life is beautiful

life is beautiful

Thursday, January 29, 2015

Family Bonding: Taman Tasik Titiwangsa

Sebab nak kan sangat naik kuda, maka ke Tasik Titiwangsa lah kita. Well barulah family bonding. Kalau tak selalu nak pergi mall je. Tak sihat tu. Jadi mari bawak anak anak ke tepi tasik. Disamping menghirup udara segar, boleh la jugak beriadah sambil cuci mata. Kehkehkeh. Sebenarnya KL ni banyak je tempat untuk beriadah sesama family. Kita je tak rajin nak explore.


Sebelum nak mulakan apa apa aktiviti, perkara pertama yang paling penting adalah bagi anak anak makan. Yee betul. Bila dah kenyang perut pasti suka hati ye tak? So amalkan begitu. Maka diaorang takde la hokhek hokhek meroyan. Kalau begitu aku pon boleh stress. 





Naik kereta kuda buat 3 pusingan. Sebab Aqif tak puas. Hahahaha. Nak suruh dia naik kuda pony tu macam tak yakin lak aku. Sebab kau kena naik sengsorang. Makbapak tak dibenarkan naik sekali. So rasanya Aqif belum boleh lagi kot. Hewhew. Naiya je kang tetiba tengah padang tu dia nangis mintak turun. Tak aku yang cuak, kuda tu pulak yang tak tentu arah. Ohh cannot.



Feeling feeling naik kereta kuda sambil korek hidung. Barulah heaven. Yang Dareez dah selamat dah ketiduran. Lepas makan... kena angin angin sikit.. memang time dia lah tu. Maklomlah dipaksa bangun awal... mandi awal... memang lalok je muka dia. Heee. Alah tak mahal pon nak kuda ni. Seround ada lah dalam RM3-6... bergantung kepada jenis kuda dan kereta kuda. Eh memang akan repeat lagi ni. Tunggu anak anak besar sikit. 



Selepas naik kereta kuda, kita naik permainan air pulak. Tak tahu nak panggil menatang apa tapi yang pastinya kita kena kayuh kat dalam air. Dan yang aku paling pasti bukan aku si tukang pengayuh sebab Dareez tido didalam dakapan gua. Hahahaha. Tak bawak stroller sebab tahu memang macam leceh. So gigih umi awak ni pakai carrier.


Yang bola bola air ni tak naik sebab satu bola air seorang dewasa, satu bola air dua orang kanak kanak. So Aqif takde pair. Takkan nak suruh Daddy naik dengan Aqif. Memang tak boleh la. Silap silap tenggelam kang nanti tak pepasal. Tapi kan macam best je. Okok tunggu anak anak besar sikit. Kena repeat lagi ni. Kena.



Rehat lah woih. Jam 10am matahari dah meninggi kat atas kepala. Ini aku rasa nak kena datang lagiii awal kot. Jam 8am matahari mencanak naik. Kau orang bayangkan. Mahu next time keluar rumah sesudah solat subuh.





Rasa macam best tak? Best okk. Harga untuk semua permainan tu takde mahal. Sedang elok. Kalau ada anak besar sikit boleh main in line skater, boleh ajak jogging, ada track skateboard. Ahh macam amcam la antara nak dengan tak nak je bangun pagi. Tak sabar nak tunggu anak besar sikit. Nanti boleh la aku lepas kan je dengan Daddy. Seronok ok family bonding ni. Bila tengok muka anak anak kauorang gembira lari lari... umi dia pon tak stress. Hahahaha. Kalau tak weekend asyik duduk rumah je tak kemana. Asyik asyik balik kampung. Sesekali kena tukar angin. Wahh gitew. 

Ok nextttt, kemana pula destinasi kita?






Tuesday, January 27, 2015

Nasi Arab Damsyik

Asal keluar dari highway Senawang nak balik rumah aku mesti lalu depan kedai Nasi Arab Damsyik. Menjadi igauan ok. Nak nak bila kau lalu tu time malam... dengan kemeriahan kereta kiri dan kanan jalan berhenti untuk memenuhi isi perut. Arghhhh... tak boleh jadi ni... one day mesti pekena nasi arab kat sini padahal bukannya kesukaan pon. Bahahaha. Syabasss. Kerna marketing anda superpower.

So haritu aku dengan bermurah hati open table untuk family aku makan kat sana. Bukan sebab bonus gomen dah masuk... tapi sebab hari tu kan birthday aku. So memang patutlah aku entertain family sendiri setelah mereka bersusah payah membesarkan aku sebegini rupa -____- Eleh ingat mahal benau ratus ratus... rupanya dalam lingkungan bajet. Hewhew.



Mahal tak mahal tak? Ok kot. So aku dengan mak kesayangan ambik set kebab kambing dan ayam. Maklomlah masing masing jaga badan. Orang lelaki semua makan kambing. Diorang siap amik set yang makan dalam dulang tu. Datang je dalam dulang tapi makan pakai pinggan asing asing. Apadaa tak sunnah nabi sungguh. Malu lettew. Heee. Aqif pon makan sekali... beriya awak ye makan nasi arab. Sedap ke? Sedaplah kot. Bapak aku cakap daging kambing dia lembut. Daddy pulak cakap biasa je, sedap lagi nasi beriani. Aaaaaa. Bariyani memang lah sedap okk. Dah awak tu tekak bariyani, hidang ape pon tetap tak boleh lawan bariyani la kan. Hurm hurm. Jom daddy kita ke Batu Pahat makan bariyani.....;)

 Siap bersedia tadah tangan nak baca doa.
Padahal nasi pon tak sampai lagi. -___-
Anak sapa lah ni.
Apak den. Atok Rosli.
Misai tu dah nampak uban dah.
Dah berumur...
 Masih menadah tangan. Perut dah lapar sangat lettew.


Aku kan tak tahu lah napa... Aqif dengan mak bapak aku oklah, boleh je nak tinggal tinggalkan. Kiranya dia tak kisah. Dia boleh get in. Tapi kalau dengan atok  dan wan shah alam, haishh poning den. Atok ok lagi, boleh get along. Turun kereta still boleh lari polok atok, tapi dengan wan dia... Aaaaaa kemain elak elak. Kalau nak suruh salam tu, siap bertolak tolak. Kau kenapa nak? Sentap doploh kali wan kau tu. Mungkinla kan, wan dia tu kalau dah dapat Aqif, dia pi gomol gomol cium sampai lemas. Tu yang Aqif kadang kadang bengang tu. Ke cemana. Hahahaha. Alah masa kecik ni je kot. Esok dah besar tu dia ok kot. Silap silap best friend belajar agama. Hahahahaha. Wan boleh ajarkan Aqif mengaji kannn?

Kauorang boleh imagine tak restoran ni terletak kat mana? Dia ni dok kat area Taman Guru Senawang tu.... before Pusat Dakwah Islamiah Paroi kalau kauorang keluar dari tol Senawang.

 Kebab kambing dan kebab ayam.

Maaflah ye, kualiti gambar adalah sangat tidak awesome. Guna compact camera begini lah keadaannya. Kalau guna henfon sengal aku yang hidup segan tak mahu mahu tu tak tahulah nak cakap cemana. Lagi teruk kot. Hahahaha. Weyyy jangan di kutuk henfon sengal iolls tu ok... itulah tempat nak update gambar dalam ig. Itulah podium nak pi stalker page retis. Kahkahkahkah. Ok tak kelakar lah.






Thursday, January 22, 2015

Belated & In Advance Birthday

Dah nak masuk bulan Feb baru hegeh hegeh nak cerita pasal celebration birthday ni. Huwaaaa nampak sangat kan aku busy gila. Busy ok untuk preparation aqiqah Dareez ni. Tak menang tangan iolls. Nasib baik la aku runner untuk doorgift je. Phew. Ok ok hari tu dalam bulan Jan jugak la kitaorang geng susuk tak cukup korum ada buat perjumpaan sikit. Gila engko kali terakhir jumpa pon last year. -___- Itu pon bini bini gangster je... yang incik incik suami takde ok. Hahahaha. Tu dah rindu sangat lah kononnya. 

Kebetulan aku memang nak jumpa Sha sebab nak ambik brooch. Oh btw untuk kenduri aqiqah Dareez ni aku ada order kat Sha suruh dia buatkan bunga brooch. So nak tak nak kena free kan masa jugak la untuk perjumpaan kali ni walaupun lagi dua orang geng susuk tak dapat datang. Memasing ada perkara yang tak dapat dielakkan. Alang alang jugak kita buat celebration birthday sikit. Tak yah beriya sangat kan. Takat beli karipap, aku buatkan sandwich sardin, beli kek dan air. Haaa barulah ekonomoney. Kahkahkah.


Ni dua dua tengah membuyung. Alhamdulillah lama menanti ye Sha... akhirnya rezeki awak jugak. Semoga dipermudahkan hendaknya. Si Ecah pulak dah selamat delivery baby girl named Millliy. Haii milliy ni aunty lisa. Kiss kiss sikit. Hahahaha. Dua tiga hari lepas perjumpaan ni terus si Ecah tu bersalin. Nampak sangat kan Milliy nak jumpa aunty aunty, uncle uncle, dan abang abang dia dulu. Nasib le sempat jumpa dan laga porot dengan Sha. 

Ni kakak Milliy. Maaf gambar Milliy takdo pulak. Baby baby dalam pantang tokleh terdedah dengan media sangat. Wahh gitew. Kalah Lara Alana kann. Yelah, kecik lagi... tunggu lah lepas habis pantang... dah habis esok nak adakan press conference pon boleyyy. Mak awak kan tokey handbag. Heeeeheee.



Dah nak masuk 3series dah aku. T__T Ameer pulak dah masuk dah pon. Kauorang tengok kitaorang ni ada rupa umur 30an ke? Hurm hurm takde kann? Wakakaka pelisss lah weyy. Kedutan di wajah manakan nak sorok. Penat tepek bedak 3inchi tau. Well tak kisah lah umur berapa pon janji hati muda belia gitew. Banyakkan senyum barulah awet muda. Kahkahkah.



Lupa nak cakap, tempat kitaorang jumpa ni kat depan PICC. Ada tasik, ada playgorund... ada pondok boleh duduk duduk. Aku beriya ingat kat tempat yang boleh naik boat dondang sayang. Hahahaha maklomla bukan ahkak kawasan. Tu yang blur selalu. Tapi ok je sini... tenang dan tak ramai orang. Jangan kan kat depan Masjid Putrajaya... aaaaaa tolonglah. Tak suka ok. Seronoklah Aqif dengan Airis, tempat luas... kemahin lari lari sakan. Penat daddy daddy awak nak kejar kan. Oklah lepas ni tempat perjumpaan kita buat kat padang je... kat tempat yang boleh beriadah. Barulah family bonding gitew. Barulah rasa awak tu dah ada anak. Ini asyik nak feeling feeling macam belum kawin kekdahnya.

Terimalah gambar ramai ramai yang nak cakap jadi ke tidak tak tahulah... hanya jauhari yang mengenal manikam. Kahkahkah. Ni semua Aqif yang nak ambikkan gambar. Last last ni je jadi. Tapi aku nak cakap macam tak jadik jer. Yang aku ni apahal efek shining lebih. Kesian Dareez tak nampak. Next time tunggu baby Ecah dan Sha besar sikit. Nanti kita planning holiday pulaks. Ewahhh. Angan angan tu kena ada. Betullll.





Monday, January 19, 2015

Privacy

Kalau kauorang perasan ada lah dalam seminggu dua aku private kan belog sendu ni. Kahkahkah weyy bajet je kan ada orang baca belog ko. Betullah wey.. aku private sekejap sebab rasa macam ada stalker menyinari hidupku. Dah la stalker depan depan... eh, eh. Baca pon baca lah... dah baca harap diam. Jangan la tanya aku kat depan orang... ai is malu like that. Dah tu kalau malu kenapa kau tulis belog? Eh sebab aku suka lah. Nak cerita macam macam. Nak abdikan kenangan banyak betol. Sapa lah yang sudi mendengar? Belog sendu ini jugakkkk. 

Oklah aku tak private lagi dah... tapi kalau aku rasa macam terancam aku private balik ok. Lantak kau situ. Rileks lah weii... kauorang ni macam tak pernah stalker belog orang pulak kekdahnya. Dah baca tu diam sengsorang dah la... kalau taknak sengsorang boleh je cerita kat anyone tapi jangan depan aku. Ini kau cakap kat depan semuaorang ''eh aku baca belog kau''.

Aaaaaaa.

Kau ni kan, tak pandai jaga sensitiviti orang langsung tau.

Hidup aku biasa je. Aku menjalani kehidupan macam orang lain jugak. Ada suka, gembira, nangis, sentap... aku prefer ke belog. Tapi kalau tengah gaduh dengan suami ke bff ke family ke takdelah jam tu jugak aku pi tulis kat belog. Cannot. Tak bagus ok. Ada sesetengah part tu u should be silent and duduk diam diam serah kepada Allah swt. Nak cerita boleh tapi kena jaga sensitiviti orang, kena jaga adab kita dengan orang tu. Contohlah kau tengah bengang dengan PIL, kemudian kau tulis ke belog. Kejap lagi anak anak buah, ipar duai stalker belog kau, hah. Mampus kat situ. Sekarang zaman IT ok. Kena berhati hati lebih.

Faham x?

Tu belom lagi boss.
Tiba tiba kau tak puas hati kat boss, kemudian boss jumpa pulak belog kau. Hahahahahaha.
Ye, ku akui dulu ada la sempat gak kutuk kutuk boss. Tapi sekarang aku lebih berhati hati. 
Play save kata orang. Yeeee, play save ok. 





Friday, January 09, 2015

Why so serious?




Hahahahahaghamm
Hello... air muka aku memang macam tu kot. Bajet garang gitew. Muka nak ketat.
Tapi perchayalahhhh, kauorang kalau kenal aku, aku ok je. 

Pernah ada orang kata aku sombong. Well, dah tak kenal takkan lah aku nak peramah serta merta. Aku kena jugak select orang. Hahahaha. Tapi first impression tu penting. Betull. Aku taknak lah aku bawa bad attitude melalui first impression. So aku wat lek wat peace. Kalau kauorang kata aku berat mulut, gahahahaha silappp. Kenal dulu kemudian baru judge. Ok kauorang? Bai!!





Pernah tak?

Rapat dengan seseorang lepas itu 
sekarang dah tak berhubung lagi dengan dia.

Kauorang pernah tak? Eh eh aku pernah woih. Sampai sekarang kot tak keep in touch. Tak tahu lah pasal apa. Aku pon pening. Bukan pening, mungkin aku lupa ingatan ;p.

Actually aku dulu adalah seorang yang peramah. Peramah maksud disini aku ada ramai kawan, boleh IN dengan sesiapa, dan happy go lucky. Kahkahkah nak up je tau. Tapi bila dah masuk zaman bekerja ni aku tak sure kenapa aku macam malas nak kawan kawan. Kalau ada pon, kawan kawan ofis, kawan kursus, kawan satu batch... perasaan malas nak jadi peramah like dulu dulu dah takde. Faktor umur mungkin? 

Hurm hurm.

Kalau nak bercerita pasal kawan ni... aku nak kategorikan diaorang sebanyak tiga kumpulan. Cewahh abislah kau tu ramai kawan nau. First, kawan kawan masa kat Mantin. Ni aku panggil Geng Childhood. Dulu aku duduk Mantin since family aku duduk kuarters. Kemudian bila rumah mak kat Seremban dan siap, kitaorg pindah sana. Kitaorang kawan rapat sejak dari sekolah rendah [aku tak masuk tadika uolls, terus naik year 1] sampai aku masuk teknik... ke sampai masing masing masuk teknik. Gitu la. Masa tu almost geng kitaorg semua dapat teknik. Ada beberapa kerat je yang tinggal. 

Zaman tu [awal 2000an] mana nak ada handfon, internet bagai. Surat antara medium perhubungan kitaorang selain telefon rumah. Tapi berjambul lah kan nak pakai telefon rumah... dah kau weekend pon kadang balik kadang tak balik. Jadi, persahabatan macam dah tak mesra. Ke aku je yang terasa sebab kuarters dengan pekan jauh sikit. Kadang diaorg lepak pon mamak kat pekan. Gitew. 

Masa sekolah menengah rendah, kami ada geng. Poyo ah weyy. Dalam geng tu aku tiga orang dapat teknik. Yang lain stay kat sekolah lama. Tapi kan aku tak tau lah cemana dah jadi tak rapat. Mungkin bila kitaorg masuk teknik, geng yang stay tu rasa cam tak best. Alah, diaorang bukan tak pandai, sama je macam aku tapi sebab rezeki tak dapat nak buat camaner. Mintak sesama kot.

Sampai lah now, walaupon ada Facebook, nak Whatsapp boleh jer tapi, keadaan dah berubah. Dah tak semesra dulu. Kalau dulu tu, topik apa pun macam best je nak kongsi. Kemudian mungkin kita dah ada geng sendiri... geng yang lebih IN barangkali. So budak budak lama ni dipandang sepi. Tapi ketahuilah yang aku sangat rindukan diaorang. Tapi tahlah, nak mulakan langkah tu rasa macam malu. Macam kau lah yang beriya iya. Pernah diaorang buat reunion, masa tarikh aku sanding. Memanglah tak pegi. Kahkahkah. Tapi diaorang ramai ramai datang Seremban tengok aku sanding. Rasa macam wahhh kawan kawan kuuuu. Terima kasih.

Second,
ni geng kat teknik. Alah nak cerita mesti kauorang tahu yang  aku pernah tulis kat SINI . Memang sayang lah dengan kesayangan ni semua. Tapi aku pon ada air muka jugak. Dah kauorang selesa bertiga, berempat... takkan aku nak masuk line. Faham faham sendiri sudahlah. Nak pura pura manis mulut? That is not me sangat. Tak gheti weyy nak silang silang kawan. Baiklah aku kawan mana yang selesa dengan aku. Kalaupon diaorng baik je depan aku... belakang?? hurm hurm. Alah, jangan cakap takde nak cakap apa apa... aku kenal dah kawan kawan aku semua. Kahkahkah. Actually kitaorg ok je... dia kawin, ajak je aku. Aku kawin, ajak gak dia. Macam yang aku cakap, takde semesra dulu. Kekok lagi ada. Taktau nak bual topik apa. Sebab lama sangat pendam perasaan. Padahal kau boleh je cakap, ''weyy tak suka lah kauorang buat macam ni, tak suka lah separate separate kawan ni... apahal kan''.

Tulah, masa mendewasakan segalanya. And i'm getting ok. Dah taknak ambik pusing perkara yang dulu. Aku harap kawan kawan aku maafkan aku. Andaikata aku salah cakap, lukakan hati kauorang... imma really sorry. Aku macam kauorang jugak... Dan aku rasa aku yang menjauhkan diri dari diaorang. Sebab aku taknak jadi orang yang menempel. Orang yang paling lastttt tahu best story, love story etc. Nampak sangat kau tak dialu alukan. Kauorang tak cakap, tapi melalui gaya bahasa, tutur kata, aku faham. So kita biasa biasa jelah. Bawak diri. Berkawan dengan orang yang lebih menghargai kita.

Third, kawan kawan kat poli. Ni masa poli memang kawan sekuliah, serumah sewa, selatihan industri dan sebagainya. Kawan suka suka. Heheeee. Tapi dah tak rapat sangat sebab memasing jauh. Ramai duduk Melaka. Kemudian ramai dah kawin, dan ada anak. Kerja pon jauh jauh. Group whatsapp jelah nak mendekatkan kami. Aku suka je dioarg ni sebab laser sama gak cam aku kahkahkahkah. Alah laser tak lah tapi kami gurau memang kasau. Orang melake. Cakap nak ganaz ganaz pastu takde sentap ok. Kalau sentap pi main jauh jauh. Gitu kekdahnya. Rinduuu. 

Dulu kan kat masa kat teknik dalam geng aku tu aku memang rapat dengan budak ni. Tidur pon sebelah katil, time rehat pon aku suka je lepak kat kelas dia, rahsia pon dia suka nak share dengan aku. [actually aku pon tak pasti kenapa ramai dikalangan kawan kawan aku suka share masalah diorang dengan aku]. Tapi tulah, pernah rapat kemudian dah tak tau khabar berita. -___- taktaulah. Kau dengan aku nak malu, kita kenal dah berapa lama? Selama kau kenal aku, ada ke aku jenis yang suka jaja cerita orang? Tak pernah ok. Eh tipu tak pernah. Pernah lah kan tapi tu pon bila semuaorang pon share cerita yang sama ;p


Aku rindu ok. Rindu zaman yang dulu. Rindu nak bercerita apapon dengan kawan kawan tanpa nak peduli kau akan sakitkan hati orang. Orang yang kenal and rapat dgn aku akan tahu aku ni camane. Aku tak suka okeh orang baik kat depan, belakang nak cakap cakap. Hekeleh apahal kan. Macam lah perfect sangat. Tak suka okeh bila ramai ramai kemudian ada dua orang berbisik bisik. Macam budak sekolah rendah. Nak kongsi rahsia pergi jauh jauh la ngok. Sama macam kawan kawan rapat ni. Nak kongsi cerita boleh... tapi jangan lah kat orang ni kau cakap RAHSIA. Kemudian cerita lagi kat orang tu, cakap lagi RAHSIA. Tu dah nama rahsia pebender. Bila kawan kawan rapat kau dah tau, kau boleh buat tak tahu. Kitaorang ni pulak yang tolong memikirkan masalah kau. Padahal kau ok jer macam takde masalah. Haaaa. Takmo lah macam tu.

Kita kawan dah lama kot. Benda benda macamni, kalau kau nak cerita, cerita kasi habis. Macam tak biasa lak kan buat meeting tergempar. :)

Jangan bajet kawan kawan kau nak tanya itu ini macam macam.

Kita bincang, settle baik baik. Apa masalah pon, kita tetap kawan. Kawan setia... susah dan senang bersama. Bukan kawan gampang macam yang kau cakap kan tu. Kawan kawan teghase ok. 


Aku bukan kawan yang baik.
Tapi aku CUBA untuk jadi yang terbaik buat kawan kawan aku.
Walaupon kadang kadang kau lak yang beriya,
Tapi, itulah aku.
Tak sama sembang sama suami, sembang dengan kawan kau.
Lainnn doh.




Monday, January 05, 2015

Balik Sban

New year kitaorang balik sban. Kemudian singgah la ke Nilai 3 sebab nak beli barang sikit untuk kenduri aqiqah nanti. Alang kepalang kan... kalau tak takdonye nak singgah. Malasss. Dan panasss. Herghh.


Ni lah apak den. Atok Aqif dan Dareez. Bapak mentua Daddy.
Suka naw melayan cucu cucu dia. Bagusss.
Mana nak cari atok macam ni. Manaaa?
Paling boleh jadi bestfriend Aqif. Sebab suka bawak Aqif jalan naik motor.
Hahahahaha.
Kau kan Aqif kalau motor memangggg suka angat.
Eh Dareez pon suka kat atok. Sebab atok suka dukung dia kemudian bawak pi jalan luar rumah.
Tengok ayam, itik... tengok orang main futsal. Tengok bird.
Kalau kawan kawan dia lalu naik motor depan rumah, mesti kena hon.
Pastu berhenti, kemudian borak.
HAHAHAHA
Dareez tapayah nak kerut dahi sangat ok. Nanti cepat tua. Tak ensem like daddy. Eh eh.
Apaaa?
Muka tak sapa dengan atok?
Eh memanglah. Aku ikut darah jepong. Apak den kejowoan nogori sikit. Tapi tatap salam cium dahi.
Hewhew.
Anak perempuan tunggal katanya. Herghh. Muntoh ijou.

Dareezzzz, kerut dahi napa? Umi tak suka tauuu.
Fikir apa?
Haaa bonus memang tak masuk pon hari ni.
Bertabah lah ye.
Kahkahkah
Ok tu je update untuk hari ni.
Aku tahu kauorang rindu kannn. Alaaa takyah malu nak cakap.
Ai is paham ;p
Diakhiri dengan kegedikan suara Dareez si anak bongsu.
#muahciked