life is beautiful

life is beautiful

Tuesday, September 29, 2015

Tadika or Homeschooling?

Semalam borak dengan ofismate. Anak dia pon sebaya Aqif tapi dia lahir bulan Mac. So nak dijadikan cerita terkeluarlah topik tahun depan dia nak hantar Amani pi school. Aku pon macam oh ye ke okok, ok gak tu. 

Actually benda ni aku dah fikir lama dah. Sebelum anak bujang tu masuk 3 tahun kot. Punya lah eksaited hahaha. Ok bukan eksaited, lebih kepada persediaan awal. Esok lusa kalau daddy tanya dah survey tadika untuk Aqif ke maka dengan laju nya aku boleh menjawab, sudahhhh. Hahaha. But now tiba2 rasa macam ehhh Aqif dah besar la dah boleh pegi school DAN aku tak ready lagi boleh tak? Ehh kenapa aku pulak yang nak kena ready? Huhuhu.

Before ni ada survey tadika kat area Pantai Hillpark which is jauh sikit lah dari rumah aku. Takde jauh mana tapi kalau jalan kaki ada la dalam 10 minit. Kat bawah rumah ni pon ada je tadika Pasti dan juga tadika Sang Kancil dibawah kelolaan DBKL. Cumanya kedua dua tadika tu takde daycare. So macam susah la pulak nak berambik berhantar. Pada pendapat aku better hantar ke tadika yang ada daycare terus walaupon kena bayar lebih. Bila tambah tolak congak bahagi sebenarnya sama je kos dia ok. 

Tu pendapat aku.

Bukan apa, kang aku nak berambik dak Aqif bila dia habis kelas kang kul bapa pulak kan. Leceh la nak keluar2 ofis dengan takde kenderaan nya kan. Takkan la Daddy dari Cheras semata nak pi ambik then hantar ke rumah pengasuh. Haa tu satu hal gak tu. Kauorang  rasa pengasuh nak charge berapa pulak eh kalau hantar halfday? Huhuhu tak pernah pulak aku nak menanya. So rasa agak sukar kat situ. At least bila hantar kat tadika yang ada daycare memang anak ko kat situ jelah tak keluar2. Tapi fees jangan ditanya lah. Aku ada plan nak hantar ke Little Caliph branch yang kat Pantai Hillpark tulah. Smart Reader pon ada gak kat situ tapi entah mengapa LC mendapat tempat kat hati aku. Maybe pembelajaran dia more kepada islamic kot. Aku dulu tak sekolah agama so biarlah aku bagi peluang kat anak anak merasa. Tengok yuran pon ok lah masih mampu walaupon takde mampu mana. Buat buat mampu jela hihihi. Survey kat blog orang pasal LC nampak macam ok. Yang branch kat sini takde pulak ceritanya. 

Actually nak kena pergi tengok sendiri environment dia cemana. Taknaklah main redah je pi hantar. Kena bawak Aqif jugak suruh dia rasa suasana school cemana. Tapi masalah aku sekarang ni worth it kah untuk hantar Aqif school pada umur 4yo? Aku dah menggelupur dah woih bila kawan2 kata dioarg nak hantar anak diaorg pi school dah. Ok actually kat ofis aku ni anak sebaya Aqif je ada 4-5 orang so kau rasa lah aura dia cemana. Aku pulak yang naik takuit. Yelah, potty train pon takdak lagi ada hati nak hantar anak pi school. Hehehe. Tu satu. Lagi, Aqif tulis pon cakar ayam. Orang suruh color book, dia conteng. Ko ghase cemana? Aku tak ready ke Aqif yang tak ready?

Semalam gigih pagi2 lepas solat subuh aku slow talk dengan Daddy. Before ni ada jugak hint2 dengan dia tapi Daddy macam tak ambik port. Dia ingat anak dia kecik lagi kot. Hahaha. Aku nampak emosi dia cantik je terus aku susun kata elok2. Kita suami isteri ni ehh bukan, kita as a parent ni kena selalu berhubung tentang perkembangan anak anak. Kena selalu berkomunikasi. Maklomlah laki aku tu tak banyak masa nak take attention dengan budak2 ni. Kita pon faham lah kan. Ni la gunanya peranan mak. At least laki kita tak ketinggalan terhadap perkembangan anak anak dia. Wahh cerita dah macam pakar motivasi kanak kanak lah pulak. Heeee.

Discuss punya discuss, sebulat suara la kata by 5yo baru boleh hantar Aqif ke school. Potty train dulu, ajar mengaji or iqra' dulu baru boleh proceed untuk tadika. Tu matlamat laki aku. Dia punya plan kalau boleh nak lah Aqif tu tahu mengaji AT LEAST kenal huruf alif ba ta etc sebelum masuk sekolah. Oklah ai terima je. Tapi tulah kan, perempuan kan memang macam ni. Dengor je anak orang nak masuk school kau pon nak menggelupur sama. Cam haram je tau. So aku cakap kat Daddy please support me untuk homeschooling Aqif. Takde lah bila masuk tadika nanti hegeh2 baru nak reti menulis abc. Hahaha. Nampak gayanya menghafal Aqif tu no.1, tapi bab mengenal huruf dan jugak nombor agak kelautan pasific sikit. Hehehe. Need more training. Insyallah Allah permudahkan urusan aku mendidik anak ni ye. Baru sehari train Aqif mengaji lepas solat maghrib, dia punya attention tu ada la dalam 3 minit. Bahahah. Lepastu boleh pulak cakap, 'taknak baca buku...' T__T

Oklah, cubaan pertama memang selalunya tak menjadi. Ummi kena lebih banyak tahan sabar lepas ni.



ps: Aku memang stick pada LC je yang lain memang tak ambik port. Heeee.







Rindu banget

Lama tak jumpa Geng Susuk Mommy Gojes hahaha. Eh rindu tahu tak. Asal plan nak jumpa je mesti salah sorang ada plan lain lah, aku tak boleh lah, yang si Sha ada hal lah, yang Amer kerja lah. Hish. Tension je aye tahu. Actually last jumpa awal tahun lepas masa kat Putrajaya hari yang diorang belum bersalin lagi. Eh lupa, itu bukan yang last, yang last masa raya kat rumah Sha tapi masalahnya amsatu semua pon bz jaga anak kot. Hahahah. Ate masing2 dah beranak kecik engko. Nak bergosip mak jemah pon sipu2 takuit laki dengar. Hahaha.

Selalu akan ada sesi lunch date... eh takde pon selalu.. baru beberapa kali je. Memang kena jumpa kita2 jer. Pastu hamik ko borak sakan sampai tak reti nak balik -___- bila dah lambat mula la menggelupur pukul berapa nak balik ni. Kahkahkah.

Bulan 10 ni si Kamil budak #smtkksekolahtercinta nak melangsungkan perkahwinan. Taktahu la diaorang ni nak pegi saing ke idak. Aku malas la kalau takde geng nak berlawan borak. Kang sure daddy dengan geng2 dia. Dah aku terkontang kanting jaga anak. No no no. Tak mahu begitu okeh. Aku tahu dah permainan budak2 ni. Kalau dah jumpa tu pukul berapa nak balik tak tahu lah. Tensi ahkak menunggu. Pastu kang tunggu pulak member yang lambat datang. Kang nak bergambar bersama pengantin haruslah beramai2. Hahaha. Paham dah perangai memasing.

Ecah kata nanti nak buat house warming. Maklom lah minah tu dah pindah rumah sendiri uolls. Jeles ai tahu tak. Walaupon rumah apartment ke, kecik ke apa at least duduk rumah sendiri. Bayar monthly pon awak punya jugak. haish menyesali nasib diri sendiri sebenarnya. Rumah yang kitaorang beli kat Semenyih tu dah nak HAMPIR siap. Api, air tak masuk lagi la pon. Kunci pon tak dapat lagi hehehe. Yang penting dah jadi bentuk rumah yang sempurna. Masalahnya bila kau nak dapat tukar ni kecilll? Takkan nak berulang jauhhh tu dari Semenyih ke Angkasapuri. Ada yang aku cuti tanpa gaji setahun ni kangggg.

Nak kena setting balik ni date untuk perjumpaan tahunan kahkahkah. Wey sekali jumpa dia punya plan dua bulan sebelum kauorang kena paham. Masing2 kang berkerjaya. Yang laki pulak semua pon gilos kerja. T__T. So nak mendapat date yang betul2 awesome tu masyallah, boleh berperang laki bini padahal nak jumpa kat Putrajaya or Bangi or KL jer ponnnn. Kauorang dah kenapaaaa? Why? Why jadikan benda ini begitu rumit??








Monday, September 28, 2015

Raya Haji 2015

Cuti raya haji balik shah alam dulu sebab nak celebrate birthday Aqif, anak buah dan jugak adik ipar. Buat kecik2 takde bajet nak buat besar besaran. Hari tu dah celebrate kat Seremban. Kat rumah sendiri pon sudah... So takyah membazir. Zaman gst ni kena banyak menyimpan duit ye. Hahaha. Poyo je statement. 



Nutella cheese tart dgn fudgy brownies beli kat kawan daddy. Merangkap jadi kawan aku jugak lah hahaha. Sedapnyaaaa la haii. Boleh tak aku rasa tart tu sepotong kecik ke aduhaiii nak nanges rasa. Ingatkan sebelum balik nak pekena lagi... Alih2 lupa. Nampak gayanya kena repeat order. Kipidap fuza kipidap. Hehe.

Settle semua... Petang2 sikit baru gerak balik Seremban. Nasib tak jammed engko. Aku dah la kepanasan dengan cuaca jerebunya kan. Aqif all the way tido teruih. Penat main lettew. Memang plan raya kat Shah Slam dulu then baru balik rumah mak aku sebab Sabtu tu  kenduri kahwin sepupu kat Muar. 
Mengikut tema katanya. Huhu. Semua taknak layan ummi dia wefie. Cisss. Jerebu sikit punya teruk nak ke selatan tapi rupanya kat kl pon boleh tahan tebal. Cemana ceritanya nih?? Pemandangan berkabus dah macam duduk Cameron padahal udara dia boleh membunuh tahu tak -___-
Sampai Muar sepupu aku dah siap bernikah. Kitaorang pulak terus serbu makanan sebab lapau melampau tahap cipan. Dijangka waktu sanding diaorang pukul 230 petang. Daddy dengan aku dah jeling2. Sempat ni runner pi Batu Pahat jap makan beriani. Hahahaha tak boleh belah perangai. Plan memang dari Muar akan terus balik KL so takleh nak bazir masa. Masa yang terluang ni kena isi dengan sesuatu. Jam dah menunjukkan pukul 12 tengahari. Dari dok melangut kat homestay yang telah disediakan maka moh la kita. Kahkahkah.

Manja nyang sangat bujang besar ni. -__- Ni kalau wan shah alam tengok sure berbulu kuasa doplohpat. Mana taknya, dengan wan kemain lari2 bila wan nak peluk. Nyang panggil sekali terus dipeluknya nyang. Sayu je hati. Bukan selalu dapat jumpa kan. Ingat nak suruh Aqif stay Seremban tapi macam banyak hal pulak this week. Plus tak prepare apa2. So nanti2 je lah. Aku bukan apa, tengok Aqif seronok jumpa nyang, atok dan jugak dua pupu dia, rasa macam best je. Yelah, nak balik Melaka selalu memang berak nanang lah. Tunggu raya or kenduri je baru dapat balik lama sikit. Maklomlah ai duduk jauh di perantauan. Heee.

Tu diaaaa sanggup travel dari Muor ke BP semata nak pekena beriani the best in town. Nasib lah before nak datang dah call dan booking siap2. Masa nak amik ingat nak tambah order, malangnya tukang bungkus tu kata lauk dah habis bang tinggal nasik je. Padahal orang ramai masih lagi beratur. So kauorang cuba bayangkan betapa fofularnya kedai mohd shah ni. Kalau kitaorang tak call dulu masa kat Muor tadi memang berputih mata lah nampaknya. T__T So next time before datang kedai kena call buat booking dulu ye.



Sementara tunggu daddy settlekan beriani meh la kita wefie dik walaupon ummi kau sorang je yang beriya. Kemonnn support sikit. Ummi bukan apa, ingat ummi suka2 ke bergambar bagai ni. Ummi sebenarnya nak kumpul gambar banyak2 untuk dicuci. Pastu nak taruk dalam album gambar. Itulah projek terbesar ummi sebenarnya setakat ni. Kihkihkih.
Muor-BP-Muor settle dua jam perjalanan. Sempat sampai ngam2 sebelum pukul 230 petang. Masa tu kompang tengah nak setting tune. Hahaha. Kau tak tahu pulak betapa powernya laki aku pecut dan drift bagai. Kalau ada speed trap maafkan lah ye. Benda nak jadi. Heeee.
Haaa ni lah perantin dia. Anak makcik aku yang no dua, Angah. Abang long dia tak kawin lagi so kira langkah bendul lah ni. Its okkey, jodoh pertemuan ni kan ditangan tuhan. Biar lambat asalkan bila kawin nanti kekal hingga ke jannah. Gitew konsepnya.



Anak anak ai actually tak tahu lah nak cakap cemana. Dengan atok, dengan icik dan dengan pak pak mak mak sedara belah aku ok jerrr. Serupa gak dengan pak pak dan mak mak sedara belah daddy, pon okkkk jugak. Cuma dengan uwan dia je, krik krikk krikk. Sesuatu sangat tau. Wan memang sentap kuasa doplohpat memanjang dengan Aqif. Asal nak pegang je Aqif lari jauh2. Hahaha. Mana lah wan tak geram. Takpalah wan, maybe masa kecik ni memang macamtu, manatau Insyallah dah besar nanti Aqif jadi cucu yang paling rapat dan caring dengan wan. Betul tak? Ingat, perancangan Allah tu yang terbaik. :)


Sebelum bergerak balik Kl meh singgah pekena mee bandung muor dulu. Hahahaha kemain heaven hari aku hari tu. Macam takde hari esok nak makan makan ni tauuu. Tengok porot dan boroi, janganla bila nak pakai baju meletops masa belah makcik aku nanti tak muat. Nangess tahu. Penat ai diet tak makan nasik. Actually nak cari perencah mee bandung the best in town. Beli banyak then tuan kedai bagi free mee bandung. Alhamdulillah semoga Allah murahkan lagi rezeki tuan kedai. Sedap kotttt. Lebih sedap dari kedai yang kat perhentian teksi tu.


Tadaaaaaaa.



Begitulah kisah di hari raya korban kami. Penuh dengan aktiviti. Eh takdelah penuh sangat. Aku je yang penuh, daddy jumaat keje kot. Hahahah. Oklah nak buat kerja. Kang orang kata aku dok mengadap pc je doplohpat jam. Nyampess.






Wednesday, September 23, 2015

Syukur Selalu

Dulu aku pernah merasa cemana tak cukup duit. Dengan gaji kecik (waktu tu starting gaji gomen tak macam sekarang ok), dengan tolong kawan buatkan loan T__T, kos hidup kat KL dan lain lain lagi. Seriusss bab duit kauorang toksah nak buat main dengan aku lah.

Aku pernah lalui semua tu. 

But now Alhamdulillah, nak cakap duit sentiasa ada je tak de lah macam tu. Aku bekerja sesak2 jugak hujung bulan. Sama je macam orang lain. Eh ke tak sama? Bahaha. 

Actually aku baru conversation dengan sorang schoolmate aku. Memang sejak habis sekolah tak jumpa dah. Hihihi. Biasa2 je takdelah baik sangat sebab aku ok je dengan semorang. Aku jelah yang rasa ok, orang aku tak tahu lah. Kahkahkah. Lantok. Borak2, then dia bagitahu la dia tak bekerja then gaji suami kecik je. Duduk rumah jaga anak dua orang, dah besar dah anak anak bujang dia. Hurm. Nak cakap apa eh. Aku kalau bab2 macam ni memang aku faham. Sebab aku pernah mengalaminya. 

Tulahkan... zaman sekarang ni duduk kampung kalau suami je bekerja seorang memang cukup2 makan jela. Itu pon kalau kau pandai berjimat dapat lah lebih2 duit dihujung bulan. Duduk bandau kalu, memang aku rasa lah kan, ni aku rasa... kena gaklah isteri buat side income. Kalau gaji suami mampu menanggung takpe gak. Tapi perempuan kan. Perempuan, ibu dan jugak isteri. Sikit tak banyak mesti ada punya keinginan tengok orang lain melawa kau nak gak melawa. Orang beli pinggan mahal kau pon nak gak. Tu belum lagi tudung liplap liplap. Hahaha pitams lah weh. Betapa susahnya nak menahan nafsu di era ini -___-

Tak cakap orang. Sebab kan aku cakap aku PERNAH melalui semua itu.

Aku kan ada tolong kawan buat kan loan untuk bisnes MLM dia. Janji nak bayar habis, the end habuk pon tarak. Now settle dengan lawyer jelah. Sampai sekarang aku menyesal dengan tindakan bodoh aku itu. Konon nak jana income lebih, kesudahnya aku yang merana. Huhuhu. Takpalah, bak kata laki aku sebelum dia jadi laki, sebahagian duit gaji awak tu ada hak untuk orang lain. Ok noted. Hari hari aku sedeh tapi tak tunjuk kat orang. Aku ikat perut tahan makan, tahan nafsu berbelanja, tahan itu ini. Semua aku tahan. Mampu tengok cuci mata jelah. Kalau dah teringin sangat sesuatu benda tu maka aku kumpul lah duit. Menabung. Heee. Takde shopping sesuka hati hoccay. Vacation2 dengan gadis pon takde. Inikan pulak nak keluar jimba2. Memang sebulan sekali jelah. Tulah, sapa suruh pandai sangat perangai tanpa meminta nasihat orang yang lebih tua. Rasa kan lah.

Sampai sekarang lah kot. Aku masih lagi berkira kira kalau nak beli sesuatu ittew. Sebab aku pernah susah. Pernah nak sampai hujung bulan duit ada seratus je ni. Nasib lah masa tu bujang. Kalau dah nikah boleh jugak mintak kat laki. Hehehe. Tapi satu aku tak pernah lupa dan tak pernah putus Insyallah, duit untuk mak ayah tiap bulan hulur. Biarpun tak banyak, tetap ada bahagian untuk mereka. Dan jugak adik adik aku. Tiap kali raya, tak pernah tidak la aku tak belikan baju raya untuk diaorng. Ok ok ini cerita masa aku bujang. Now aku dah nikah, adik adik aku pon dah bekerja so memang kau beli baju sendirik ye. Maklomlah diaorg ni taste nak branded. Aku kang beli cap Padini je sudeh. Huhuhu.

Aku faham susahnya nak cari duit ni.

Tak boleh la weh dengar orang mengadu tak cukup duit ni. Huhuhu. Nak tolong tapi aku pon cukup2 makan je. Banyak keinginan aku tersekat2. Kahkahkah dasar perempuan. Betul weh. Orang pakai henbeg mahal eh aku pon nak jugak. Tapi tak boleh sekarang la. Banyak nak kena fikir. Tu yang nak sedapkan hati pergilah scroll IG pastu tengok berapalah harga sebijik henbeg MK. Verangan dalam mimpi semoga satu hari akan kumiliki mu jua. Pasti. Kahkahkahkah.

Nak kena start balik kumpul duit since loan KPM aku dah settle. Yahooo. Alhamdulillah. Satu, satu beban dah lepas. Now hadap loan Bank Rakyat dengan loan rumah je. Dahhh, aku dah taknak kotorkan payslip aku lagi. Cukup2 lah zaman dulu. Aku nak bebas dari hutang. Biar nampak biasa biasa je nanti takdelah orang anggap kau tu kaya raya banyak duit minah ni. Ishh.


Aku taknak lah kan orang nampak hidup aku senang sentiasa macam takde masalah duit pulak kan. Ada je tapi malas nak memekak2. Belanja ikut kemampuan. Nak pakai kasut SF sanggup tak bayar bills monthly. T___T Hindari aku dari sifat sebegitu. 





Esok dah raya wey

Tapi aku masih kat workplace lagi ni apa hal? T__T Nasib badan lah kan minggu ni syift petang so bertabah lah hati bertahan sampai pukul 1130PM karang. Masalahnya bertahan ke idok kehkehkeh. Ni tinggai sorang. Syift leader dah balik dulu sebab nak masak. Maklomlah sindrom mak mak memang begitu. Esok aku diusia tersebut macamtu lah agaknya kan. Yang sorang lagi partner syift cuti dah balik kampung. Ok dah start bosan tahap rasa nak pi kantin nak makan. Kahkahkah.

Nak gerak balik  awal... tapi the problem is ada bahan yang perlu disiapkan dulu. So nak tak nak kena tunggu jugak lah. Mereput lah aku disini. Oii tak kesian ke. Tadi WA daddy tanya tapau apa untuk dinner... sekali dia beli satay daa. Ciskek betui. Jahanam diet aku. So nampak gayanya aku kena balik awal sikit la. Lapor sebenarnya. Eh kauorang layan ke cerita tv3 pukul 7 tu? Aku memang tak ah. Ni syift petang je baru nengok sebab kat sini semua pon tengok -__- majoriti win kahkahkah. 

Selalu kat rumah pukul 7 tu memang bukak astro oasis takpon astro ceria. Eh tak pon daddy suruh tutup teruih. Dia tahu kang kalau terbukak je tv tu memang mengadaplah kami anak beranak. Ni tengah nak train Aqif mengaji time maghrib. Taktahu lah boleh ke idak. Selalu pon memang time tu dia tengok cerita kartun. Harap harap Allah permudahkan. Patut dah train dari awal masa dia tak reti nak mintak tengok tv. Now tv tutup siap amik remote pi switch on kan balik T___T ummi kau geleng kepala je.

Tak nak lah wey anak anak aku leka kat duniawi je. Patut dah train awal dah ni. Ishh.

Esok plan raya kat Shah Alam dulu then baru gerak balik Seremban. Sabtu ni sepupu aku kahwin kat Muor. Rasanya terus shoot ke BP kot. Hahahah kepingin sangat nak makan nasi beriani mat shah ni weyy. Tak zabar nom nom nom.

ehsan google :)






Tuesday, September 22, 2015

The end of my BF journey

Ramai jugak yang tanya cemana kau tiba2 stop bf Dareez padahal mengikut sejarah anak 1st, susu kau meriah sokmo. Hihihi berak soalan mung ittew. Actually nak cakap aku mengimpikan untuk menyusukan Dareez sampai 2yo memang of course lah ada. Siap beli pump baru sebab terasa dah bersedia dari segi mental dan fizikal. (padahal pam lama dah kaputt) Sapa tak nak kan. Tapi dah tertulis perjalanan aku dan Dareez hanya setahun saja maka ai is redha. Kena fikir positif, sebab rezeki kita lain lain. Eh silap, rezeki anak lain lain. Githew konsepnya.

Cemana susu boleh kering?
Aku memang jenis kena minum banyak air, baru production susu akan maintain. Supplement semua pada mulanya memang tak ambil. Dulu minum ESP tapi sekarang dah sedor diri. Kahkahkah. Start masa puasa 2014 hari tu perlahan-lahan production drop. Ni memang kes kurang minum air lah kan. Nak salah kan puasa erm erm tak kan lah pulak -__- Kena fikir positif. Ada je mommies yang susu dia maintain jeeee time puasa. Ok itu tidak bagi aku. Waktu tu nasib baiklah stok susu time pantang banyak gila. Memang bergantung [ada stok susu je la. Habisss, kau pam sekali dapat 5oz. Sampai kempis2 tetek ai tauuu. Hihihi. Tu cerita bulan puasa lah kan. Tapi, kena fikir jugak, stok susu kena topup selalu. Dah stok keluar memanjang, yang masuknya sikit cemana pulak ceritanya. Sedeh ok.

Raya ok balik. Nak kata ok sangat tu nampak nau menipunya. Memakan masa nak pulih seperti sediakala. Then waktu tu aku dah start makan supplement untuk tambahkan susu badan. Still tak amik ESP... aku guna cara lain. Makan biji halba, olive oil, habbatussauda, air longan kering dan jugak air kurma merah.

But malangnya kau tahulah kan Aqif tengah melasak (ecececeh nak salahkan anak pulokk) nak handle dua anak dengan Daddy sometimes tiada disisi sukar sikit lah. Asal aku nak pam je Aqif suruh kita layan dia. Dengan Dareez lagi nak kena take attention. Hahaha pitams. Pulak tu Dareez bukan jenis direct feeding. So kesusahan aku kat situ. Orang tak nampak apa yang kau alami so jangan cakap bf ni senang semendang ye. Ada anak yang takmo direct. Kekeliruan puting etc. Ada mak susu sikit, usaha dah macam2 tapi tanggg tu jugak hasilnya. So semua tu rezeki masing2.

Aku tahu mesti ada orang cakap elehh boleh je la kau pam bukan susah pon. Habis, anak yang tua tak makan? Tak layan dia? adik pulak takkan kau tak membelek belek. Rumah tak berkemas. Kang berkejar nak masak laki balik nak makan. Kesudahnya aku memang agak stress. Bila stress so susu kau pun jadi kurang la. Itu yang mendapat setahun je Dareez menyusu badan.

Pam susu takkan lah 2-3 minit je kan. Paling kuat at least setengah jam. Tu baru puas. Kalau takat 10 minit mengepam dapat hasil berapa ye? 5oz? Hahaha. Ok itu kau kot. Aku punya tak semeriah begitu. Malam malam jangan cakap ahkak tak ngepam. Bersengkang mata dah macam hape toksah cakap la. Kat ofis selalu jeee aku serong sebab nak mengepam. Maafkan lah ye wahai kawan2.

Aku tak salahkan anak anak aku tak direct feeding. Ada sebab Allah takdirkan begitu. Aku pon positif . Aku kerja syift. Kang tetiba anak nangis nak ngempeng laki nak bagi hape? Nak balik semata then tinggalkan kerja? Maaf aku tidak sekuat kamu. Periuk nasi nak kena jaga. Anak anak juga begitu. So aku redha.

Anak jenis bukan direct feed memang kau kena always nak ngepam je lah. Itu nasib aku dah tukar pam baru. Boleh la jugak pam sambil tidurkan anak. Huhuhu tapi dah kenapa lak kan... nanti Aqif main tarik getah pam. Ok masatu Aqif tak bijak macam sekarang T___T aku rasa kalau sekarang aku still bf Dareez maybe situasi tu berubah lah kot. Hmmm.


Antara stok susu Dareez yang sempat aku snap.
Ni stok lepas habis berpantang. Ada lagi stok tinggal kat Seremban.
Tak muat peti ais. Huhuhu.

Ni stok susu masa berpantang Aqif dulu.
Tak banyak ilmu breastfeeding masa ni.
Tapi Alhamdulillah susu meriah.

So begitulah kisah perjalanan breastfeeding ku untuk anak yang kedua. Struggle habis sebab macam biasa... start hantar ke rumah pengasuh, Dareez takmo direct just like Aqif. So bertabahlah aku sepanjang setahun ittew. And now Dareez dah nak masuk 1y6m. Minum susu Anmum Step 3, Aqif pulak dah downgrade susu -___- dah minum Fernleaf Calcium Chocolate.

Don't judge people.

Even kawan aku bf untuk anak kedua dia jugak pon baru terasa bagaimana stress nya untuk maintain production susu. But its ok. Allah dah tulis tiap anak rezeki lain lain. Mana tau kot Insyallah ada rezeki anak ketiga nanti sampai 2yo. Yeayyy. Eh aku tak ngandung lagi yek. Harap maklom.







Wednesday, September 16, 2015

Malaysia Day





Happy Malaysia Day uolls. Tak boleh belah ucapan yang aku tulis kat board tu ye. Hahahah ni semua penangan Amran Fans. Jilake sungguh. Apa aktiviti hari ni? Kitaorang tak plan kemana lagi. Macam malaz je. Huhuhu. Tapi nak kena keluar gak ni... kesian kat anak2 terperap kat rumah seharian.

Ucapan aku cuma satu je, eh dua lah. Boleh?

Semoga Malaysia terus aman sentosa.
Dengan hashtag #undurnajib

Bahahahahaha.






Tuesday, September 15, 2015

Belajar menjahit di Lynn's Craft

Akhirnya termakbul juga cita-cita aku nak belajar menjahit. Minat nan satu ni tak pernah luntur dalam hidup aku cewahh ayat tak boleh tahan nak menitik air mata aku. Kahkahkah. Orang kata, nak belajar kenalah ada guru. So dengan aku yang memang takdak basic potong kain dan jahit baju kurung tradisional sedang elok lah kan cari guru untuk belajar. Ajar pon ikut benda yang betul... takde lah merapu bagai. Seriously belajar apa2 sila la cari cikgu yang berpengalaman. Lain weh kau belajar tengok youtube dengan belajar in person. Totally different. 

Cikgu ni mestilah banyak pengalaman. Dia akan ajar kau basic on experience dia. Mana yang elok kita jadikan ikhtibar. Cikgu kelas menjahit aku ni tegas orangnya. Huhuhu. Takde dia kenalkan nama dia dulu. Teruih2  suruh aku duduk, bagi nota then terus dia mengajar. Baru aku tahu nak menjahit pon kena ada formula matematik. Naive sungguh kan. Cikgu kata lagi, nak menjahit ni jangan main hentam kromo. Itu yang kau tengok tailor tu jahit baju tak sedap pakai la, terlebih bahu la, terketat la itu la. Hmmm betul jugak kan. 

First impression aku terhadap cikgu adalah dia seorang yang tegas dan garang macam Daddy. Kahkahkah. Ngajor tak agak2 kalau salah dia tegur depan2. Jangan kau sentap kuasa doplohpat sudahla. Kata nak belajar kann.

So first class aku belajar cara mengambil ukuran yang betul, potong kain dan jugak baru belajar jahit lurus. Eh jahit lurus aku memang tau okk. Dulu kat rumah mak ada satu mesin jahit Singer yang old school memang antik gila. Masa belajar form 3 ada kelas kemahiran hidup suruh buat sarung kotak kayu. Haaa mesin itu la aku guna sampai jahanam. Hahahaha. Dengan mesin itu jugak la aku belajar menjahit jahitan lurus buat kali pertama. Sonang yo.

So first day aku dah siap jahit cantum kekek dengan pesak. Wahhh kemain laju aku. Akak yang duduk kat depan aku pon baru cantum kekek jugak padahal dia datang awal dari aku. Nampak tak betapa minatnya aku terhadap jahitan baju ni? Huahahaha. 

Tak zabar nak tunggu second dan last class. Eh bukan, tak zabar nak tengok hasil jahitan aku yang mabeles ittew. Elehh baju kurung tradisional je ponnn. Ok aku budak baru belajar. Kalau salah memang kena tolong ajarkan. ;p







Resepi pizza roti gardenia

Actually aku ni jenis tak boleh nak duduk diam. Ada je benda nak buat dan godek kat rumah tu... rasa macam supermak pon ada. Kahkahkah bajet rajin giles lettew. Eh takdelah. Hari minngu je la ada masa nak belek rumah, belek anak dan jugak belek suami. Weekdays kalu memang tak sompek. So harap faham ye. Aku mak bekerjaya jugak walaupunnn kerjaya kau tu ado ado yo haa.

Habis kelas menjahit, Daddy decide terus balik rumah sebab nak rehat lama. Esok kerja kan... so lepak rumah jelah. Dengan jerebunya lagi. Eh aku tak cerita eh yang aku dah masuk kelas menjahit. Nanti aku cerita kat entry lain. Hari ni nak fokus kat resepi pizza yang sonang gila pejam mata pon boleh. Tapi tipulahkan ko pejam mata pon boleh masak lagi... hebattt.

Bahan bahan dia,

beberapa keping roti gardenia (aku buat 4 untuk cubaan pertama)
tomato puri (aku guna soso spagethi prego)
sosej (slicekan nipis2)
mix vege (aku guna carrot potong nipis2)
cheddar cheese
mozarella cheese 
daun parsley

First at all, layerkan dulu dulang pembakar dengan marjerin supaya roti tidak melekat. Then baru susun roti tersebut. Aku renjis sedikit air kat atas roti supaya takdelah roti tu terlalu kering bila masakan nanti. Step kedua, sapu nipis sos spagethi prego kat atas roti. Selesai tu, susunkan pula sosej yang telah dihiris nipis, tabur carrot/mix vege dan lapiskan permukaan atasnya dengan cheddar slice. Tabur mozarella cheese untuk mendapat impak yang ala alaa tarik githew. Eh aku tak taruk sebab kat dalam freeze rupanya parmesan cheese bukan mozerella. Hihihi. Keliru ngkooo.


Beginilah rupanya. Atas sekali boleh tabur daun parsley.

Apa apa pon oven kena panaskan dulu ye. Kang terkejut pulak roti pizza ko dari sejuk ke panas... terus tak jadi. Huwaaa nangis lah ngko ditepi sudut dapur. Suhu oven at least dalam 150 - 180.... Bakar selama 15-20 minit. Pon bergantung jenis oven kauorang.

Tadaaaaa. Siap dimakan. Ni kalau taruk mozarella cheese mesti lagi gempak gila2 hahaha. Meleleh cheese. Sekian resepi sonang je nak buat. Ni main campak2 je takde nak gogel bagai. Aku pernah baca kat facebook then terus ingat kat kepala otak.







Resepi sonang bak hang

Hihihi tajuk tokleh belah dengan harapan keyword tu ramai orang cari padahal tak sedor diri yang ko pi private kan belog dah kenapa. Hahaha. Sampai ada la bff aku tu sound weyy pesal belog tak boleh nak baca... ai silent reader u tauu. -_____- 

Ok ok berbalik kepada tajuk kita. Actually baru dua kali aku try resepi ni dan ternyata telah mendapat tempat dihatiku cewahh. Saja nak try benda baru. Asyik masak spagethi bolognese je eh betul ke idak ejaan nya tu. So this time aku nak share resepi fettucine carbonara.

Kat rumah yang hantu western aku dengan anak2 je lah (akan datang -__-) Daddy memang tak ahh spagehti magehti ni. Tapi steak dia suka pulak. Haihh. Jangan macam tu, pelbagai sikit selera tu boleh tak. 

So ni dia resepinya.

Bawang holland
Bawang putih
Cili padi
Sos carbonara (aku guna brand prego 1 tin)
Sosej (hiris nipis nipis)
Daging cincang (guna brand ramly)
Cheddar cheese
Parmesan cheese
Fettucine pasta
Olive oil
Daun parsley

Macam biasa basic memasak, bawang holland, bawang putih dan jugak cili padi kena tumis kasi naik bau. Then agak2 dah garing boleh la masukkan daging cincang. Tumis sehingga daging tersebut separuh masak baru masukkan pula sosej. 

Bawang segala samada kau tumbuk or cincang pon boles. Aku prefer cincang la so then nanti terasa strukturnya githew. Agak agaklah nak taruk berapa... Ikut kuantiti sos carbonara kau berapa tin. Hihihi. Aku main agak2 saje. Maklomla terer masak. *lap peloh* Daging cincang pun aku agak2... Kalau rasa nak taruk banyak... Taruklah. Tapi sebab ada sosej tu kan... So seimbangkan kuantiti.

Settle bab tu masukkan pula sos carbonara. Kacau. Then masukkan pula cheddar cheese yg telah dicarik2. Aku taruk dua slice sebab nak buat makan untuk dua orang kan. Rasa2 agak pekat boleh la taruk air sikit. Sebab aku tak suka pekat sangat T__T kacau dalam beberapa minit, perasakan dengan garam then settle.

Untuk pasta fettuccine, masak air dulu sampai mendidih then baru masukkan pasta. Taruk olive oil dalam sesudu dan juga sedikit garam. Rebus sehingga lembut. Ai prefer selama 8 minit. Mengikut bacaan aku dari makcik gugel huhuhu -___-

Fungsi olive oil supaya pasta tak melekat sesama sendiri. Garam tu pulak supaya pasta kau berasa. Tapi aku derhaka, aku pakai minyak masak biasa yang ada kat rumah. Ikut kauorang la.

Bila pasta dah lembut baru angkat then toskan.

Settle semua.

Last, curahkan kuah carbonara yang dah dimasak tadi ke atas pasta. Taburkan daun parsley dan juga parmesan cheese. Siap untuk dihidang.

Nom nom nom







Monday, September 07, 2015

Happy 3rd years old birthday, son

Diam tak diam dah 3yo dah anak bujang aku yang first tu. Cepat betul masa berlalu. -___- Takde celebrate bagai. Plan memang nak balik Seremban since birthday dia jatuh hari ahad so kita beli kek and celebrate kat sana sama atuk dengan icik. Adik adik aku semua takde kat rumah. Hahaha nampak nau kocik yo family aku. Ok takpa sebab next time kita akan celebrate pulak dengan belah in laws aku. Tu takpa nanti akan diberitahu kelak. Yang penting kat sini aku nak up gambar kitaorang. Kehkehkeh.

Sebelum apa2 kena beli kek dulu. Kalau takde kek, takdelah celebration birthday nak tiup lilin bagai. Betul tak? Aqif memang dari sebelum2 ni dah praktis nyanyi lagu happy birthday semua tu lah. Asal birthday orang je dia yang paling gembira macam sambut birthday dia pulak. Jadi dengan tidak mahu menghampakan perasaan budak kecik itu maka kita kena lah tunaikan hajat dia. Yang penting lilin tu je. Wakakaka. 

Kek biasa beli kat King's. Sebab tahu sapa je nak makan. Confirm tak habis kemudian mak aku akan paksa bawak balik KL. Hahaha memang betui pon tekaan aku. Sebab tu lah beli yang kecik dan murah. Kau tengok dia punya gembira bila dapat kek. Sejuk mata aku melihatnya. Ummi ikat perut sanggup tak makan takpa, janji dapat tengok anak gembira... tu dah cukup. Ok ok tak habis lagi. Banyak lagi nak cerita ni.
Budak ni manja nau nau nauuuu. Lepuk kangg haa. Now habit dia suka dok cium pipi kitaorang kiri kanan lepastu dahi, hidung then mulut. Masalahnya dia lap sekali dengan ayak liuq dia T___T nak tepis tak sampai hati. Siap buat bunyi ummm ummm konon sayang sangat lah tu. Cemana lah kitaorang tak sayang lebih kat dia. Bahahaha. Dengan Aqif pon dia suka je nak peluk then kiss kiss. Tapi kau tahu lah siap pakej ayak liuq so Aqif tolak menolak. Kelakar tengok.

Eh apa ni melalut. Kan nak cerita apsal birthday Aqif.

Actually ni adalah teaser. Masa aku mula2 try pasang banner tu. Sajaaaa test power cantik ke idak. Terus WA Daddy cakap ok ke? Then sejak dari itu Aqif memang tak zabar nak celebrate birthday dia walaupunnnn sapa je yang ada. Ok tunggu ye kat rumah Shah Alam nanti kita celebrate dengan kak zatty sekali. Nak kata aku kretip meletop pop pop takde lah sangat. Tu pun semakin menghilang sejak meninggalkan jaman persekolahan. Bila tengok anak orang celebrate birthday party bagai ehh aku pon teghase nak jugek buat kat anak aku. Hahahah well said, hati perempuan khen. Memandangkan keadaan rumah yang tak semenggah (ermmm bila rumah nak dapat kunci ni weyyy, eh silap... bila nak dapat tukar ke Kajang ni weyyyy) so aku pendam lah hasrat suci murni aku ittew. Jadi bagi memujuk hati nan lara... aku tetap nak buat jugak tapi untuk kita2 jeee. Hahahahah. Yang penting gambar kena ada. Esok dah siap rumah sendiri boleh lah aku deco yang ni gambar celebrate birthday masa awak umur setahun, yang tu umur tiga tahun, yang sana tu seploh tahun... bla bla bla sampai seterusnya. Githew.







Sebenarnya maluuu sebab wall kat belakang tu habis Aqif tinggalkan jejak. Huhuhu puas jugak la aku cover... kalau nampak jugak harap maafkan ye. Tak koser dah haku. Maklomlah jaman sekarang kang semua benda nak diteleknya pehtu adalah suara2 sumbang. Hetchu.

Kami macam ni la... empat beranak pon boles. Semua pon gila bergambar termasuk lah yang kenit tu sekali hahahaha. Gigih jugak aku menyiapkan backdrop tak seberapa ittew. Padahal simple like that je pon... print dan tampal sendiri. Jimat banyak oiii. Sebenarnya hajat dihati nak tambah macam2 lagi deco... sekali kena sound dengan Daddy takyah beriya sangat kita nak snap gambar je pon. Itu semua nanti bila dah duduk kat rumah sendiri. -__- ciskek.


Selamat hari lahir yang ke3 kesayangan ummi daddy.
Kami tak mintak banyak... semoga Aqif sentiasa berada dibawah rahmat dan lindungan-Nya.
Kitaorang, ummi daddy dan dareez semua sayang Aqif.
Semoga menjadi insan yang sentiasa memberi manfaat kepada manusia2 disekelilingmu.
Amiin.


Hadiah tak beli lagi. Nanti la eh. Buntu ummi nak bagi apa. Takkan nak bagi menan pehtu tak sampai sejam dah punah. T___T sebab ummi tahu anak ummi ni cemana kisahnya.


Bai.






Friday, September 04, 2015

Fever

Lately ni satu family tak sihat. Dareez selesema, Aqif pulak badan dedor2... makpak badan sakit2. Ni berjangkit kat anak lah ni. Adoii. Now pon tengah tak berapa nak sihat. Hidung tersumbat... sakit tekak plus batuk. Badan sengal. Arghhhh bilakah semua ini akan berakhir? Aku gitu lah, makan ubat sikit mula lah lemah satu badan. Rasa malas menguasai diri. Tak suka ok. Nak buat kerja pon jadi lembab. Tensi.

Tapi tulah, sakit tu kan penghapus dosa dosa kecil. Sakit yang jauh daripada perut ni pon kau dah mengeluh sakan, cemana tu nak dikira penghapus dosa kecil? Krik krik krik. Oklah aku redha. Jauhkan lah anak2 aku dan jugak suamiku dari sakit yang teruk. Aku kena takpa. Sebab aku rasa aku macam kuat. Hahahah. Semalam balik awal pon masih sempat masak lagi. Settle semua baru boleh tidur. Tu pun dalam kepala otak fikir baju tak basuh lagi. Hahahah. Seee? Mak mak memang macam tu. Sebab tu la yang incik suami ingat kita ni sakit main main... padahal dah tak tahan badan dah tu tapi gagahi jua. Macam yang aku cakap kat ofismate aku, kalau mak yang sakit, lumpuh ekosistem di rumah. Kahkahkah. Sapa setuju angkat tangan?





Tuesday, September 01, 2015

Family Bonding: Sg.Congkak / Taman Botani Putrajaya

Haiii. Last week tak join Bersih 4.0 ke uolls? Hahaha. Maaf, daripada aku bersesak dengan lautan manusia baiklah aku pi bersih rumahkan rumah sendiri. Dah lah seminggu sekali je dapat kemas rumah dengan sempurna. Hari weekdays lagi lah... Mana nak masak lagi... Sapu sampah lagi... Uruskan anak2 lagi. Tu belum Daddy mintak urut. Cewahh gaya macam anak doplohpat je kan sibuknya. 

Disebabkan minggu tu public holiday... daddy pon dah habis job... marilah kita bawak anak2 bujang jalan. Taknak tempuh KL maka kita harus keluar dari KL gitew. Lama dah tak pergi Sungai Congkak. Cuaca pon nampak gayanya panas semendang... dengan jerebunya lagi... moh lah kita cari tempat yang redup dan jugak menghijau. Nampak sangat pencinta kedamaian. Kahkahkah ayat tak boleh belah rasa nak lempang lelaju  -_____-

Last pergi Congkak masa zaman sekolah kot. Tu pon konvoi naik bas sekolah hahaha. Cam haremm je perangai. Laa ni tempat dah totally berubah uolls. Ada wakaf... pondok2... parking tepi jalan pon dah kena cas. Hebat. Kiri kanan kedai jual pelampung oiii murah jak RM2.50 seketul. Kat PD above seploh hengget okay. Round punya round dapat lah satu wakaf. Jalan dua tiga tapak dah masuk sungai. Hahaha ai like. Tak kuasa lah kan nak pilih tempat yang kena berjalan jauh. Dasar banyak lemaks.

Gambar sebelum bertolak ke ada. Wajibugunnah. Dareez macam biasa kening kerut berpisah tiada.

Gigih aku zoom gambar ni. Maklomlah pakai kamera henfon je. Idaklah nak mengangkut compact camera bagai. Pakai henfon sonang kang terus upload kat insta. Hahaha. Aku tak kuasa nak mandi... duduk atas batu je sudah sambil main air sambil pantau anak. Aqif tu bukan bolehhh... terus dia nak pergi kat tempat yang banyak batu. Apa dia fikir dia sudah besar? Takuittt. Dah la licin kan. Kepala otak mak mak memang secara automatik akan fikir benda bukan2. Nauzubillah mintak lah dijauhkan. Tak lama kot mandi kat sini... budak2 gigil kesejukan. Nampak sangat budak key ell. Hahaha camaner nak bermastautin kat kampung ni?? Elok sedang tukarkan baju diaorang, hujan renyai2 pon turun. Dah, moh la kita beransur. 

Aku memang eh ada perangai sikit. If nak keluar ke apa memang prepare makanan siap2. So dari rumah dah bekalkan budak2 punya food, susu etc. Takdelah nanti diorang lapar baru hegeh2 cari makan. Matikslah kan nanti kena bebel dengan Daddy. Yang orang tua ni tak kisah... boleh tapau kat mana2. Perut pon boleh tahan lapar. Huhu. So before berendam siap2 bagi diaorang makan. Kang dalam kereta tinggal minum susu je. Elok bergerak balik Aqif mintak susu then terus kebabommm. Syabas. Itu yang kita mahu. Anak2 aku ni kalau tak cukup tido boleh mendatangkan meroyan terhadap ummi dan daddy nya. So sebelum apa2 berlaku kena aku alert.. then takdelah sepanjang perjalanan mereka meragam. -___-

Alang2 dah keluar, Aqif pon baru tidur rasanya sempat kot pergi Putrajaya. Sajaaaa. Daddy bukan ada banyak masa. Sementara cuti hari Kebangsaan ni lama so lets... terus laju2 aku ajak ke Taman Botani. Geram jugak tengok orang update kat social network. Eh aku pon nak jugak pegi. Kahkahkah. Padahal taman biasa jerr kau dah kenapa.

Sebelum kejadian Dareez jatuh benjol biru kat dahi dia.
Kooo kan dik macam budak umur 5 tahun je nak jalan laju.
Ingat sikit, awak tu cinonet.





Mana gambar yang ada empat beranak ni tak geti geti lagi haruslah guna self timer. Bahaha. Hidup kena bijak sikit. Kalau tak manjang tak cukup korum jelah kan. Tu pon gigih aku pegang Aqif kuat2 kalau tak kerja dia nak lari pegang henfon tu je. Grrrrr. Kesudahnya inilah hasil yang tak seberapa. Ok lah kot? Bukan senang. lagi satu tips dah tahu nak guna self timer, haruslah cari port yang tak berapa nak ramai orang. Kang malu. T___T Tak reti aku guna motopod tripod bagai kang buat kena gelak dengan daddy. Dia bukan boleh. Aku nak feeling2 ratu pon tak dilayannya. Ciskek sungguh. Asal bergambar je kena amik dengan anak. Eh nak sorang2 memang tak boleh eh?




Tuuu dia benjolan di dahi Dareez. Masa mula2 kena meraung jugaklah. Gila kooo aku tengok pon ngeri. Ada macam darah/calar kat dalam kulit. Laju2 aku tuam. Terus menyesal kenapa bagi dia jalan sendiri. Kalau dukung kan tak jatuh. Cececea padahal budak tu mana nak berdukung lagi dah.


Sekian family bonding empat beranak di hujung minggu. Tak pergi mall sebab tahu anak anak perangai macam mana. Kitaorang macam ni lah, satu family pon dah ok. Nak ajak yang lain takut tak kena time pulak. Kang nak deal2 kang takut kitaorang yang kedek2... maklomlah banyak benda nak diuruskan. Tu yang selalu apa2 main redah jak. Dah otw baru call ajak sesiapa free or not... nak join ke idak. Kahkahkah. Kalau kauorang yang jenis stick ikut jadual nak kena sampai pukul berapa nak ada sana pukul berapa memang berbulu je la nengok kitaorang. Kahkahkahkah.