life is beautiful

life is beautiful

Thursday, April 30, 2015

Cita cita saya

Hai.
Dulu kan aku tak pernah terfikir pon nak menceburi bidang sekarang. Rasa cam mimpi pon ada. Apakah budak engineering masuk broadcasting?? Hahaha engineering sangat woihh padahal kau belajar takat Poli jer. Eh hello poli poli pon merata lah jugak bebudak poli yang berjaya setakat ni. Tu kat TNB bersepah kengkawan belajar T_T hahaha belum lagi sektor gomen... memang kawan dia kawan kepada kawan aku, boss kawan aku adik kepada kawan kawan aku pulak. Errr nak tergelak tengok.

Dulu,
ingat masa sekolah rendah... cita cita nak jadi nurse... hahaha hamek kau nurse sangat padahal kimia kelaut. Kemudian kat tv tengah top cerita Roda Roda Kotaraya [sapa ingat lagi angkat tangan] terus bermimpi di siang hari nak jadi polis traffic. Krik krikkk. Tak sedor diri rendang tak berbuah ada hati lagi tuuu. Uuuu nangess -_-

Sekolah menengah,
tiba tiba berubah nak jadi perunding imej -__- ok malu sebab takdelah stylo hijabster fabulous sangat kau tu tapi tak sedar diri punya pasal ngehngeh. Ke arah itu tak tahu bagaimana nak bermula terus terkubur hasrat murni dijiwa. Hurm perlukan guide dari orang dewasa gamaknya. Indeed. Eh ada lagi satuuuu, yang ni aku rasa kalau aku follow the flow rasanya dah jadi akauntan kot kahkahkah ok tolonglah percaya aku sangat minat belajar prinsip akaun... form 4 dapat class sains tulen tapi mintak tukar ke kelas akaun... mula mendapat bantahan dari family eh? dah kenapa kan tukar class jer pon. Mungkin pada masa tu class sains sangat sangat dipandang tinggi oleh masyarakat.

Tapi tapi tapi,
sekerat jalan sebab dapat offer masuk teknik dalam bidang PKE. Apa menatang PKE memang blur tahap kuasa doplohpat tapi gagah juga pergi. Motif utama aku accept teknik sebab most kawan kawan rapat kat sekolah dapat teknik gak. So kau nak stay lagi? Hahahah. Habis SPM alhamdulillah rezeki masuk Poli masih dalam bidang electrical jugak so go on je lah. Dalam masa yang sama aku dah tak tahu apa minat sebenar aku. Masih memerlukan pengawasan dari orang dewasa. Sebenarnya.

Mausk poli ada on job training dapat pulak kat JKR Elektrik Melaka yang well kau tahu lah kerja dalam gomen ni cemana hahaha ok stop it stop it. Enjoy sebab ikut maintenance keluar merepair. Duduk projek ok bosan sikit sebab ngadap drawing [eh masih lagi ke? ke dah sub kat kontraktor] terus tersemat dalam hati taknak tukar tukar dah, yesss inilah kerjaya yang saya mahukan. Situasi kerja dan persekitaran kena dengan jiwa aku. Kahkahkahkah.

Sebab aku fikir long term esok dah kahwin dah ada anak kena kerja yang tak boleh nak beban diri sendiri sebab fokus kat rumahtangga ewahhh ni semua pengaruh mak aku lah ni [well mak ai kerja gomen gak wieeee]. So alhamdulillah memang Allah tu maha adil maha mengetahui dan sebaik baik perancang. Meskipon belajar tak sampai uni Allah bagi peluang, boss bagi tempat untuk kerja di sektor sekarang. Alhamdulillah Alhamdulillah Alhamdulillah.

Dan biasa lah manusia tak pernah nak cukup... bagi vontot nak nenen pulak so do i T_T nak pindah balik negeri tak dapat erghhh boleh buat gaduh suami isteri. Daddy bila bila masa je boleh kerja here and there... dan sometimes haku jeles tahap kuasa kuda ehh pesal lah jabatan aku tak boleh sesuka hati nak tukar. Macam daddy selalu cakap, bersyukur yangg bersyukur... kat luar tu berapa ramai yang tak enjoy dengan kerja yang sedia ada. -_- nangess lagi.


So enjoy jelah dengan yang ada sekarang ni. Walaupon aku selalu ngelat sebab sajaaaa bahahaha nak buat hal manatahu kot bos fade up dengan aku so dia tukarkan aku terus balik negeri 24jam. Yahooo.








Wednesday, April 22, 2015

GST

Tetiba aku terasa agak teghase dengan isu GST ni semalam. Hahahaha semalam katekauu padahal dah nak sebulan dah perlaksanaan GST. Sana sini orang mengeluh. Rakyat marhaen cam aku ni lah yang teruk kena tekan. 

Susu Aqif dah nak habis. Kebiasaan beli dengan kawan Daddy yang kerja kat kilang susu. Oh btw Aqif minum susu Anmum. Disebabkan nak order susu dengan member tu kena dua tiga hari sebelum ATAU seminggu sebelum, maka kalau dah urgent kes ni terpaksa la beli kat Speedmart. Nangis jugak lah tengok rege susu melampau. Dah biasa order dengan orang. Nak order takde stok pulak. -___- Ko ghase cemana. Nak salahkan member tu pon tak boleh pulak sebab yelah bergantung kepada stok kan. Kalau takde nak buat cemana. Hohoho. 

Mahalnyeeee susu. Aaaa terus pitam. Terus cakap dengan Daddy taknak tukar susu Aqif ke dia kan dah besar... tahun ni masuk 3yo.

Semua bahana GST.  Terus rasa macam menumpang di negara sendiri. Hoi pampers dah naik harga, susu pon naik harga jugak ye. Dulu cakap GST barang untuk bayi takde kenaikan harga. Ni apa kes? Kalaulah mak bapak gaji yang memang cukup2 makan, yang isteri tak bekerja, yang duduk kampung yang buat kerja kampung... kau ghase??? Sedih ok. Kitaorang yang miskin bandar ni pon agak terasa dengan perlaksanaan GST.

Aku search jugak susu2 formula yang ada kat pasaran setakat ni. Tapi tak sampai hati ok nak tukar. Rasa downgrade. Elok anak minum susu yg ada lebih vitamin bagai, kau nak tukar ke susu yg so so je. Aaaaaaa. Camni lah perasaan mak mak zaman ni. Nak bagikan susu badan, Dareez pon dapat cukup cukup makan. So cane?

Please lah woih. Gaji menteri naik mencanak... gaji swasta, gaji pekerja gomen? Nangis lah kau dibalik pintu. Silap silap tengah bulan ikat perut disebabkan bahana GST. Aku ni pon dah habis berjimat dah ni. Kadang kadang pergi kerja bawak bekal... berbelanja untuk barang sendiri pon berkira kira. Taknak nampak boros sangat. Kesian kat Daddy. Dia kerja bawah panas terik mentari, bini keja dalam ekon boleh goyang kaki bagai. T___T

Menabung lah kamu sebelum terlambat. Hohoho

Nak plan bercuti pon aku rasa kena fikir doplohpat kali. Rasa cam membazir tapi nak bonding time bersama family. Tersepit diantara kehendak dan keperluan. Oh bilakan semua ini akan berakhir?








Berpantang cara aku

Eh masih dalam pantang lagi ke? Bukan anak dah lebih setahun ke? Kekeke. Ke tengah ngandung ni? Haaaa. Mengundang spekulasi sungguh. Okok takda nya pregnant ye kawan kawan. Kodai tutup selama 3 tahun... harap maklom. 

Sebenarnya nak cerita pengalaman berpantang yang lepas... rasanya aku tak pernah cerita lagi kan. So disebabkan ada keluangan masa dan aku agak rajin hari ni... lets story mory the morning glory. Walaupon takdelah pro sangat tapi aku nak share lah jugak kat sini. Mana tau kot terlupa masa beranak ke 3, 4 dan seterusnya boleh gak dijadikan panduan. Hahaha anak nak ramai tak boleh belah betullah.

Dimulakan dengan berpantang wajib 44 hari. Aku tak tahu la engkorang pantang wajib ni berapa hari... kebiasaan aku selama 44 hari. Ada jugak yang sebulan je. So ikut pandangan dan keselesaan memasing. Disebabkan aku dibesarkan dengan petua, kaedah orang orang lama so aku ngikut je la. Takde dalam islam pon cakap pantang bersalin wajib 44 hari.

44 hari ni termasuklah pakai stokin, berbengkung, jaga makan, tokleh keluar sebarangan melainkan bebetul terdesak macam kau nak kena bawa anak pi check klinik/check darah untuk kuning. Eh aku rasa 44 hari tu aku tak keluar kemanalah melainkan pergi klinik sebab kedua dua anak aku ada kuning. Duduk depan rumah kat porch tu pon aku rasa eh boleh ke. Hahahah. Mengikut peraturan betul. Takde ye jalan jalan pergi tesco... jusco dan sebagainya. Nak kena sound dengan Daddy ke apa. Tu mak aku lagi lah... memang tak kasi keluar. Dan Alhamdulillah aku pon takde batak sangat nak pi show off anak baru kat public. Its not me. Lagipon anak aku breastfeed so rasa cam tak selesa lak nak keluar keluar ni. Fikir positif, alahh nanti baby dah besar bawak lah jalan puas puas. Lagipon, dalam pantang kan kena jaga sikit... takleh kena hujan kang bentan lak... jalan nak slow slow... kena kepit kepit... naik turun tangga pon rasanya kena double hati hati. 

Bab makan pulak memang kena pantang sepantang pantang nya. Nak elok cepat sila ikut cakap mak. Kalau bukan mak yang jaga [kes jaga diri sendiri la ni] please lah woih... google sikit tengok apa yang boleh dan tak boleh makan ketika berpantang. Ambil ilmu sikit... buat bekalan. Aku kan bersyukur sangat sebab mak bapak sendiri ada lagi. Boleh jagakan ketika berpantang... boleh tengok tengok kan baby masa aku nak mandi or berurut. Mak aku sampai cuti seminggu nak jaga anak dara sorang dia ni haa. Lauk pauk memang totally dipantau. Teringat dulu masa pantangkan si Aqif, hari hari dok makan sup ikan haruan. Padahal seumur hidup tak pernah makan. So istilah taknak sebab tak biasa tolak tepi. Dalam hati nak sihat, nak luka sembuh cepat. Jiwa kena kental. Hahahaha.

Ayam ayam ni takdo eh. Ikan pon selected sajok. Daging lagi lah. Mihun, mee kuning, kueh teow... tak makan lagi. Selamalah 44 hari tu. Nak makan kuih muih pon aku berkira kira sebab takut dia taruk telur dalam ramuan. Habis lah nanti luka aku lambat nak baik. Kahkahkah. Eh tapi pantang makan lelebih tokleh jugak. Kau rasa rasa lah. Asal makan tu tak memudaratkan badan... kau makan. Jangan makan yang makanan berangin sudah. Tak kau yang angin, jangkit ke anak pulak. Anak susu ibu lah katakan.

Erm erm erm... sampai sekarang kot, Dareez dah setahun lebih aku masih lagi amalkan pantang makan. Laksa tak sentuh lagi [bukan feberet pon so tak makan pon takpe :)]... sayur sayur berangin makan sikit sikit buat rasa kang kempunan kan caneee. Hari tu teringin nak makan pajeri nenas. Suruh mak buatkan... then makan buat syarat. Ke sebab aku ni memang badan mudah berangin maka aku sangat jaga makan. Pulut... haaa pulut tu lagi berangin ye. Tak sentuh.

Stokin, bengkung aku masih setia. Hahaha. Stokin kat ofis pon pakai sebab ekon sejuk. Nak tidur kat rumah wajib pakai. Kalau tak pakai kang teghase ngilu je kat tumit. Dah beranak dua ni kan... banyak nak kena maintenance balik. Hihihi. Bukanlah nak cakap aku perfect bab berpantang, cuma aku rasa aku perlu berpantang untuk maintain kan badan sendiri. Selalu baca Kak Ice punya status kat FB. Dia punya ilmu, dia punya tulisan tu totally agreed. Kalau kau tak jaga dari sekarang, nak tunggu umur dah 40an...dah terasa sakit sana sini... baru nak menyesal? Cannot go aku. Ada baru beranak sorang dah ngadu badan sakit sakit... berat ngandung dulu pon tak turun turun lagi. Habis kau pantang cane lak kan. Aku yang pantang ikut orang tua ni pon rasa gak sakit badan bagai. So jaga jaga lah ye.

Kita adalah apa yang kita makan. 

Nak baik, nak sihat... jaga makan. Nak turun senang, nak maintain berat badan huishh boleh meroyan tahu. Mulalah skip nasi for lunch pastu dinner melantak cam hape. Hahahah. Aku tak ngata orang... aku lettew. Pastu menyesal makan banyak. 

Dalam pantang pilis, segala jadah tu kauorang pakai tak? Aku pakai tapi tak sampai 44 hari hahaha membazir beli set bersalin memahal. Guna lah juga tapi leceh woihh nak membancuhnya kemudian kau kan netek budak... dalam pantang kan badan panas je... rimas tahu. Ingat lepas ni kalau rezeki anak ke3 tukar set bersalin yang lain. Haha amboihh kemain perancangan dah ada. Tapi yang paling best aku rasa masa berpantang tu berurut dan bertungku dan bertangas. Nyaman dan teghase letih bersalin kau tu hilang. Rasa best je badan. Lepas tu bengkung pulak... tu yang cepat je susut badan. Ni dah naik balik dah. Huwaaaa.

100 hari pantang ada? Hehehehehe woihh mestilah kan. Tepis lah selagi boleh. Untuk kesihatan dalaman jugak. Suami kena give and take dan SABAR. Hahaha. Lagi satu boleh menjarakkan kehamilan yang berikutnya. Pernah dengar baby baru 8 bulan tapi dalam perut mak dia dah ada 6 bulan? Homai homai cannot brain. Bukan nak menidakkan rezeki Allah bagi. Tapi selagi kita boleh elak, kita elak. Orang kata napsu tak mengenal orang. Hahahaha. Ikutlah tuan punya badan. Benda napsu ni aku tak boleh nak cakap. Buatnya jadi kat batang hidung sendiri terus entri aku ni jadi viral kat social network. Haaaa matiks la woih cakap tak serupa bikin.

Aku sebenarnya dah jelak bila dengar orang masa dalam pantang tak pantang bebetul, kemudian mengadu sakit badan urat segala... berat badan takmo turun. Lagi... macam macam la. Nak sekolahkan tapi dah besar sangat. Kang cakap lelebih kata kita cam pandai. Esok dah sakit badan jangan bising. Sakit telinga dengar. Dah pi main jauh jauh. 


Aku kena jaga... sebab aku rendang tak berbuah. Kang terlebih bmi acanee. Kan ke huduh rupanya. Dan aku sendiri rasa tak selesa. Truly. Standard la kalau lepas beranak dua berat badan naik sikit. Habis boobs and bomb membesar cane lak kan. Hahaha. Apa apa pon positif. Cececeaaa positif sangat kau ye.

Pantang bebetul lah woih. Untuk diri sendiri jugak. Pon untuk kebahagian rumahtangga. Suami kekadang malas nak kompelin. Kang kompelin terus bini sentap boikot taknak masak sebulan camner? Eleh orang pempuan aku tahulah. Aku kan pempuan. Padahal benda tu betul... pastu kau nak sentap pulak apahal. Tak boleh terima hakikat secepat yang mungkin. Hahahah. Betul tak? Aku malu kalau Daddy dah sound apa ni yang porot boroi. Krik krikk. Terus laju laju sit up. Sentap doplohpat kali ye.







Tuesday, April 21, 2015

Live update thru phone

Hahahaha. Kelas kan update pakai enpon jer. Well sebenarnya aku saja try n error... Nak tahu best ke idak update melalui smartphone ni. Walauponnn ada je pc kt depan mata. Kehkehkeh ini kegedikan apakah ini tell me??

Minggu ni aku tukar syift dgn ofismate. So mendapat la 2 minggu keje pagi. Campur next week memang syift aku pagi so jadilah 3 minggu. Yeayyy laki aku lah yang paling suka. Bolehla dia everyweek bersukan. Ewahhh yang aku ni camane lak ceritanya ni. Selalu kalau syift petang baru aku boleh join kelas fitness... nampak gayanya 3 minggu ternak lemak. Hamagaddd. Wajib balik rumah aku eksesais sendiri ni. Tapi kau cakap jelaaa sebab realitinya nan hado. Sedeh menyesali nasib diri sendiri.

So apa cerita last week?

Kelmarin dan semalam dijangka kawasan blok aku takdo air. Dah la notis baru tampal... Yang kitaorang ni pulak memang sabtu ahad jaranggg turun bawah. Kalau turun pon Daddy je sebab dia nak pi keje. Pagi tu memang takde notis... So guna air memang takde kesian. Elok petang memang siap siap nak keluar... air ilek. Hahahaha padan muka.

Ooo rupa rupanya kat tingkat 12 ada paip pecah dan kebetulan pulak Syabas nak repair tangki ke apa. Terus rumah iolls air tak naik. Tapi kejap jela... by midnight ada balik. Kusss semangat. Terus aku laju laju tadah air basuh baju basuh pinggan bagai. Hehehe

So next time ada air ke takda air ke harus simpan stok air. Sebab dah pernah kes kan last year air kena catu.

Ohhh bilalah nak dapat tukar pindah rumah sendiri ni?









Friday, April 17, 2015

Oooo balik kampung

Rentetan dari peristiwa anak anak bujang iols balik kampung itu, anak pengasuh whatsapp gambar ni. Aduhaii kemahin gembira korang semua ye. Langsung tak ingat umi daddy yang separuh nyawa merindui kamu. Kahkahkah ok tak kelakar lah.


 Tu kawan Aqif kat kampung.
Nama dia Amir. Eh ye ke Amir? Hahahaha
Sebab balik rumah je,
''....mi, amir amir amir...umi amir mi...''
''.....errr, ok amir''
Hahahaha
Anak pengasuh pon ada cakap, Aqif kat kampung ada kawan sebaya dia.
So ni lah Amir ye.



 Ni pulak tengah main khemah khemah.
Apa yg khemah nya tu oiii.
Zaman umi dulu panggil main kubu kubu,
Buat macam rumah lepastu menyorok kat dalam tu.
Dah puas main, tinggalkan bergelimpangan.
Kemudian kena marah. Hahahahah


Dareez paling win. Tak boleh nak berenggang dengan mak dia langsung. Kalau tak nampak takpe, dia ok je. Tapi bila dah start nampak, mahu kehulu kehilir diaraknya ngko.... rimas umi kau ni nak. Nak masak pon tak senang. Hahahaha. Ada ke aku tengah masak, dia pon nak join duduk dapur gak. Kemudian dok main pintu kabinet. Lepastu sibuk nak tumbuk bawang pulak. Aaaaaa terus ai masak laju laju. Hahahaha. Ni kes ngikut perangai abang kau la ni kan. Haishh. Sabor jela. Takpalah... mana tahu rezeki aku dapat anak anak bujang pandai masak. Boleh tolong kat dapur. Lepastu boleh join masterchef. Terus jadi selebriti. Kahkahkah. Tapi bila dah jadi selebriti tokleh nak sombong tau. Kita lite lite je. Apak kauorang boleh jadi manager. Dia kan retiss. Hahahaha kemain verangan tak sudah. Eh verangan tak kena bayar ye. -__-


Besar kan rumah kampung tu. Kau tengok lah laman dia huiii kemahin luas. Jeles aku. Mula la meroyan bila rumah nak siap ni. Tak sabor yek. Tak sabor nak bercucuk tanam. Hahahaha.





Thursday, April 16, 2015

Indeed


Sayangi saya seadanya.
Terimalah saya sebagaimana diri saya yang sebenar.
Jangan pernah membenci saya jikalau takpernah mengenali diri saya.


Hahahaha.

Saya sayang kawan kawan saya.

Dating

Bukan senang nak dating berdua laki bini ni ye. Silap silap memang kena apply cuti or kena curi curi keluar. Hahahaha. Itu pon susah nak dapat. So pabila ada peluang ni letss kita dating saiyanggg.

Alkisahnya anak anak bujang ai tu dibawa balik kampung oleh mak dia. Btw mak dia tu pengasuh diorang la... aku memang prefer panggil mak je takde istilah pengasuh sebab dia duduk dgn anak kau 8jam sehari, selama lima hari. So dia lagi banyak masa bersama anak kau. Dalam erti kata lain... apa apa perkembangan terbaru anak kau, dia yg lebih perasan dulu. Hahahaha percayalah. Dah, toksah nak argue.

Kebetulan dah la hari rabu... memang jom tengok wayang lah kita kan b. Pagi tu mak dia call suruh pakaikan baju lelawa nak balik kampung ni. So aku sebagai umi yg bertanggungjawab siap siap prepare baju siang, baju tidur, susu, pampers dan semualah supaya senang mak dia takyah nak bekalkan lagi. Aku bagi je satu begpack dengan beg susu dan porridge Dareez. Dan seperti yang aku agak, balik keje nak amik petang tu, anak pengasuh bagitahu yang diorag tak balik lagi. Malam tu dalam pukul 8 sedang aku santai dengan Daddy sambil lipat kain, mak dia call cakap balik esok je sebab Aqif dah tido. Penat lettew main dengan kengkawan kampung.

Hoyehhh menjerit laki den [amboi suka naw yeee] terus suruh book midnight movie. Apalagi Fast Furious 7 lah kita. Kahkahkah. Orang dah lama tak merasa night life memang macam tu. Kauorang kena faham. Lama gila kottttt lak tengok wayang, tak dating memalam. Nak bawak anak keluar memalam tak syok lah weyh [aku lah taktahu la engkorang]. Terganggu time tidur tu satu, pastu kesian terlentok lentok. Angin malam pon tak sesuai utk anak anak kecil. Nanti nanti la besar sikit. Elehh macam tak bebesar je kan anak tu. Sabor lah sikit. Makpak je yang over tang tang.

Tempat baru tak baru sangat...NU Central.
Aku dah banyak kali pergi.
Siap hafal kedai kat mana, foodcourt kat mana.
Kahkahkah poyo gila.

Bukan senang okey nak berdua dating memalam ni. Ok sebenarnya boleh je tapi bila kau tinggalkan anak dengan orang semata kau nak pergi dating, aku rasa cam bersalah lak. Kau jimba jimba, anak suruh orang jaga. Ewahhhh. Tapi ni lain kes. Anak kau memang dibawa oleh orang balik ke kampung. So no worries. Ni aku punya pemikiran la. Kau orang aku tak tahu. Lain makbapak, lain caranya. Ikut kita nak uruskan anak cemana okeh.

Eh next time ada nak balik kampung lagi tak? Hee heee heeee. Tapi kan memalam kau dah biasa rumah riuh rendah dengan budak, bila nak tidur tu rasa sepi je. Eh pehal sunyi ni. Tengok sebelah anak takdo. Waaaaa. Rindu ye. Nak nak Dareez memang tido sebelah aku... asal dia beralih memang sedas dia bagi kepala kat muka aku. Memang nak berkepit je tidur kat lengan umi dia. So bila takde tu... arghhh rindunya bau kau nakkk. Aqif lagi la. Setiap hari kena hug umi. Pastu gomol gomol. Pastu gelak gelak geletek geletek. Bila dia takda tu...alahaiiii. Hurm hurm bukan aku je, laki pon sama. Berzikir kat telinga, call la mak dia tanya bebudak ok ke tak. Ehhh tau lah mak dia jaga bebudak tu. Kalau tak, takdanya dia berani nak bawak anak orang balik kampung. Kan?






April Celebration

Hai!! Rindu kite tak? Kahkahkahkah sapa je nak rindu kau kecil oii. Orang tak penting... duduk ontok ontok sudeh.

Eh nak cerita ni sebelum kebasian melanda, meh aku tepek last week punya celebration. Sekali sambut birthday makmen, pakmen, mak ain dan jugak manjer umi daddy abg Aqif ni la sapa lagi kalau bukan Dareez yang comels gila tu. Hahahaha habis ayat kau nak up anak sendiri kannn.

Dimulakan dengan gambar tak sedar diri mak beranak dua nih. Comel tak kitew? Kahkahkahkah


Kek rainbow special Kak Syida baked sendiri okayyy. 
Walaupon lambat sampai, takpa kami semua maafkan. Mihmihmih
Kagum tak? kagum lah weyh.
Aku ni sebab takde kekuatan je nak baked segala bagai.
Apa orang cakap... mood tak mari. Dasar pemalash -__-



Tu maklong Aqif, makmen gua dan pak men.
Alhamdulillah masih panjang umur githeuww.

 Aku rasa macam rambut laki aku ni semakin menipis pulak.
Banyak fikir masalah kewangan ke b? Hihihi
Sabar eh. Ada rezeki tak kemana.
Macam yang awak selalu cakap, bersyukur yang bersyukur.
Baiklah b.

Ameen Alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. Kitaorang satu family siap berkampung di SA lagi. Saja nak bagi anak bujang ai tu berkawan. Family akak pon tido sana so meriah la kan. Esok MIL masak nasik daging. Eh lupa nak snap hadiah yang Dareez dapat. Akak sefamily a.k.a maklong Dareez hadiahkan beskal yang tolak tolak tu. Ahh apa namanya... push car. Gitew. Tapi kan yang memonopoli benda alah tu tak lain tak bukan adalah abg dia Aqif. T___T sedeh mak. Haha.

Dareez pon macam takut takut je nak naik ke kaki tak sampai... heeheee.

Eh update terkini, manjer saya tu dah bertatih tatih yeee. Sukanyaa saya.





Hahahaha kenapa comel sgt tuuu






Monday, April 06, 2015

Selimut tetangga versi aku

Bila baca post kak peej haritu terus aku teringat jiran tetangga kat kawasan rumah aku ye. Actually jiran aku sebelah kanan je sebab rumah aku port hujung so kiri memang takde apa. Hahaha. Ermm camana ye nak cerita... jirang aku memang baik. Terlalu baik. Eh baiklah. Concern tu jangan cakap lah. Bukan jiran sebelah rumah je, jiran selang beberapa buah rumah pon turut concern.

Well, tapi itulah. Sebab kita kerja cemana kan. Rasanya tak ramai orang yang faham. Kalau pon dia faham, mesti dia dah biasa kerja syift dan dah biasa suami dia kerja tak tentu masa.... macam laki ai. Hahaha. Tak tentu masa lah sangat tapi memalam WAJIB ada dan tidur kat rumah ;p

Jiran sebelah rumah aku suka gilaaaa angkat baju ai di jemuran. Kadang tu naik malu nak hantar bakul baju dia. Eh takkan nak hantar kosong je kan. Malu lah saya. So sejak kebelakangan ni aku rasa macam tak selesa. Sebab, first yang ni lah ye, weekend, aku memang ada kat rumah... kemudian memang sidai baju lambat dalam tghari camtu. Then dalam pukul 2pm hujan turun, takdelah lebat nau, gerimis je. So memang plan taknak angkat. Lagipon aku sidai kat luar, adalah awning sikit [rumah tingkat kedua tertinggi so awning dia memang dapat la...takdela kena tempis hujan] Then tetiba aku nampak kelibat orang pi angkat baju aku. Aaaaa stress ok... nak jerit ke nak bukak pintu ke taktau la nak habaq. Aku ni bukanlah suka nak memalukan orang. So aku biar je. Kemudian merungut kat laki. Hahahahahaha apakah sengal itu?

Hoi baju aku basah lagi okayyyy. Bila dia angkat, dah kepuk kepuk kat dalam bakul tu dah satu kerja aku nak pegi hantar bakul dia pulak. Grr grrr grrr pening aku. Laki aku sound, ehh ok apa jiran macam ni... baik.. tolong angkatkan baju. 

Susahlah nak cakap. Actually sesekali boleh la. Jangan terlalu rajin boles tak? Hahahaha. Kadang kadang, kadang kadang ye... ada la dalam seharian aku tak angkat baju. Sebab baju tu basah, nak sidai kat dalam rumah aku tak suka nak gantung gantung ni. Ingat rumah orang bujang ke. Store pulak dah penuh. So tinggal jelah kat ampaian tu. Esok baru angkat. Kedua, jadual kerja aku cemana. Kalau syift petang... dapat sidai baju dah tengahari. Takkan nak suruh Daddy angkat petang tu. Memang belum keringlah gamaknya. So biar je semalaman. Ada orang pantang. Aku dulu camtu gak. Tapi lelama ehh kau duduk flat kot. Bukan rumah bawah ye. So harap faham. Nak fefeling rumah bawah sila tunggu lagi 2 tahun.

Kemudian yang aku tak berapa gemarnya kan... ada dua tiga lai gak tudung dah hilang. Krik krik. Aku tak salahkan jiran... aku andaikan misplace. Tudung baru pakai sekali T__T dan tudung raya pulak tu. Errrr haruskan aku marah ke cemana? Agaknya dah jatuh bawah lepastu ada orang dah kutip. Aaaaa.

So now aku kalau tshirt aku sidai gantung kat luar. Nasiblah ada stand ampaian. Tu pon dari dalam rumah bawak ke luar sebab dah nak patah ;p Seluar or benda yang berat like cadar aku sidai kat ampaian. Underwear dan baju budak memang sidai kat dalam store ye. Store tu dah macam hape tah. Hihihi. Memang bilik belakang buat store. Taruk ampaian stand buat sidai baju baju kecik. Taruk rak pinggan, periuk belanga bagai. Tu belum kira perkakasan Daddy lagi. Haissh terus tak sabar nak pindah rumah sendiri. Kahkahkah.

Eh apa ni...kau cerita tadi pasal jiran ni dah kelaut pulak. Eh aku memang rasa tak best la kalau selalu macam ni. Takyah la angkat baju baju den. Biar je kat ampaian tu. Tahulah aku nak manage cemana.

Tu belum lagi jiran selang beberapa buah rumah tegur aku angkat baju memalam kul 11pm. Eh dia pon angkat baju apekehal. Hahahaha. Siap mention dah berembun dah baju tu. Ngeeee, Habissss, saya ni kerja kak... malam baru ada masa nak lipat kain, basuh baju bagai... tu pon selepas tidurkan bebudak dulu, Akak lainlah, memang 24/7 duduk rumah. Surirumah katanya... anak anak pon dah bujang dah nak kawin dah pon Tapi surirumah jaman kini dah semakin sibuk kak. Mana yang WAHM lagi... mana yang tengah ada anak kecik lagi. Masa tak banyak kak. Harap ahkak faham. Tapi aku syak dia sengaja je nak tegur teguran. Takpalah saya cuba faham akak nak beramah mesra. Terima kasih akak akak adik adik jiran tetangga tolong angkatkan baju di jemuran, tolong tengok tengok kan rumah... tolong itu tolong ini. Esok lusa kat rumah baru belum tentu lagi ye dapat jiran camni. So bersyukur ye bersyukur kecill.






Ini bukan statement sentap

Kalau taknak orang tahu awak pergi mana, dengan sapa kenapa dan bagaimana... toksah beriya update kat segala social network okeh. Perangai sungguh. Eh dah macam budak sekolah tadika pulak rasanya. Haishh.

Aku takde sentapzz kuasa doplohpat pon cuma kitakan kawan kawan... ''adik beradik katanya''... tapi bila semorang dok tanya eh pergi mana... amboi lamanya cuti.. sila jawab dengan perkataan yang orang takkan tanya kau berulang kali. Kan itu lebih elok. Ermm ermm tak belajar public communication ye? Tak belajar nak jaga hati orang?

Oklah oklah mungkin ada alasan yang munasabah untuk dia memang tak nak berkongsi dengan orang. Baiklah toksah nak sibuk sangat kecill. Eh tapi aku memang tak berapa nak berkenan kot cara tu. Annoying. hahahaha. Kang cerita kat laki... takdolah dia nak lawan cakap de. The end aku borak sensorang gak. Grr grr grrr.

Actually, aku faham kot situasi tu. Alah memang paham la. Mesti la mampu sebab takde komitmen bagai. So this is the right time u nak pergi mana pon kan. Eh duit u, u punya sukalah nak membelanjakan mengikut jalan yang sepatutnya. Tapi bila orang tanya, cuba jawab dengan sopan ke... kata kata berkias ke... atau dengan cara yang molek. Ni jawapan, hekelehhhh terus rasa ok taknak tanya lagi dah. Silent is better isn't right? Walauponnnn hati tu ronta ronta nak tanya lagi hahahaha.

Cuba bagi jawapan yang orang rasa ehhh bestnya awak nak pegi sana...

Contoh,

Itulah, memula ingat macam tak jadi nak pegi, tapi ada rezeki lebih pulak... tu yang on tu.

Ermm, memang teringin nak pegi, itu yang dok kumpul duit walau macamana ikat perut sekalipon.

Hari tu kan ada tiket murah, terus je book. Ni pon pegi sendiri sendiri, takde agent. Sabe sikit ;p


So?

Rasanya orang akan tanya lagi tak?

Aku rasa kan, orang pon mendoakan agar kau selamat pergi dan selamat pulang.

So kalau taknak orang tahu sila jangan update kat mana mana ok,

Now semua dihujung jari. Dia kawan kau, boleh jadi dia kawan kepada kawan kawan aku. Boleh jadi kawan kepada kawan kawan dia kawan aku. Hahaha. Life is circle. So beware :D

Jangan balik nanti termalu sendiri sudahlah. Jangan nak sentapzz seribu kali ok. Kawan kawan kat sini wat lek wat peace je. Standart lah kena bahan sebelum pergi. Macam tak biasa pulak kan. Eh hati tak kental lettew. 

Aku dah biasa kena bahan so tips bila kena bahan samada kau balas balik or kau buat bodoh macam takde apa apa berlaku. Selalu kalau balas balik memang berpanjangan so idea tu takleh nak pakai sangat. Tapi kalau aku bengang aku balas je. Hahaha. Eeh kau nak sentap pulak?? Habisss mulut memasing cap puaka camaneee? Tu aku cakap, hati kena kental. ;p

Sapa sapa yang berkenaan terbaca ke saja saja memang dok follow ai ke [eh ada ke? hahahah] sorry lah ye kalau memang menyinggungkan hati. At least aku tak kepoh kat orang. Blog ni pon sendu je. Orang tak kenal kau pon. Hehehehe.









Friday, April 03, 2015

March Celebration Birthday

Ewah dah masuk bulan April dah weyyy baru hegeh negeh nak tepek kat sini. So siput sedut huahuahua... well maapkanlah beta... kelupaan sebenarnya.

Dah jadi cam habit ye aktiviti seperti ini. Sambil berkumpul adik beradik, cucu cicit semua... sambil mengeratkan tali silaturrahim cewahhh... padahal hari minggu pon balik jenguk orang tua jugek. Diharap benda benda seperti ni berkekalan sampai bila bila tak pernah jemu tak pernah muak. Tang nak bukak hadiah tu jela yang teruja melampau kot. Hahahaha. Dulu masa kekecik takde ok nak sambut birthday party ni. Sedih saya -___-


 Jap, sapa yang teruja nak tiup lilin nih...
Haihhh sabau jelah melayan bujang besau ni.


Birthday of March 
Yang anak anak buah dok menyibuk nak tiup lilin sekali
Tu yang best sebenarnya hehehe

Digarhayu mak mentua ku ^__^






The end,
hahahahahahahahaha
Aku tak pastilah nak gelak ke nak nangis ke cemana ni
Awat labu sayung sangat saiyanggg
Berapa bulan tuuu??




Laki aku kan dia ada masalah tau, dia cakap perut dia dah boroi [memang pon takyah cakap aku dah lama tahu] lepastu takde usaha nak mengurangkan masalah tersebut kemudian dok berzikir kat telinga aku. Kahkahkah ko ghaseee?? Berbuih mulut aku, stop stop lah makan. Kebiasaan dinner petang dalam kul 7pm macam tu... kemudian nanti malam dalam pukul 10-11pm mengadu lapar lapar. Eh eh tidur jelah dok layan perut tu kenapa. Nasib baik lah aku seorang isteri yang agak rajin [sebenarnya tak sampai hati tengok suami lapor] so tinggal lah kerja yang sedia ada, buatkan lah makanan untuk dia. -__- 

Takpalah B, makan jela kalau tengah ada selera tu. Dulu bising nak makan tapi takde selera. Now dah ada selera kan, makan sampai lebam ye. Boroi tu kan cekci. Kahkahkahkahkah.

Aku je takleh join semangkuk dengan Daddy, maklomlah ai kan rendang berbuah, takboleh nak chubby chubby ye... nanti nampak tak cun lah.

Kbai.