life is beautiful

life is beautiful

Friday, January 08, 2016

Perkembangan eczema Dareez

 26.11.2015
28.11.2015
01.12.2015

07.01.2016

Alhamdulillah so far setakat ni its getting better. Dareez start guna Cetaphil awal bulan Nov 2015... guna cleanser dan jugak lotion. Then awal bulan Dec 2015 pulak pergi jumpa Dr. Saiful sebab eczema dia tak surut2. Ok, sebenarnya surutlah jugak tang kepala dan dahi, cuma kat celah kangkang tu statik takde perubahan. Then malam2 dia akan merengek sebab gatal seluruh badan ke apa tak tahu lah. Itu yang punca makbapak ko tak cukup tido.

Hujung bulan Dec 2015 aku start applykan minyak YL kat Dareez. Bukan kat tempat eczema aje, seluruh badan aku sapu. Campur dengan vco. So inilah hasil dia. Btw Dareez bukan jenis eczema yang teruk sampai garu berdarah2 tu. Gatal dia on dan off. Kejap naik kat kaki, kejap kat tangan... ni paling latest kat bahu. Celah kangkang dah settle... kulit dah licin tapi still meninggalkan parut hitam sikit. Kaki pulak tak bersih ye.. still ada tompok2 kesan kudis gatal. Hahaha. So malu ah kalau pakaikan dia short pants.

So far aku sangat berpuas hati dengan perkembangan Dareez setakat ini. Beli mahal2 kalau nan hado boleh nangis sedu sedan tahu. Daddy tak tahu pon apa yang aku beli dan amalkan untuk anak bongsu dia. Dia tahu ohhh gatal2 adik dah takde la yanggg. Hekelehhhh, aku yang sapu malam2 dia tak nampak.


T_________T

Nanti aku tepek lagi gambar si Dareez ni kalau ada. Tak sia2 cuba kaedah lain. Betullah kan, tak kenal maka tak chenta. 

P.s, Aku still continue Cetaphil as a daily cleanser... cuma lotion dia aku gantikan dengan minyak YL. Tu je. Ubat yang Dr. Saiful bagi pon dah lama tak makan.






2 comments:

okaasan kawaii said...

Alhamdulilah.
Mnyk YL pn serasi ngan kitaorg.
Aku sakit gg.
Mlm td sapu mnyk THIEVES kt tmpt sakit.
Dh ok sikit.
Kalau tak bdenyut2 wei.

maryjane lisa said...

Hahahah yeke. Aku setakat ni lavender dgn lemon jelah. Tapi ada perancangan nak beli yang lain. Tapi nanti dulu. Hehehehe