life is beautiful

life is beautiful

Monday, September 19, 2016

Refresh

Rumah yang aku duduk sekarang rumah sewa. So kauu tahu lah dah nama rumah sewa kan, nak mendeko pon kau rasa macam ermmmmm, worth it or not. Lama dah aku pendam hasrat... since aku duduk rumah ni April 2011... rasanya cukuplah. Cukuplah mata aku sakit dengan pandangan mural yang tak semenggah dimonopoli oleh anak anak bujang aku.... sejak dah pandai kenal pen dan jugak color dan jugak marker pen. Aku harus lakukan sesuatu. Jangan sampai aku dah fadeup nak balik rumah sudahlah. Hehehehe.

Aku tekad. Cuti raya haji bersambung dengan hari malaysia... aku straight amik AL seminggu. Puas hati aku. Dalam kepala otak banyak plan nak buat kat rumah... so jadilah jugak projek mengecat rumah. Walaupon aku gigih cat kat hall je. Heee. Itu pon dah amik masa seharian. Hantar budak2 ke rumah pengasuh then aku teruskan projek. Cat putih je uolls... hajat dalam hati nak le kaler down to earth ke, pastel kaler ke apa.... sebab tikar kat rumah dah kaler cokolat gelap. Malangnya laki aku tu memang terlebih pandai ke atau malaz nak layan aku ke apa tak tahu laaa... so dia beli cat putih. Huarghhh nak marah pon ada tapi memikirkan dia dah angkut cat dari kerete ke tingkat 14 maka aku thorpaksa jugak buat muka manis dia semanis honey. Takpalah, asalkan dia beli cat sudeh.

Ye. Memang aku ni multitask. Hehehe. Begini lah hidup perempuan dizaman milennium. Toksah ke nak harapkan laki semata. Berjanggut nak tunggu. Itu ok lagi, ini janggu dah tumbuh seploh kali pon aku rasa belum tentu dia buat. Sebab bz uolls. -________- Jadi nak mendamaikan mata aku yang sakit ni maka aku buat le sendiri. Puas hati. Senang je kerja mengecat ni rupanya kahkahkah. Untuk rumah yang sekangkang kera macam rumah ni boleh la uolls. Furniture pon aku alih sikit2 jor. Realitinya malam tu boleh tahan sakit pinggang. Hehehehe

Tak zabar nak hadap rumah sendiri pulak. Ini sebelum masuk rumah memang kena plan betul2. Hall nak kaler apa, master bedroom, bilik anak2... dan yang paling penting kitchen aku nak pinky boleh? Doakan lah ada sinar dihujung terowong. Cewahh.







Sunday, September 18, 2016

Raya Haji 2016

Tahun ni for the first time kitaorang raya di luar kawasan. Since raya haji pon jatuh pada school holiday, so idris family plan nak celebrate birthday pada anggota yang berkenaan, especially Aqif lah. Dah bapak dia punya plan semua ini. Aku raya haji takdelah so excited sangat... pon malaz nak kecoh2 nak balik kampung sapa nak raya belah mana. Rileks jer janji dapat daging korban. Kahkahkah.

Dah plan seawal yang mungkin kerna memang tahu that time adalah school holiday so yeahhh urusan booking membooking harus dilakukan dua bulan sebelum kejadian. Banyak tempat sebenarnya kalau nak diikutkan yang ada dalam list. Tapi kalau kauorang nak tahu, dua bulan sebelum tu pon dah fully book... gila kaya betul orang2 malaysia ni... asyik pegi bercuti je tau. Kagum aku dari jauh. Ada yang propose idea taknak kongsi pool so pilihan itu tak berapa nak banyak... maka aku cari je banglo yang ada kat A famosa... settle problem. Ada tu dapat kat PD... tapi mostly owner dia chinese. So ragu2 gak la peralatan dalam rumah tu nak kena samak ke apa. 

Kali ni aku recommended... sebab owner dia adalah sangat baik... ada caretaker yang jaga banglo. Dan banglo/villa sangat kemas, bersih dan ada additional loteng yang siap 6 tilam single. Itu sebenarnya yang aku berkenan. Al maklomlah kauorang kena paham, anggota keluarga idris ramai... 22nd member of family so boleh bayangkan dak nak kena cari banglo berapa bilik? T_______T







Aku rasa percutian kali ni adalah yang paling malas gila nak snap gambar. Kauorang tak tau ada episod duka sebelum hari kejadian. Sabtu gerak ke melaka, khamis malam aku dah start nak demam. Balik kerja malam tu badan dah sakit2... kepala dah weng2. Jumaat plan nak beli hadiah birthday cancel sebab demam makin teruk. Terus amik mc. Sadis gak ahh, dia jadi macam demam tahun lepas yang masa kenduri aqiqah dareez. Adoiiii bisa badan uolls. Terbaring je. Dah start fikir boleh ke tak speedy recovery ni. Sabtu tu gagah gak masak makanan untuk bekalan ke melaka. Takkan nak kosong je.. plan awal kat sana kitaorang nak masak memasak pasal nak raya haji ade ke kedai yang bukak nanti. Tambahan anggota keluarga adalah ramai maka tak sesuai nak konvoi lunch/dinner dan yang paling penting nak jimat cost. Ehehe.

Gigih uolls. Nampak tak effort dia kat situ. Kalau tak nampak gak tak tahu lah. Ke buat2 tak nampak? Aku jenis malaz nak kepoh2... kita rileks2 je okay. Janji hasil nampak. Gitew konsep.

Eh apa melalut ni. Kan nak cerita keseronokan beraya di luar kawasan.

3hari 2malam kat sana. Puas anak anak mandi kolam. Puas gak makpak rest. Sampai aku macam ehh apa bosan ni dok terperuk kat banglo tak keluar2. Eh memang tak kemana okay. Cari2 barang pon orang lelaki yang uruskan. Yang perempuan dok banglo buat kerja apa yang patut. Eh aku bosan le jugak. Hehehehe. Ada lah aku round sekitar kawasan. Saja amik angin. Bawak gak sport shoes tapi tak guna. Sebab apa tah. Takde kawan kot nak jogging. Diorang pakat main badminton. 

So tengahari kedua tu acara kemuncak... sesi celebrate birthday. Dan jugak tak lupa... acara makan durian dan rambutan.



Untung ah budak ni dapat banyak hadiah dari anggota keluarga. Daddy cakap percutian ni sebagai hadiah dia so daddy takde beli hadiah lagi dah. Eh eh eh boleh macam tu yek. Si dareez pon dapat gak walaupon takde kena mengena dengan event tersebut. Best la budak2... eh tapi kitaorang semua dapat hadiah... hadiah cabutan bertuah kahkahkah tapi hadiah semua mengarut. Span basuh pinggan pon boleh. Okey lah tu... mengeratkan tali silaturrahim. Pastu bukak hadiah semua pakat gelak. Nasib aku dapat papan pemotong ikan... ada gak faedahnya. Erm.

Nak jadi cerita jugak malam sebelum raya haji si Aqif start demam. Boleh malam tu dia terbangun then muntah kat atas tilam. Waaaaa nasib ummi kau jenis yang tido2 ayam and alert. Menggelabah gak dengan asam jawa takdak, ubat demam apatah lagi... tiba2 teringat hoi ada EO lemon. So merasa lah macam ongkaya jap tuam anak guna Eo young living. Selama ni ngak pernah occay :DDD

Esok nya tu kami anak beranak decide stay kat banglo sambil tunggu Aqif ok sikit... dan yang lain meneruskan aktiviti solat haji raya di masjid yang berdekatan sebelum kami join mereka beraya di rumah adik biras aku. Alaaa kesiannya tengok Aqif... jarang dia demam. Hari tu keje dia tido... makan taknak... susu apatah lagi. Just isi perut dengan air masak. Itu pon aku jenuh gak paksa makan sikit buat alas perut sebab nak makan ubat. Memang melepek je ah. Aku syak ini sebab mandi pool berlebihan lah ni. Apa taknya... antara semua, dia yang paling last sekali naik. Orang semua dah gigil2 kesejukan, dia rileks je meneruskan aktiviti mandi pool. Mana taknya. Ishhh.

Dan ini jelah gambar raya haji kitaorang yang ada. Kahkahkah. Dengan dareez style pegang dagu daddy, dengan aqifnya terbaring lemah. Nasib aku okay lagi, semakin beransur sihat. Nak tak nak ko kena gak gagahkan diri... walauponnnn.




Just nice kan banglo ni. Last day kitaorang dah kemas susun atur sofa tu balik. Before ni semua sofa alih ke dinding. Nak bagi ruang tengah tu luas... supaya boleh solat berjemaah katanya. Good. Dapur paling thorbaek... tong gas siap 3 ketul lagi. Memang banglo ni sesuai ah utk family besar yang jenis nak stay je taknak keluar2... yang jenis masak memasak. Peti ais ada, blender ada, microwave... iron 2 bijik... haa apa lagi? cerek elektrik itu standard semua homestay pon wajib ada kan. So far aku sangat berpuas hati. Aku la... yang lain aku tak tahu. Tapi aku rasa diaorang pon okay kot. Haha. Owner siap boleh offer lagi kalau stay lebih 3 hari dia bagi diskaun. Haaa, nikmat mana yang perlu kau dustakan?

Lupa nak bagitahu, bilik ada 4, semua katil queen... semua pon ada aircond. Bilik air ada dua. Kat hall pon ada dua bijik aircond. Tak cukup lagi tu, loteng ada tilam single 6 bijik. Tv siaran astro... tak sure full package ke tak sebab tak sempat pulak aku nak lepak tengok tv. Hahahaha. Tempat bbq ada... cuma xde la peralatan bbq bagai. Bawak sendiri ek. Belakang banglo ada tanah lapang, boleh le nak main badminton, futsal.

Terima kasih kepada owner. Dan terima kasih jugak kat link mana tah aku gugel masa nak cari tempat percutian ni. Insyallah tak menipu.

Villa D Lagos A Famosa
Lot 1054
Cik Sumayyah 013- 2906068


Balik dari percutian masing2 sakit urat sakit badan. Bagusss sangat perangai.




Thursday, September 08, 2016

Zoo Negara 2016

Last pegi tahun 2009 kalau tak silap... daddy bawak celebrate birthday aku [masa tu tunang pon belum lagi]... cerita sebenarnya aku taknak hahahaha apahal pulak celebrate tengok binatang B oii. Jadi, sebab taknak dia merajuk maka aku layan kan aje walhal ini birthday sapa sebenarnya?? Eh lari tajuk. Ok ok straight to the point. 

Last berweek week yang lepas... memang before ni ada plan nak bawak anak anak pegi zoo tapi macam biasalah... kau plan je memanjang memang sukar nak jadi. So minggu tu takde kemana... maka jadilah ia. Siap hangkut sekali anak anak akak aku supaya Aqif dan Dareez ada kawan. Nampak macam ramai lah kan family kecil kitaorang... baru le meriah. Ehehee.

Tak tau kisahnya entrance fee zoo negara sekarang ni termasuk boleh tengok panda sekali. Patutlah masa bayar tu, woihhh apasal mahal nau nau. Padahal tahun 2009 aku pegi harga tiket tak sampai RM20. Kot? Macam berbelas belas ringgit je. So agak terkejut beruk aku kat situ. Hahahaha. Tapi dah sampai dan dah bayar nak tak nak takkan ko tak masuk ye tak. Padahal kat rumah dah google siap2 harga tiket. Rupanya blog tu zaman bilaaaaa. Hahahahaha. Masa tu pulak website zoo negara tak boleh nak enter so memang gigih gugel review orang. Ahh lantok.

So yeah ni kau kena ingat buat masa ni.

Aku bukan apa... kau bayar mahal2 tapi binatang semua tido ko rasa cemana? aku nak suruh bebudak ni dengar singa mengaum... dah singa pon bantai tido... diaorang ni dapat tengok kelibat singa jelah. Oh sedeh. Ke aku kena pegi petang2 sikit? Sebab hari tu masuk dalam pukul 11 cenggitu pukul 2ptg dah balik. Panaih lit lit dengan kebulurannya. Ada je cafe kat situ... harga jangan cakap... as usual a lil bit mahal. Tapi dah lapor kitaorang singgah jugak lah bagi alas perut. Kesian kat budak2 kehausan. Tak cukup bawak air dari rumah uolls.





Nak amik map zoo kena bayar RM1. Kalau aku tahu kena bayor, aku print siap2. Heh. Nak naik tram pon kena bayar gak. Ok yang ni aku sumpah nak caruts hahaha. Ko bayar masuk mahal dah kot. Grrrr. So memang mengambil keputusan no tram... jalan kaki sendiri explore zoo ni yeh. Memang penat woihh.... tapi nasib lah dapat anak yang memang rajin jalan. Ada gak si Aqif tu cakap penat. Then kalau penat kita rest jap. Sebab kau naik tram nak explore celah mana ye tak. Ke malas nak berjalan lettew? 






Dah macam bapak bawak anak anak kecik berjalan... aku yang paling sulung kahkahkah ok tak kelakar tak kelakar. Tapi aku syak orang mesti anggap aku ni nikah dengan duda... sebab anak aku yang sulung tu sama je besor dgn aku. Ni kes bini pertama dah meninggal then nikah lain sebab anak anak kecik lagi takde sapa nak bela. Logik tak weh? -__________-

Kalau daddy baca mesti dia kata aku perasan diri muda belia walhal umur 3series uolls. Eh sukati aku la... actually dia tu yang jeles sebab aku menten muka muda rumaja... dia aku nengok dah tua sebelum usia. Ermmm. B jom lah pi tanam serum kat rambut tu. lulz sangat.

Aku toklehbelah nengok panda ni. Kooo tido je kerjanya. Ada la aku amik video... taktau apa dia cuba buat. Dan aku tak paham kenapa dalam gambar kemain putih sucii murni bulu ngko... walhal face to face ampunnnn. Terlebih edit boleh buat orang marah woih. Tak. Memang real bulu dia kekuning kuningan macam baju sekolah putih tu disimpan lama. Hahaha. Takpa, saya maafkan awak. Apa2 pon ko tetap comel dengan keleteh ko yang tak tau apa kau cuba buat. :DD




Ni lah ummi anak empat wannabe :)) Eh planning nak 5 tauuuu... jangan main main dengan ai. So dah boleh imagine aku bersama anak anak yang bakal membesar soon. Kalu ummi menten muda dan kurus dan selim dan muka ploless bersama anaknya yang ramai, laju laju aku nak beranak. Kahkahkahkah tak kelakorrrrrrr.

Sapa nak pegi zoo pasni aku nasihatkan pakai pakaian yang sesuai. Cuaca kat Malaysia ni khatulistiwa okayy. Ke aku ni memang bangsa kuat peluh? Nasib tak sarung heels. Konon2 bergayalah pabila bergambar nanti. Hek muuu. Aku ni la yang merangkap penjaga bahagian belakang, tukang kira anggota keluarga dan juga tukang photographer. Ikutkan hati aku nak je sarung sport attire dengan sport shoes gak. Tapi tokleh engkar cakap suami... dia tetap nak suruh aku pakai heels. Hello b, zaman heels ai everywhere dah berlalu kot. Tak koser ah nak jalan kedek2 supermodel ni. Anak ai lebih utama. Kihkihkih. Kbai.









Jamuan Raya Ofis 2016

Dah habis raya, dah nak masuk raya haji baru teringat ehhh tak upload pon cerita jamuan raya kat ofis hari tu. Hahahahahahahahah macam haremm perangai... nampak nau aku busy dan penyakit pelupa makin menjadi jadi. Ahh lantak. Dah habis raya ke, belum nak raya ke, dah  nak raya tahun depan ke, aku tatappp nak jugak cerita kat sini. Elehh, aku tahu, kauorang pon sibuk nak tahu jugak kan. Kehkehkeh.

Jom cikidaut.











Special tahun ni menu semua dimasak oleh kitaorang. Takde ngelat2. Sedap ke tak sedap ke yang penting ko masak sendiri. So dalam menu tu aku dipaksa dan rela masak lauk ayam masak merah. Tak pernah2 masak ayam 4 ekor... haa tu kira pecah rekod lah kan. Nasib baiklah ada rasa ayam masak merahnye tu. Kalau tak, matiks lah kan ko nak menjamu 100+ orang makan ni. Dah macam majlis pertunangan dah engko dia punya hadirin dan hadirat sekalian. Kemainnnn.

Tahun ni punya majlis agak meriah dari yang sebelumnya... dah background pon pinjam kat unit prop...  ketupat nasik, ketupat daun palas, semua rebus kat ofis. Semua tu pon anyam sendiri.. Sanggup mencari daun palas sampai ke chow kit. Lampu liplap pon beli baru. Haaa tak ko rasa memang meriah vavavom. Seminggu sebelum majlis aku kursus so memang tak tolong hape. Sabtu ahad memang tak amik overtime... so diaorang ni lah yang take over semua. Dari menghias, sampai lah ke masak memasak, staff lelaki thorbaek. Dah aku nengok serupa bapak aku. Rajin kemahin. Bagussss. Sebab tu unit aku ni rajin nau buat makan2... sebab semua staff rajin. LOL.










Boss baru, Pn. Hanem very the sporting... maybe sebab perempuan dan dia boleh in dengan perangai harem kitaorang. Dia layan jelah apa staff nak buat. Jemputan pon kitaorang yang handle. Maaflah mana2 yang tak terpanggil. Tak perasan dan terlupa. Yelah, semua buat sendiri... Takpa, insyallah next year yeah. Eh? Next year nak buat lagi ke??? Ermmm. Yang sehari punya event ni pon sakit urat sampai seminggu... hahahaha. Kalau kauorang perasan ada gambar yang terang dan ada yang suam2 kuku. Ecehh jangan taktauuuu event kali ni booking cameraman okayyy :DDD sebab tu cakap jamuan raya tahun ni thorbaek berbanding tahun tahun yg sebelumnya. Apa orang kata tu, buat lebih baik dari yang sebelumnya wahhh gitew.

Sekian. 
Dah nak raya haji uolls baru kedek kedek nak cerita raya aidilfitri. Kahhhhh sangat perangai.









Tuesday, September 06, 2016

On his birthday

Happy 4th birthday, son. 

Dah besar dah anak ummi dgn daddy. Diam tak diam, dah 4 tahun... next year nak masuk school. Tak tau nak imagine macamana... sebab dah biasa tengok dia ada kat rumah... kalau kerja petang aku memang hantar budak2 tengahari. So banyak masa bersama mereka, sebenarnya. Harap2 Aqif dapat sesuaikan diri. Insyallah. Training no diapers since Januari 2016. Avoid botol susu since beberapa bulan yang lepas. Eh tapi tidur malam kadang2 aku pakaikan jugak dia ni diapers. Sebab ummi kau malaz nak bangun malam gerakkan kau bangun kencin. Heee.

Semua parents inginkan anak dia jadi anak yang soleh/solehah. So do i. Semoga bila ummi daddy dah takde kat muka bumi ini, Aqif, dan jugak anak2 ummi daddy yang lain tak putus putus sedekahkan Al Fatihah kat kami. Doakan kan kesenangan kami untuk kami lalui di alam kubur nanti. Jadi anak yang sentiasa menyenangkan hati. Yang sentiasa beriman kepada Allah swt. Yang jaga adik adik bila ummi daddy dah takde. Yang boleh diharap... dan lain lain. 

Takde ibu bapa yang nak anak dia jadi anak yang tak baik. Semua parent doakan yang baik baik untuk anak mereka.

Aqif anak yang senang jaga. Senang mendengar arahan... lebih spesifik. :) Nampak je keras tapi kalau nak tahu, hati dia lembut. Aku je yang faham. Sebab dia punya perangai lebih kurang aku. Aku rasa.

Happy birthday, sayang.
06092012

Ummi cuba memaintainkan diri agar baju kurung ittew ummi kekal muat disetiap tahun di hari jadimu.