life is beautiful

life is beautiful

Wednesday, March 30, 2016

Dareez eczema dan Sabun 999

Lama dah aku tak cerita pasal eczema Dareez. Well dalam dua minggu ni gatal naik balik especially tang dahi/kepala dan paling worst kat leher. Tu memang tak boleh nak buat apa kot sebab bahagian tu always berpeluh. Aku perasan sejak bahana El Nino.. panas melampau2. Dia punya gatal dah merah2 sampai berair air. Aku tengok pon ngeri... kesian kat Dareez. Sampaikan kalau waktu siang aku dah tak taruk apa2 sebab taknak dia semakin berpeluh. Malam je baru sapu eo Lavender sebab tidur dalam aircond. Kalau kat rumah pengasuh, mak dia akan taruk lotion calamine. Tu je yang mampu bagi mengurangkan kegatalan dia. Nak salahkan cuaca pon cemana kan.. kau duduk kat Malaysia... negara iklim khatulistiwa...takkan semata anak eczema kau nak pindah korea? Ermm... perangai ongkaya sangat.

Dari semahal mahal produk, sampai ke murah murah produk aku dah try. Eh takdelah mahal sangat pon kan. Hehehe. Semua pon kejap bagus untuk dia, kejap lagi worst. Pening fikir. Kesudahnya kan meh ada satu sabun aku nak share kat kauorang yang Dareez baru pakai.

Sabun 999.
Pic aku amik kat google.

Murah pon murah, beli kat kedai bawah rumah baru RM2. Hahahahahahaha. Puas hati aku. Pakai Cetaphil pon macamtu jugak, haa meh aku pakaikan jer sabun murah. Alhamdulillah ok pulak tu. Dalam seminggu nampak kesan hitam2 kudis tu semakin kurang. Malam pon dah tak selalu dok suruh garu. Kalau tak tu, mulut asyik cakap gatal, gatal. Suruh amik sikat tolong garukan. Tak cukup tidur ummi kau malam2. Ini tak tahu sampai bila boleh bertahan. Eh tapi bau sabun ni macam serai wangi. Ke memang serai wangi? Dia ni ala ala sabun cap kapak yang kaler kuning tu tau. Orang2 dulu tahu la. Masa berpantang mak aku memang basuh baju baby guna sabun cap kapak. Yang ni versi sabun badan. Thumbs up kat pengasuh. Macam ni lah baru pengasuh terhebat. Hihihi. Maklomlah, yang jaga anak kau baya2 mak sendiri. So boleh tahu la tahap ilmu pengetahuan dia cemana. Hehehe. Amboi terpuji pengasuh sendiri pulak. 


Ni dah ok sikit... kalau tak memang tahap ngeri. Aku tepek karang ada yang tak lalu nak makan. Maka bertabahlah ye nak tunggu pulih seperti sedia kala. Dahi dah ok alhamdulillah. Walaupon ada je biji2 gatal, tak seteruk sebelum ni tu dah cukup bagi aku. Nak dapat licin sehalus kulit Aqif mahu makan bulan kot. Hehehe. Takpe lah dareez, kita berubat slow2 ok? Now sedang mengrikki klinik pakar kulit yang paling baik. Apa saja untukmu wahai anak.


:)





Tuesday, March 29, 2016

Viral hantaran 15k


Kauorang kan masa nak kawin tu guna totally duit hantaran ke atau topup2 sikit guna duit sendiri or tambah duit mak bapak?

Aku kan macam pelik sikit ah kalau kau nak kawin, tapi nak grand, pastu duit simpanan takdak... Tapi nak kahwin. Ko ghase zaman najibo ni cukup kah guna duit hantaran sesaja utk buat kenduri, photog/videog, barang2 hantaran, butik pengantin etc? Memang tak ye.

Ukur baju pakai badan sendiri. Jangan badan ko gabak tapi feeling macam Kate Moss. Orang hantaran made in UK kau pon terikut nak jugak. Padahal duit bukan ada. Aku perati je budak2 baru nak up zaman sekarang. Cececeaaaa marah sangat ni.

Yelah. Beban kat laki. Dah tentu la laki tu sayang sangat kat engko. Ikutkan la perangai kau tu. Padahal duit cukup2 ni. Tak dilayan kang ngajuk sampai bulan bintang. Makin dilayan makin makan hati. Ermm.

Aku tak cakap la aku ni purrfecto sangat bab nikah kahwin.Tapi so far Alhamdulillah... mengikut kemampuan. Napsu takyah cerita la. Kalau tak kuat pasti kau tertewas. Apa taknya... nampak kawan2 amik pakej butik gitu gini.. Wahhh cantiknyaaa. Nak yg tu nk yang ni tapi bajet ada banyak ni. Kahkahkah. Nasib tak terjerumus. Kalo tak nyesal tak sudah. Aku kan sampai sekarang rasa boleh tahan menyesal beli doorgift mengarut. Pastu kotak doorgift pon tempah. Siap design yang ada muka sendiri setepek. Macam poyo. Eh memang poyo. Tapi pada zaman ittew ia adalah satu trend. Kalau kau tak buat, nampak tak up to date lah kan. Sangattt. Puii sekali.

Ni aku pelik ah pesal boleh jadi isu hantaran kau RM15K. Masa sebelum kejadian nak bernikah tu tak berbincang apa apa ke cane? Kauorang ada ke takde? Ke aku sorang je dengan bakal laki aku bincang? Hahahaha. Sebelum hari nak nikah tu takde sms ke, whatsapp ke apa? Takkan lah kau tak tanya bakal laki kau sebelum berangkat ke rumah/masjid tu, 

''bang, jangan lupa duit mas kawin"
"Hantaran ready ke idak?"

etc.

Bukan ke give and take ke? Bukan kena tanya banyak2 ke? Ke aku je yang suka tanya banyak2? Ermmm. Banyak sangat persoalan yang berada di benakku. Bagi aku lah, pasal nikah kahwin ni kedua belah pihak kena bertolak ansur. Aku mengaku aku rasa nak demand pasal duit hantaran tapi kau tengok lah jugak bakal laki kau tu cemana kan. Takkanlah kau nak mengikut jugak kata hati kau... sampai sanggup pulak tengok bakal laki tu terkontang kanting cari duit. Memang lah semua pon costing. Habis, dah tahu highly costing kena lah ada benda kau perlu low grade walaupun kat dalam hati ni tercarik carik. Hahahaha. Kena lah woiii. Kalau semua pon nak vas vas meletop, kahwin anak raja la. 

Aku tak emo... tapi aku rasa macam tak boleh belah bila tengok pengantin perempuan bergaduh sama. Gangster nih. :DD





Monday, March 28, 2016

Happy 1st Birthday Melur!

Sabtu lepas birthday anak geng susuk... buat kat Bubble & Bean, Putrajaya. First time datang kat sini weh. Tempat baru... kat Ayer@8. Bukan ahkak kawasan so memang fail jalan kat sini... seb baik ada google maps kihkihkih. 

Selamat ulangtahun pertama, Melur Raihana. Dah setahun dah ye awak... bambam tak hengat tapi malangnya gambar awak takdo. Hehehe. Awak bz bersama aunty2 kawasan yang lain. Ingat dulu betapa strugglenya mama awak nk produce awak. Allah je yang tahu kan. Kami just support dari tepi, kiri dan kanan. Rezeki anak kita tak boleh nak jangka... Bila nak, kemain payah nak lekat. Tapi bila buat tak kisah, ehhh check2 upt dah ada 2 line. Hihihi. Tu nak cakap, Allah akan bagi bila dia rasa kita dah bersedia.

Konsep cafe ni open air. Maklomlah berhadapan dengan tasik. Cuma space limited sikit la. Aku memang bangsa panaih dan cepat berpeluh so memang duduk dalam jelah. Tambah lagi si Dareez tu dah start gatal2 balik. Cuaca panas kan so sampai2 je terus masuk dalam cafe. Lama sikit baru ajak diorg duduk luar sebab ada mainan basikal. Takdelah diorang bosan. 1st birthday utk anak sulung memang ramai orang datang. Nak2 kwn aku ni memang duduk putrajaya, kerja pon kat situ jugak... so ofismate dia berduyun datang. Sampai tak menang tangan nak layan. Kita pon kena lah paham. Pandai pandai bawak diri ok.



Masing masing pakat dukung anak. Para suami duduk luar... amboi kemain ye dah jumpa geng semua lupa ada anak kecik. Biasa perangai tuuu. Si Jue pregnant anak ketiga uolls. Dah 3rd trimester pon. Tahniah lah. Tapi perut tak nampak caneee tu. Badan tak naik sangat ko. Jeles ah kalau pregnant berat tak naik. Itu hari2 pregnant pon wa sanggup. LOL. Dareez tenapa pandang Milliy tak puas hati. Nak bergambar macamni memang payah. Cafe dah nak close untuk bagi laluan kepada birthday party lain baru la hegeh2 jom amik gambar. Kalau tak masing2 duduk je tak gerak2. Hahahaha. Melur je takdak. Kalau tak dah complete.

Basikal ada yang foc dan ada yang kena bayar. Macam yang Dareez naik ni foc je. Maybe dah termasuk dalam pakej birthday. Comels je basikal. Tapi tak balance sebab tayar dia halus... senang jatuh. Dareez apa dia kisah, asal suka dia on jorr. Aqif mana Aqif? Budak muda tu macam biasalah pandai bawak diri. Sukati dia jer nak kesana kesini pastu tak nampak ummi daddy pon buat lek. Geram je tengok. Itu yang bergambar pon susah. Nak kena adengan tarik menarik. Hahahaha. Anak oh anak.

Cuaca lately ni panaih melampau kan. Makin teruk gatal2 si Dareez tu. Hati ni dah rasa fade up tau. Ermm. Buat masa sekarang aku free kan skin dia waktu siang. Memang takde taruk pape. Kalau dia gatal aku taruk bedak semata. Malam baru continue eo Lavender. Itu pon kena tidur dalam aircond. Kalau tak, malam malam pukul 3-4pagi Dareez terbangun sebab kegatalan melampau. Ummi kau tak cukup tidur. T_________T

Sabar ye ummi. Ada hikmah tu.







Friday, March 25, 2016

Idris's Clan Family Day Trip 2016 - Saufiville, Janda Baik

Bercinta nak cerita. Hahahaha. Pergi sini masa awal cuti sekolah hari tu. Book bulan Jan 2016. Itu pon sebenarnya dah fully book.. tapi nasib menyebelahi kami, ada yang cancel booking. Plan asal memang nak ke Janda Baik, so mencari resort/homestay/banglo area situ je lah. Kebanyakkannya dah dibook since Disember last year. Phewww. Boleh tahan hot market jugak ye. Kitaorang ni biasalah nak kena cari port yang luas supaya boleh sumbat seisi keluarga. So Saufiville sangat thorbaekk. (buat masa ni, hihihi)

Dah. Cerita banyak tak guna, jom layan gambar letops.

Acara mengambil gambar dalam kereta sebelum ke sesuatu tempat adalah perkara wajib. Cuma orang layan dengan tak jer. Kalau tak, aku sorang jelah yang syok sendiri. Hahahaha. Perjalanan mengambil masa dalam 45minit ke 1jam. Tak jauh mana... tapi waktu tu minggu cuti sekolah so nak masuk tol Karak ada la dalam 15minit. Anyway ini adalah first time aku ke Janda Baik. Dulu dok dengar jelah orang bercerita betapa cantiks nya sungai kat sana. Ermm, so so jorr. Boleh tahan tinggi jugak bukit untuk kereta kami mendaki. Hahahaha. Tapi layan pemandangan kiri kanan menghijau. Sejukkk je. 

Saufiville terletak nun di atas bukit uolls. Kagum ah idea owner dia. Dengan ada kolam ikan, tanaman sayur bagai. Ishhh teghase damai. See picture below. Kagum lah woihhh. Tapi tengok jugaklah semalam berapa RM kan. :DDD Kitaorang book a whole villa so memang takde orang lain stay kat situ... maka berjimba lah kami sekeluarga.













Gambar ni terpaling suka. Scenery cantiks dan aku nampak kuruih hahahahaha. Actually percutian lebih kepada santai2 disamping menyambut birthday bulan Mac dan April. Last year ke Johor so this year kita saving sikit ah... pergi yang dekat2. Insyallah sedang mengrikki Tok Janggut Homestay kat Taiping sana. Hihihi. Mode bercuti tengah on ni weyyy. Semangat mengumpul duit semata nak bercuti.



Tengok anak dengan bapak dan mak... kemain lagi tauuu. Bapak mertua aku tu nampak je garang2 tapi kalau kena gaya agak kelakar jugak. Pandai ngelat tu memang boleh tahan. Mana tak tumpah kuah ke anak bujang dia kan. 

Best tau Saufiville ni sebab bilik pon banyak... boleh pilih2. Maklomlah family besar, kalau nak pergi bercuti mesti kena cari homestay yang luas. Then ada provide dinner bbq dan jugak sarapan pagi. Tak payah buat apa2, duduk then makan. Bakar2 semua tu ada staff yang buat. Welcome drink pon ada dalam pukul 3-4petang. Cuma digalakkan bawa makanan dari rumah sebab kat sini takde tempat memasak hatta microwave seketul pon.  Maggi cup lah paling laku kat sini... ditambah pula makanan yang mak mertua aku tapau. Air mineral pon kitaorang bawak jugak.

Kitaorang mintak check in pukul 10pagi... nasib baik dapat. So puas jugak lah mandi manda teroka kawasan bagai. Tempat luas sampai ke bawah bukit sana. Siap anak2 buah dan pak buah main futsal dan badminton.


Gigih bangun pagi sebab nak tengok matahari terbit. Macam aku dengan anak anak morning person so takde masalah. Subahanallah... cantik pemandangan diwaktu pagi. Teghase nak extend berhari hari je kat sini.. ke nak tinggal terus? Hahahaha. Harap rumah kat Semenyih nanti dapat la tengok scenery macam ni lagi... maklomlah dibawah kaki bukit broga.





Kemain masing masing kan. Asal depan kamera je semua alert termasuk lah mak dan pak mertua ku kihkihkih. Aqif je bukan main susah nak bergambar... kena cakap jom amik gambar baru lah dia berdiri statik... itupon payahh jugak. Adik jangan dicakap lah, asal lepas mesti nak menuju ke pool... bahaya woihhh sebab dia pencinta air. Hahahaha. Dah gigil pon nak jugak berendam sampai nangis2 lapar susu. Nak kena buat satu pool kat rumah ke apa ni dik?

Last sebelum balik kerumah masing2 singgah jap main benda alah ni. Mana yang taknak diaorang pergi rendam kaki kat sungai. Aku macam biasalah kena jadi PA daddy. So bertabahlah tengah panas melayan anak anak buah. Aqif lah rugi dia pi ikut atok main air sungai... adik steady naik dengan daddy. Tak sedor diri gak tu berpeluh2 kepala.



Macam nak repeat balik stay kat sini. Bukan sebab tampak mewah ke apa tapi sebab scenery cantik dan jugak tempat private. Sesuai lah untuk family besar macam kitaorang. Eh tapi kalau nak book bilik by bilik pon boleh rasanya. Rate bersesuaian dengan keluasan bilik. Dont worry, anda takkan menyesal. Percayalah cakap aku. Honeymoon pon ok apa. Ko tak rasa best ke dapat bangun pagi2 bunyi unggas, kicauan burung dan jugak pohon menghijau depan mata. Tenang okeh tenang. Sebab aku kan pencinta kedamaian. Kahkahkah.

So habis cerita. Berapa lama peram daa. En btw sini private2 pon no alcohol dan jugak party2 liar ok. Owner punya rumah dekat je dengan villa Saufiville ni. So dia memang boleh nampak kau kat atas bukit tu. Dan ada staff yang akan stay untuk jaga villa ni. Tak dapek la nak tak senonoh sangat ye. Harap maklom.








Wednesday, March 23, 2016

Sesekali takpa kan

Penat zumba petang tadi naik ofis mandi2 solat maghrib perut teghase lapor tahap kuasa boboiboy. Hahaha tak boleh belah betullah perut ni. Ohh lupa dr isnin tak sentuh nasi so malam ni mencemar duli lah nampak gayanya. Nasib ada lebih nasi goreng kak fida jual pagi tadi... Laju2 aku makan... now perut senak sebab kenyang melampau. Alhamdulillah rezeki dari Allah swt. Tapi aku syak nasi goreng tu banyak... perut aku dah terbiasa makan dalam portion sikit. Kihkih.

Weekend ni ada tournament badminton beregu wanita anjuran geng engineering unit berita. Aku kan memang la nak try main seframe tapi aku sebenarnya dah berpuluh tahun tak pegang raket. Rasanya last masa standard 6 kot... Tahun bila tu? 1997. Ermm. Badminton bukan sukan kegemaran so nak buat cemana... Tapi dapat suami gila badminton... tu namanya jodoh.

Lepas zumba tadi aku saja lepak tengok diorang buat training... Ofismate aku walaupon umur 50+ tapi masih berbisa wa cakap lu. Dia punya smash tu huiii takuittt. Aku yang duduk tepi court ni mengelak ngelak jer sebab takut kena smash dengan bola dia. Dasat sungguh. Tu la kan, jangan pandang otai2 ni sebelah mata. Diaorang lagi banyak enter game sejak dari masuk kerja.

Aku?

Zumba je lah boleh? Netball dah cuci tangan nak oiii. Dah takde skill. Last main pon time kat poli dulu. Berapa tahun dah tu. Kita bersukan yang light2 jelah. Hahahahaha. Janji keluar peluh sudah. Ikutkan hati ni nakkk je join gym bagai. Tapi apakan daya, verangan je lebih... masa tak mengcukupi. Maybe soon.











Thursday, March 17, 2016

Mood swing

Hari ni aku puasa sunat... ganti sekali la kot. Hahaha. Ada yang cakap tak boleh sekalikan puasa ganti dengan sunat. Ahh pening aku nak fikir. Tapi yang pasti nak dekat setahun aku tak amalkan berpuasa. Keji sungguh perangai tauuu. Nak buat cemana, last year aku puasa penuh so possibility sengaja nak berpuasa dibulan bukan puasa adalah sangat sifar. Ermm krikk krikk... patut le badan susah benor nak turun ye.

Jap aku nak tepek link pasal cerita mona fendy ni.. tak sempat nak baca.


Kang lupa... menggagau nak cari balik... so aku simpan sini jelah dulu.

Dua tiga empat menjak ni mood swing ah. Aku tak suka sebenarnya nak layan mood macam hampeh ni. Penat okeh... orang tak paham kau pon... kau je yang beriya. Tapi dah mood macamni nak buat cemana...? Kau tahu apa aku rasa? Aku rasa nak lepak sendirian kat suatu tempat tak kisah la pi mana tapi nak sendiri. Taknak campur orang. Malaih. Letih hadap perangai orang yang sama hari hari. Berubah tak jugak. Ke aku yang sebenarnya patut berubah?

Balik ni plan nak berbuka makan lauk kurma ayam dengan sambal udang. Favourite laki aku tu. Tapi nak memasak dua benda tu memerlukan ketangkasan yang optimum. Nampak gayanya aku kena jalan laju2, siap2kan bahan untuk menumis sebelum amik budak2. Nasib lah kan barang2 macam bawang cili segala aku dah blend. Jadi mak zaman millennium ni kena serba serbi pantas dan gagah. Kihkihkih. Aku memang ada target masa... before azan maghrib dah kena suap budak2 makan. Pukul 8pm aku dah kena siap solat dan mandi. Wahh gitu lah schedule aku kalau kerja pagi. So lepas isyak boleh tidurkan budak2. Lepas budak2 tidur baru lah ME time. Ehh tak ME time sangat lahh. Uruskan kerja rumahtangga. Settle semua barulah lepak depan tv. Itu pon kalau sempat... selalu tak sempat pon T___T.

Bertabahlah ye. Aku bukan merungut. Penat memanglah penat tapi lama lama kena enjoy. Suka atau tidak itu dah jadi tanggungjawab. Maka aku mencari keredhaan-Mu. Buat kerja kena ikhlas kan hati. Kalau tidak, pahala tak dapat, penat je yang ditanggung. Ermm. Aku dah la nak kumpul pahala ni.

Aku rasa ramai yang mood swing ah minggu ni. Kenapa eh? Sebab cuti sekolah ke apa? Eh bukan cuti sekolah jalan tak jammed ke? Aku rumah sekangkang kera memang takde hal lah kalau jammed ke apa. Takde dalam kamus hidupku. Kahkahkah. Masalahnya jammed kat dalam rumah, cane tu nak settle?

Nanti aku cerita eh family vacation hari tu. Sekarang ni yang macam aku cakap kan tu... takde mood. Nak berborak pon takde hati. Nasib la aku puasa. Bagus gak aku mengambil keputusan untuk berpuasa hari ni... menghindari diri aku dari membuat kerja2 yang tak berfaedah... disamping dapat la bermuhasabah diri. Teruk benor dah aku tengok diri aku sekarang ni. Kau kena bersyukur kecil, bersyukur. Haaa ok baiklah.



Bai.












Wednesday, March 16, 2016

Tuesday, March 08, 2016

Free puting dan not-so-free pampers

Aqif stop hisap puting masa umur dia lebih kurang 2y2m... itupon sebab dia suka baling2 puting then puting tu akan hilang. Balik balik aku jugak yang cari. Hari2 fade up sebab aku akan jadi emosi bila tak jumpa. Bahahaha. Terus lantak kau situ sapa suruh baling. Kejam tak kejam ummi kau ni. Kalau tak buat macam tu aku rasa memang harapan nak berhenti takdolah kan. So seminggu jugaklah malam2 hadap dia merengek nak puting. Hasilnya, Alhamdulillah. Jadi mak ni kena kuatkan hati. Betul. 

Sama macam Dareez. 

Budak ni paling win. Puting tu dia buat macam barang mainan. Plus dia jenis yang suka gigit2 puting sampai berlubang... so memang belikan yang murah2 jorr. Membazir. Asalnya masa short vacation kat Morib itulah. Boleh tau dia pi campak puting tu dari balcony ke bawah. Grrrr aku pandang sinis jer. Mana nak cari puting spare? Ahh sudah malam ni mesti meroyan. Keluar malam tu pon memang takde belikan puting baru. Memang saja... ini mungkin titik tolak untuk dia berhenti hisap puting. Tapi dia punya meroyan tu lain maciam kau tahu. Dekat seminggu jugaklah merengek malam2. Perangai pon jadi hati tisu lebih. Sampai sekarang. Hahahaha. So 1y10m dah tak pakai puting all day. Gembira hati aku.

And now turn Aqif untuk potty training pulak.

Actually start bulan January 2016 aku dah train Aqif untuk free for diapers. Tak kisah la kat rumah sendiri ke or rumah pengasuh. Memang dah tekad nak train dia sebelum masuk school nanti. Cewah kemain awal ye. Eh takde awal pon tau... aku baca blog sapa tah dia train anak dia start dari umur 2y. Hebat sangat. Kagum ah aku sebab kau rajin. Aqif 3y4m baru start.

Bagi aku tak susah nak train anak kita tak pakai diapers pabila dia dah pandai bercakap. Contoh Aqif tu lah. Dia kencing sekali dengan berak. Kalau 3kali kencing maka 3kali la dia berak. Hahaha. Mula mula macam lawak jer tapi ok jugak. Takdelah dalam kereta menggelupur nak berhenti sebab dia nak berak. Mental nak kena kuat, Mula2 training terbabas jugak beberapa kali. Tapi jangan marah... sebab pabila dia fade up dia akan terus cakap nak pakai pampers. Langsung tak boleh nak potty training dah.

Tu satu. Lagi satu segala jenis carpet, patchwork mat ke apa aku dah gulung. Memang lapang ah rumah. Kalau tak rajin sila buat macam aku. Rumah belum boleh nak cantik2 lagi. Setakat hari ni keluar pergi jalan dah tak pakai diapers... dalam kereta pon sama. Cuma time tido je kadang aku pakaikan. Dalam pukul 12-1pagi macam tu. Ada gak aku terlupa... alih2 dia bangun nangis sebab nak kencing. Hahahah. So far belum sepenuhnya free pampers lah kan. Tapi jimat woihhh. Last beli pampers Aqif bulan 1 hari tu... still ada lagi sampai sekarang.

Kat rumah pengasuh actually dah start awal dah. Mak dia la saja saja buat. Aku punya plan nak amik cuti seminggu untuk potty training. Disebabkan agak mudah nak mengajar Aqif maka cancel plan. Terang hati budak nih. Alhamdulillah. Now nak kena start slow2 berhentikan minum botol. Lepas ni kena pakai cawan. Dah big boy kan... nanti nak masuk school mana boleh minum pakai botol dah. Tu kena amik masa nampaknya sebab Aqif still sayang dengan botol dia. Hahaha.

Rasa best tau bila kita train anak then anak tu berjaya. Kagum dengan diri sendiri. Kagum sebab aku mampu lakukan. Bukan senang ye nak mendidik diri dengan sifat sabar. Silap haribulan anak kena marah je sebab penat. Belum kira anak dok merengek sebab tak dapat puting. Aku dah biasa dah tido2 ayam waktu malam. Mata panda every week. Bukan nak tunjuk anak aku power weh umur 3tahun tak pakai pampers. Bukan macam tu. Kau akan tahu bila masanya anak kau tak perlukan pampers lagi. Its takes time. Takyah paksa sangat. Esok lusa dia yang cakap taknak pampers. Btw jangan lupa belikan spender kartun2 tau. Hahahaha.









Throwback 2010

Macam hagram je perangai ingat diva lettew orang nak dok melekat je dengan engko. Hahahaha. Dasar tak sedor diri tauu masa bercinta asyik lah nak daddy selalu dengan kita. Macam lah dia takde benda lain nak telek. Ishhhh meluat tengok diri sendiri. Taksedor dok kutuk budak baru nak up bercinta padahal dulu pon macam tu. T_________T

Seriuslah kan. Dulu memang sms/call hari hari. Nak pi mana pon kena update padahal belum jadi tunang apatah lagi suami. Ape kehe teruk benor perangai kau ni kecil oii. Tapi masa tu mendengar kata pulak kami pakwe makwe. Hahaha. Memang nak gi mana2 akan update. Pelik haku. Ni dah kahwin beranak pinak, benda penting je baru inform. Contoh la kau nak pi jimba dengan opismate, nampak simple tapi as a wife aku wajib bagitahu suami. Kang tiba2 dok bercerita hari tu pergi sana sini dengan opismate, suami tanya bila pergi tuuu. Haaaa gelabah nak jawab khen.

Lain daddy zaman sekarang. Sebab kita tahu kan dia punya skop kerja cemana. Aku tak larat nak amik tahu dah. Tapi dia bagitahu gak ah schedule dia nak p mana... ada seminar ke.. ada jumpa client ke apa. Aku kadang2 dengar then lupa. Hahaha tak boleh belah. Kadang2 ingat kadang2 aku sendiri lupa lepastu bila daddy bercerita aku boleh tanya eh ada bagitahu ke. Hihihi. Itu perkara biasa dalam perhubungan laki bini. -____-

Dulu boleh dikatakan daddy sangat aktif bersukan diwaktu malam. Masa takda anak... almost 4 times per week... badminton, futsal or bola padang. Masa bujang jangan cakap ah, dengan marathon dia, dengan hiking, camping bagai. Tu ada orang komen, nasib la yau tak pi clubbing. Hahahaha. Tapi masa tu kan ke cinta tengah membuak buak, asyik nak berkepit jorr. Aku sendiri pon rasa meluat dengan diri sendiri. Maybe time tu kerja normal, load kerja pon tak banyak... dengan duduk rumah sewa boring... ahkak2 ada aktiviti sendiri so aku perlukan perhatian. Kahkahkahkah. Nak tikam dada sendiri uolls.

Now takyah nak cakap... tak cukup hours lagi ada. So sekarang aku lebih menghargai masa2 yang ada. Kalau daddy cakap dia nak p badminton di malam minggu, aku benarkan je. Sebab nanti boleh conquer tengok tv. Hahahaha. Aku ni mana lah ada masa sangat nak tekun mengadap tv. 

Maafkan aku yang dulu perangai annoying gila ye suami.








Friday, March 04, 2016

Plan awal adalah yang sebaiknya

Tak lama lagi birthday anak bujang ai yang kecik tu. Walaupon bulan April tapi aku dah boleh start pening nak bagi hadiah apa untuk dia. Hahahahahahahah sila jangan gelak woih. Hari tu pergi celebrate birthday anak geng susuk. Dia buat majlis sempena masuk rumah baru gak. Kecil kecilan tapi meriah. Terus masa balik dalam kereta daddy cakap nak buat tak majlis untuk Dareez. Eh eh dia pulak yang teruja. Bagi aku since anak kita kecik lagi takyah lah kot. Takde dia ingat pon makbapak dia buat majlis untuk dia. Besar nanti bagi tunjuk gambar. But its depends. Terlebih duit, buat. Ada niat, buat. Rasa nak buat, buat.

Aku?
Kalau tak membebankan kedua belah pihak, baru boleh buat. Hahahahaha. Bagi aku kalau anak dah besar macam Aqif barulah seronok nak buat majlis. Dia dah faham cemana tiup kek, cemana perasaan dapat hadiah, perasaan orang ramai raikan dia... like that lah. Paling win sekali dia dah pandai nak tema party kartun apa... nak kek cemana. Hahahaha.


Ni gambar last week masa attent birthday party geng susuk tu. Aqif tu kan... hahahah boleh je menyelit tau. Dia selamber je pi main hadiah remote car birthday girl. Selamber je main2 belon... lari2 dengan budak tak dikenali. Haishhh sucinya hati budak kan?

Dareez takyah tanya, dia suka berkepit dengan ummi dia. Tengah main push car, tak nampak ummi kemain mulut bising panggil ummi. Dah nampak ummi, sambung balik main push car. T_______T Maafkanlah beliau.

Tengok situasi macam ni terasa masa birthday Aqif  nanti perlu buat kot? Dareez tak payah lah kan? Sebab Dareez belum mengerti. Yang kawan aku ni pulak sebab birthday anak anak dia dekat2. So sekali jalan. Takde istilah membazir. Hahahaha.

Oi dareez nak hadiah apa ni?








Thursday, March 03, 2016

Happy birthday, partner!!

Sedar tak sedar daddy dah menyambut birthday yang ke 31 dah engko. Tak sangka kan, Allah bagi panjang umur sampai seusia begini. Takde celebrate beriya... aku just order mini pavlova kat sorang staff kat tempat keje. Rupanya dia tu blogger safura hahahaha. Maklomlah dia bukan masuk batch aku... so aku kenal sebab dia kawan kepada ofismate aku yang kat ofis ni haa. Wahh gitew. Pandai kau baking ye fura. Nanti ada rezeki aku order lagi. Pavlova ni just nice.. tak terlalu manis dan tak terlalu masam dek buah buahan itu. Balance. Aku bukannya nak up staff sendiri.. tapi dah memang best. Aku cakap lah best. Kalau tak zedap aku cakap je tak sodap.

Nak order boleh jenguk ig/fb dia, sugarlandbyrara



Selamat hari lahir, cinta.
Kawan baik, kawan berkelahi, kawan berbeza pendapat, kawan melepaskan stress, kawan merajuk. Eihh semualah. Dah berkahwin mostly semua benda kita kongsi dengan suami. Pasal benda remeh kat tempat kerja pon boleh jadi isu cerita. Ummi, the zaumar, semuaaaa doakan daddy semoga berjaya dalam apa jua bidang yang diceburi. Semoga selalu berda dibawah lindungan-Nya. Semoga dengan bertambahnya angka usia, seiring dengan peningkatan iman dan taqwa. Insyallah.

Berbalik kepada birthday daddy tadi. Macam biasa acara bergambar yang kami nanti nanti kan. Hahahaha. Makan pavlova je tak seberapa. Jangan tak tahu, anak anak aku pon gila gambar. Pening nak layan. Itu nasib baik backdrop tak berapa nak lawa. Front camera iphone memang sedeh ke cemana? Takpala... bergambar untuk kenangan saja.


02.03.2016
Sedeh kualiti gambar. Ini jelah yang paling mudah untuk diselamatkan hahaha. Btw tengok gambar pavlova tu rasa nak balik rumah je makan lagi. Gigih aku makan sikit2. Budak2 tak suka sangat... makpak budak je yang lebih. Hihihi.








Tuesday, March 01, 2016

Czen dah kawin uolls

Kalau nak diikutkan, cousin aku belah ayah majoriti semua baya2 atas aku. Siap aku ni dah dipanggil maklong engko tau. Nampak nau tua dah. Hihihi. Yang kecik pon aku rasa dah duapuluh lebih. Yelah, orang dulu banyak yang kawin awal kan. So memang aku sampat tak kenal yang mana pangkat czen, yang mana pangkat makcik pakcik... sebab ramai dan diaorang duduk jauh2. Time raya pon ada yang tak balik raya sebab dah bercucu. 

Last week, anak kepada ayah aku punya kakak nikah... tapi kenduri akan dibuat bulan 4 nanti. Sebabnya czen aku ni dok berulang kerja dari Nilai ke Bangsar naik komuter hari2. Hari hari yeeee. Plan asal memang nak nikah/sanding bulan 4 nanti.. sementara nak tunggu bulan 4 dia dah cari rumah sewa. Tup2 dapat awal. Bincang punya bincang orang tua kata nikah kan je lah cepat. Senang. Itu yang last week terus nikah. Majlis kecil2 tak jemput ramai2 pon.


Sweet je tau czen aku ni. Malu malu pon ada. Laki dia bakal berulang dari KL ke Nilai. Hihihi bagusss. Biar suami jauh berulang sebab isteri ni banyak tugas kat rumah bila dah kawin kelak. Mini pelamin ni upah kat czen kitaorang je. Memang dia ada buat pakej untuk orang nikah/sanding semua la. Seee... sebab tak rapat kan so aku tak berapa tahu sangat diorg ni kerja apa buat apa. Tahu cerita pon mak aku yang kepochi. Ermm cantik dan simple. Zaman sekarang ni zaman penjimatan berbelanja. Kalau boleh pelamin tu harga lagi rendah lagi orang sanggup sewa. Ada kan viral pelamin pakai tisu je uolls. Hebat.


Haa ni lah aku dengan my ensem boy manja terlebih lebih lebih dan lebih. Aku suka design baju ni sebab ia buat nampak aku langsing. Hahahahah ciplak melinda looi punya design baju uolls. Aku ni mana la ada size rtw bagai. Kalau nak cari rtw confirm kena cari size budak. Benci tau macam tu. So setiap tahun pon akan beli kain dan tempah tailor. Yang penting selesa dan matching dengan saiz badan aku. Upload kat instagram ada orang tegur slim gitchew. Hahahah itu nak cakap, efek design ye. Hakikat belum kurus bebenor. Kauorang kalau nak nampak selim, kurus dan tinggi kena pandai main design. Dan jugak corak baju.

Atok with his grandsons. Gagah apak ai dukung dua dua sekali. Zaumar memang rapat dengan atok belah Sban. Apa2 bila balik Sban mesti cari atok dulu. Atok best, nanti petang2 atok bawak jalan naik motor. Kalau pergi Zeemart nanti boleh paw mainan. Hahahahaha. Terpaling suka panggil atok adalah Dareez. Dia lah cucu kesayangan atok sekarang ni. Tengah sedap buat main kan. Memang atok kauorang melayan jolah. Itu yang panjang langkah kitaorang pi midnight movie tengok Ola Bola. Kauorang dah tengok lom? Best tau cerita dia. Banyak pengajaran. Beza ah zaman bola sepak dulu dan sekarang. Sekarang player ibarat retis dah kottt.

Rasa nak duduk Sban lama lama jer. Tak puas borak dengan mak ayah. Alhamdulillah masih dikurniakan mak dan ayah yang masih sihat.







Fakta atau auta


Dulu aku garang kot dengan adik beradik. Heeee. Sampai la ni tak rapat sangat dengan adik adik aku... plus diorang semua lelaki so memang takde regu la. Maafkan la kaklong mu ini. Beza aku dengan adik bawah aku 4 tahun. Memang tak ngam kot. Dulu asyik nak berkelahi jorrr tapi bukan nak cakap besar, walaupn diaorang lelaki DAN lebih tinggi dari aku, insyallah apa yang aku cakap dan nasihat diaorang akan dengar walaupon depan2 ada je nak membangkang... last2 ikut gak. Gitew.

Ramai peminat wakluuuuu. Nak tergelak aku membacanya. Kalau ramai peminat takdolah aku tergila2 kat seseorang ittew. Takdolah asyik aku jorr minat orang, orang takdo minat kat aku. Kahkahkah. Dasar tau perigi cari timba. Ehh aku suka terus terang apa. Tapi dulu aku dengan daddy jual mahal. Heeee. Sebab apa tah. Bajet hot lettew. Pukul diri sendiri kang.

Peramah tu agaklah jugak. Tapi itu dulu masa zaman sekolah... zaman baru nak up... zaman baru nak mengenal dunia. Masuk zaman sekarang rasa macam biasa2 je. Tak kuasa lah hai nak tegur2 orang yang tak dikenali. Setakat senyum2 gitu je boleh la... Bila dah senang dengan orang tu baru boleh peramah.

Sentiasa mengingati kawan lamanya.
Aku nak cakap pon aku bukan keep in touch sangat dengan diaorang. Tapi kan jauh dari sudut hati, aku tertanya2 gak kenapa jadi macam ni. Aku kan, selalu ingat kawan2 lama aku. Walaupon takde la hari2 nak whatsapp tanya khabar. Kang diorang peliks lak. Kau kenapa tiba2 tanya khabar... dulu takde pon. Seriously. Aku rindu kawan zaman sekolah mantin. Tak tahu kenapa dah tak rapat. Samada aku masuk teknik, aku selalu dengan kawan teknik or else? Memang lepas masuk teknik jarang ah contact.... berterusan sampai sambung belajar... sampai dah kerja... sampai sekarang. Dah tak rasa semesra dulu. Dalam kepala otak nak je plan lepak2 dengan kawan2 perempuan mantin. Saja makan2 ke, hang out. Tak bermakna aku dah berkeluarga aku tak boleh nak keluar2 malam. Macam tu la.

Eh panjang pulak cerita.

Aku tak manja gedik gedik. Aku manja dengan sesetengah orang. Even dengan daddy pon aku malu nak manja. Nanti dia kata aku gatal. Ekelehhh. Aku suka haiwan especially kucing. Dulu ada bela banyak kucing... paling sayang nama dia Tompok... so classic. Hahahaha. The end Tompok mati kena langgar kereta. Sejak dari itu dah takde bela kucing. Sekarang nak bela tempat tak sesuai. Lagipun buat masa ni tak cukup masa nak belek kucing. Baik belek anak/laki. Hahahaha.


Tak berapa senang nak maafkan orang :DDDDD

Jengjengjeng.

Sorry lah ye. Kadang2 aku suka simpan dalam hati. Dah tak suka tu aku diamkan je. Aku masih lagi terasa hati dengan beberapa orang. Amboi bajet diva nak mamps. Hahaha. Tapi takpa... tak jadi kudis pon.

So sebenarnya its balance. Ada yang betul banyak, ada yang tak betul. Bab yang ramai peminat tu. Hahahahah. Tak pernah pulak seumur hidup aku buat masa ni ada secret admirer. Apa kau ingat kau Nora Danish??? Ehh lupa, ada sorang.... nak masuk dua tahun dah dia minat aku. Nak tahu siapa? Nama dia Dareez Zaumar. :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Kbai.





Allah bagi rezeki bila Dia tahu masanya sudah sampai

Scroll newsfeed facebook baru kejap tadi. Baca status wifey kepada member poli dulu. Wowww, tahniah sebab dapat bertukar. Bayangkan lah dari awal-awal kahwin sampai dah beranak sorang, sampai anak bujang dia dah pandai nak mintak adik, duduk berjauhan suami isteri sorang kat JB sorang kat Putrajaya, baru laaa rezeki dapat transfer. Dia bagitahu its been 7 years since dari awal masuk keje memang dah buat surat tukar. Tahniah ye Ila... walaupon aku kawan kepada suami ko (takdelah kawan sangat sebab laki dia kelas sebelah jorr mihmihmih) Ke joho la ke kita :D

Oh btw dia tu post PA so kalau nak diikutkan agak mudah proses pertukaran since PA/Setiausaha Pejabat banyak post kat dalam Malaysia ni. Ermmm. Dia tukar kementerian sekali. Macam aku memang nak tunggu keajaiban berlaku. T__T Tak tahu nak pujuk rayu bagaimana lagi. Its takes time truthfully. Aku sabarrr je ni.

Semalam ada call orang yang uruskan pertukaran staff. Nampak gayanya macam tu jelah... still pending. Aku bukan nak push. Tapi aku dah takde mood nak keje kat KL. Boleh cakap macam tu? Bestnya duduk kampung... i mean duduk kat negeri sendiri... tak kat negeri sendiri, sipi2 negeri pon jadilah. Tak hadap jammed... environment menghijau... tak stress parking takde... tak risau lift rosak... ahhh banyak lagi keburukan yang aku nak ceritakan tapi rasanya tak perlu nak merungut kot?

Allah akan bagi bila dia rasa masanya sesuai right?

So dalam pada nak tunggu keajaiban itu berlaku maka kau perlu sabar lah kan?

Aku belum dapat tukar lagi at least Allah kurniakan aku family pengasuh yang baik dalam menjaga anak anak aku. Tu dah cukup gembira bagi aku.

Terima kasih Allah.








Membebel pagi pagi

Aku kan dr semalam bengang dgn dareez. Hahaha boleh pulak bengang dgn anak sendiri. Seriuslah wehh... Agak tensi aku dengan dak comel tu. Bukan apa... Since malam tadi dah pukul 11 lebih aku dgn daddy nk masuk tidur... Selalu rutin bila aku nk tido baru tukarkan pampers si dareez. Boleh pulak semalam tgh tukar pampers tiba2 dia nangis... Tiba2 gatal2 datang.. Menggaruk tak tentu hala. Masalahnya suruh kita yang garu. Boleh macam tu. Then tak boleh belah nangis macam kena pukul. Dah la malam2 kan.. apa pulak la kata jiran tetanga.

Stress aku.

Kejap kat tangan, kejap kat kaki, kejap kat kepala... Pastu dah tolong garu kat kepala dia nangis lak salah tempat garu. Eeeiiii. Yang daddy lak sibuk ckp cemana nak settle gatal2 dareez ni.. Tak bubuh ubat ke apa. 

Tiba2 rasa macam nak marah.

Hahahahahahaha berani nak marah daddy?

Berbuih explain pasal eczema ni. Haishhh.

Aku pon tak mintak dareez tu gatal2. Berubat cemana lagi aku dah tak tau. Its take time u know. Maka harap bersabar. Apa je yang aku tak buat. Takkan hari2 nak bgtau aku bubuh ubat.. Aku buat itu aku buat ini. Now makan pon agak berpantang... Dan dareez tu makan apa jerrrr. Memilih kot. Ermm.

Malam tadi jadi lagi. Punca dia memang dah tido lena... sebelum tido aku sapu sikit la cream gatal kat kepala, kaki, tangan eh semua lah kat dareez. Then boleh pulak tau dia terjaga then nangis kuat2. Ada lah dekat setengah jam. Puas pujuk. Dah keluar bilik, berdukung.. cakap baik2.. eh macam2 dah buat. Dia punya nangis rasa aku yang nak menejrit suruh diam. Tak sabar dah aku. The end diam sendiri tapi nak tido berpeluk kuat2. Aku pon dah tak sedar bila dia tido... dengan aku aku sekali tido sama. Stokin kemana selimut kemana. Ini nasib baik awal jugak aku bangun. Selalu bangun pukul 5. Lately ni beberapa minit sebelum subuh baru terjaga but sempat jugak la buatkan breakfast dan lunch box untuk aku. Itu semua sempat kalau iron baju dan settle barang2 anak aku buat malam. Kalau buat pagi jugak emang tangan macam sotong. Hahahaha.

Now dah tak boleh datang lambat balik lambat dah. Dulu asal cukup hours penyelia cakap ok jer. Sejak dua menjak gov nak cut bajet bagai, tempias kena kat kakitangan ler. Memang pagi kalau lambat tu menggelupur semua kerja nak buat dalam satu masa. Hahahahahahaha. Takpalah nak buat cemana kan... kata makan gaji. Kalau business sendiri pon kena train diri macam tu jugak right?

Eh dah la, nak breakfast ni. Sejak datang awal banyak pulak masa terluang pagi2. Sempat la aku dhuha. Hihihi. Dulu rasa nak dhuha hari2 rasa tak sempat je, Ermmm.


Kbai.