life is beautiful

life is beautiful

Monday, November 30, 2015

Cerita eczema dan jugak Klinik Dr.Saiful

Dareez memang ada masalah gatal2 before ni since lepas dia umur setahun itu paling obvious. Before ni standard time menyusu memang jenis berpeluh kat kepala. Sambil menyusu sambil garu kepala. Habit ke apa tapi itulah benda yang dia buat sejak baby. Masa baby ada lah ruam sikit kat pipi dan jugak kepala. Tu takpa lagi sebab sapu je krim gatal dalam 2,3 hari surut dah. Benda ni on dan off. Tapi tak teruk.

Sampai la kejadian jerebu yang melanda negara baru2 ni (cewah ayat kauu).. Rashes tu takde main kat pipi ok. Terus tiba2 kat kepala dia naik banyakkk biji2 macam jerawat. Tu satu, yang kat celah kangkang lagi, leher, pelipat siku dan jugak lutut. Gatal jangan dicakaplah, aku tengok pon rasa meh la transfer ke ummi gatal awak tu. Dia punya menggaru tak agak2 ye. Sampai nak tido pon suruh aku garu. Tapi aku takde lah garu pakai kuku sebab kita tahu kan kuku ni bisa. My optional lapik sapu tangan then usap2 kat tempat gatal.

Ada beberapa malam dia tak lena tido dok merengek sebab gatal. Gatal dan jugak merenyam ke apa tak tahu la. Dia punya masalah bawak ke hari ni ok. Aku pi klinik biasa, doc bagi ubat gatal biasa tapi tak lut. Cuma ubat minum tu yang membantu Dareez untuk tido lena sepanjang malam. Aku memang dah syak ini tak lain tak bukan anak aku kena eczema. (sebab aku google dan baca review orang)

Doc pon cakap benda yang sama cumanya dia tak boleh nak explain kenapa. Maybe susu, makanan or debu/habuk. Kena try and error. Baru2 ni dapat tahu Dareez alah pada ikan bilis. keropok ikan dan sesetengah ikan. Hahaha ada pulak testimoni ye. Itu baru tahu sebab lepas je Dareez makan cokodok bilis  mak dia buat dalam beberapa jam naik teruk koo dia punya rashes. Merah2 tokleh belah. Dan kalau nak tahu Dareez ni pencinta keropok ikan uolls. Aku memang buat stok kat rumah. Goreng siap2 setupperware buat ulam makan dengan nasik. So memang tak expect keropok ikan tu menyumbang kepada masalah kegatalan dia. Hihi. My bad.

Aku tak terfikir pon anak bujang kenit ni boleh terjebak dengan eczema. First, aku laki bini dan jugak Aqif takde masalah kulit. Families yang lain maybe ada cuma tak obvious. Tu pon baru tahu bila mak aku bercerita. Aku pon lupa. Yelah benda2 macam ni aku kecik lagi kot dulu mana nak amik port adik kena gatal2 ke apa. Hahaha.

Before ni guna krim yang murah2. Name it... betnovate, zaricort, calamine, sebamed, moo goo, buds semua dah pernah try. Elok memanglah elok tapi esok lusa dia naik balik. Keciwa iolls sebagai mak. Paling tokleh blah beli krim Moo Goo dah le mahal yakmat then langsung tak guna sebab krim tu buat Dareez lagi berpeluh. Dah berpeluh terus buat gatal lah kan. Haishh. Ni aku google2 baru tahu yang krim hujung2 nama dia _cort, _nate tu semua ada steroid. Memang cepat elok tapi tak sesuai untuk baby. OMG. Kesian anak den.


Yang ni aku dah tak boleh tahan. Dia punya kulit dahi tu dah macam rupa hape. Tak sehalus kulit baby langsung. Tu dahi ye, kat celah kangkang aku tak tunjuk lagi. Kang tunjuk pitams lak hahaha. Itu pon satu, kejap dah elok, lama2 jadi balik. Takkan aku nak pakaikan napkin. Rajin benau lah ummi dia khennn nak membela. -____________- Eleh kutuk ai lah tu. Naks eribu dalih ye dak.

Walaupun Dareez rashes macam ni, Alhamdulillah takdelah dia merengek sampai nangis like that. Paling win pun malam2 dia suruh kau garu kat tempat gatal. Mendapat la ummi kau tak cukup tido.

Actually hampir sebulan dah pakaikan Cetaphil cleanser dan lotion. Alhamdulillah berkesan memang berkesan. Rashes jadi makin elok tapi macam biasalah dah nama lotion, bila time panas Dareez ni dok garuuu je. Itu yang kat dahi tu kejap on kejap off. So kawan aku suggest pergi jumpa pakar kanak kanak supaya masalah Dareez ni dapat diselesaikan dan kita lebih tahu rawatan mana yang sesuai untuk dia.

Last week balik Seremban singgah Klinik Pakar Kanak Kanak Dr. Saiful.



Sabtu bukak jam 1100am sampai 400pm. Nasib sampai before 12 so rezeki Dareez dapat jugaklah nombor. Lepas daripada tu nak register pukul 2 petang karang. Tengok punya lah ramai orang. Aku pandang daddy, daddy pandang aku. Dalam hati masing2 berdoa semoga cepat lah turn kitaorang. Paham sangat dah perangai masing2. Best jugak klinik ni walaupon dok kat area Kajang yang jammed macam harem tapi overall aku suka sebab ada satu sudut untuk kanak2 bermain sambil menunggu. Takdelah boring ye tak? Kang sat g berlari sana berlari sini terus aku jadi mak kau hijau. Ini ada mainan leka lah sikit budak2. Mak bapak pon boleh tunggu dengan senang hati.

Dr. Saiful kan soft spoken je ok. Consultant thumbs up. Dari daddy yang aku cakap dia memang susah nak percaya, tapi bila Dr.Saiful bagitahu benda yang sama aku bagitahu dia barulah dia absorb dalam diri. Padahal before ni berbuih mulut aku nak yakinkan dia. Doc suggest Atopiclair lotion tapi disebabkan stok dah habis so dia bagi krim Efficort dan jugak ubat minum.

Actually krim tu ada steroid so kena sapu nipis2 bila perlu. That mean bila rashes tu betul2 merah baru boleh sapu. Kalau tak, teruskan pakai Cetaphil or nak tukar boleh pakai Atopiclair.



Kita tunggu result dia seminggu ni. Buat masa ni nampak much better than last week. Merah2 rashes semakin beransur elok. Cuma ada sesetengah part Dareez still gatal2 lagi.

Kemon dikkk.







Monday, November 23, 2015

Kursus Wellness, Cherating

Last week ada attend kursus kat Cherating. Semalam baru balik. Wuwuwu nanges aku baru first time terperangkap dalam jammed dari Highway Karak bawak ke Gombak. Agaknya macam tu lah situasi orang2 pantai timur balik dari bercuti di kampung kan. Serius sampai sekarang kaki, tangan, badan ehh semualah lenguh rasa macam nak marah orang je hahaha. Buat pengetahuan kauorang, aku still masuk keja seperti biasa walaupun semalam sampai KL pukul 1130 malam. Anak anak bujang? Haaa diaorang pengasuh bawak balik Pilah. Malam tadi tak balik lagi. Petang ni lah kot baru dapat jumpa. Rindunyaaa. Jangan kata aku, laki aku tu tiap2 hari berzikir kat dalam telefon suruh tanya kan khabar diaorang kat kampung. Ehhhh aku kan rimas ok. Sebab before ni pengasuh dgn anak dia cakap, kat Pilah takdo line internet, line telefon pon kejap ada kejap takde. So aku kan memang masa break je akan call budak2 tu tapi nan hado lah jawapannya. Yang laki pulak push2 suruh call suruh call... aaaaa rasa nak lepuk je tau. Hahahah. Haaa berani? Berani?

So best ke kursus tersebut?

Best sangattt sampai pinggang perut kaki tangan jari jari lenguh. Hahahaha. Dah kata kursus wellness apa lagi zumba lah kauorang. Bukan takat dia ajar exercise yang betul untuk setiap orang, dia ajar pulak lagi cara2 untuk merawat tubuh badan, simptom penyakit yang ada kat negara kita sekarang ni dan macam2 lagi. Coach kami, sis Adasandha Anuar. Her father pulak bagi lecture. Company anak beranak rupanya. Hihihi.

So far aku kagum dengan Adasandha sebab ya ampunnn her body such a damn beautiful figure. Kaki panjang dan jugak kurusss. Ok dia tinggi T______T. Aku dah bersemangat nak kecikkan peha batang pinang ni woih. Dan paling penting sekali dia sangat energetic, senyum selalu dan berpengetahuan luas. Sama macam bapak dia, Dr. Anuar Suun yang bersahaja masa menyampaikan lecture. Aku macam terpesona. Kahkahkah kooo kenapa?

Dah la jom layan gambar. Cerita banyak tak guna ye tak.
 Residence Inn, Cherating. 
Tak nampak laut ok -__-
Dan jugak 3***
Oh ya aku attend kursus ni dengan ofismate aku. Boleh dikatakan macam pisang goreng panas ye penyertaan. Aku memang nak pergi sebab aku nak belajar teknik2 yang betul untuk menjaga kesihatan badan. Hari2 call urusetia nak update senarai nama. Yang tak terpilih tu Insyallah next year HR buat lagi jangan risau. Maklomlah aku memang dalam program untuk  kurangkan berat badan. Takde ikut siapa2, aku buat sendiri. Bukan apa, macam yang aku selalu bagitahu, aku ni rendang, so potensi nampak tak berapa nak kiut bila aku berisi tu ada sangat tinggi. Hahahaha. Ehh betul apa. Nanti macam katik. Dan sebenarnya aku jugak tak selesa. Nanti penat je memanjang. Aku nak fit. Aku nak badan ringan dan yang penting SIHAT. Tak guna kurus tapi lembik, asyik penat je. Ada faham?
Seee? Dengan ketinggian 141cm berat aku 44.5kg. Aaaaaa mesti kurang lagi ni. Nampak tak ultimate goal Mac 2016 aku kena dapatkan berat badan 40kg. So mampu ke idak? Insyallah. Bukan saja pasal berat je ok, kat dalam list tu kan ada mention body age aku tua setahun dari umur sebenar. Not good walaupun setahun je kot. Makan kena jaga itu yang penting. Dah2 la tu makan merapu. Insaf sejenak bila Dr. Anuar bagitahu banyak orang Malaysia ni mati disebabkan penyakit jantung. T___T





Aktiviti berkumpulan dalam kelas. Layanzz.
Takyah nak stress2 sgt sebab kita nak have fun.





 Yang ni kena buat push up 1 minit. Hahaha sempuit mak enon. 
Ada result dia.
Yang penting plank aku orang kedua yang paling lama. Hoyehhh.
Habis tu dah hari2 training kat rumah plank, squat bagai eh haruslah teror. LOL




Yang special nya coach Adasandha Anuar ni dia ajar Aqua Zumba. Do u know? Haaa refer gambar diatas. Kehkehkeh. Berzumba tapi dalam kolam renang. Mampu?? Haaaa hongeh ye kalau nak tahu. Nak bergerak ke kiri ke kanan pun dah macam hape, inikan pula nak berjoget kat dalam air. Tapi ambil itu sebagai cabaran. Dan kami mampu mengatasinya. Coach Adasandha ni memang ada bukak class for aqua zumba. Boleh refer Facebook, IG dia search @Adasandha Anuar. Nanti kauorang tahulah schedule dia.



Konon2 convocation lah ni.

Sebelum balik KL kitaorang singgah Kemaman sebab nak borong keropok. Nasib lah kan dapat urusetia yang sporting. Eleh padahal semua kursus pon macam tu. Last day sebelum balik mesti singgah nak beli buah tangan. Memang dah jadi perkara wajib kot. Kihkih. Maklomlah masa dalam kursus nak keluar kemana pon tak sempat. First day sampai petang tu je gigih pi cari pantai Cherating. Hahaha. Alang2 kau dah sampai sini nak tak nak, kena jugaklah kan sedut udara laut. Barulah bila orang tanya, dah pernah pergi Cherating? Ehhh dahhhhh. Hahahaha tak kelakor.


Singgah sini. Satar dia sedap yakmat. 
So ada rezeki dapat datang lagi dengan family ke kan harus singgah sini.

Maka berakhirlah kursus aku pada tahun ini. Kiranya ini kursus penutup. Tahun depan Insyallah ada rezeki pergi kursus jauh2 akan ku hadiri jua. Anak2 dah besar sikit hati iolls senang la nak tinggal2. Cuma Daddy macam jeles je kan. Kihkihkih. Elehh aku pi kursus kot bukan jimba2. Kursus penat okk. Dapat Langkawi lagi mahu seminggu sakit badan sebab lama nau duduk dalam bas. Ni pi Cherating pon badan aku masih lenguh lagi. Memang kena lenjan doploh pat jam la. Dah kata kursus wellness. Hihihi.

Insyallah akan aku praktikkan segala yang coach ajar pada kami. Ilmu tu weh kena amalkan kalau tak membazil je attent kursus tapi nan hado. Aku nak sihat, taknak lemau badan. Hiks.

Gambar pemujuk hati.
Tengok laut dari jauh yolah. -___-







Tuesday, November 17, 2015

The Zaumar

Lama tak bercerita pasal budak dua orang ni. Sekarang dah makin bijak ye uolls. Asal bergabung berdua tah hape je yang diaorang buat. Tahu2 abang menangis sebab adik gigit. Tu satu hal, tiba2 tengah main sama2, abang lepuk adik sebab adik kacau mainan dia. Lepas tu ummi jadi mak kau hijau. Hahahaha.

Yang paling ketara sangat2 ni tak tipu ye, bila anak dah menginjak umur 3 tahun dan keatas, Insyallah semakin mendengar kata dan jugak arahan. Insyallah lah aku cakap sebab setiap anak perkembangan lain2. Ke anak aku je begitu, mungkin anak kauorang lagi expert siapa tahu. Ermm.

Aqif memang kitaorang panggil Aqif je takde abang, abang long dan sebagainya. Geli. Hahaha tapi mungkin suatu hari nanti bila dah beradik ramai mungkinlah panggilan tersebut akan dipraktikkan. So far bila ada berkaitan dengan adik, baru kitaorang akan bahasakan diri dia abang. 

Contoh ayat, 

"Adikkkk, kesian abang, jangan lah pukul abang."
"Salam tangan abang, kiss abang."

Like that. Takde semua situasi pon ummi daddy panggil dia abangg, abanggg. Hahahah. 
Malazz.

So Dareez sometimes panggil adik, mostly Ayez. Itu pon Aqif yang gelarkan sebab masatu dia tak berapa nak pandai cakap so pelat sokmo.

Apa perkembangan mereka?
Kagum dengan Aqif sebab dah boleh layan borak kat telefon. Hahaha. Sebijik sebutir susunan ayat dia. Kadang2 macam susah dia nak menyebutnya tapi bagi aku ok je sebab macamtu lah kot anak umur 3 tahun punya percakapan. Macam bertih jagung pon ada. Semua dia nak tanya macamlah ummi daddy kerja kat kaunter pertanyaan. Tapi aku layannn. Takdelah aku bagi jawapan yang merepek. Kena bagi jawapan yang boleh memuaskan hati dia sambil jawapan kau tu jawapan yang dia rasa logik. Kau punya penerangan tu kena jelas. 

Kalau dia tanya, ''ummi, buat apa tu? (sambil tengok aku tengah siang ikan)

So kau kenalah jawab macam ni lebih kurang lah, "ummi tengah bersihkan ikan, nanti ummi nak masak. kan Aqif nak makan. Aqif suka makan ikan kan? Nanti ummi masak sedap2''

Bahahahahaha. Punya panjang jawapan. So lepas tu dia tak tanya dah. Cuma dia akan cakap nak tolong. Nak tolonggg je. Hahaha pitamsss. Bila nak habis masak daaa.

Dareez macam biasa anak manja ummi dia. Aku tokleh jauh sikit dari mata dia kang nanti dia mencarik. Tu pon letih gak nak melayan. Buatnya tengah mood ummi kau swing kelaut memang kena marah jugak tu. Boleh dia kan tiba2 buat perangai merajuk dah nak duduk kat riba aku tokleh nak bergerak kemana. Hoiii bila nak masak, mandi, bagi abang awak makan ehh semualah. Tensi gak tu. Sebab lately ni Dareez sangat sangatttt cengeng. Time hantar rumah mak dia pon bila aku dah salam2 bye2 boleh pulak dia melalak panggil ummi, ummi. Aaaaaaaa pitams.

Kemudian kan dareez ada satu habit yang kau expect dia tak buat tapi sebenarnya dia buat. Hahaha. Suka curik gigit abang dia. Suka curik pukul abang dia. Dan jugak suka carik gaduh dengan abang dia. Again. Tanpa ada rasa bersalah dengan ekspresi muka macam takde apa2 berlaku padahal abang dah nangis dah tu. Boleh kannnn?

Tu lah anak anak syurga. Salah sorang takde sunyi gak rumah. Boring kang takde teman nak bergurau senda. Hari tu abang tinggal kat Seremban seminggu adik dah macam hape mati kutu takde geng nak lawan main. Yang abang pulak dok panggil nama adik. Eh eh tahu ye korang sayang menyayangi. -__-





Eh rindu pulak dengan mereka ni. Nak balik pleaseee. Hahaha.








Boleh ek IG kena report?

Isu panas untuk hari ni. Bahaha

Actually kawan aku ni mengendalikan online bisness thru IG dan jugak FB. Alahh bukan bisness juta2 pon kan. Dia jual handbag... barang baby sikit2 serta kasut. Modal takde lah banyak mana tapi bak dia kata Alhamdulillah dapatlah menampung sikit2 perbelanjaan sekeluarga. Takat nak beli barang sendiri tu lepaslah. Takyah minta ihsan suami. Hehe.

So tadi dia up status kat FB mengatakan IG dia kena block. Ada orang report tah ape bende tah tapi something like that la. Orang tu report yang kawan aku ni ada guna gambar dari sumber dia. Contoh macam ko buat belog kemudian kau cedok gambar dari belog/website orang tu tanpa permission. Gitew.

Wahhh macam tu pon ada ke?

Kita rileks2 sudah. Kawan aku tu bukan bisnes besar mana pon seperti yang aku cakap kan tadi. Follower pon baru +1k so tak gempak vava vom. Baru nak menapak. Bila jadi macam ni patah hati dia. Nak kata redho memang lah redho. Tapi adakah redho itu redho yang ikhlas? Sedih kot hasil titik peluh dia since last year kumpul2 follower, upload gambar bagai ko hingat mudah? Nak promote lagi. Wuwuwuwu kalau aku tuh nangis jugak ah. 

Cuma macam ni lah, kalau rasa kawan aku tu guna gambar kau, apa salahnya try to DM dulu ke. No fon ada kan so try whatsapp ke apa kasi settle. Ini dah macam menutup periuk nasi orang. Kawan aku kata maybe dari oversea yang pedajal dia. Takpalah maybe ada hikmat kan. Adalah tu Allah bagi dugaan macam ni, IG kena block, maybe nak suruh usaha ke arah jalan yang lain. Mana tahu kot hijrah kali ni membuahkan hasil yang berlipat kali ganda. -___- Ayat nak sedapkan hati. Hihi.

Sudah lepas kawan aku ni up status kat FB, dah berderet lak kawan2 yang lain up status ''DO FOLLOW MY IG'' hihihihi oklah ramai gak kawan2 aku ni berniaga online. Jual kek lah, bukak butik lah, jual baju jangan dicakap, ramaiiii. Tudung lagi jangan tak tahu. Eh kain pasang jangan dilupakan. Hihihi. Semangat diaorang ni kagum aku. Aku? Erm. Nak jual jugak tapi malu. Kahkahkah. Ehhhh kau kenapaaa?

Ok nanti aku dah jual sesuatu nanti jangan lupa beli okeh. Jangan risau, aku jual benda yang parents perlukan. Heeeee. Memang nak taknak kena beli jugak lah. Wahhhh tak boleh belah promote.

So aku tunggu camane dengan kes kawan aku ni. Dia dah email pihak IG. Taktahu lah cemana result dia. Harap2 ok. Dah la aku verangan2 nak beli handbag dari dia. Boleh bayar installment itu yang penting. Aku ni beli handbag setahun sekali pon belum tentu. Kahkahkah. Bukan kedekut cuma sayanggg nya duit. Beli makanan lagi best. Kenyang perut suka hati. Kalau beli handbag aku sorang je lah yang senyum meleret leret sendirian.  T_____T


p.s: Aku wonder cemana dia boleh tahu yang kawan aku ni pakai gambar dia? Sebab #hashtag ke apa? ke dia tersengaja scroll2 kemudian nampak gambar dia orang guna? ke cemana? mohon penjelasan sebab ai bukan pakar IT pon bukan online seller. Hakhakhak.









Thursday, November 12, 2015

Dating tak proper memang macam ni lah

Macam biasalah kan asal dating je mesti hari tu beli barang dapur dulu kemudian pi makan dan jugak tengok wayang kalau sempat. Harap bertabahlah untuk beberapa tahun ye. Tak zabar nak spent one day pi shoppinggggg je...makannnn je pastu jalan jalannn je. Hahahaha hebat sangat angan2. Bak kata Daddy, Insyallah soon. Tunggu anak2 boleh behave diri masing2.

Dan macam biasa jugaklah kalau dating tu tak lain tak bukan sebab ada movie baru keluar. Kalo tak, memang jarang le ngko nak jejak mall berdua laki bini ni. So sapa dah tengok Spectre angkat tangan laju2? Ai dahhh. Hehehehe. Gigih online ticket sebab taknak beratur panjang kan. Apa guna beli henpon canggih tapi buat snap gambar sajok. Kebiasaan urusan online booking memang aku la.


Lepas tengok wayang joms makan. Aku lately ni agak mengidam steak dan jugak western food. Macam muak nak makan nasi. Elehh tak sedor diri darah dalam badan tu darah melayu. Tapi betul la. Last week dah steak. Last two week pon steak jugak. Keluar ni pon nak makan steak jugak sampai Daddy pon aku paksa makan. Padahal dia tu manalah suka western sangat. Eh suka jugak la tapi ikut kesesuaian. Sebenarnya dia nak makan nasik. Habis tu nak buat lagu mana? Salahkan la tekak ai ni. Dan buat pengetahuan kauorang ai tak pregnant. Hahaha. Biasalah kan asal mengidam makan je orang dah fikir ngandung ni. So typical. Opss.

Buat masa ni untuk 3 tahun yang akan datang Insyallah belum nak ngandung sebab ai kan dah cocok implant ;p Tapi manalah tahu kuasa Allah kot jadi pulak ngandung ai redha jela. Anak tu kan rezeki. Oooo tak pernah bagitau eh aku ada amik suntikan implant untuk family planning. Hikhikhik. Ada amik awal tahun hari tu since Dareez dah berhenti susu badan.

Alaa biasalahkan setiap family sure ada family planning sendiri. Jangan macam2 nak kutuk eh. Buat pengetahuan kauorang, nak pakai susuk lengan ke, iud ke, makan pil perancang ke apa MESTI mintak keizinan suami. Tu basic dalam rumahtangga. Aku ni sebelum buat keputusan nak pasang implant siap talk one by one dengan Daddy tentang apa kebaikan dan keburukan dia. Insyallah takde pulak yang terjadi bukan bukan kat diri aku. So far selera makan tak mencanak naik. Jerawat boleh kira dengan jari nak tumbuh kat muka ni haa. Normal je takde apa2 perubahan. Hahaha. Sebenarnya benda2 ni ikut ketahanan dan kesesuaian diri masing2. Ada orang tu berat naik mendadak. Period non regular cycle. Eh macam2 lah. Hang pi gugel tengok sat cane. Kang aku cite pungpang pungpang kauorang ibarat masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Penat ai menaip. Hahaha.

Eh apa ni melalut pasal implant pulak ni. Matiks lah.














Throwback facebook



Hikhikhik. Kau tengok lah tu status tahun 2009. Macam budak2 dahagakan perhatian. Malu aku. Nasib baiklah application ''see your memories'' tu aku je yang boleh tengok dan appearkan kat public. Kalau tidak mana nak taruk muka weyy. Nampak nau zaman tak matang. Maklomlah masa tu facebook memang baru nak up kat Malaysia. Memang budak2 baya kitaorang la kot yang banyak surf. So tiap hari mesti nak up status. Mata ngantuk time kerja pon nak post kat wall. Buat kantoi dengan bos je. Tapi aku tahu masa tu boss2 takdolah do nak sign up account facebook. Sebab tak reti. Huahuahua. Maklomlah teknologi social network ni yang memonopoli kebanyakannya budak baru nak up. Macam aku dulu. -____-

11.11.11

Konon2 nak kahwin pada tarikh tersebut la tu. Puiiii. Taktau pulak Allah swt sebaik baik perancang. Aku nikah 01.05.11. Lagi awal kot hahahaha. So apa ada pada tarikh tersebut? Tak silap 11.11.11 jatuh pada hari jumaat so aku bajet sure ramai yang bernikah pada tarikh tersebut. Nombor cantik. Hahaha.

Diam tak diam berguna jugak application yang Mark Zuckerberg cipta ye dak? Kalo tak mesti aku lupa aku dulu perangai cemana. Kahkahkah. Dasar kanak2 rebina sungguh. Adoii malunyaaa. Macam nak lempang diri sendiri laju2. Betapa huduhnya perangai. Tu nasib baik Friendster dah tukar format. Kalau tak lagi haru. Gambar upload tah hapehape. Bajet gojes lettew. Puiii.







Wednesday, November 04, 2015

Kawan baik memang jumpa setahun sekali -___-

Hai! Buat apa tu? Isnin kan aku ambik MC dengan alasan cirit birit dan jugak sakit mata. Sedih ok mata ai asyik gatal since jumaat lepas. Gigih tak mintak mc kat doktor jumaat tu dengan harapan sakit boleh baik. Last2 berlanjutan sampai Isnin. Dengan cerry berry dia. Sakitnya tuh dijiwa ok. 

Alang2 dah MC aku ngajak mommy gojes keluar. Tak dulik diaorang tu banyak kerja ke tak sebab ai dah rindu tahap nak pecah kepala. Banyak sangat input tak keluar2. Dok pendam sampai bila? Kahkahkah.

Sejak raya lepas baru sekarang dapat keluar dengan aman. Yelah ko masa beraya kat rumah Sha tu dengan ramainya orang... dengan anak tak reti duduk diam. Tak senang mak2 ni nak gossip. Heee.

Sampai je Mid Sha cakap brunch dulu kat Pancake. Amboiii senak perut den nak menghabiskan pancake dua keping je pon. Sebenarnya pagi tu dah teman Daddy breakfast kat rumah. Aku ni mana boleh tak buat breakfast dulu. Kang bekal anak kat rumah mak dia nak kena buat jugak so sekali jalan lah kan buat untuk Daddy. Dah plan taknak breakfast dulu sebab nak makan pancake kahkahkah. Amboii bab makan semestinya no.1. Last2 terjebak. Laki cakap ayang makann, aku pon oklah kita makan. -___- barulah nampak macam isteri mithali.

Brunch je dah dekat dua jam hahahaha lebih borak kauorang jangan tak tahu. Maklumlah berapa lama tak jumpa. Haruslah banyak benda nak kena cerita. Dah brunch baru boleh shopping2. Sikit2 je sebab nak cari pacifier Dareez dah hancur dia gigit. Pelik aku. Time Aqif tu lawa je semua puting dia. Dapat ke anak kedua ni ya ampun lain sangat perangai. Pitams ummi dia. Dareez tu dalam diam diam berisi ok. Nampak je manjes2 gituh tapi hakikatnya hamboii dia lah yang suka menyakat abang. Suka merajuk tu paling win setakat ini. Bagi susu lambat pon dah merajuk siap paling muka lagi tauuu. Gigit pipi kanggg.

Eh apa cerita kelaut ni.

Selesai shopping2 sikit [ermm barang anak je yang kitaorang nampak] baru decide lunch kat mana hoi. Hahaha. memang dah plan kali ni keluar tak kira makan mesti 5 kali. Kahkahkah. Padahal Ecah dah cakap nanti nak balik sebelum jam 4, MIL nak datang rumah. Sha kata NY Steak Shack so so sebab pernah makan kat branch IOI City Mall. Daging keras tapi mashes potato thumbs up. Takpalah kita try pulak branch kat Mid ni ok ke idak.

Post gambar kat IG link dengan facebook kemudian yang lain sentapz sebab tak hajak. Heeee maaflah kauorang ni pon unexpected planning. Ikutkan hati nak jeee ajak siapa2 yang berada berdekatan dengan kitaorang join sekali. Cewahhh kalau macamtu dah kira small reunion ye tak. Ini geng mommy gojes so ni jelah yang ada. Pipi tembam berpisah tiada. Trademark dari dulu sampai sekarang cemana nak surut pon tak tau.

Haa cakap pasal reunion baru teringat apa cita reunion akan datang #smtkksekolahtercinta ni? Sepi je takde update2. Daddy takde cerita apa pulak kat aku. Jangan nak pompom meletup sangat boleh tak idea nak bermalam tu. Dinner je sudah. Kauorang pon borak je lebih nanti percayalah. Kahkahkah.


Aku order striploin, Ecah punya ribeye, Sha makan pasta tapi tak sempat nak ambik gambar dia dah ngap dulu. Oklah not bad. Sebab bergantung kepada pemilihan cara masakan yang kauorang nak. Macam aku pilih well done, memang well done sangat ngko. Keras sikit daging dia. But overall is okay. Kenyang sampai nak tercabut butang seluar lah wa cakap lu. 

Kat sini pon sama, selagi salah sorang tak panggil waiter nak bayar memang tak berganjak. Tak hape je topik nak dibincangkan macam tak jumpa kat whatsapp pulak balik nanti, Hahaha. Eh biasalah kan orang perempuan cerita pasal langsir pon jadi isu. Maklumlah kerjaya sebagai mak dan jugak isteri merangkap pekerja kepada bos masing2 memang macam ni lah. -_____-  harap maafkan kami.

Tulah nak cakap. 
Plan nak keluar ni pon macam2 kena soal sebelum mendapat keijinan dari pihak suami masing2. Daddy lagi sakit jiwa aku dengan jawapan dia. Ada ke dia cakap takkan keluar pergi Mid dekat sekentut je dengan rumah kita. Pergi lah The Curve ke, Kidzania ke boleh bawak anak sekali main kat sana.

Ehhhhh?? Boleh pulak jawapan macam tu. Itu baik aku bawak dengan dia dia sekali. Hahaha. Sudahnya aku, Ecah dengan Sha berpecah sebab nak kejar anak masing2. Kahhhh. Amer lagi laa tak boleh belah, dia cakap kat Ecah, awak suruh jelah diaorang datang rumah kita makan makan. 

Hadoi pitam aku dengan jawapan dari laki masing2. Sha je yang sempoi siap Rbok suruh pi spa lagi untuk releasekan tension. Wahhh betul2 sangat memahami jiwa Sha yang penat jaga anak weekdays.


Cerita tak habis kat situ. Kan aku cakap keluar kali ni harus 5x makan. So jom ke Magnum Cafe kat tingkat atas for dessert. Sebenarnya perut dah hampir nak meletup tapi sebab dah plan last sekali makan aiskrim ye. Sanggup order plain water sebab kat kepala otak masing2 terbayang2 kesedapan, kedinginan eskrim magnum. Oh nomnomnom. Menternak lemak lah sehari ni.

Muka masing2 ceria dapat aiskrim. Mata aku tu dah kenapa jelingan maut macam nak kena penampor. So gitulah penutup cerita kami. Jarang sangat jumpa tapi bila dah jumpa, tak cukup masa nak bercerita. Masing2 ada benda nak dikongsi dan diluah. Kalau boleh nak pillow talk hahaha. Masa zaman anak dara dulu tak merasa pillow talk bagai. Now baru nak kedek2. Nyampah. Tunggulah nanti kami ada plan 2016 ;p



Kauorang yang mana?


















Tuesday, November 03, 2015

Postpone

Hari tu aku ada cakap kan nak pi naik double decker bus. Ok tak jadi ye naik Ahad hari tu sebab anak anak jam 2 baru nak tido petang. Bangun je dah jam 5. Elok tengah siap2 dengan harapan bawak jelah diaorg keluar sebab dah duduk seharian kat rumah... hujan pon turun mencurah curah ke bumi. Huwaaaa. Maka idok la nak naik nya. Duduk lah rumah malam tu dengan penuh kebosanan T___T

Hahahah begitu tragis kejadian ittew. Nak pegi pagi, kesian kat Dareez tokleh nak cuaca panas sangat sebab dia kan gatal2 kat badan, kepala semua. Sure panas berdenting kat dalam bas tu. Memang lah boleh pit stop banyak kali tapi aku tahu punya jadual anak anak aku ni. Tak aku yang meroyan, diaorang yang mengamuk nak tido tempat tak selesa.

Next time maybe?