruh aku makan banyak kemudian bila tido sama asyik la cakap perut aku ni mengandungi lemak air. Aaaaaaa tensi. Ni semualah ni.

Aku dah tekad ni... kena kurangkan jugak pengambilan karbohidrat dalam diet hari hari ku ini. Please lah weii aku dah rasa tak selesa. Aku tak boleh nak chubby chubby sangat sebab aku rendang. Nampak huduh disitu. T________T



Friday, December 05, 2014

Sebelum dan selepas


Hahahahahaha.

Takde lah betul semua... ada lah yang lain sikit. Aku pakai tudung... kadang bawal kadang shawl. Boleh jer lilit lilit... tapi make sure kena kemas... pin kena sorok... atau kurangkan penggunaan pin. Sebab nanti kalau tengah dukung baby, baby suka main tarik tarik. Hurm. Saja taknak kasi can umi dia melawa.

Bau breastmilk takdo eh. Tipu lettew. Kita mak mak ni kena la jaga kebersihan. Kalau dah rasa breast tu macam laju jer susu boleh keluar... sila lah pakai breast pad ok. Jangan malas. Atau, pump secara konsisten... maka takdo sebab susu nak mengalir doplohpat jam. Mihmihmih. Atauuu, bawak perfume siap siap dalam beg.

Erm erm apa lagi ya.

Flip flop tu setuju sangat! Kau adalah kental bila gigih pakai heels semasa melepak bersama anak. Aku? hurm hurm kena fikir limapuloh kali. 

Satu, 
balik rumah kaki confirm sakit. 

Dua,
tak selesa nak bergerak... asyik nak cover langkah kaki... uhh cannot tahan.

Tiga,
nak kejar anak payah... sebab anak den suka main kejar kejar... bahahaha.


So kesimpulannya, ikut keselesaan la. Ada mak suka jer melawa melaram bagai. Itu mungkin laki dia memang pesen yang memang wajib dia jer dukung budak. Aku kalau nak melawa ni ikut tempat dan tema. Kalau setakat bawak aqif sorang je berjalan boleh la. Tapi kalau dareez ada sama, marilah bersantai. Kang satgi masa dukung dia tetiba terpelecot lalu jatuh maka dengan anak anak sekali pon jatuh. Haruuu.

Bukan dah ada anak ni tak boleh nak melawa. Bolehhhh. Tapi ikut kesesuaian ok. Ikut function pon iye jugak. Tapi daddy asyik la suruh aku pakai heels. Aaaaa. Memang la nak pakai. Tapi dengan dukung anak? Hurmmmmm. Memang takdo la.





Thursday, December 04, 2014

Muka ada senyum

Macam dah lama sangat kan tak cerita pasal anak bongsu aku tu. Hewhew bongsu sangat... ewah macam taknak beradik jer lagi. Hahahaha. Dareez dah 8m 1w... dah boleh sikit sikit merangkak, memanjat pon iye jugak... dah pandai mengeram ngeram kalau tak suka or nak sesuatu... rasa cam nak cubit cubit jer pipi yang tak berapa nak tembam tu.

Tapi yelah, budak ni comels sangat dimana kalau kauorang tengok tak serupa baby umur 8 bulan. Hurm hurm. Halus tapi tinggi... kahkahkah. Berat tak sampai 7kilog ok... itu yang tensi mak dia asyik ulang alik klinik setiap bulan. Anak orang dah checkup dua bulan sekali... anak kita haishhh sebulan sekali jugak. Apadaa. Takpa lah nak... kurus ke halus ke janji sihat walafiat tak susah kan umi dgn daddy. ;p

Dareez anak yang baik... sentiasa baik. Jarang nak meragam [buat masa ni] Belum pernah ambik ubat kat klinik [pasal umi dia guna kaedah tradisional mihmihmih]... Batuk selesema biasa dah kena... demam yang teruk belum dan insyallah mintak dijauhkan. Takde nak bangun malam ajak main... rutin tido seawal 8malam dengan selena yang mungkin... tapi pagi subuh dah bangun. Bagus! Tak payah susah susah umi kau nak set alarm. Senang nak handle... dan yang paling win sekali adalah muka dia ada banyak senyum. 

Tak percaya?

4months



Oh lupa, baru tumbuh gigi dua batang...but still makan bubur yang dikisar halus. Takuit weyy nanti tercekik lak.

Akhir sekali meh belanja gambar dareez with umi... maafkanlah umi dia tu muka penuh minyak maklom lah baru balik dari work. Pipi jangan ditanya...tah bila la nak surut. Hurm hurm.






Wednesday, December 03, 2014

Teaser MH | BA

Kasi gempak sikit... bahahaha



Rumahku Sorgaku sangat ni. Haishh sabor sabor... tak lama lagi tu. Esok lusa kalau dah siap ni kemudian aku tak dapat pindah balik kajang ke seremban ke memang masakkkkkk. Memang sengaja cari nahas. Memang nak suruh aku berhenti kerja lettew. OMG.

Apa yang boleh aku kata kan buat masa sekarang, Alhamdulillah. Rumah sekangkang kera ke, rumah atas tanah, rumah apartment or else ke, janji aku dah beli rumah... tu dah syukur sangat dah. Macam yang mak aku pernah kata, kalau tak berhutang... takdo lah nak berharta do. Hurmmmm doplohpat harkat.

Terima kasih mak... atas nasihat nasihat tersebut.

Sikit sikit lama lama jadi gunung [wahh gunung teruih taknak kalah]. Ada duit lebih baru boleh renovate besar besaran hoccay! Erm erm sebenarnya tak sabar angat nak main deco deco.

Bai!





Tuesday, November 25, 2014

Rentetan dari Karnival Upin Ipin 2014

Hari tu kan aku ada cakap pasal Karnival Upin Ipin ni... Beriya kata nak pergi bawak aqif. Tapi akhirnya tak pergi. Huahahahaha. Sila jangan sedih ye aqif. Kang kalau kita semua pergi, nak cari parking satu hal... nak menapak jauh lagi... sebab dah memang confirm parking jauh. Sapa yang dapat parking dekat tu memang syabas aku ucapkan... err err datang pukul berapa tuu??

Aku dan daddy tak kental nak mengharungi lautan manusia... tak gigih nak menapak jauh sambil dukung aqif [budak ni tak pakai stroller dah... apa baranggg... dah bujang] So aqif, nanti la next next time ok. Tunggu awak dah bebetul pandai berdikari lepas tu karnival pulak dibuat kat tempat yang super luas macam kat Stadium Bukit Jalil ke... Hahahaha

Seriuslah weyy, before gerak dah recce line... dah google keadaan disana macamana. Group WA, kawan kat FB pon dah update kata ramai orang... bersesak sesak... kereta dah bersusun sampai masuk ke area rumah dia [dimana kawan kitaorang ni dok kuarters putrajaya]. So nak tempuh lagi? Memang tak ah. Tu pon seb baik dareez comels tu tinggal dgn makpak aku. Kalau bawak dia gak memang, memang kami lagi bini saja je nak susahkan diri. Hahaha. Alah takde susah pon tapi sebab dareez kan kecik lagi... lepastu nak bawak kat tempat ramai orang... eyyy sorry ok. Budak tu dah le tak boleh nak stay kat satu tempat doplohpat jam. Dia dah nak merangkak memanjat ok. 

Alang kepalang dah keluar tu jom kita melawat kawasan. IOI City Mall baru bukak... dengar kata ada ice skating. Tujuan pon ada. Aku nak cari sport shoes. Takde cite banyak... ke sana ke kita. Tapi kan sedih gak lah... barang aku tak dapat... Daddy amboiii... shopping sakan nampak. Ni keperluan ke keinginan ni? Hurm hurm.

Besar jugak mall baru ni. Tak larat nak jalan. Aqif la yg paling win. Suka dia kesana kesini lari lari kecil. Kemudian kat tingkat bawah ada tempat  air pancut kauorang boleh duduk tapi aqif kan... boleh pulak suruh bukakkan baju dia sebab dia nak mandi. Ahahahahahaha. Rasa nak gelak guling guling jerr. 

Boleh repeat balik ni sebab tak puas jalan. Nak nak sekarang tengah YES. Memang buat rambang mata... Nasib la aku dah plan nak beli apa. Kalau tak... maun terjebak.


Kau tengok... perangai sangat anak bujang ni. Orang nak try kasut, dia pon sibuk sama. Tu belum lagi dia ajak kita main sorok sorok... Aaaaa mak kau la yg pening. Pastu suruh orang kejar dia. Eh. Penat tau tak. Hahahahahaha. 

So kesimpulannya, bila boleh repeat nak pegi sini lagi ni daddy? Taknak belanja kita as a in advance birthday gift ke? Wakakaka.






Wednesday, November 19, 2014

Zumba

Ceceaaa semangat angat tau aku semenjak dua menjak ni. Actually baru je join last week. Disamping dapat memecahkan lemak di sekeliling pinggang, porot dan lengan [harapan]... aku jugak nak memaintainkan fitness. Dah lama sangat dah ni memanjerkan badan. Tak boleh tak boleh. Baju, seluar semua hampir sendat. Aku tak berapa nak ada bajet nak membeli belah baju seluar baru sebab fokus kepada anak anak. Cewahhh tipu sangat. Maka mari ler kita bersukan.

Join zumba ni under bebudak berita. Tak berapa nak kenal pon tapi sebab dah dia buat notis sapa nak join mari ler jangan memalu so lets. Ada la dua tiga orang geng ofis yang join. Memasing nak menyahut seruan kerajaan agar bersukan 3-4 kali seminggu. Kahkakah. Sebulan RM60 pendaftaran RM10... kelas seminggu 2x isnin dengan jumaat... start pukul 515pm sampai 615pm. Tapi aku walk-in jer aci tak hahahahaha. Allah bayar RM15 je. Hurm hurm susah lah nanti kan kalau shift pagi aku tokleh la nak join sebab kang nak ambik the zaumar kang acane. So bila free baru join.

Kira ok lah ni dari kau takde usaha nk buat apa apa tapi berharap agar badan kurus cepat, lemak nyah kau dari badan ku. Berpeluh lenjun weyy tak sangka ooo macamni rupanya zumba zumbit tu. Maklom la aku kan orang kampung... tak pernah umur join benda benda gini. Eh tapi masa sekolah rendah dulu kan aku ada masuk senaman robik tauuu. Siap bertanding lagi dengan sekolah lain... tapi tak menang T___T

Actually boleh je kau download dari utube pastu pasang kat rumah berzumba la kau sengsorang. Tapi tak syiok kan takde regu... macam ahhh sunyinya donia kauuu. Ok tak kelakarlah.

Lepas tu kan macam terhingin nak ada zumba pants. Hahahaha. 



Hurm hurm.







Monday, November 17, 2014

Karnival Upin Ipin 2014

Aku takdelah minat sangat pon Upin Ipin ni. Dulu. Tak hingin nak tengok. Menyampah lagi ada. Siap kutuk berbakul bakul lagi, amendeeeee animasi semua ni. Baik layan movie omputih lagi best. Nampak tak? Nampak tak punyalah keegoan tak nak melihat hasil titik peluh produk anak tempatan. Dasar sungguh.

Kemudian, pabila dah ada anak dan anak kau dah makin bujang dia punya favourite beralih daripada Super Simple Song kepada kartun animasi Upin Ipin dan etc... Hurm hurm mak dia kena lah layanzz jugak. Sebagai mengikuti perkembangan anak anak dan bonding time.


Hujung minggu ni sila block tarikh yang berikut ok daddy. Kita bawak anak bujang kesayangan awak pergi mengenali watak kartun kegemaran dia. Wakakaka. Serius lah wei kena paksa suka Upin Ipin ni kalau tak nanti henfon kena baling. Grr grr. Nasib baik umi kau kerja dibidang ala ala IT dan menggunakan teknologi komputer sepenuhnya. Boleh la nak upload video buat stok kat rumah. Takmau bazir penggunaan data internet semata nak layan video awak. Never ok. Kita kena berjimat. Kata nak jadi orang kaya. Kahkahkahkah, Pentamak oi!





Friendster dulu dan kini

Kauorang dulu before ada akaun Facebook, ada join Friendster tak?? Aku ada weyy tapi lama gila tak log in until tadi. Kahkahkah. Please lah koranggg aku nak cari balik pics yang aku pernah upload kat Friendster tu. Nan ado kekdahnya. Dah la lupa password tapi nasiblah memang guna email yang sama sejak dari tahun 2003.  Hurm hurm. Apa dah jadi Frienster more kepada games jer.  Aku yang log in tadi macam eh apa ni... nak tekan apa ni... nak tengok profile cemana... ahahahah sungguh naive.

Mana nak dapat balik eh gambar gambar dulu tu? Rare kot since waktu tu jaman jahiliah budak baru nak up... kahkahkah. Budak up umur 17-18 tapi aku lejen... umur 21 baru nak hegeh hegeh kenal dunia. (: Ok apa takdalah istilah aku terjebak masuk ke dunia songsang. Itu jam kalu... memang nak mintak mesin cuci otak sebab taknak ingat kisah jaman tak matang itew.

Dulu takdo selfie, welfie, gopro ahh semualah. Takdeee ok. Henfon pulak camera cap 2.0MP. Paling latest kalau yang ada compact camera. Dslr tak popular lagi masa tu plus mahal bebenor tak mampu cheq. Ke aku je yg tak up to date? Hurm hurm.

Friendster ni pon satu kenapa tak simpan je album gambar kita. Ni habis semua dah tak ada... list friends pon takde jugak. Sedih gila nak search apa pon tak reti. Ke aku yang tak up to date ke cemana. Cuba bagitahu sikit? Rasa nak pegi email CEO Friendster supaya dia wujudkan kembali gambar yang lama tu supaya aku boleh download.

Thursday, November 06, 2014

Meroyan

Kadang kadang aku cuba baik dan bertolak ansur dengan semua orang. Tak kisahlah dari segi apa... pertolongan, kewangan, masa dan macam macam lagi. Sampai satu tahap tu aku harap orang boleh faham dengan aku. Aku tak cakap aku tak enjoy kat sini. Best memang best... cuma as usual, kau KENA kerja shift. So dengan aku yang ada anak kecil dengan suami aku BUKAN kerja 8am to 5pm... ko rasa??

Yelah, betullah tu. Orang tak kan nak faham kau sentiasa je. Aku pon sedar lah diri jugek. Sometimes aku tolong orang, dan aku harap orang tolong aku. ibarat what you give, you get back... isn't right? Ke aku sorang je yang syok sendiri? Ke cemana?

Dari awal lagi aku memang tak nak dan tak hingin pon masuk shift ni... tapi bos nakkk jugak suruh aku. Fine... masa tu aku baru kahwin, belum ada anak... so dia ingat aku available sentiasa. Arghhh. Stress aku. Walhal start aku masuk kat sini aku tengah pregnant kan si Aqif. Bila dah dapat si Dareez pulak aku rasa macam dah tak releven nak menghadapi jadual kerja yang macam ni.

Susah bukan apa. Kerja senang je dari yang dulu. Siap boleh kawtim bagai. Siap nak overtime sesuka hati pun boles. Tapi tulah, aku tak available. Tak available tahu takkk. Datang meroyan laki aku hari hari dia zikir kat telinga aku bila lah dapat pindah Kajang, N9 ke. Aku tadah telinga sambil buat muka takdo perasaan. Hoi ingat aku suka sangat ke feeling feeling balik malam ni. Please lah.

Tu satu.
Ni kalau shift lain ada yang cuti/mc/kursus... kena ganti tahu tak. Ganti tu kira overtime la. Mihmihmih. Sejak dapat Dareez takda mana aku nak fikir overtime. Baik duduk rumah jaga anak kemas rumah tolong daddy siapkan kerja dia. Dulu boleh la kot nak kejar OT tiap tiap bulan. Sekarang daddy jelah yang bayar OT aku.

Lagi lagi ada masanya daddy banyak kerja kena stay up sampai malam... ada shutdown apa semua la.. kena pulak masa tu aku masuk petang. Memangggg, memang mendapat aku half day sebab takdo sapa nak jaga anak padahal gomen ada istilah half day ke??? Hahahahaha. Nasiblah ketua shift aku boleh sikit lebih kurang. Tu pon aku malu sebenarnya. Macam kauuu sorang jelah yang bermasalah. Tu yang kadang kadang aku buat kerja takde berkira. Kerja banyak ke sikit ke aku buat. Takde nak tarik muka bila kauuuu je yg buat kerja hari tu. Takde. Sebab i is okay. Suka lagi ada sebab oklah kan buat kerja dari duduk saja lepas tu bosan lalu mengadap internet lepas tu sampai dah tak tahu nak surf apa. ;p

Kauorang yang belum ada anak... belum ada suami... takkan faham.

Kerja shift ni adalah sangat tak awesome bagi aku sebagai seorang mak yang concern terhadap familynya. Tu belum lagi daddy meroyan cakap, "Yang, B yang cari duit untuk menyara korang". Hurm hurm... ni semualah ni.

Bayangkan,
Bila shift petang for sure balik malam... sampai rumah dah pukul 12. Kadang kadang daddy tak tidur lagi semata nak tunggu bini dia balik. Ye aku faham tu. Memang nampak macam aku ok je balik malam tapi dah suami kan, mesti dia ada rasa risau dengan kita. Mesti dia nak nampak dengan mata kepala dia sendiri yang kita selamat balik ke rumah. Ke ada suami tak macam tu?

Hurm hurm.

Bilalah Datuk KP nak approve surat transfer aku ni? Persetankan lah Media City tu semua. Aku nak balik negeri... tolonglahhh. Dah penat tahu takkk.

Kbai. Sekian meroyan kali ni. Sorry lah ye kalau ada geng geng workstation yang terbaca luahan hati iolls yang sengalness ini. Anggap la macam angin bayu berlalu begitu sahaja. Bukan salah kauorang pon.




Wednesday, November 05, 2014

Rajin

Aku memang hari hari akan bangun seawal yang mungkin kecuali weekends la... atau masa kerja petang. Heeeheee. Bangun awal sebenarnya nak buat sarapan anak or nak kemas apa yang patut. Boleh la nak sidai kain ke apa. Sebab aku memang suka. Takde nanti bangun ngam ngam pukul 6 pastu nanti tetiba anak kau pon ikut bangun sekali. Arghh. Tensi. Langsung semua kerja tergendala. Nak mandi pon tak feel. Kahkahkah.

So itu hari memang sangatnya lah hai rajin. Rajin terlebih lebih. Rajin jangan diikut. ;p Sebab nanti kauorang penat. Orang bertenaga macam aku je boleh buat... tidur lambat bangun awal. Minum lah kacip patimah. Ok tipu.

 Sandwich sardin inti penuh didalam ^__^
 Mee goreng saya budak baru belajar
Porridge wajah kesayangan hamba

Pehh. Pehh. Pehhh. Rajin angat tu sampai buat 3 menu. Tulah nak cakap... masa tengah rajin kannn. Cuba tengah malas... memang dapur pon tak berasap. Mihmihmih. Since dareez dah start makan aku kena la jadi umi yang rajin. Bubur, puree selagi kita boleh buat, kita buat. Home made gitew.

Seronok sebenarnya kau masak sendiri untuk anak. Allah, toksah yang susah, kita buat yang simple janji sedap dan berkhasiat. Dah la air tangan umi dia, kebersihan pon terjaga. Hurm hurm. Bukan nak avoid makanan segera or dari luar,,, macam yang aku cakap tadi, selagi kita boleh buat, kita buat. Anak aku makan jugak celerac buat topup topup. Kita pelbagai kan jer. Takde anak jadi durhaka pon bila makan makanan yang bukan mak dia masak. ;p

Eh apa kemelalut ni.

So mee goreng buat bekal utk sarapan pagi di ofis. Sandwich kita tapau untuk luncheon. Kemudian ada van jual Feel Fresh so kita beli pulak yang ni,

Healthy sangat tau hari tu.


Thursday, October 30, 2014

+6 months

video



Hihihi...
Hebattt.





Family Bonding: Aquaria KLCC

Actually since aqif and dareez belum lahir lagi kitaorang dah list down kan tempat tempat yg perlu dilawati oleh kami anak beranak kelak. Hahahaha kelass kau in advance sungguh. Bukan apa... dulu masa bercinta boringg dah tak tahu nak pergi mana asyik wayang, wayang dan wayangg saja itu yg timbul idea bilamana nampak taman burung, taman rerama, zoo dan lain lain meh kita senaraikan tempat yang mesti kita lawati atau bercuti pabila kita dah berkeluarga nanti. Wahh matiks lah weii macam masa tu dah confirm sangat jodohnya kitaorang laki bini. Heheheeee

So since aqif kesayangan daddy ni dah pandai cakap, eh takde pandai sangat tapi boleh la dengar suku kata patah perkataan tu dari bebel tah papa kan... dah pandai mendengar arahan dan dah boleh dikawal... kitaorang decide nak bawak dia tengok ikan. Kemudian nasib memang lucky habis sebab Groupon ada offer tiket murah tak berapa nak murah sangat la untuk masuk ke Aquaria. Alah murah seploh hengget pon murah jugak kan... kemudian toddlers below 3y FOC makanya bolehhh sangat ni nak bawak aqif. Mihmihmih

Kemudian kitaorang laki bini gigih ambik leave supaya takde orang nak calling calling mengganggu privacy kami sekeluarga. Ewahhh kemahin lah kau. Aku ok jer, daddy la semak tahu tak bila dok dating berdua ke beranak-anak ke sibuk naw orang call tanya itu ini. Apa awak ni pak jib pon tak sebusy macam tu.

So jom tengok gambar!
Kualiti gambar adalah tak berapa nak clear kerna menggunakan compact camera kemudian flash tokleh digunakan okay. Kang terkejut ikang tu semua... naiya. Hahahaha.








Actually kan, dia ada masa masa yang kita boleh feed ikan. Tapi aku tak tunggu pon sebab malas. Aqif kita dah bagi tengok ikan macamni pon dah suka gila kooo. So tak payah nak tunggu sangat. Mihmihmih






Kat section tunnel ni yang aku paling suka. Ada moving walkway yang bawak kita mengelilingi aquarium. Eh aquarium ke? kekekeke. Belasah je lah labu. Nanti kalau bernasib baik akan ada penyelam/pekerja bagi ikang besar besar tu makan. Wahhh teruja! Sebab dalam aquarium tu ada jerung tahu... jerunggg! Mampu??
Ok umi gemok. Sekian.




Haaaa, nampak tak? nampak tak jerung tu lalu? 
Nak jadikan cerita tetiba aquarium pecah kemudian jerung terlepas, 
habis la habis la kitaorang kena ngap. 
Hurm hurm.
 Ni sapa yang suka angat ni... daddy ke aqif? feninggg.
Kat section ni memang agak lenguh sikit kalau sesiapa yang ada baby/toddlers... strollers tak boleh bawak masuk tunnel sebab walkway akan bergerak... so berdukung okay. Tak nak berdukung pon takpe cuma tak best la anak kau kan rendang acane nak menghayati ikan ikan kat dalam tunnel tu.
 Haaa tu deh penyelam bagi ikan makan.






   










Kauorang tengokkk... orang ajak bergambar pon susah... ada yang aku gigit ni kangg. 
Kerja nak kesana kesini nak explore bagai. 
Rileks lah qif, kita tengok ikang duluuu. Nak explore tu nanti nanti la.
Bukan selalu umi daddy bawak awak tengok ikang ni.
Silap silap lepas tu tunggu dareez besar sikit baru jejak balik Aquaria ni.


 Obor obor lawa dek pantulan mentol warna warni. Eh betul ke tak? Ke bukan?
Obor obor kaler putih kan? Ke cemana?

Ok dah habis. Punyalah tak perasan dah habis kita menjelajah Aquaria ni. Lepas tu salah kan satu sama lain. Bahaha. Tak puas hati kemudian kitaorang pergi balik kat main entrance cakap kat Supervisor dia yang kitaorang tak tahu pon tetiba dah sampai kat tempat souvenir... mana aciii. Tak puas nak menerokai segenap pelusuk Aquaria ini. Tahu tahu je dah sampai pintu belakang. Nasib abang tu baik hati lalu bagi kitaorang masuk and explore untuk kali kedua. Hurm hurm.

Kemudian, lahhhhh. Betul la tak besar mana pon Aquaria tu wakakakakaka. Ada 3-4 section jer. Kemudian habis. So kalau nak lama lama dok kat dalam tu jangan le engkorang follow then flow/orang ramai. Lepak lama sikit kat satu section kemudian baru bergerak ke section seterusnya. Barulah puas nak membelek ikan, meneliti hidupan aqua marin gitew.

Before pulang mari ler kita makan. Perut pon dah lapar, aqif pon dah macam tak boleh nak dikawal. Haa tu tandanya dia pon lapar jugak.


Kauorang tengok...perangai angat tauuuu. Nasib memang hari dia hari ni. Memang nak entertain dia seharian ni maka bertabahlah daddy. Kahkahkah

Selesai satu hari di Aquaria. Dah boleh remove dalam list. So next kemana pula kita? Daddy pleaseeee, swimming pool satu!

Diakhiri dengan gambar terbaru dari dareez zaumar yang dah nak masuk 7months. Bila membesar tak tau. Alih alih je budak ni dah boleh makan... dah berpusing... dah bergerak kedepan kebelakang. Heyy jangan la besar cepat angat!
Kbai.