life is beautiful

life is beautiful

Friday, February 24, 2017

Idris Clan's Family Day Trip 2017 - Kampungstay Desa Murni

Ni kiranya every year punya aktiviti wajib (tak jatuh hukum haram kalau takde hehe) bagi idris family. Tapi tahun ni kita dah book awal2 masa bulan 12 hari tu. Itu pon penuh gak. Kan aku cakap, orang malaysia kaya raya. Semua tempat percutian kena booking at least setahun sebelum. Paling worst masa cuti sekolah. Kalau book lambat maka kau raikan cuti sekolah kat rumah sendiri jelah. Kasihan kat budak2. Eleh, dulu masa kecik2 takde pulak makpak aku heboh nak ajak bercuti. Paling jauh mandi laut kat port dickson. Budak2 sekarang jurr. Termasuk lah makpak budak. Kahkahkah.

Ada duit lebih sikit ni kan.... apa salahnya menggembirakan hati kaum keluarga sendiri.

So ke temerloh lah kita makan ikan patin masak tempoyak. Hiks.

Aku tak sure lah rate semalam berapa kat homestay ni kerana kami booking siap dengan pakej makan dan sukaneka. Boleh check kat website... sebab ada banyak pakej. Yang aku paling ingat, kami bayar berdasarkan perhead. Gitu. Cuma ada beberapa perubahan yang telah dipersetujui oleh kedua belah pihak. Macam pakej karaoke tak ambil tapi kami minta digantikan dengan kek hari jadi. Tujuan utama family day ni pun adalah untuk meraikan birthday kaum keluarga. Nak mampus kau berkaraoke depan mak mertua i yang penuh islamic ittew :DDD mahu kami dendang lagu2 marhaban je kanggg. Haha.

Yang pasti homestay dia awesome gilaaa. Dapat stay kat Rumah I yang luas nak mamp... siap boleh main badminton dalam rumah. Hahaha. Teruja sangat anak anak i okay.




Ada disediakan basikal untuk pusing2 kampung... dalam rumah complete set of dapur... so nak masak takde hal... kitchen luas, dining pon luas, ada table tennis, carrom, astro njoy, peti ais dan jugak washing machine siap. Maka kalau stay sini memang tak payah risau... bawak je kelengkapan diri. Pool tak dalam... kiranya saing2 tinngi aku sedang elok hahahaha. So boleh nak feeling2 main bola tampar kat dalam pool. Budak2 suka... then kau pulak tak perlu risau budak tenggelam ke apa. Dengar cerita dari staff kat sini, mostly yang selalu menginap kat sini adalah agensi2 dari gomen, private company yang buat team building... program2 sekolah... sebabnya, kampungstay ni ada disediakan dewan dan pelbagai lagi kemudahan yang lengkap untuk seminar or majlis kecik2. Kira hebatlah kan. Bukan senang nak maintain business homestay cenggini. Aku kalau cari homestay, paling utama sekali kena ada pool. Haaa tu paling utama. Ibarat makan nasi takdak sambal belacan rasa tak lengkap (walaupon bukan penggemar sambal belacan).














Sukaneka is include so layan jelah. Ada staff yang conduct so ikut je sukaneka apa yang dia nak suruh kita buat. Dan paling penting ada hadiah hahahaha. Gila tak teruja... of course lah kena menang kan kan kan. Dandan pulak satu team dengan suami sendiri.... kahkahkah tapi malangnya tak menang. Ciss sangat. Aqif paling kelakar... biasalah dia mana pernah attend benda2 gini so agak kekok. Ada kat ig story aku upload... lawak sangat tengok dia bawak bola pingpong dalam sudu. Apa ke he buat bulatan kat kerusi pihak lawan.. :DDD confirm kalah.

 Cari Aqif kat mana -__-
Bro yang conduct acara sukaneka
Lastly mestilah ada gambar sekeluarga kan kan kan. Ni first gambar in 2017. Maafkan kami kerana memang tak semenggah... yang sorang pandang sana, yang sorang feeling cun yang sorang perasan hensem hahahahahaha lantak situ.

Semoga program macam ni diteruskan lagi dari tahun ke tahun. Seronok sebab masa ni lah ko boleh kenal karakter family member ko cemana. Selalu jumpa tak sampai 24jam. Tak semua balik serentak di rumah in law. Jadi time ni dapat berkumpul adik badik... alang-alang buat meeting family. Usulkan permasalahan berbangkit dan macam-macam lagilah. Disamping tu boleh le release tension walaupon yang sebenarnya anak anak yang lebih happy kahkahkah. Happy apa happy dapat berendam. Aku asal dapat jalan jauh sikit sudahlah. Dapat luaskan pandangan itu dah cukup. Yang paling win sekali dapat makan ikan patin masak tempoyak. Ya Allah sedap gils... siap tapau lagi bawak balik kemudian menyesal makan nasi berpinggan-pinggan... yang sebenarnya nasi tak bersalah. T__T












Monday, February 20, 2017

Its all about hormone

Pernah tak suatu masa kau rasa tiba2 nak cari gaduh dengan orang tanpa sebab? Padahal orang tu takda kacau kau... takda buat hal dengan kau. Kemudian bila dah gaduh rasa puas hati. Kemudian rasa menyesal sebab bertindak tah hapa hapa punya perangai. Mostly dengan suami sendiri la kahkahkah.

Salahkan hormon. Please, salah kan ia.

Aku rasa semua perempuan pon alami. Kadang stress nak hadap. Kang tiba2 rasa nak marah... tiba2 rasa tak best. Tiba2 rasa craving nak makan itu ini. Ishh. Aku memang tak suka la. Nak2 perempuan yang dah ada anak. Mood always swing kelaut... kalau kau makan pil hormone lagi la.

Aku memang agak memahami badan sendiri :DDD 

Sometimes, bukan selalu. Tu bila nak dekat2 period... ko tengah badan tak sedap ke... tengah penat kemudian masing2 buat perangai... eh tapi i tak pregnant lagi ye. lulz

Aku tak suka sebenarnya. Letih layan perasaan. Kang tiba2 sajaa ko nak nangis apahal. Ishhh i cannot la. I malas nak layan benda2 gini. Kembalikan lah hormone aku yang dulu. Aku agak perasan, semenjak bersalinkan Dareez, mood aku banyak swing tapi still boleh cover. Takdelah dengan semua orang kau nak berkelahi. Maafkan lah saya. Anak pon boleh jadi mangsa gak. Dan sebab tu aku seringkali muhasabah diri. Ecehh. Im not mother of an angel yang 24jam baik gila dengan anak... sometimes aku boleh jadi singa. Tapi cepat2 istighfar. Cepat2 ingat balik apa yang ko baca tentang ilmu parenting. Iye. Kita penat pon boleh bergaduh dengan anak. Anak buat sepah pon aku boleh mengamuk (dulu) padahal memang tu la kerja mereka ye tak? So now amalkan cakap baik2. Tak rugi. Sebab anak tu automatik akan dengar cakap ko. Moral of the story, nak suruh orang buat sesuatu, cakap baik2, mintak baik2.

Salah satu punca maybe sebab implant. Ganggu hormone tapi dalam kita tidak sedar. Tapi takkan efek dia baru sekarang. Aku dah pakai almost 2 tahun lebih. Mungkin dulu tak berapa nak perasan. Ingatkan marah2 sebab badan penat. Padahal benda tu lah yang penyumbang. Hmmm. Memang kena berfikiran positif je selalu. Asal nak mengamuk je kena fikir rasional... berbaloikah aku mengamuk pada benda yang sebegitu? Kena fikir pro n con. Gitu laaa.


Thursday, February 02, 2017

Farewell ofismate

Takdelah farewell sangat kot sebabnya encik itu dipinjamkan ke satu unit... sementara construction kat rtm nak start... so bila dah selesai projek juta2 tersebut... encik itu akan balik ke tempat kami semula. Khabarnyaaa. So yeah, satu kali farewell diadakan disamping menyambut tahun 2017 kahkahkah. Event makan makan rasanya tiap bulan pon ada ;p hehe

Plan asal sambil makan sambil meeting... ko tahu lah suasana kat dalam restoran cemana... dari meeting tak dengar sepatah haram jadi baiklah makann saja. Kahkahkah. Boss pon boleh tahan idea kelaut... sudahnya meeting postpone pada satu tarikh yang akan ditetapkan. So hari tu just rest dan relaks. Ofis pon tutup sekejap... sebarang urusan after 3pm. Heee. Alaa restoran biasa je uolls... kang amik yang mahal2 nanti ada yang bunyik oi pehal mahal nau nau. Minyak naik tahu takk.





Yang gambar kat atas ni semua geng syift. Lagi dua sesat geng normal. Sampai awal so mari ler swafoto berjemaah. Gigih ye tak bawak monopod tripod bagai... bukan senang nak ada event kat luar sebegini. Asyik makan makan kat dalam ofis jerr. Sesekali amik air fresh sikit. Barulah tenang otak. Hahaha. Kebetulan ada staff tnb gak buat reservation, so sebelum mereka sampai haruslah buat macam kawasan sendiri.
Yang ni lah orang dirai. Otai dah uolls. Banyak pengalaman kerja. Ko tanya je apa berita panas kat rtm ni sure dia tahu, dari dulu sampai sekarang. So kalau nak gossip jangan malu2 panggil dia. Kahkahkah. Lepas ni tak nampak dah muka kat ofis ibc.... nanti jaga pekerja projek juta2. So kalau ada incoming projek jangan lupa halo2 ya. :DDDD



Ye memang plan semua pakai color blue. So inilah kami warga pps aka warga post production... tapi tak cukup korum. Dulu belajar buat visual editing sampai nangis2 sebab tak paham sepatah haram... la ni tak buat dah... kami jaga bilik editing, pantau kerja editor dan seumpamanya. Maklomlah semua base engineering. Mana2 bahan sebelum siar kat tv (selected, exclude drama etc) kami dah nengok dulu... kahkahkah even announcement raya and puasa pon kami dah tahu... so dont play play haaaa :DDD Eh tapi bukan orang produksi ya... takde nye nak shooting outstation semua. Duduk ofis diam diam jaga server jaga bilik ingest bahan visual. Gitew.

Rasa rasa kalau dapat tukar, ada ke staff cenggini? Mungkin, tapi tak sama. *cry*