life is beautiful

life is beautiful

Friday, January 27, 2017

Happy schooling, son.

Since last year aku memang dah recce kindy thorbaek untuk anak bujang aku tu. Bukan lah parent yang demanding ke apa... kalau boleh yang memuaskan hati kami. Aku bukan cerewet sangat mahupun nak yang classy... tapi for the first time untuk Aqif menimba ilmu, kalau boleh biarlah yang sesuai dengan tumbesaran dia... sesuai jugak dengan bajet kami suami isteri. Wah gitu.

Aku kat area sini memang nampak LC tu thorbaiklah... tapi apakah daya, sesi pembelajaran hanya ada pagi or petang. Samada ko hantar anak ko kelas sesi pagi atau kelas sesi petang. Mungkinlah sewa rumah kedai... nak ambik budak2 ramai2 pon ada kiraan dia... ko kang kena ambush dengan jabatan tak ke naiya. So itu jalan terbaik mereka. That mean LC sini takde daycare la... just class sahaja. So terus reject. Lepas reject tu menggagau cari tadika lain. Hahahahah memang lawak sebab aku dengan daddy spend one day cari tadika untuk dia. Berpusing kami cari satu, satu. Masa tu dok salahkan admin aku napelah proses pertukaran aku lambat. Biasalahkan... bila ada masalah timbul mulalah cari satu point untuk salahkan kenapa masalah tu terjadi. Hahaha itu biasaaaa, aku biasaa kena. :DDD

So recce tadika lain pulak... sama tadika dengan anak ofismate. Dah siap attend open day... siap berkenalan dengan pengetua dia... siap pengetua dia yang brief kami. Dah bayar gak deposit RM100. Dannnn apakan daya kindy tu diarahkan berpindah dan kena cari rumah landed... disebabkan penambahan kids. Tu aku cakap, jabatan kebajikan masyarakat ke apa yang uruskan mengenai tadika ni ada kiraan dia okay. Berapa persegi rumah per berapa orang budak... macam tu ah cite dia. So cancel lagi. 

Borak punya borak dengan ofismate, dia suh pi tengok ada kindy baru tak baru sangat ah kat area rumah aku tu. Aah, before ni tak nampak pon banner... ye, memang owner tak pasang banner sebab kindy baru lagi. Since awal tahun 2016 kot. Actually staff rtm memang ada beberapa orang hantar anak kat situ. Biasalah kan, benda2 macam ni kena hebahan dari mulut ke mulut. Hahahaha kalau tak memang tak tahu la ooo ada eh tadika kat situ. Dalam kepala otak nampak LC dengan Smart Reader je. Real Kids ada tapi jauh sikit eh tapi fees dia humang aihhh tak terdaya aku sebagai rakyat marhaen. Half day je dah berapa.... kalau full day? pitamsss. 

Tak payah ah aku mention tadika apa... kauorang tengok lambang baju pon agak2 boleh google je kan. Kahkahkah. Ini bukan second choice tapi aku rasa inilah pilihan terbaik buat Aqif. Ummi ko tak berapa nak mahir sangat mengaji... nak harapkan daddy awak... merasa weekend jelah. Jadinya, ini yang termampu ummi daddy sediakan untuk Aqif. Semoga Aqif dapat menimba ilmu pengetahuan dengan jayanya ya. Tak yah struggle sangat... biasa2 je. Have fun sudah. Baru 5yo kan. Banyak masa lagi nak menimba ilmu tu hahahaha. Ummi ko dulu tak merasa alam tadika... tahu2 je kena masuk darjah 1 terus. Memang terkejut beruk katakoo. So kami nak awak enjoy.... jangan stress2.

Eh tapi 1st and 2nd day Aqif ada mengadu, dia malu dan takda kawan. Nak tergelak pon ada, sedih apatah lagi. Tapi aku ambil positif.... yelah, kawan2 dia kat situ ada yang dari 4yo kat sana so dah ada klik sendiri. Yang Aqif masih terkial2 nak faham situasi. Kat rumah mana ada schedule belajar/makan/mandi/tidur... tiba masuk school, haaa hamek ko. Agak susah sikit nak menyesuaikan diri... ambil masa 2,3 hari gak ah. Mujur ofismate aku hantar anak kat situ gak... sama baya dengan Aqif... so satu class. Then balik aku tumpang dia, jadi adalah Aqif tu kawan. Bila borak, ada la Aqif tu sebut nama Adam Hariz. So buat masa ni aku kenal Adam Hariz jelah... hahahaha.

Salah satu kenapa aku rasa Aqif sesuai disini, ruang yang luas walaupun bukan landed house. Oklah kan... kata sewa rumah kedai. Ko nak luas macam mana lagi. At least ada partition untuk makan, tidur, class... dah ok bagi aku. Takde la semua nak sumbat dalam satu ruang. Aku pon lemas. Budak ni kan aktif, nak berlari kesana sini.

Yuran bulanan?

Eleh, sikit lebih kurang je dari LC dan seangkatan dengannya. Lebih pon ada la 10, 20 hengget. Hiks. Tak mampu noks nak ke Beacon, BB semua tu. Plus, kalau boleh biarlah pendedahan awal ni more tu islamic. Eh Aqif dah boleh hafal surah An-nas, ok lettew. Baru berapa hari school kan. Good job Aqif.


Good luck, sayang. Belajar jangan malas. Aqif malu sebab dia tak pandai lagi menulis. Ehhh takpa... sebab tu kena pergi school. Tak tahu nanti teacher ajarlah. Balik rumah pon nanti ummi ajarkan.











No comments: