life is beautiful

life is beautiful

Monday, June 13, 2016

Crush childhood

Zaman facebook... zaman internet dihujung jari ni macam2 boleh berlaku. Terbaru aku ternampak kat news feed someone dari zaman sekolah rendah aku. Wowww ni macam kesayangan aku dulu. Hahahahahah. What a small world. Apa taknya... kawan dia kawna aku. Kawan aku friend dia, aku boleh nampak kot. Itu yang kejinya facebook. Kau kenapa mengingatkan aku zaman silam. Kahkahkah. 

Aku pon sebenarnya ingat2 lupa. Sebab macam tak lama dia kat sekolah rendah tu dan aku pon macam hilang ingatan peristiwa di sekolah rendah. Taktau kenapa. Aku memang lost memory dizaman sekolah rendah mahupon sekolah menengah. Tapi bila sekolah teknik laju pulak kau ingat. Sebab ada daddy mungkin. Hahahaha macam jilake perangai.

So dia pon add aku as a friend. Maybe sebab mutual friend aku dengan dia sama je. Dan tiba2 kat ig pon dia add. Hahahah dia ni ingat aku ke tak? Aku tenung lama2 gambar profile dia baru kenal. Ehhhh dia ni la.. ahahahah lupa dia pindah sekolah time bila. Tapi masa upsr takde dah. Tapi aku memang teringat la peristiwa2 dulu kahkahkah ko kenapaaaaa. Ingat masa darjah 3 dia duduk depan aku. Dulu kat facing meja mengadap. Pastu satu group ada 3 meja mengadap2. Kawan sebelah aku tu ngadap pakwe dia. Yang dia ngadap aku. Kahkah. Kerlass darjah 3 dah ada pakwe makwe. 

Masa dapat buku tulis dia suruh aku tuliskan nama dia. Kemain bunga2 hati aku. Pastu tak ingat dah apa jadi lagi lepas tu. Serius aku terlalu rindu zaman sekolah rendah. Hingusan kau tahu la cemana dengan comotnya kan. Perangai tak boleh belah. Nakal aku ni. Hihihi.

So far dia belum nikah. Wiwiwiwi. Tapi abam sado. Pastu aku malas dah nak stalker. Nampak family man sangat. Nak je aku pm tepi ku tanya apa khabar. Sajaaaa. Sebab lama gila kot tak jumpa... tak berhubung. Kawan2 aku yang sekampung dengan dia maybe lah jumpa. Sebab seingat aku la... masa sekolah rendah dia dengan abang dia duduk kampung rumah nenek ke apa tah... pastu pindah sekolah sebab duduk dengan mak bapak balik. Gitu ah.

Tulah facebook. Mempertemukan, merapatkan dan jugak boleh menjauhkan. Simpanggggg. Aku takat stalker ex boyfie punya lifestyle je sudah ah. Masing2 dah bahagia dah nikah dah ada anak. So apa lagi yang kau nak? Say hi tanya khabar je. Pastu paling boleh pergi jauh takat komen2 yang membina. Lebih2 ai cannot. Sorry. So ai hope kawan2 ai disekeliling ai pon macamtu gak. Jangan sebab facebook rumahtangga berpecah belah. Ada ye, aku malas je nak cerita.


Sunday, June 12, 2016

Apam polka dot dot dot inti nutella

Ni dah takde kerja sangat dah ni kan. Gigih aku menguli bahan2 nak buat apam polka dot. Gigih jugak aku guna multi rice cooker sebagai pengukus. Hahaha sila lah kagum dari jauh weh. Lagipon duduk saja sewaktu bulan puasa ni boleh tahan bosan tahap cipan dan mengundang lapar dan dahaga so mari lew merajinkan diri. Padahal suami ada sound dia dah lama tak nampak mixer berputar. Ewah ewah awak main request je kan. Dia tak tau ke aku ni sambil mengukus apam sambil jaga anak... sambil membuat kerja rumah. Memang multifunction bini awak tu. Sila hargai. 

Start buat pukul 12 macamtu... pukul 430 petang baru habis. Hazabedah wehhh sebab periuk nasik aku jenis small 1.2L... so memang berulang ulanggggggg kali nak kukus. Hasilnya dapat la 76 bijik apam polka dot yang dot dot dia kemahin besar sebab tergunting hujung piping besar. Wajib pengukus 3 tingkat masuk dalam list hadiah hari jadi. Tak kira. Aku dah jadi syok pulak membaking guna kukus. Hahaha.



Sejenis kaler pastel sebab aku nampak lawa pulak macaroon pastel2 ittew so aku applykan kat apam. Nak blend kaler purple tetaplah tak jadi. Benci tauuu. Actually yang ada kat rumah pon kaler basic... merah jambu, biru dengan hijau. So sukati aku je campur2 kaler. Lantak situ janji apam aku sedap. Hahaha. Tempting tak??

Resepi aku amik dari facebook ada orang share. Ada banyak version kot. Entah. Ni sebab bahan2 semua memang ready kat rumah so jalan je projek apam. :DD Siap aku tapaukan utk akak ipar aku... anak2 dia kan suka apam2, kek2 macam ni. Bagi jelah diaorang. Lagipon simpan kat rumah lama2 kang kitaorang puasa, budak2 bukan makan banyak... kita sedekah je kat orang right? Rasanya nak kena repeat lagi kot... nak bagi jiran pulak. Hehehe. Tengok jugak tu kot nutella ada lagi ke idak. Malas nak pi kedai2 beli2 bahan ni. Eh tapi kan rasa nak buat cookies raya pulak. Buat awal takde kelam kelibut kan. Walaupon aku macam cuti lama je sebelum raya. Hehehehehe. Ok masuk dalam notebook ajak daddy beli bahan utk cookies.


Selamat berbuka uolls.







Thursday, June 09, 2016

Ok takpe.

Fine. Kau buat aku kan. Fioneeeee. Kau tunggu kalau Allah tu nak tunjuk Dia tunjuk jugak. We'll see.

Monday, June 06, 2016

Ramadhan 2016

Hai. Buat apa tu? Makan ke. Kekekeke. Haippp tak puasa yek. 1st day puasa aku cuti. Pengasuh mintak cuti diorg nak berbuka puasa kat kampung. Layan jelah. Bukan selalu pon kan... lagipun dah lama mak Aqif tak mintak cuti. Diorg pulak yang selalu entertain anak anak aku. Ermm. Puasa kalini biasa2 je. Aku dah pesan kat daddy kalo nak berbelanja kat bazar ramadhan tak lebih dari RM10. Pandai pandai le ko nak bajet cemana. Hahahahah. Tahun ni kitaorang plan nak bersederhana saja. Masak kat rumah lauk simple2 je pon tak kisah asalkan masak. Wah gicu. Aku ok jer... cuma suami ai tu selera mengalahkan budak baru belajar puasa. Yang penting dia air batu/sejuk. Aku memang takkan sentuh ah. Seteguk pon tak minum. Nak cari bala ke.... sat g badan lemau sapa yang tanggung? Hakak jugakkk. Ai is cannot. Aku ni dah la tunggak keluarga... bangun sahur, aku. Siapkan juadah berbuka, aku. Settlekan hal rumah, aku. Selalu jaga anak, aku. Buatnya aku tak sihat tak ke haru? hihihi.

Apa plan menu first day puasa ni? Asam pedas ikan jenahak mak aku bekalkan semalam banyak lagi. Dah jimat satu lauk. Yeahhh. Ingat nak masak ayam goreng berempah... goreng sayur sikit... ulam ulam tempe ke, telur masin ke. Perghhh. Cukuplah tu. Kan nak bersederhana. Panjang masa lagi nak ke raya. Kau ada 29 hari lagi. Kahkahkah.








Wednesday, June 01, 2016

Bowling plan menjadi

Kalau nak cerita pasal bowling ni lah aku rasa mahu dua tiga tahun yang lepas punya planning... Bahaha. Akhirnya menjadi jugak tahun ni ye. Thanks kepada bos baru kitaorang yang sporting bagi extend masa waktu bekerja dan join sekaki. Apa je yang kitaorang plan kalau nak tahu lah kan asal plan je nak laksanakan tu agak lambat lah jugak. Tak tahu kenapa... hahahaha. 

So badminton dah berhenti berehat sempena memberi laluan kepada bulan ramadhan, bowling tournament antara staff pon dah menjadi... bbq? family day? Ermmm. Akan diusulkan proposal kepada yang berkenaan. :D

Ai mengaku ai tak teror okayyyy. Lama gila tak pegang bola bowling. Last main tahun 2010 kalau tak silap... lepas iftar kat Tropicana Golf Resort dengan geng susuk kitaorang main bowling kat eCurve. tahun berapa lak tu??? So memang hareyyy. Maafkan aku lah yek sapa partner aku tadi. Jangan serik dan jangan rindu. Esok lusa aku dapat pindah nanti terkenang kenang :DDDDD




Kenapa tak banyak gambar? Lupa nak remind kan lagi, camera Iphone iols kan rosak... tak pergi repair lagi. Not necessary buat masa ni walauponn ko telan ailio jer nak snap gambar bilamana ada momen2 yang manis. Kahkahkah. Lantak ah situ malas aku nak perabih duit. Ni pon aku cilok kat group whatsapp. Tak rajin iols nak selfie bagai ni yek. Maluuuu nanti muka sepinggan besau terpampang. Hahahaha. Aku sedor diri.

Kitaorang main kat Endah Parade dapat 4 game bayar sorang RM12 je engko jangan tak tahu. Ni under pakej boleh call direct Mega Lanes kalau nak tahu lebih details. 

Ni saja suka suka sebelum menyambut puasa. Kang bulan puasa duduk diam2 lah ye. Hahaha. Banyak sangat perancangan kitaorang ni... trip to border Malaysia lah, itulah inilah... kang sembangg je pastu senyap. Yang family day ni tak lepas2 siap dah ada sponsor pon tak lepas gak cane.... Mohon bos baru pertimbangkan aktiviti hujung tahun. Itu pon kalau aku masih ada lagi di unit ini. Hehehe.

Lagi beberapa hari je lagi nak bulan ramadhan kan. Aku plan amik cuti nak shopping groceries sikit and settlekan beberapa benda. Malas lah kan nak keluar nanti bulan puasa baru hegeh2 nak topup lauk bagai. Ai cannot. Itupon kalau boleh baju raya nak settlekan awal. Amboiiii puasa pon belum dah sibuk cerita baju raya. Hahaha. Sedangkan belum puasa lagi shopping mall dah buat sale sempena raya inikan masa puasa kan. Hadoii pitams mak. Itu semua kena tunggu green light dari suami ai. Kalau dia proceed maka moh la kita shopping. ;p

Oklah bai.