life is beautiful

life is beautiful

Friday, November 18, 2016

Sarapan yang sihat adalah oat. Gituu.

Its been almost 2 weeks aku bersarapan dengan oat. Kahkahkah tolonglah percaya. Takdelah ngeri sangat rasa oat itu ye. Boleh je makan. Tambah jelah apa2 yang patut. Paling senang aku tabur kismis. Paling sedap aku makan bersama fresh milk. Tapi tak selalu.

Dah turun belum berat badan engko?

Kahkahkah. Soalannnn.

Alaaa. Nak kempis kan perut je uolls. Sakit hati tengok belly bergoncang goncang 😆😆😆😆 kalau boleh hiris, lama dah aku hiris. Masalahnya work out pon tak istiqomah cane. Dah beberapa bulan tak join zumba. Masing2 bz... kalau turun pon ada la dua tiga kerat. Jadinya berkubur begitu sahaja. Tengoklah next year start balik. Conductor pon bz dgn event luar cane. 

Setakat turun kan berat badan ni insyallah slowly turun lah ia. Malas dah weh. Ko tahan makan cane pon... bila timbang camtu gak. Dari aku stress tgk jarum penimbang tak gerak2 baik aku lalui hidup ini dengan tenang. Hahahah. Kan aku cakap, faktor usia. Gituu. Now tiap hari ahad kalau takde pegi mana memang aku ajak je suami dgn anak2 jogging. Sampai aqif dah paham. Alaa keluarkan peluh sikit. Kasi ringan badan. Tak aci la kan, daddy boleh je aku benarkan pegi main badminton... takkan aku xde usaha nak bersukan. Wahhhh. Time cuti jelah pon. Itu kalau takde gi mana. Kalau balik sban ke, ada event ke... thorpaksa la skip. Ada jugak terfikir bawak jelah sport shoes kemana mana... tapi ko tahu la bila dah balik kampung kannn... takda makna la hahahah. Lepak dgn makpak borak2 lagi best. Heee.

Jangan kecam I yek. Korang taknak makan sudahlah. Aku nak makan jugak. Kalau boleh nak jadikan amalan. Sayang perut. Sayang badan. Sayang semua. Muah. Bai.

Nah aku belanja gambar oat pagi tadi.








Thursday, November 17, 2016

Demam Ikea

Tiba tiba ada semangat balik nak cantikkan rumah. I mean takdelah cantik meletop kebabom... cuma nak rapikan sikit... buang mana yang tak berkenaan... susun dan kemas. Wahh gitchew. Semangat ni bukan selalu ada, jadi bila dia dah datang... maka ko kenalah layan. Pulak tu tengah ada sale dari 31Okt hari tu sampai 27Nov. Ya ampunnnnnn. Ko tak rasa meroyan ke bila ko scroll website ikea? Hahahahaha. Mari ler meroyan bersama sama uolls.

Tolonglah, aku dari hari tu nak beli hyllis... siap check kat website takut takde stok... beriya set date nak pergi... bila pergi, takde stok. Huwaaaaa nak nangis aku ko tahu. Yelah, benda murah. Eh murah lah kan. Rak hyllis baru RM39.90. Memang plan nak letak kat dapur since dapur aku takde kitchen cabinet. Maklomlah rumah sewa. Hahahaha. Memang seketul rumah basic takde renovate apa owner bagi aku duduk T__T

Dah plan dah nak taruk apa... nak susun atur bagaimana... sekali sold out. Terus aku pening lalat kat situ. Terus plan berubah. Hahahaha. Aku ni mana pandai nak ada plan B,C,D bagai. Memang dalam kepala otak nak yang itu, yang itu lah yang aku tuju.

So ingat nak hunting lagi untuk gaji bulan ni. Hehehehe. Ada la aku allocated some amount utk rumah. Asyik bokitta jerrr.... juling mata laki aku tengok. Dulu memang fikir, eleh duduk rumah sewa je kot... duduk tak lama.. nanti nak pindah rumah sendiri... makanya takde la istilah nak make over bagai. Tapi, ni dah masuk tahun ke-5... aku masih disini... rumah yang sama... cuma sewa meningkat sedikit... dan isi rumah semakin bertambah... JADI, aku wajib buat sesuatu keatas rumah sewa ini. Bagi aku, home is sweet home. Rumah adalah tempat kau berehat setelah berhempas pulas memerah keringat mencari rezeki. Tak ke tenang bila kau balik rumah, keadaan rumah kau bersih, kemas, wangi (itu bonus) walaupun rumah tak besar mana -___-

Ada rezeki sikit, boleh la beli barang2 rumah. Ala, ikea je uolls. Sambil2 tu, usha jugak  untuk perabot rumah baru. Kahkahkah. Beli sikit2 nanti masuk rumah baru takdelah terasa sangat. Kot murah rezeki, rumah baru I nak renovate habis kasi pecah itu ini... tambah ruang dan sebagainya sebelum pindah. Kot murah rezeki.... kalau bajet tak berapa nak ada, haaa gunalah dulu perabot2 yang sedia ada. Hehehehehe. Jadinya, jomlah beli dulu.

Aku suka la ikea buat masa ni. Perabot dia just nice. Takde gabak berat nak mamp. Ingat lagi beli rak buku dengan kabinet dapur. Dah le mahal, berat pulak tu, lepastu besar nak mamp. Ko dah kenapa nak beli perabot besar2 walhal rumah sekangkang kera?  Sampai sekarang aku menyesal. Dulu memang takut nak masuk ikea... sebab rasa mahal nau nau. Padahal kalau rajin usha group kat fb, ada je orang post susun atur perabot dari ikea dengan harga yang berpatutan. See, tak kenal maka tak cinta. Ada je perabot yang mampu milik... siap nampak macam mahal lagi kalau kena gaya.

Macam kau beli barang dari Kaison. Hehehehe. Adoii tu kalau masuk, memang meroyan tak ingat donia. Memang habis duit. Sekecik kecik barang kau nak beli. Padahal tak tau guna sebagai apa, tapi nak beli. Kahkahkah dasar boros amalan syaitonnn.

Aku kalau ikea suka yang garden2 gitchew. Yang open wardrobes, maaf I cannot. Nampak semak mata. Lagi suka yang tertutup. Macam rak buku aku la tu. Pilihan suami. Adoii semak mata. Rasa nak clearkan je semua barang taruk masuk kotak, susun rapi2. Ermm, yelah. Kang aku kemas sat g dia membebel kenapa usik barang dia. Hek elehhh.



Cantiklah ada pokok hijau2 kat dalam rumah especially bahagian dapur. Tenang dan dapat menghilangkan stress. Kot ada ko tanam pokok cili atas para dapur, ko petik je dari pokok hahahaha. Jomlah malam ni mimpi dapur idaman. ;p














Wednesday, November 09, 2016

Bertabahlah seminggu sekali jenguk belog

Hahahahaha tajuk tak tahan. Eh betul apa... itupon nasib seminggu sekali aku jenguk... dapat mood kelaut, maka berminggu minggu lah aku takde story apa. Rindu memanglah rindu. Tapi entah. Dan sapa pulak lah yang nak tahu kehidupan engko kannn. Hihihi. Life macam biasa. Nothing much. Busy as a working mom... cewahhh. Nampak... nampak cara macam busy je kan... boleh je lari sini sana. Keluar2... lepak2.. kahkahkah.

Sambil menaip, sambil aku menunggu registration mcdelivery. Dah lama buat, baru hari ni terbukak hati nak completekan form online. Hari tu fade up isi address, tak jumpa pulak dalam sistem dia. End up aku tutup je terus. Sebenarnya tadi aku ternampak ada promotion the new mcchicken. Ewah ewahhh kau macam tahu tahu je aku lama mengidam. 


Its wrapppp tu. Muahahahaha. Cannot tahan sebab limited time. Tapi tak tahu la kan bila boleh makan. Aku sekarang ni sedang eat clean. Kahkahkah pentipu betollll. Jangan percaya uolls. Hahahaha. Oklah oklah... actually start isnin hari tu aku ada target, minggu ni insyallah, kalau diizinkan Allah... aku nak try lah... breakfast seminggu tanpa henti makan oat. Kauorang nak percaya ke tak, tolong lah percaya. Sebab aku rasa macam dah berat sikit badan ni. Haishh.

Hekelehhhh kenit macam tu ko kata berat? Habis yang cenggini ko nak kata apa pulak??? Grrrrr gertak rakan seopis aku.

Alaaaaa. Kasi can la. Aku nak try jerrr untuk seminggu ni. Kalau berjaya, boleh la teruskan di minggu minggu yang seterusnya. Hahahahahaha. Kemonnn. Kata naik diet taknak makan nasi. So makan oat ok what. Aku tengok ig kak pilla. Dia makan oat ulam dengan sambal paru... ikan bilis pedas la... so why not aku cuba. Dari ko makan yang plain, memang tak lalu. Tadi aku tambah kismis. Semalam aku makan dengan sambil bilis pedas. Eh sedap okk. Be creative. Aku tak reti nak kira kalori bagai. Maka kauorang jangan kondem. Aku nak clean kan perut aku ni haa. Boroi melimpah ruah uolls. Mana nak sorok. Aku ni kecil orangnya... dah tiba2 perut boroi kedepan kang tak pasal ada yang menegur.. eh pegnen lagi ke.... Hahahahaha. Kalau betul pegnen ceria lah aku nak menjawabnya. Ini, isi lemaks tak berguna jerr. Nangis aku. Hihi. Eh lemak badan boleh jual tak? Kalau boleh, aku nak jual sekilo... dua kilo. Kahkahkah tak kelakorrr.

Ni malam, aku teman daddy makan ratah lauk je. Tertelan telan ailio aku melihat daddy makan nasi. Kadang aku ngelat jugak, sambil suap anak makan, ada la dua tiga suap masuk mulut aku. Hihihi. Eh mestilah rindu dengan nasi. Makanan ruji berpuluh2 tahun. Tiba2 ko nak berpisah dengan nasi. Sedih tauuuuu. Tapi aku janji... weekdays tahan nasi... weekends boleh makan sekali dua. Buat pengubat rindu. Taknak obses sangat dengan diet. Sebabnya belum tentu result ko memberangsangkan. Beriya bagitau kat belog diet nasi bagai, bila jumpa depan2 takdenye kurus ye dak?

Dulu senang je nak kurus... skip makan beberapa hari terus berat jatuh berganda ganda. Belum lagi masa puasa. Baru nak naik badan, dah turun balik. Tak pernah risau berat naik ke turun ke janji happy. Sama macam masa bersalin anak pertama. Maintain je... sikit pon tak risau badan naik sebab tahu badan memang senang nak susuk. Tapi bila lepas bersalin anak kedua... haa amik ko. Dua tiga bulan lepas naik kerja, tiba2 omg omg pehal kain seluar semua payah nak pakai. Terus etrsedar dari lamunan. Ohhh dah masuk 3series. Patutle. Hahahaha. Faktor umur memang memainkan peranan. Ko main gym, aktif zumba bagai... kalau tak jaga makan, memang la... bagai dipam pam naiknya. Ni aku makan portion sikit je tau. Hek elehhhh. Lain orang lain badannya. Ni aku cerita aku lah yek.

Daddy pon aku nengok dah makin maju ke depan. Syabassss. Nampak sangat pandai jaga perut suami. Kahkahkah muntah please. Dia pon sama gak... harap main badminton seminggu sekali. Tapi supper punya food tokleh belah. Lepas makan, lepak jap terus tido. Mana tak boroi ye tak?

Jadi jangan salahkan aku. Dahla, marilah kita terjun ke dunia realiti. Umur dah lanjut ni kena jaga kesihatan. Bukan kawal makan semata nak diet, dia lebih kepada nak jaga badan sebenarnya. :)











Tuesday, November 01, 2016

Penangan Warda Ejaz

Terjebak dengan drama suri hati mr.pilot ni weyy... nasib baik la minggu ni last... aah pastu turn aku syift petang. Kahkahkah tak kelakor weyyy. Tu takpa. Sebab nanti aku bukak je online kat google. Tapi tulah, lawa nau nau si naelofar yek. Ko pakai apa pon lawaaaa memanjang. Blouse, dress jurai2 pon tetap lawa. Tudung pon elok terletak. Sejuk mata memandang. Jeles iols. Dan dan tadi nampak palazo jurai2 rasa nak beli. Eh tak beli lagi sebab bajet beli kain baju dah cukup kuota. Kahhhh. Kemudian dari aku beli ready made yg tak berapa nak ngam dengan ketinggian, baik aku beli kain then tempah. Mahal sikit takpa janji puas hati.... sedap pakai. Maklomlah orang cerewet memang begitu. Hihihi.

Kemudian, kan dah ada mesin jahit... dah tu ngape nak hantar tailor lagi??? Kahkahkahkah tu pon satu hal gak. Aku tengok tutorial jahit palazo kat utube macam senang je. Macam senang jeee hahahaha. Bila nak buat kau menggelabah. Adoiii rasa nak tikam diri sendiri. Kang ada yang buat tukun mesin jahit tu nanti. Tak nak laaaa kan. Ai sayang ye mesin jahit tu... walaupon jasa dia belum banyak lagi tapi tetap kesayangan.... antara barang dalam wishlist kot. Almost setahun jugak ah aku tak attend kelas menjahit. Last year gigih ngko belajar buat baju kurung... nak ambik feel sebelum membeli mesih jahit sebenornya. Ada jugak intai2 kelas hujung minggu... tapi tulah, takut dah set date, daddy pulak ada job last minute. Kang anak2 terabai... then mula lah nak bergaduh. Hahahaha. Ai is cannot lah. So buat masa ni aku tengok je tutorial kat utube and blog walking.

Eh jap jap. Aku kan nak cerita pasal attire warda tu ni dah melalut ke mesin jahit ni pasaipa. Nampak sangat suka sembang.

Now tengah trending baju loose, blouse kimono, seluar palazo, color pon down to earth... nude gitchew. Si pemakai pon akan nampak ayu2. Agak2 muka garang nak mamp wajib ah pakai color pastel... lipstick pon kalau boleh color2 macamtu gak. So scweet you know. Aku kalau nak baju jurai2 ni tengok situasi ah. Kalau kau hang out dengan anak2 memang tak ah kan. Tak pasal aku sendiri yang emosi terganggu. Rimasss. Hahahaha. Mana nak kejor anak dengan baju seluar gerbang2 ni weyyyy. Menghalang kelajuan aku nak berlari jorr. Lainla kalau pi dating dengan suami ke kannn. Kahkahkah. Matiks lah perangai macam kau tu follower fashion masa kini. Puihh. Kita kalau boleh nak pakai seringkas dan seselesa yang boleh. Dan yang paling penting tak panas. Aku ni kan ke puteri lilin weyyyy lupa lettew.
suwit suwit gitchew

Dia ni memang lawa la wey. Tak jemu mata memandang. 
Aku yang perempuan ni pon suka, apatah lagi lelaki khennn.

Haaa cakap pasal color pastel ni kan daddy boleh cakap dia tak berkenan dengan lips matte merah menyala ini. Adoiiii nak sedih ke nak marah pon tak tau laaaa. Dia ni memang tak boleh tengok aku pakai pelik2 sikit yeh. -_________- siap bagitau lips matte ni dah boleh jual kat orang. Eh eh sabau jelah. Kang tak ikut nanti aku jadi durhaka ke cemana ni? Tapi sayang okk baru beli. Ni sebab tak pernah beli color terang sebegini... saja lah nak try... sekali kena sound daaa. Erm.

 Tak zabar nak menanti last episode warda dengan ejaz. Sorry, aku tak baca buku2 novel masa kini so memang tak tahu la apa kesudahannya. Aku baru layan minggu lepas... sebab before ni tengok patahnya sebelah sayap. Bukan senang aku nak layan drama melayu. Dah diaorang sibuk kata warda punya attire lawa lah apa lah itu lah inilah so terjebak gak. Hihihi. 

Seriously korang dalam alam rumahtangga jangan le jadikan drama2 ni sebagai role model. Ko kalau tak suka ko cakap la tak suka... kalau marah cakap je marah. Toksah la pendam2 lepastu makan hati. Jap. Dulu aku baru2 nikah ada la sikit perangai cenggitu dengan harapan agar suami pujuk, layan kita. Hek elehhhhh dia tu tau pon tidak aku merajuk. Siap layan macam biasa jorrr. End up aku kata aku merajuk, daddy boleh jawab, ''Lahhhh merajuk keeee..." Adoiiiii rasa nak hempuk pakai bantal.

So now aku kalau tak suka, aku cakap je tak suka. Marah ke, merajuk ke, aku cakap je. So do daddy. Dia pon sama. Siap aku sentapz doplohpat harkat. Tapi kadang2 yelah, perempuannnnn. Nak gak rasa kena pujuk sesekali. Kahkahkah. 


Gitchewwww.
B, nak hadiah henbeg gak tahun depan punya birthday.
Lariksssss.