life is beautiful

life is beautiful

Tuesday, December 15, 2015

Breakfast Like a King, Lunch Like a Prince, and Dinner Like a Pauper


So yeah inilah makanan dinner aku malam ni. Hahaha. Rare ke idak? Kau mampu? Gigih sup sayur sajok. Tak lapar ke? Eh tak lah sebab aku dah train kan diri sejak beberapa bulan yang lalu jarang makan malam. Kalau makan pon dalam portion yang kecil dan kalau boleh elak makan nasi. Sebab apa? Sebab pagi kita dah ambil hard breakfast so dinner kena lite2 saja ye. 

Apaaa? Diet?

Eh taklah. Aku cuma nak kurangkan pengambilan karbohidrat seperti nasi. Diet tu tahun depan lah ye bak kata kawan aku. Kahkahkah. Kurangkan makan bukan maksud ko diet... maksudnya kau makan dengan kuantiti yang sepatutnya badan kau terima. Get it?

Aku masak apa tu?

Hahahaha. Ni main campak2 je. Sayur sukati kau lah nak taruk apa... kalau lagi banyak kaler hijau lagi bagus. Aku tak pakai minyak masak.. ni aku didihkan air, campak bawang segala... titiskan sedikit minyak bijan then campak sayur. Perasakan dengan garam dan jugak serbuk ayam knorr. jangan lupa kalau tekak ongmelayu kena pedas so patahkan cili api. Mudah bukan?

Nak taruk ayam pon boleh, seafood pon boleh. Kalau taruk bahan mentah kena lah masukkan halia sikit. Macam masak sup ayam. Kali ni aku taruk tofu jepun. Sebelum tu kena goreng dulu. Kang nanti hancus pulak tofu kau tu.

Senang je kot resepi aku ni. Ikut tekak masing2 la. Ni kira simple and pantas and jimat masa. Sambil jaga anak pon boleh buat. Nak tak nak kita je yang tentukan. Jangan malaz2 ye. Hahaha.

Oklah boii.








No comments: