life is beautiful

life is beautiful

Friday, December 30, 2016

Last day kerja in 2016

Ye. Pagi ni memang 4 ketul jelah... editor ada 2 ketul. Hahahaha. Bertahan lah sampai ke malam yek. Job pon tak berapa nak ada. Dah editor, penerbit cuti... maka ko pon takda lah kerja nya. Apa nak buat ni? Nak keluar, jap lagi petang aku nak balik rumah sat amik budak2. Kang lepas amik budak2... tunggu daddy balik, aku kena pergi kerja balik. Eh bosan bosan.

Hujung minggu terakhir 2016 ni korang apa plan? Ada berjalan kemana mana tak? Cadang nak ajak daddy pi FRIM. Saja bawak anak2 tengok hutan. Dari hari tu lagi ok. Tapi memandangkan ada je aktivit hujung minggu... tambah petang selalu je hujan... plan hanya tinggal kenangan. Kihkih.

Eh tahun depan aku 31 tahun lah kan? 

Hahahahahahahahaha

Kelakar lah weh. Ko tengok aku ni ada rupa orang umur 31 tak? Welcome 3 series. Perangai jangan macam budak2 sangat okay. Matang sikit. Ko tu dah la mak beranak dua. Beragak sikit perangai. Wiwiwi.

Apebender la aku mengarut ni. Tak tahu nak taip apa. Semalam kan lunch date dengan susuk. Tapi kan takde sebarang ig story update pon. Hahahahaha. Gambar pon tak snap. Hahahahahaha. Nampak sangat busy bee bergossip. Memang macam ni eh? Jumpa lunch date setahun sekali. Last year pon gitu gak. Hujung hujung bulan 12. Tahun ni gitu gak. Sampai sha tu dah sarat pregnant pon. Baru dapat jumpa proper. Kalau tak, jumpa time kenduri orang la, jumpa time buat birthday party la... mana syok berborak. Sure ko sambil layan anak sambil berborak. Tak best. Hahaha.

Semalam kan, owner rumah sewa aku call. Tapi daddy suruh call back sebab dalam meeting. Tak tahu apa dia nak cakap. Owner nak jual rumah ke... ke nak naikkan sewa? Ermmm. Terus pening sampai sekarang.

Pening lah weh. 

Nak duduk kuarters, no giliran 2k hahahahah nangis tepi langsir lah engko. Nak mintak kuarters putrajaya memang mimpi siang hari. Padahal aku nengok ada je kuarters kosong. Apakah??

Nak kena gegar naik bph ke apa?

Kadang kala kita tak dapat apa yang kita nak, kan? 
Tapi kita kena suka dengan apa yang kita dapat, betul?

Ok. Muhasabah diri.






Wednesday, December 28, 2016

Hoi boring hoi

Minggu terakhir di tahun 2016 dah macam suasana orang bercuti raya. Iye. Boringg tahap cipanzi. Nak keluar tak tahu ke mana. Lagipun takde regu. Dan jugak takde tujuan. Ada tujuan pon regu I is busy bee. Erm suami I lettew. Jadi ko duduk jelah dalam ofis mereput sampai punggoq pon kematu hahaha. 

Weyyy korang cuti kemana ye? Sejak dua menjak ni kemain kat timeline fb asyik upload gambar bercuti je. Tak jealouse pon sebab suka tengok kawan kawan happy dengan family masing2. Kitaorang ni pulak jenis nak pergi bercuti kalau boleh time tak ramai orang. Eh tapi kan tahun depan tak boleh dah kot pasal Aqif dah start school. Jadinya nak tak nak ko kena ikut time budak cuti sekolah. Hahahaha. Takpalah. Yang penting booking kena beberapa bulan sebelum.

Plan bercuti semasa raya cina 2017 bersama idris clan entah jadi ke tidak. Semua tempat yang sesuai utk family ramai pon fully book. Diaorang ni book time bila ni eh? Setahun sebelum ke apa. Boleh tahan sukar jugak nak mencari tempat. Kalau dah takdo rezeki bak kata daddy, family kecik kita kita jelah yang. Ehh I is okay jer. Mana mana la sebab yang sponsornya awak hahahaha. Kami ni ikut jurr. Kalau dia kata jom pi pulau, laju2 aku cop jom perhentian. :D

Kalau dia kata bawak family aku,  laju2 aku book kat area penang ke kan. Tak pon jb. Family aku tak ramai jadi agak mudah nak arrange hotel or apartment. Tak pernah bercuti ke penang kau tahu. Teringin jugak nak jalan jalan cari makanan kat sana. Dah kata penang tu kan surga makanan. Amboi sangat perangai. Orang bercuti nak release tension. Wey makan makan pon boleh release tension apa. Nak gak tahu sedap sangat ke nasi kandar kat situ. Dah diaorang pi penang asyik2 makan nasi kandar. Tu memang acara wajib ah kalau bercuti kat penang. Oh yeah?

Dah start yek orientasi darjah 1? Masing masing dok update anak kat school. Hahaha. Aku tunggu la 3hb nanti. Tu tak tahu cemana keadaan nya. Harap2 okay lah kan. Rasa macam hantar anak nak masuk asrama penuh kekdahnya. Aku bukan apa... bukan tak percaya kat Aqif... tapi kau tahu la. Dia dari baby sampai besar gini memang duduk rumah pengasuh. So pening jugak memikirkan keadaan bagaimana dia nak sesuaikan diri dalam suasana sekolah. Ada timetable kan. Makan dia lagi. Aishh. Aku sampai la ni memang suap dia makan. So lately memang ada pesan kat dia... nanti kat school Aqif kena makan sendiri. Makan jangan sepah2... takmo tumpah2. Hahahaha. Dia okay je dengar ummi dia membebel. Tu belum pesan cebok berak/kencing cemana. Hahahaha. Tiap kali cebok, tiap kali pesan suruh bersih2. Naik bosan jugak kot dia mendengar pesanan aku. Takpa. Budak memang kena pesan banyak kali. Beribu kali pon takpa.

Tu satu la. 

Ni takut jugak dia nak bergaul dengan rakan sebaya. Entah okay ke tidak. Hari tu ada borak dengan dia. Tanya la pasal school. Aqif cakap dia nak school tapi dia cakap dia malu. Eh? Hahaha malu rupanya anak aku sorang ni. Aku tanya malu kenapa. Dia jawab sebab dia tak pandai. 

Alalalala.

Nanti ticer ajar la jawab aku. Aku pesan gak, kalau nak apa2... nak makan or kencing dan lain lain, bagitahu je ticer. Ticer tak marah pon.

Sedih je rasa. Sebab sedar2 anak dah besar. Bangga pon ada, sebab dia dah pandai berdikari mengikut usia dia. Esok esok giliran adik pulak. Eh lepas tu tambah baby lagi kan? Hahahahaha. Sunyi lah rumah. Tulah kan, anak ni kita struggle masa dia baby sampai umur 4, 5 tahun je. Then lepas tu dia dah start sekolah... dah start ada ramai kawan. Aku ni mujur kerja ada syift. Bila syift petang dapat la luangkan masa lebih sikit dengan anak selain hari weekends. Eh hari weekends pon boleh berebut tau hahahaha. Mana nak balik kampung seremban lagi... balik shah alam lagi. Tu belum kadang2 pengasuh nak bawak anak anak jalan. Eh tu belum lagi pi melawat sepupu sepapat. Kahkahkah.

Sementara diaorang nak membesar kan. Aku ni dah rasa selesa sikit pasal Dareez dah besar. Boleh paham apa arahan kita. Now sedang belajar bercakap dengan betul. So senang nak bawak jalan. Pastu dalam hati terfikir eh boleh tambah lagi tak ni? Kahkahkahkah. Niat tu ada weyyy... sapa kata tak rindu bau baby? Rindu lah. Aqif pon sibuk teruja bila nampak baby. Hekeleh.

Nanti yek nanti. Ummi nak jaga badan luu. :DDDD








Tuesday, December 27, 2016

Iye. Memang saiz kaki aku tak berubah. Erghh.

Rasanya nak bergaya dengan kasut clarks dan branded yang seumpamanya adalah sangat tak praktikal bagi sisturr. Nak nangis lah weh. Scroll website, dah berkenan sesuatu design, lastly size nan hado. Huwaaaaa nak hantuk kepala kat dinding. Orang lepas bersalin saiz kaki memgembang... dah aku ni statik macamtu gak. Memang payah nak cari size kasut. 

Ingat lagi raya hari tu... memang nak cari kasut/heels sesangat. Pergi la butik... takdo gak size. Paling kecik size 5. Then tak puas hati... masuk la aeon... mencari gak sebab nak puaskan hati... aah still takdo size. Mana design yang aku berkenan, yang tu la takde size. Eh ni nak sabotaj aku ke apa?

Dan kemudian, vincci jelah tetap menjadi pujaan hati. Forever and ever. Tu jelah brand yang banyak size petite. Huhuhu. Macam clarks... selected design je yang ada size aku. Alaa tapinya ko tak berkenan pon. Apebender la flat bagai ni. Aku nak buat kasut jalan so kenalah menarik tertarik the bom bom. Taste suami sistur nak yang tinggi2... wegdes ke... yang nak menampakkan aku ni tinggi. Hekelehhh. Zaman kasut tumit tinggi dah berlalu la. Sekarang fasa nak menjaga kaki kahkahkah. But why not kasut tinggi tapi selesa dipakai kan? 

Tak merasa la sistur nak melaram brand international. Even aldo pon susah nak cari size. Nak beli adidas slip on pon bercinta tauuuu. Sebabnya size paling kecik uk5. Eh eh ko dah kenapa sabotaj saiz kaki aku. Kauorang tak meroyan ke nengok orang pakai adidas slip on tu? Walaupon bukan wedges tapi ianya macam best sebab sporty dan menutup kaki. Aku actually nak cari kasut yang tinggi tapi selesa dan menutup aurat gitu. Tapi belum ketemu. EH silap, haah, ada je ketemu tapi takde saiz. :DD


Baru beli last week. Sebab dah nazak sangat heels yang aku tinggalkan kat ofis. Siap tapak nak tercabut. Ni spesis yang akan aku taruk kat ofis duduk diam diam pakai bila perlu saja. Mostly everyday aku pakai crocs je. Selamanya di hati. Hahaha. Senang nak berjalan laju... bila hari hujan senang kering. Maklomlah aku kan pejalan kaki tegar. :DD Nak jugak ah cari crocs yang design ala ala wedges. Ermm boleh paw daddy as a birthday gift ke apa ni?


Baiiiii.








Amber Chinese Muslim, Nexus Bangsar

Hari tu nampak cikepal post pasal amber. Kebetulan last week tak tahu makan kat mana... so lets jalan jalan cari makan. Aloh aloh sekentut je dah sampai. Belakang ofis iols je okay. Ofismate dah pernah makan kat sini. Kesimpulannya, not bad. Recommended kalau yang suka makan mee.. mee tarik segala jenis tu. Untuk set nasi sini tak banyak. Sebab nya pon kitaorang memang order set mee. Hahahaha. Btw okay je taste dia. Bagi aku.

Okay. Actually minggu lepas dua kali pegi kihkihkih. Nasib dekat. Dan jugak malaz nak masuk shopping mall. Ko tahu la bila dah masuk mall, kedai banyak... nak makan apa tak tau. Jadi, dari ko pandang kuman seberang laut, baik ko tengok gajah depan mata wahh gitu konsep.

First trial aku pilih menu Braised Beef Noodle. Iye, sedap... tak rugi pilih. Then kali kedua datang saja nak try menu nasi pulak. Maka pilih la set Mushroom Lamb Rice. Pon boleh la... kang aku cakap tak sedap, bagi aku boleh je makan. Ikut tekak memasing. Tapi kan kalau jenis tekak yang nak purrfect dalam makanan aku rasa toksah la datang sini. Restoran dia biasa2 je... ada menu macam tak sampai bila ko makan. Haaa ko tahu tak feeling tak sampai tu? Tak kena kat tekak melayu. Ada yang kurang like that lah.

Ofismate kata try la kambing panggang dia... insyallah sedap. Okay next time yek. Kalau nak makan busat biar ramai ramai baru seronok nak memilih menu. Hahaha. Baiklah. Next year yer... kita sambut birthday I yang lagi beberapa hari je lagi. Eh terbagitahu pulak. Kahkahkahkah.

Portion dia adalah sangat besar. Macam aku tank kecik, noodle tu boleh makan ulang tiga kali. Punyalah senak perut. Nasib la order mineral. Kalau ko order air yang mengarut, memang boleh duduk berjam jam sebab nak tunggu makanan turun dalam perut. So far mee dia sedap oii... tak muak bila makan. Itu yang nak tak nak ko kena habiskan jugak ah. Sayang makanan.

Harga?
Affordable price. Semangkuk mee besar total cost RM10-16. Boleh la nak makan kat sana sebulan dua kali. Selalu kau bawak bekal kan. :DD



Nengok tu sampai tak habis mee yang dipesan. Membazir amalan shaiton tahu tak. Ehehe. Sekian jalan jalan cari makan disekitar kawasan ofis. Nexus Bangsar ni tempat baru tak baru, baru jugak la. Tak tahu la nak cakap, kedai dia macam ape yek... classy lebih kot tapi makanan biasa biasa? Macam tu. Haah macam tu la. Aku rasa makanan kat kedai celah bedah lagi umph.







Bowling penutup 2016

Ni kira penutup event untuk tahun 2016 lah kan. Combine sekali dengan budak2 production... kali ni takde group... main sendiri sendiri.  Tapi kenapa? Sebab regu tak balance hahahaha. Dah ongpempuan je berderet, kaum lelaki ada la 5-6-7 ketul. Sabar jelah yek.

Macam biasa, venue kat Endah Parade. Main 3 game, dapat free 1 game... murah pon murah. Maka nikmat mana yang kau nak dustakan? Ermmm. Kali ni aku dah takde tercorot yek. Tolong sikit. Kahkahkah. Sisturr dah improve. Tangan dah power wa cakap lu. Kahkahkah. Nak jugak membangga diri. Actually aku rasa benda2 ni ikut luck ah. Ada masa permainan ko cantikkk je selalu. Ada masa asyik ke longkang. Ada la dalam 4 game tu aku dapat strike. Kalau dulu, nan hadooo.


Ni ah bos aku. Bos baru... ganti bos lelaki yang lama tu. Apasal aku tengok sepesen dah muka aku dengan beliau. Kang ada je isu macam kakak dan adik. Erm sangat tauuu. Bos aku ni sebenarnya into electric power. Nak mintak tukar jkr bos besar tak lepas2. Tak pahammm. Tapi dia okay je... anggap itu semua cabaran buat dia. Sesekali datang bilik nampak tengah mentelaah pasal broadcasting. Hebat sangat tauuu. Macam ni la baru bos. Hahahaha.

Oh yek. Tu dapat hadiah cabutan bertuah. Kali ni hadiah tak bape nak meriah pasal takde sponsor... maka masing2 sponsor hadiah masing2 then kat sana kita cabut nombor. Kira tukar2 hadiah lah konsepnya.



Ni sebahagian jurrr. Maklomlah masing2 kaki bergambar. Mana yang semenggah je aku upload. Korang mesti kata kan, hekelehhh mega lanes jurrrr. Eh murah okk. Dari ko pegi bowling kat MV. Dah la lanes sikit. Kitaorang ni sekali booking, ade la 8-10 lanes. So paham2 je lah. 

Selesai event akhir tahun. Event makan makan takdak kot tahun ni pasal minggu last 2016 ramai yang bercuti. Amboiii sangat. Dah macam cuti hari raya aku nengok. Ni kat opis tinggal aku dua ketul dgn sorang staff tu. Huwaaaa bapak boringggg.


Bai.








Thursday, December 15, 2016

Short vacay : De Serenity, Jalan Pantai, Jelebu

Now nak pergi holiday memang short notice. Hahahaha. Daddy bila berbunyi, ''yangg cepat cari tempat bercuti... kita pergi anak beranak... kalau dapat harga yang affordable, bawak parent ayg sekali." Tuhh dia punya arahan. :D

Jadi setelah timbang tara darab dan bahagi... disebabkan minggu itu adalah minggu public holiday, dan jugak kebanyakkan tempat sudah fully book, ditambah dengan cuti sekolah... maka tak dapek la nak membooking banglo/villa/hotel yang semenggah untuk mak bapak aku sekali. Oleh itu, kita kita jelahhh. Sementara itu, sebagai recce line katanya. Hahahahaha.

Apo panjang bona mukadimah.

Yelah. Dah baca banyak review yang villa kat Jalan Pantai-Jelebu tu lawa2... private and privacy... oklah kita try. Sis cuba mencari villa dengan harga yang palinggg murah tapi berbaloi. Try booking guna airbnd... dari harga bilik sebegitu ko dapat le potongan harga yang mampu milik. Iye. Masih mampu milik. Kalau nak diikutkan bak kata daddy, takdelah berbaloi sangat. Eh eh... dia kan yang nak tempat yang quite, hutan, private pool (optional), jauh dari kota, ada air terjun.. pantai pantai... jadi inilah tempat paling sesuai since proposal ke janda baik aku ditolak atas alasan tak sesuai untuk bercuti kita kita. Amboiiii banyak sangat kehendak. Maklomlah daddy tu kan funder.

Rezeki kitaorang kot. Bukan the shorea, the dusun... apatah lagi awan mulan. Tu stok mahal nau nau okeh. Belum mampu lagi nak campak duit semalam seribu kahkahkah. Aku dapat De Serenity. Bilik paling murah. Murah tak murah pon boleh tahan lerrr. Janji ada pemandangan atas bukit. Kehkeh.

Apa?? Tak pernah dengar? Amboi... lulz sangat tauuu perangai.



Actually kat sini ada banyak private villa. Lain lain owner... maka harga untuk semalam pon lain lain. Sebab tu bila aku mention De Serenity memang takde yang pernah dengar ye tak? Ikut la kalau kau power dalam mencari tempat percutian, memang macam macam kau akan jumpa... sampai tak pernah dengar pon ada. Sini memang kawasan private. Nak masuk pon pagar berkunci... kena tunggu pemilik or penjaga villa yang tolong bukakan pintu gate bawah. So setiap penyewa akan dibagi kunci gate spare in case ko malam2 bosan... nak turun beli barang kat pekan Pantai. Aah, ye bosan. Sebab bilik yang aku book takde tv. Hahahahaha lawak apakah ini??? Eh tapi injection cooker adaaaa. Siap toaster dan jugak cerek lektrik... mini freezer... pinggan mangkuk, periuk belanga. Eh lengkap ah kalau nak buat bbq. Owner ada jugak sediakan makanan asas macam roti, jem, telur beberapa biji... kopi, teh gula. As usual.

Bilik kitaorang ada beranda... boleh la lepak2 kat luar tu. Tengok pemandangan bukit... awan.. boleh rasa angin. Hahahaha best woo. Sapa yang pencinta alam macam aku ni rasa happy kot. Atas bilik kitaorang adalah honeymoon suite. Pon takde tv gak. Cuma besar sikit then mengadap pool. Memang nak suruh ko berhorny ramas mesra sangat. Kahkahkah. Owner sini adalah perempuan india kahwin dengan mat salleh. Before pegi aku ada buat research sikit. Ye ah ko nak booking tempat orang kan. Harus tahu apa yang ada and best kat sana. Penjaga villa ni orang asli. So dia la yang uruskan bilik dan jugak breakfast kitaorang untuk esok. Dia jugak ah yang bersihkan villa. Haaa aku tanya gak pasal breakfast tu... nasib dia sub kat gerai2 melayu... was2 kena ada sebab checkin je para anjing dah menanti. Kahkahkah memang lawak nak mampus.





Ada video aku banyak upload kat momen instagram. So sapa yang tengok tu tahu la tempat ni cemana. Atas bukit, tenang... dan kalau ko kaki hiking.. memang ada tempat untuk hiking. Ada air terjun tapi kena jalan sikit. Kitaorang sebab ada anak kecik... tak kuasa. Nanti lah yek. Sebab tempat hiking dan air terjun kena keluar dari pintu gate bawah tu. Kena masuk ikut jalan loji air Pantai. Korang pi google ah. Susah pulak aku nak taip untuk menerangkannya.

Aku tak galakkan kan stay sini bagi yang muslim. Walaupon view cantik, pool tiptop... tapi apa guna kalau setiap villa didepan pintu ada anjing jaga. Hahahahahahahaha memang menakutkan. Sebab tu dalam gambar nanti korang akan nampak masing2 standby kayu :DDD Pagi sebelum mandi pool, plan nak jogging... sekali dah berjalan ke area atas sikit, nampak anjing dok menunggu. Agaknya dia ingat kami ni penceroboh kot. Ye ah... ko rajin pulak kan jalan kaki... yang orang kat sana at least naik motor. Nak gugur jantung aku sebab dia kejor. Hahahahahaha. Nasib baik ah datang anjing penyelamat. Anjing dari villa sebelah villa kitaorang. Memang jinak pon. Jenis yang suka dok gesel2. Ah tak rela tau takkk. So kesimpulannya, kalau stay situ, ko duduk jelah dalam kawasan villa engkorang diam diam. Mandi jelah pool sambil layan view. Nak jalan sampai atas bukit better naik kenderaan.





Kebetulan, time yang kitaorang checkin memang kitaorang jelah yang stay situ. So kitaorang jelah. Pool takde kongsi2 dengan orang lain. Heaven sangat ni tau. Tapi malam memang sunyi. Dengan takde entertainment... tambah pulak line internet suam suam kuku. Jadi aktiviti malam selepas anak tido, aku dengan daddy lepak kat beranda borak2. Pekena teh cicah biskut... sambil layan perasaan... sambil borak pasal masa depan. Syahdu gak suasana itu. Patut la orang zaman dulu ramai anak ye tak? Hahahahahahahah sebab takde buat apa malam2. LOL. 



View pagi yang sangat awesome. Nak dapat kat KL macam ni payah sangat tau. Nak mandi pon sejuk. Huwaaa jom la pindah kampung. Dah memang orang kampung kan, ko campak mana pon hati tetap di kampung. Feeling dia lain tau tak.




Sekian percutian yang dirancang seminggu sebelum. Booking pon beberapa hari sebelum. Hahaha. Ingatkan tak jadi short vacation. Memikirkan budak cuti sekolah sure semua tempat pon penuh. Ini pon aku extend cuti. Kalau tak memang fully book.

Amacam? 
Ada rasa nak pegi tak?
Hehehe.

Aku dah bagitau kan apa yang best dan tak best kat sini. Sapa yang tak kisah pasal anjing tu ok je. Tapi aku kisah hehehehe. 

Aku nak cakap jugak... ucapan terima kasih kepada suami kerana sudi taja percutian pendek kali ini. Aku suka. Anak anak lagi lah suka kuasa boboiboy. Selepas daripada percutian ini, Aqif asyik cakap nak pegi hutan nak mandi air terjun jurrr. HAHAHAHA.



















Thursday, December 08, 2016

Retis pon berpantang uolls

Korang tengok Hairul Hanis Junior? Aah aku baru je tengok tadi. Si HZ yang uptown girl tu pon mengamalkan pantang warisan melayu. Jadi, takde sebab kauorang kata leceh la apa la itu la ini la. Beza pantang melayu dengan pantang orang barat, diaorng makanan ruji takde santan lemaks bagai. Pemanas badan pon minum red wine. Jadi kita ni kenalah pandai bawak diri. Aku tak cakap aku punya alam pantang superb. Ada je cacat cela nya. Tak larat nak ikut 100%. Takde orang nak jaga kau doplohpat jam hahaha. Maka, kau kenalah amik tahu sikit sebanyak. 

Ye, mcm HZ bgtau tadi... suami sangat memainkan peranan. Dah bini merengek nak makanan makanan yang tak boleh time pantang, toksah la ngikut. Daddy tu bukan aku nak kata dia the best ke apa... masa dalam pantang dia yang lagi over dari mak aku. Aku teringat waktu bersalin anak pertama... punya dia tapis setiap makanan dan ubat ubatan yang aku makan. Yelah, before bersalin aku ada jugak discuss dengan daddy tatacara waktu berpantang. Kang nanti terkejut beruk pulak ia tengok aku makan lauk hape. Selalu lah berbual dengan suami. Mana yang dia tak tau, kita bagitahu... terangkan kenapa tak boleh... kenapa kena pakai itu ini... kenapa baby kena tuam lah itu lah ini lah... haihh macam macam kalau nak taip penat pulak jari jemari ai. Hahaha.

Ye, aku salute HH. Sebab dia tahu susah nak tackle HZ... dia try to be the best husband for his wife. Netizen tahu nak kondem jerr. Kata over. Bagi aku, its normal. Dia menghargai benda yang dia susah nak dapat. Macam kau, baru beli dream car... tak ke kau rasa nak tido kat dalam tu. Hahaha. Crush dari zaman remaja kot HH dengan si HZ. Jadi... takde sebab dia tak boleh nak tunjuk appreciate dia kat HZ... mungkin disebabkan mereka public figure... selalu post kat media social... peminat jadi meluat. Come on... jangan meletakkan hukaman dengan mudah. Kalau kauorang pon artis agaknya dah lama kena kutuk berlori lori. Anak tumbuh gigi pon nak haplot kat fb, menderrrr. 

Ye, aku belajar dari kesilapan lalu. Daddy selalu pesan. SELALU yer. Jangan terlalu mendedahkan kehidupan kita di alam maya... especially fb, ig. Ni blog nasib ah dia tak tahu ada lagi ke idak kewujudannya. 

Eh ape ni. Nak cerita pasal berpantang... melalut dah.

Aku kan paling tak boleh nak terima akal bila ada parent yang bawak baby baru umur 3-4 bulan keluar jalan pi pasar malam ke... pi tempat yang ramai orang... waktu malam/tengah malam. Serius weh. Aku seorang mak yang kekampungan. Anak anak aku memang over 6m baruuu keluar berjalan merata. Itupon takde ah pi shopping mall. Takat beli barang... aah aku dok dalam kete jerrr. Biarlah daddy pergi sendirian. Memang tak biasakan. Kau tengok ah anak anak aku... jarang kan aku update jalan jalan ke shopping mall. Hahahaha. Ada pon, memang tuju ke indoor playground... makan makan sat then balik. Takde ah bersidai tak tentu tujuan ke mall bawak anak. Ai is cannot... dan daddy is cannot too.

Itu yang balik, anak meragam kau jangan kata anak mengada ke apa. Lagipon baby ni mudah terdedah dengan virus. Antibody belum kuat lagi katanya. Tapi, tengok jugak. Kot anak dia memang kebal... maka bawak pi jalan merata pon okay jerrr. Haa bawak ah. Kang yang susah, kauorang tanggung sendiri ye tak?

Its okay kalau nak bawak sekejap pi makan, beli barang... then balik cepat2. Tak ah jalan merata wey. Esok anak dah besar, kau nak bawak pi hujung donia pon silakannn.

Jangan kecam aku uolls.

Ni aku cerita masa baby. Dah besor nak jalan merata pon tak kisah. Sukatila. Baby baby ni, rileks kat rumah sudeh. Lagipon kang kacau dia punya time tido... balik rumah sure meragam... pastu ko marah anak tu asyik nangis, nangis. Dah engko bawak pi jalan merata... penat ah badan dia. Nak cakap tak pandai... jadi dia nangis je. Pastu kau menggelupur. Hihihi.

Nak nak time maghrib, mak bapak aku even family in law pon memang pantang baby kecik2 still ko ada kat luar lagi. Even terdesak, pastikan ada kat dalam kereta or tempat yang tertutup. Berani engko masih diluar semasa maghrib? Nak kena ceramah free berbakul bakul, silakan. Jadi aku dah terbiasa. Kecualilah kan... ko otw kemana mana memang tempuh maghrib di perjalanan. Itupon pasang ler ngaji2... zikir2 kat dalam kereta.

Sekian tazkirah dari aku.





Sunday, December 04, 2016

10 tahun di RTM

Yeah. Macam post yang lepas2. Masih di tempat yang sama cuma workflow yang berbeza. Selamat ulangtahun yang ke 10. Semoga aku selalu beristiqomah dalam melakukan tugas tugas hakiki ditempat kerja. Semoga aku sentiasa menjaga batas batas pergaulan diantara rakan sekerja. Seseorang tu pernah kata, bekerja dengan mesin lagi senang daripada kau bekerja dengan manusia. Yess. Totally agreed. Adab bekerja dengan manusia, kau kena jaga hati dan perasaan dia. Nak tegur kesalahan pon kena guna bahasa tertinggi siap mukadimah bunga bagai. Alaa macam mana kau nak orang treat kau, macam tu jugak la kau kena treat orang. Gitchew konsep.
kau hado? kahkahkah

Ofismate aku yang minat giler dengan mawi. 
Sanggup lepas habis recording kejor mawi and ekin sebab nak bergambar punya pasal.
Jadi aku pon terpalit sama ah kahkahkah
Ofismate, roommate, partition mate hahaha. Pangkat akak nih.
Now dah pindah RTM JB. Missed u ceknor.

Zaman muda mudi jahiliah auwm auwm.
Semua pon pangkat kakak u know.
Dari azali memang berdamping dengan orang yang lebih berusia. Haaa gitu.

Rindu rakan kerja yang lama. Rindu sangat. Penat cari gambar lama, banyak yang dah takde. Dulu aku save kat pc rumah sban, tau2 jek pc dah kena format. Huwaaa. Nangis mak noks. Banyak gambar dalam tu. Ada separuh dapat selamat... letak merata rata. Ada yang dalam laptop daddy kat ofis dia. Bila la nak beli external ni... asyik tertangguh je. Lupa ingatan sungguh tau diri ini.

Sooo, macam biasa soalan aku,

bila nak dapat pindah regional nih?

Hahahaha. Soalan padu untuk kerani yang urusan pertukaran. Tak dapat regional pon takpalah.... asalkan aku keluar dari Angkasapuri. Keluar dari KL lebih spesifik.

Batch aku ramai gak yang dah balik negeri masing2. Seronok tengok... dah takyah hadap jammed kl... ke kena hadap lagi di tempat keje baru? Heheeee. Dekat dengan family dan yang paling penting, jauh dari pencemaran alam. Kahkahkah. Alasan engkooo.

Doa banyak2. Insyallah ada rezeki. Allah tak bagi sekarang, bukan Allah tak sayang. Mungkin Allah nak bagi pada masa yang sesuai dan itulah yang terbaik untuk kami. Satu masa nanti. Yeah. Satu masa nanti.

Sabar okay?






Friday, December 02, 2016

Jogging kat Taman Bukit jalil

Eh dah masuk bulan Disember.... like seriously? Rasa macam baru je aku menyambut birthday yang ke-30 hari tu... sedar tak sedar ehhh nak sambut birthday yang ke-31 pulak... kahkahkah tak kelakorrrrr. Cepatnya masa berlalu... rasa takuit pulak. Orang kata semakin meningkat umur, semakin dekat kita dengan kematian. Wallahualam. Semoga aku berpeluang mati dalam iman... semoga aku mati dalam keadaan yang baik baik je.

Eh apa ni cerita tersedih pulak. Come on. Dah akhir tahun ni... markah skt pon dah settle... jadi meh la kita berjimba jimba.

Dah beberapa minggu kalau tak kemana kitaorang santai aktiviti jogging kat taman bukit jalil. Bukan takde tasik yang terdekat, ada je... tapi entah. Sebab tasik bukit jalil tu besar kot? Kawasan untuk berjogging luas, ada trek jogging ala ala dalam hutan... then sejuk dan segar sebab still banyak pokok2... Then ada outdoor playground... then ehh kauorang pergilah sendiri. :D


Ahh. Aku ni kalau bab berpeluh tang muka memang win. Tak paham kenapa... tapi takde pulak aku nengok pipi tembam ni surut... sama je dari dulu sampai sekarang takde perubahan... ke cemana ni? Suka tau mainkan perasaan aku. Well, dapat jogging dua kali round kolam yang tak berapa nak besar tu ok dah. Takyah ah poyo nak pusing satu tasik... sempuit engko tahu. Masa first sampai memang batak sikit... ada ke pi parking kat pintu masuk yang paling depan... then playground kids kat belah hujung... memang mendapat balik nak ke kereta masing2 thorpaksa dukung anak sorang satu. Rasakannnn. Pegi tak buat research dulu sapa suruh. Yang aku tahu, taman bukit jalil ok b... tak ramai orang. Haah tak ramai lah sangat :DDD mostly chinese suka datang situ berjogging.

Dah tahu game, kali kedua dan seterusnya kitaorang bijak lah dah. Parking dekat dengan playground so senang nanti nak balik takdelah jauh sangat nak menapak... walhal ko nk pegi tasik nak keluarkan peluh. Habissss, dah jogging lapan puluh kali round, bila time balik masing2 pancit termasuk ah anak anak. Kelakor bila ingat. Si dareez lagi lah... sampai give up taknak ikut aku jogging... dia rela duduk kat tepi kolam bagi ikan makan. Hekeleh dikkk, tak power macam ummi ah camni.

Ko tak nampak ke ada ketenangan kat situ? Mana taman je yang kami tak pernah pegi? Tasik perdana ai is cannot... manusia memang ramai... nak main playground sorang satu jaga anak sebab takut hilang. Then aku tak berapa nak paham peta dia. Koooo tasik kemahin besorrrr. Tak mampu nak round 3 kali T___T sebab semput hahahaha. Parking pon payah. Tu memang menjadi masalah yang sangat besor. Tapi kalau dah takde port, pergi jelah situ. Nak buat macammana, duduk kat tengah hutan bandau. Terima lah hakikat yang oksigen semakin menipis.


Tujuan jogging ni bukan apa... masing2 dah bangun pagi dari takde buat apa... dok tengok tv then bangun tido balik maka moh ah berpeluh sikit. Since zumba pon dah berbulan takde class... aku ada gak kesedaran sivik. Tak cukup weyy pegi keje balik keje jalan kaki... at least nak gak aktiviti yang mengeluarkan banyak peluh. Nak join ofismate main badminton, ahkak tak teror dikkk. Nanti kena kecam ahkak tak rela. Auwmm hahahaha. Nanti ah ahkak training dulu dengan suami... dah betul2 confident baru boleh berganding bahu sama sama smash shuttle okayyyy. Ahkak janji. :DDD

Takde ah weyy. Badminton is not my favourite sport. So nanti ah kalau terbuka hati nak main, aku join ye. Kalau tak, aku tukang jaga ofis je ah bila kauorang tournament. Win win situation namanya.

Aku kan terasa nak ajak daddy and kids panjat broga hill lah. Macam boleh je anak anak aku tu... baca review dalam 45minit boleh sampai puncak. Nampak budak2 ni macam boleh, tapi daddy kata nanti dulu. Alaaaa. Alang2 kalau balik sban kan... rumah aku ke lenggeng tu takde jauh mana sebab ada jalan dalam. Aku perati je tau member2 upload gambar view puncak broga hill. Teruja hokeh. Harus masuk dalam list 2017. Oklah bai.












Young Living never die

Hai.
Lama usha diffuser dari YL and baru sekarang terasa nak beli. Itu pun nasib baik ada ofismate yang jadi member... so senang. Actually aku dah lama rasa... bila pasang pewangi yang pelbagai brand, lama kelamaan kepala aku jadi sakit.. pening la hape la itu la ini la. Serius lah weh. Memang lah bilik/rumah ko wangi, tapi bau bauan chemical yang ko bau tu... kita tak tahu ingredients dia taruk apa ye?

So disebabkan aku dah ada kesedaran sivik paras yang tertinggi (ecehhh) jadinya, aku tak kira, broke ke idak bulan ni, aku turutkan hati jugak. I is cannot yek... tak kuasa lagi nak memeningkan kepala dengan bau bauan chemical.. so marilah bernatural healing walauponnn. Hahahaha walaupon aku agak kedekut sikit nak membelanjakan duit membeli eo. Adoiii setiap eo sebotol lain lain harga okeh. Ada yang cecah ratusan ringgit. Yerrrr, sebotol okay. So jangan ditanya kenapa eo lavender dan lemon yang aku beli tahun lepas masih belum habis. Kahkahkah. Penjimatan ditahap tertinggi begitulah :DD

 Beli dewdrop diffuser dapat seketul eo lavender and lemon. Walaupon 5ml tetap syukurrr.


Maka, mulai dari saat ini, kalau boleh hari2 masa nak tidur aku akan pasang diffuser bersama dengan eo lavender. Kemain yek, tido lena selenanya hahahaha macam before ni ko susah nau je nak tido kan. Actually, anak2 aku jugak sebelum diaorang tidur, kalau rajin aku akan urut mereka dengan eo lavender campur vco. Paling suka si Aqif tulah... nak2 part kaki. Amboi sangat perangai. Ikut sapa tak tau :D Si adik lepas mandi nak jadi habit lak kena lumut eo rc. Amboi amboi sangat perangai. Tapi aku ok jerrrr. Bukan nak kata woww banyaknya duit boleh beli barang YL. Eh takde yekkk. Aku pon menabung gak. Siap bayar ansuran lagi.

Sajalah nak try n error. Kot ada feedback positif kat anak aku, senang la bila orang tanya produk YL ni bagus ke idok... aku jawab lah berkesan kat anak2 aku dan diri sendiri. Boleh je cuba kalau kauorang nak. Sebabnya, ada je kawan2 disekeliling aku dok jual. Bukan jual nak untung sangat, just nak maintain membership. Bila kau maintain membership, kau dapat la benda2 yang mahal tu free. Pastu boleh la jual kat kawan2 yang nak. Haaa gitchew konsep.

Now sedang berkira kira nak beli eo yang harga dia di bawah 100. Tu pon rasa dah mahal... baik beli bokitta ye dak. Kahkahkah. Napsu bokitta tak surut lagi uolls... nanti2 la aku layan napsu membeli eo ni eh. Kena satu satu, sebab aku bukan orang ada ada. Tapi kan, aku suka jer pasang diffuser kat hall. Ala ala bau spa rumah engko. Daddy pon ada tanya2 menatang apa yang aku beli ni. Siap confuse why harga tak masuk akal. Why??

Sabar sayang sabar. Dia ongpempuan memang cenggini. Jangan terkejut sangat. Kalau dia tahu harga selai tudung bokitta tu beratus mahu setahun dia dok zikir kat tepi telinga aku. Ermmm sorokkan, sorokkan. Jangan bagi tahu daddy okayyy.


Ni aku amik kat fb budak junior aku time sekolah teknik dulu. See, takat eo bawah RM70 aku tutup mata jelah. Lagipon benda ni tahan berbulan bulan kalau betul cara penggunaannya. Takkan la engko perangai ongkaya sangat dok titis lapan puluh titik kat dalam diffuser ittew. Ermmm. Aku usha baik je lemongrass tu... opismate kata kalau ko pakai kat diffuser nanti rumah bau ala ala spa. Cewahhh terus rasa tazabarrr. Sambil rumah bau spa kang nanti baru lah ada feel mengurut daddy. Kahkahkah kemahin berjanji.