life is beautiful

life is beautiful

Thursday, August 28, 2014

Meet my new bestfriend

Sebab anak kedua aku ni masih menyusu badan lagi (Alhamdulillah) maka aku kena cari pump baru. Bukan apa, cuma pump yg lama dah tak serasi dgn aku. Dah tak grip. Hahahaha. Ok tipu. Sebenarnya dia mcm kureng sikit. Bila kau pump, susu mcm malu malu nk kelua. Kemudian boleh guna single je. Apa barang kan. Org nak double. Jimat masa, tenaga dan ah semualah bagi mak bekerjaya mcm aku. Matiks lah weh gaya ckp macam manager bank je superbz nya tu.

So memang dari 3rd trimester lagi aku dok usha. Ni kalau daddy tak beli kan, aku gigih beli pakai duit sendiri. Sebenarnya dah tahu condition pump lama dah tak ok. Hahahaha habis la iols kalau daddy baca blog ni. Tulah nak cakap, org sibuk beli ip5s tapi aku sibuk beli breastpump baru. Alah, beli yg biasa je takde medela bagai hoccay. Spectra m1 menjadi poojaan hatiku. 

Tadaaaa.

Gamba atas ihsan ig 

Meh aku review sikit. Pada pendapat aku, ianya ok. 
Ringan tu yg semestinya. Portable. Boleh charge macam henfon. Boleh dibawak kehulu kehilir. 
Point yg sebenarnya supaya mudah aku nak pump susu kat dalam keta in case berjalan jauh. Hihihi. 
Suck ada 5 level. Kemudian dia ada suck yg mcm massage breast kita. Entahla aku nk terangkan pon payah. Tapi aku tak guna pon sebab lebih selesa dgn suck yg 5 level tu.
Boleh single or double pumping. Then susu berlebihan takde terkeluar kelua masuk kt dalam pump.
Bunyi ok, takde macam vibrate handphone. Sama mcm spectra 3. Pada pandangan aku la.

Kiranya aku beli setakat ni alhamdulillah berbaloi. Takde lagi rungutan berat le bawak pump kulur kilir pegi ofis balik ofis kat telinga daddy lagi. Hahaha. Itu sebenar cito eh.

Aku beli kat onebabyworld shah alam. Betul betul beli dua minggu sebelum raya. Takde beli online sebab bila kira balik, samo je harganya. Kalau lebih pon lebih bape hengget je. Ada dapat warranty card. Pendek kata ok lah bagi aku yg bajet tak berapa nak ada ni. Hajat dihati kemahin nak beli medela freestyle. Tapi apakan daya harga dia boleh tahan buat aku nak meninggal. Kang beli mahal tapi hasil kureng kan ke sentap jiwa dan raga.

So marilah berdoa agar perjalanan penyusuan susu ibu utk anak kedua aku ni #dareezzaumar berjalan seperti yg dirancang. Stok dah banyak dah. Tak cukup peti ais sendiri, aku tumpang peti ais kat rumah mak aku kat sban tu. Hahahaha. Adoii la. Stok masa berpantang tuuu ngko jgn tak tahu. Harap harap boleh la guna lagi. 

Happy breastfeeding uolls!
Doakan aku ok!



Wednesday, August 27, 2014

Our 2nd bundle of joy - Part 2

Sambung balik part 2.

Maka bermula lah episod aku warded sampailah hari bersalin nya. Kronologi sungguh. Contraction pon takde, doc dah suruh masuk. Ikutkan hati nak balik rumah, rest kat rumah sambil tunggu tanda. Duduk wad bosan ok serius bosan. Ko duduk pandang dinding, ko dok pandang patient kiri dan depan. Mihmihmih. Actually aku kn warded kat ppum. Dapat satu bilik 4 orang.  Yang kiri masuk wad sebab air ketuban keluar tak henti henti. Dengar khabarnya dah sebulan duduk wad. Homai. Pitams mak dengar. Yang depan sebab nk operate anak ke-3. Sempat le borak borak tanya pengalaman gituh. Aku ni mujur duduk tepi tingkap. Boleh la fefeling pemandangan federal highway jammed pepetang. Wakakaka. 
 Lauk hospital yang tak berapa nak win. Sebab dah takde choice je aku telan.
 Akak kat depan katil aku ni dah selamat kena operate. Hishh seram iols.

01.04.2014 Selasa
Start contraction tapi boleh tahan lg. Petang tu daddy datang melawat. Yang aku ni pulak tengah makan sambil tengok gamba dlm hp. Tetiba tgh tgk gamba anak bujang terus sedih. Pastu nangis. Tak paham okeh. Daddy datang pujuk cakap mungkin aku sunyi. Ohh mungkin la sebab dah le warded. Tido sensorang. Sakit sensorang. Borak dalam hp tak sama dengan borak face to face. Masa ni memang menahan sakit. Bukaan pon dah 2-3cm. Kena tunggu 5cm baru tolak ke LR.

Malam memang tak lena tido. Contraction semakin mengganas. Tapi aku dah train diri ini, cakap kat diri sendiri, sakit kat perut bukan kat seluruh badan. Hahahaha. Kira okey la sebab aku rasa aku boleh tahan sakit tersebut. Tak macam 1st pregnancy. Maklumla dah ada pengalaman. -__- Kiranya aku macam dah bersedia lah utk sakit contraction. Bila dia memulas je aku tahan. Aku dengarkn ayat ayat Al-Quran dengan harapan sakit boleh reda. Tp tulah nk bagitahu, baby dlm perut mcm tahu tahu je tau. Bila pasang ayat al-quran terus kurang contraction. That mean dia pon mcm dengar sekali. Tapi tula, kalo contraction kurang maknanya bukaan lambat lah kan. Ke cemana. Hahahaha. Sambil melayan contraction sambil berwhatsapp dgn daddy. Daddy pn tak lena tido. Siap cakap, anything happen inform cepat. Manalah tahu kot bersalin malam ni ke. Tapi aku rasa tidak.
Please jangan kutuk iols. Mihmihmih. Daddy la. Aku tak bersedia kot.

02.04.2014 Rabu
Pagi aku dah siap mandi sebab mcm tahu kejap lagi nak masuk LR. Aku siap minum air zamzam dan makan kurma. Tu je sarapan aku waktu tu. Dah tak lalu nk makan apa. Sempat lagi kemas barang in case anything happen. Takut nnt takda sapa nk clearkan barang. Nak tunggu laki kang lambat. Baik buat dulu. Masa ni contraction makin kerap. Nurse hazabedah siap suruh aku jalan dari bilik sini ke seberang sana suruh check kandungan gula dalam darah. Jalan pegang dinding. Hahahah sumpah lawak sumpah mcm nk hempuk kepala nurse. Nurse bagi ubat buang air besar suruh aku berak. Bukaan dah 5cm tepat 0910Am aku ditolak ke LR. For the 2nd times. Seram weii walaupun ni pengalaman kedua rasa macam bersedia tapi kauorang tahu la setiap anak sakit lain lain. 

Pecah air ketuban 1000AM, tunggulah aku sambil melayan contraction. Rasa adoii lamanya masa nak berlalu. Dalam fikiran dok tenangkan diri cakap sakit kat perut bukan kat seluruh badan. Berulang kali. Memang positif thinking lah. 1500PM start meneran. Doc n nurse yang lain dah start kerumun utk buat apa yg patut. 

1538PM Alhamdulilah our 2nd hero selamat dikeluarkan dari perut umi dia. Lap lap sedut sedut sikit kemudian nurse terus taruk kat dada iols. YA ALLAH sungguh besar kurniaan nikmat-Mu. Now i'm umi of two little caliph. Alhamdulillah subahanallah.

Aku tak kira pulak berapa kali aku teran tapi yg pasti aku siap gelak gelak lagi sebab nafas pendek. Teran dah banyak kemudian rajin lepaskn nafas padahal kepala baby dah nampak. Hahahaha. Tulah nak cakap, memang mencabar diri sungguh nak teran baby ni. Habis... takkan nak keep terus dlm porot kan. Hihihi.

Baby dah dibersihkn baru doc suruh daddy azan. Aku tak tahu berapa lama daddy dh ada kat luar LR. Seperti biasa, mak n pak men aku datang kemudian lama sangat tunggu diorang balik. Tak lama lepas tu dalam 10min diaorang gerak dari ppum daddy call bagitahu yg aku dah bersalin. Hihihi kan ke kronologi tuu. Takde rezeki la nak nengok fresh from oven cucu ke-10 diaorng.

My first experience bila malam tu kena jaga baby sendiri right after delivery. Dah le sakit belum reda, dah ko nak kena jaga anak sendiri. Ececeh xde la kekok mana tapi kalau boleh ingat nak rest. Nasib la baby tak meragam. Tidur sajok dan cuma bangun nak minum susu. Kalau 1st baby dulu mcm pening pening lalat jugak la nak menyusukan baby for the first time. Kali ni rileks jer. Mmg dah bersedia yg 1st day susu akan segan segan nak kelua. Hahaha. Patient sebelah katil aku ni struggle habis malam tu sebab baby dia ayik nangis jer. Tak tahu pasaipa tapi aku syak baby dia kembung porot. Tak silap aku dia ada mkn makanan yg buat badan berangin dan efek ke baby. Dan nurse pon syak baby dia kembung. Tapi aku malas la nk memandai mandai tegur dia sebab dia mcm stress. Oh lupa dia new mommy. Same situation mcm aku dulu mihmihmih.
muka bebetul beberapa jam baru lepas bersalin. seeeee, porot gomok dh tak ada. hihik

baby dareez -__-

Esok 03.04.2014 by after lunch dah boleh discharge. Yeayy!! Settlekn apa yg patut then teruih balik sban. Baby tak sabor nak jumpa abg aqif, atok, incik dan pak pak sedara dia. Dan bermula lah episod berpantang 44hari WAJIB kat rumah mak sendiri. Ohh syukur daku masih mempunyai mak yg berkudrat lagi nak bela anak pempuan solo dia yg baru lepas bersalin.

Sekian.

Best tak kronologi bersalin aku?
Hahahah

Cuma nak bgtahu maybe, maybe la sebab anak no.2 kan, jadi contraction dan sakit nk meneran tu okok la. Kiranya aku dah bersedia nak berjuang dgn contraction. Kahkahkah. Tgk anak no.3 lak nanti caneeee. Lepastu berpantang pon smooth jer. Sebab sudah bersedia dari segi mental dan fizikal. Oh btw kan aku ada ckp aku beli bantal donut a.k.a postnatal pillow. Sangat sangat dan sangat membantu. Especially masa dalam wad duduk atas katil tinggi anak kt sebelah tidur kat tempat dia. Kahkahkah.

Dah tu je. Lama sangat peram dalam draft. Hihihi.
Akhir kata, nah aku belanja gamba dareez@ayis masa beliau dlm pantang.
Sekarang dah besa sikit. ;p




gamba paling WIN








Wednesday, August 20, 2014

Raya Keluarga Kecil Kami 2014

Maaf lah ye baru nak update pasal raya. Cececeaa bajet macam retis pulak kan nk update update nih padahal blog takde org baca. Hahaha. Eh ada aku kisah, raya kan sebulan.

Aku raya kat shah alam. Shah alam jerrr. Bunyi macam pasrah tapi takpa. Aku layankan disebabkan ada anak kecil #dareezzaumar. Alasan anak pulak kau ye. Ekceli raya ni turn sban tapi tulah tetiba daddy nak raya dgn makpaknya di pagi raya. Nmpk mcm diktator tp aku ok jer.

Tema takde. Sebab kelaut. Walaupon memasing pakai cokelat tapi suma cokelat pelbagai. Mihmihmih. Alah, anak kecik lagi rasa mcm takpa kot. Lagipon bila dlm gambar nmpk ok apa. Ni asyik sedongdong jer. Boringgg.

Aku mmg awal lg dah beli baju raya. Semangat punya pasai. Eh ok tipu je. Ekceli masa #calaqisya ada buat sale aku ada beli jubah n dress. Tu pon pesan kat geng susuk. Kalo tak, mahu aku pakai tshirt dan seluar di pagi raya. Jubah, dress semua breastfeeding punya fesyen. Takde nak peplum peplum bagai ok. Senang nak menyusu, senang nak pump susu kekdahnya. Nampak tak? Nampak tak disitu anak adalah priority. Takpa la aku dah redho jikalau aku tak hot macam mama mamamia yg lain. Aku lebih pentingkn keselesaan. Lagipon aku kan puteri lilin. Panas panas ni cannot go. Ko nak beraya byk rumah, dgn anak kecil, dgn breast yg penuh dgn susu yg nak dipump lagi. Ko ghase??

Aku bagi can kat kauorang dulu nak beraya sakan. Tahun ni aku dan keluarga bersederhanaan saja. Kan ke gaza tgh bergolak, MH17 punya tragedi, MH370 tak dijumpai lagi. (Al-Fatihah)  So persiapan biasa biasa je. Anak anak wajib baju banyak. Heee. Eh apa ke melalut ni. Org nak cerita pasal suasana raya. Ni dah cerita pasal diri pulak.

Ok sambung balik.

Malam raya tido di s.a sebab ada takbir raya. U know takbir raya? Alah malam sebelum raya org masjid dtg takbir dari rumah ke rumah. Gituh. Kena pulak rumah mil rumah yg pertama. Haa hamik ko tak menang tangan sediakan juadah. Ditambah lg dgn keramaian ahli keluarga  deris sendiri, maka kauorg bayangkan. Hahaha ok tipu lettew aku bertungkus lumus, padahal dok sibuk tido kan #dareezzaumar kat atas. 

Esok lepas salam bersalaman br gerak ke rumah maktam di subang. Adoi jauh kemahin kan. Maafkan lah mereka yg adik beradik dekat ini. Kemudian gerak ke sg.buloh rumah biras aku punya bapak tiri. Mama dia kawin baru tak silap aku before ramadhan hari tu. So lets berkenalan dgn pakcik dia. Peramah ngko jgn tak tahu. Dah serupa bapak aku cuma dia jawa selangor. Dua buah rumah je utk hari raya yg pertama ini kemudian kami teruih pecut balik melaka nenek aku punya rumah (belah mak). Hahaha. Dah dah dah. Jangan gelak. Aku tahu. Aku tahu mcm, aaaaa.. ni raya kebende ni??

dimulakan dgn gamba big familia. tak cukup korum pasal tahun ni abg+kak mas sefamili beraya di perak.

ni namanya tema cekelat pelbagai. 
dareez la yg paling sempoi, pakai baju jalan jer. 
takdo baju melayu. panas!
jubah by #calaqisya
tapi tulah, bencik ah lengan kemahin panjang. 
kena lipat sikit.

Kat melaka stay sampai raya ketiga. Dan boleh pulak raya kedua hujan selebat lebat tidak kendian nenda aku pegi rengit ikut paklang aku. So mak aku ditugaskan utk jaga rumah jikalau ada org datang. Sebab nk dijadikan cerita family paklong aku dan anak anak dr bekas bini 1st dia nk dtg beraya. Adoi mmg confirm tak kelua mana. #aqifzaumar dah mula bosan. So lets ke bandar melaka. Mihmihmih. Ko mampu raya kedua pegi bejalan ke bandar ibarat pelancong asing?

Menara Taming Sari dah dua kali naik masuk ni. Melaka cruise ni baru first time. Aku takuit jugak pasal bawak anak kecil #dareezzaumar kan. Buatnya dia balik nanti melalak melolong matiks la weh. So far alhamdulillah dia memberi kerjasama yg baik. Dalam perjalanan balik puas jugak aku baca ayat kursi semua. Dlm kereta mmg pasal alunan zikir je. Kita ni kalo boleh berhati hati. Tak nak benda yg tak elok ikut kita balik rumah sama.

Raya ketiga balik sban. Terus pulak beraya ke kampung halaman bapak aku. Atok dan wan dan lama meninggal so kita ke rumah kakak kepada bapak aku. Raya situ situ je. Takde beriya sgt. Sebab plan esok kami nk ikut geng atok deris ke batu pahat/muar pulak.  Aku suka pegi batu pahat/muar sebab nnt boleh makan nasi beriyani kambing dgn mee bandung muor. Hahahaha. Best kan. Sedap hingga nak makan lagi lagi dan lagi. Sampai ko tak sedar eh dah 4x tambah. Tulah deh laki iols. Makan mmg tak pelawa bini dia.

Dari batu pahat/muor teruih shut balik kl. Ko bayangkan la laki iols bawak keta dah mcm hape tah. Aku dah tak sedor kt belakang. Tahu tahu eh dah sampai kl. Ajaibbb. Anak anak pon tido sakan. Penat lettew kena gomol sepanjang hari.

Sebenarnya tak puas beraya engko. Tengok tengok je dh nk habis raya. Anak anak je yg seronok. Seronok dpt duit ghaye. Mak pak dah tak kisah. Asal anak suka hati tu dah cukup.

Raya kauorg cemana? Baju, kasut, tudung berapa pasang? Henbeg baru ade beli tak? Aku takdeee. 
Hahahaha. 

Eh oklah. Aku sebenarnya tgh berkursus. Adobe InDesign gituh. Kalau lepas ni aku tukar profession jadi graphic artist kauorang jangan marah hee.

Babai!







360degree

Tatkala org sibuk tukar/find gajet baru, aku sibuk tukar breast pump baru.
Tatkala org kemaruk beli baju sendiri kat online butik, aku gigih beli baby/toddler apparel.
Pabila org sibuk pakai heels terkini, aku masih dgn flat shoes bagi memudahkan pergerakan diri.
Pabila org sibuk bergaya dgn pelbagai style tudung, aku selesa dgn ready-to-wear.
Pabila org sanggup berhabis duit cari handbag mahal, aku setia dgn LC le pliage cuir.
Bilamana org malas nk balik rumah seawal mungkin, aku laju laju balik rumah nak masak nk kemas rumah nk amik anak kt rumah pengasuh.
Bilamana org suka nk stay up memlm, aku rela tidur awal sebab esok nk bangun pagi pagi.
Bilamana org berpusu pusu tgk movie terbaru kt wayang, aku memilih utk menonton astro first/best walauponnn movie tu sebulan yg sudah ;p
Pabila org dok post status kt FB, IG pasal diri or boyfriend, aku suka post gamba anak, suami or environment sekeliling.

Lepastu blog pon asyik cerita pasal anak, anak dan anak sajok.

Betapa berubahnya dunia aku setelah bergelar umi kepada dua anak kecil -__-

Tapi
aku suka.

Zaman berfoya foya makin berlalu.
Its time to build our family.
I'm ready. Yeah.

notakaki: 
planning bercuti semua kemungkinan akan terhenti utk 2 tahun sementara menunggu #dareezzaumar membesar dgn sihat dan pintar. percutian di area yg berdekatan mungkin akan dipertimbangkan. 
HAHAHA.



kbai!






Tuesday, August 12, 2014

Our 2nd bundle of joy - Part 1

Alhamdulillah. Selamat dah delivery anak yg kedua ni. Siap dah naik keje dah. Jangan marah ye. Hihihi. Sesungguhnya dah ada anak dua ni tersangat lah superb bz. Kaki tangan dah mcm sotong. Percayalah -__-

Seperti yg diketahui cewahh, baby dareez lahir 02.04.2014 jam 1538. Normal delivery again. Awal seminggu dari due date. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan. Dari aku warded two days before sampai la ke hari bersalinnya. 

Jom ah baca kronologi cerita.

29.03.2014 Saturday
Hujung bulan adalah minggu balik sban. Setiap bulan pon mcm tu. Sebenarnya perut dah rasa mengeras sikit tapi aku gagah je berjalan. Malas nak fikir sebab teghase diri dah ada experience. Hihihi. Otw balik tu sempat singgah tgk progress rumah. Sempat pi pekena coconut shake mantin. Nak lepaskn mengidam katanya. Dalam pada tu daddy ada cakap, tak isnin ni, maybe next week awak bersalin. Percayalah. Amboi kemahen teka teka ye. Balik ni pon nk discuss sikit dgn mak pasal nak jaga anak bujang if aku warded awal.

30.03.2014 Sunday
Aqif pegi berjalan. Aku lupa atok dan incik dia bawak p mana. Tak silap pegi kenduri kot. Tapi yg aku bebetul ingat, kami laki bini pegi dating tgk movie Need for Speed. Memang dah lama tak berdua duaan mcm ni so ambik kesempatan sementara aqif takde ni. Padahal perut betul betul rasa mengeras. Asal jalan sikit ko rasa mcm semacam. Eh? Hahahah. Alah, rasa mcm kau tu tak lama lagi nak bersalin. Gituh. Tapi aku biasa la, buat rileks rileks je. Sakit sakit pon jalannn. Kata kaki berjalan kann. Sempat jugak pi Manjaku Senawang beli basikal aqif. Sempat tapaukan family kfc barrel saja nak entertain. Wuwuwu. Nampak sangat tu tak macam nak bersalin. Malam pulak balik kl macam biasa je. Cuma aku ada la ckp kat daddy perut ni haa tegang. Dah letih dah ni bawak perut. Daddy cakap takpa, takpa esok ada checkup kan. Nnt inform kat doc cakap awak sakit camaner. Silap silap esok masuk ward. Ewahh. Suka dia je tau. Dia tak tahu ke aku ni byk fikir. Fikir camne lah nnt aqif tu sapa nak jaga. Sebenarnya aku memang dh inform kat pengasuh awal. If warded, kalau tak sempat nak hantar aqif balik sban, aku nak tumpang la ke rumah dia.

31.03.2014 Monday
Dah sarat ni memang weekly checkup. So that day aku checkup, daddy pon cuti. Sengaja nk teman aku sambil menyelesaikan a few things. Jumpa doc, yess, memang dh ada contraction, bukaan dh 1cm so need to warded. Aku? homai homai tak bersedia ni. Kihkihkih serius cuak lepastu tetiba teringat anak kat rumah pengasuh. Gagah la pi pujuk doc takmo warded hari ni sbb nak uruskn anak dulu. Padahal sebenarnya takuit. Doc siap sound, anything happen kami tak bertanggungjawab if awak tak warded by today. Duhh tepuk dahi aku. Cerita punya cerita doc bagi pelepasan, tapi petang ni kena warded jugak. Fine. Balik rumah settlekn ape ape yg patut. Rileks rileks. Settlekn anak bujang then baru pegi balik ppum. Itu pon nurse dah call banyak kali. Maka bermulalah episod aku duduk dalam ward menunggu waktu bersalin. Mihmihmih.

Actually aku dh faham dah condition diri ini. Takda makna nya de aku nak bersalin awal. Paling kuat makan masa 2-3 hari. Sebab dah ada pengalaman kan. Tapi tulah, doc mengelabah habis. Takuit aku terbersalin waktu otw nk balik hantar anak bujang. Eh lupa lak nk bagitahu, aku warded je daddy terus hantar aqif balik sban. Kalau tahu jadi gini, semalamnya tak yah hangkut dia balik. Duduk la sban tu diam diam. Ni dah berapa kali keja daa.

Dah sambung next entry eh, penat nk cerita.