life is beautiful

life is beautiful

Friday, March 31, 2017

Emosi memakan diri. Betulkah?

Last month aku ada attend satu kursus mengenai how to handle our emotion. Boleh tahan je course tersebut... sebab dapat lecturer yang tak best hahaha. Eh lecturer pon memainkan peranan okay untuk buat course tu jadi menarik. Bukan sekadar ko bagi talk saja... kena ada sense of humor gitchew... baru la dapat tackle hati audience. Amboi sangat perangai khen.

Sebenarnya aku lupa apa yang aku nak bagitau hahahaha sebab kursusnya sebulan yang lepas. Yang pastinya lecturer ada buat task, aku ni takdelah dikategorikan sebagai pesakit mental. Kira waras lagi lah.

Waras dari segi camane?

Dari segi kebolehfikiran secara logik. Eh ada ye peserta kursus ni yang markah dia nak ke arah mental problem. -__- tak tahu lah pasaipa. Aku pon pelik gak sebenarnya... luaran nampak ok... cantik manis... belum amsuk 40an... tapi bila dengar cerita rupanya lain dari yang lain. Tak seperti yang ko sangka. Patutlah masa mula2 daftar, apahal pulak kakak ni dok tanya macam2... soalan yang ko tanya pehtu ko jawab sendiri. Soalan yang merepek. Ko nak jawab pon macam adoi kak, tu pon takkan nak tanya. Kisahnya, ada sedikit meroyan... masa dalam pantang kot terjadinya problem akak ini. Aku pon dengar2 cerita orang. Diceraikan suami.

Seram pulek mendengarnya. Tulah.... tengok pada orang lain... tengok kat aku sendiri... bersyukur sangat2... dalam pantang ada support dari family... suami dan jugak kawan2. At least masa aku bersalin anak pertama... aku buat jugak research. Ambil tahu do's and dont's. Mujur makpak aku kuat jugak pantangnya. Alhamdulillah sangat. Suami... walaupon dia macam yeye oo je isteri aku.... tapi dalam pada tu aku, makpak aku... memainkan peranan guide apa yang perlu dia lakukan. Kalau suami aku tak tahu (lelaki kannnn) aku jugak la yang kena ingatkan dia. Kenapa perlunya pantang sampai 100days... walaupon dalam islam takde benda2 tu... apa kebaikannya... apa keburukannya. Apa yang ko boleh buat or tak boleh buat waktu dalam pantang... aku cuba ikut walaupon tak sepenuhnya. Tak mampoo. Hahaha.

Ye.

The end, lepas habis pantang kau akan rasa kesannya. Kalau kau rajin membaca... insyallah. Mostly semua yang ko baca tu ada betulnya. Kalau tak ikut 100%, at least buat. Kang nanti anak tak sampai setahun, sibuk cakap sakit pinggang... tumit sakit... kepala asyik pening. Mendapat ah kesan dia.

Aku ni lepas bersalin anak kedua... pinggang kalau tak jaga, datang je sengalnya. Rambut paling worst... tak hilang2 kesan kelemumur. Banyak syampu guna, kejap elok, kejap datang balik. Tension okeh.

Orang kata dalam pantang kena jaga betul2. Ingat tak kes mak yang kelar baby. Nak salahkan mak pon payah gak... sometimes orang sekeliling memainkan peranan. Maybe dia penat... nak uruskan yang baby, ada lagi anak-anak lain yang perlu diuruskan. Tu pasal suami pon sangat memainkan peranan. Mana yang berpantang sendiri... tolong2 la. Ada je kawan2 aku berpantang sendiri... sebab mak dah tua... tak larat jaga... makpak jauh... anak2 sekolah.... bersalin bukan time cuti sekolah... takde sapa nak jaga and handle... maka pandai2 lah. So, aku rasa before bersalin dah boleh prepare apa yang patut. Dah boleh plan nak buat apa. Dah boleh terangkan kat suami cemana nak handle. Amboi senang je cakap kan. Tak kena kat batang hidung sendiri.

Yelah.

Kita ni cakap lebih kang ada je menyampuk, belum kena kat engko... boleh la cakap. Cakap senang je modal airliur. Baiklah. Bagi aku... benda2 macamtu boleh settle asal kau permudahkan. Suami, ko discuss baik2. Biasalah kan kadang2 orang lelaki ni datang ego tak bertempat mula lah. But, apa dari pemerhatian aku, kawan2 lelaki aku... disekeliling aku insyallah bukan begitu. Sangat behave. Tahu tanggungjawab masing2.

Aku dah nampak kat akak ni... jadi aku rasa sedih sangat. Rasa nak menolong... tapi apakan daya, bukan satu unit... tak kenal pon... datang kursus sekali baru kenal. Kesian okeh. Ada yang malas nak layan dia. Dia tak mintak jadi macam tu. T_____T

Since mengandungkan si Dareez aku start follow kak ice kat fb. Dia ni bidan nona roguy. Banyak ah hasil penulisan dia yang aku setuju. Sama je macam apa yang mak aku pesan. Puitis kata kata akak ni. Jangan pandang enteng sangat hal dalam badan orang perempuan. Muda lagi... tak kena lagi... boleh la selamba. Tunggu la dah masuk 40an... hehehe time tu badan lemau dah. Aku ni pon kadang2 rasa lemau. Tak kata kat orang... tengok badan sendiri.

Ginila. Ko ikut je badan sendiri. Rasa elok je ape benda ko buat, ko teruskan. Cerita bab berpantang boleh buat bermasam muka okeh. Lain orang lain caranya. Ikut je yang sesuai dengan diri sendiri. Sekarang kan dah moden. Mata kat atas. Ermm.



ni aku cari kat google.










Adik kita nak bernikah tauuu

Tak sangka akhirnya sampai jugak rezeki adik aku nak bernikah. Tak sedar dia ni dah besar... dulu gaduh sokmo... bukan takat gaduh mulut ye... aku pernah gaduh bertumbuk dengan dia. Memang menyakitkan hati hahaha. Sebab aku dengan dia beza umur banyak juga. Mak aku bersalinkan dia masa aku umur 4 tahun. Memang tak ngam ah dah tu pulak engko lelaki. Aku ni dah biasa bertiga je dengan mak ayah... jeles tu tetap ada. Hahahaha. Tapi tu dulu laaaa. Sekarang boleh dikatakan kalau nak buat keputusan, tak dia rujuk kat makpak aku, dia rujuk ke aku dulu. Oklah kan... sampai bila pulak ko tak rapat dengan adik badik engko.

Eh rindu pulak kat adik2 aku.

Aku akui.... aku tak banyak masa tengok adik2 aku berkembang. Banyak masa kat luar. Aku masuk teknik duduk asrama... sambung ke poly duduk hostel, buat LI duduk rumah sewa... kemudian dapat kerja pun duduk rumah sewa pulak. Kiranya rumah mak aku dulu sebagai persinggahan untuk beberapa bulan je. Tu pasal aku selalu ketinggalan tentang adik badik aku. Tapi, tak semestinya aku seorang kakak yang tak bertanggungjawab dan tak ambil berat. Cuma chemistry tak berapa nak ada. Dulu laaaa. Now sejak berumahtangga, dapat suami yang mempunyai family besor, aku belajar tentang sesuatu. Family is everything. Even ko sakit hati dengan family member ko pon, the end ko balik ke mereka jugak. Asal sorang takde mesti rasa tak best. Gitu la.

So calon adik ipar aku orangnya dekat jurrr... sebelah taman. Sonang gituh. Dan jangan expect majlis kami grand2 ye. Kami buat biasa2 ikut kemampuan. Kami dulukan sebelah perempuan... sebab bakal adik ipar aku ni takde mak. Bapak pulak ko tahu la.... takde expect bapak tu macam perangai mak2 kan. So kita ni paham. Asalkan lepas diorang ni dinikahkan sudah. Berbulu jugak mata makpak aku asyik bawak jalan je kerjanya. Hahaha. 

Doakan lah yang terbaik untuk majlis nanti. Sebabnya jarang family aku buat majlis besar-besaran selepas wedding aku. Aku ni pulak macam agak nervous nak menerima adik ipar. Cemana la pulak nak melayan orang yang baru nak masuk dalam family kami. Kekok katakoo. Maklomlah, adik badik aku semua lelaki... takde experience akak ni haa nak entertain adik perempuan. Kot adik perempuan kocik laie yolah sonang den nak handle.:DDD









Tuesday, March 28, 2017

Long time no see

Rindu jugak nak menaip sebenarnya... tapi kemalasan memakan diri hahaha. Jadi, aku layan je kemalasan ini sampai bila tak tau. Iye, since kerja syift dah ada perubahan, maka lagi malas aku nak duduk kat pc. Nak sort gambar satu hal, buat watermark lagi. Ermm... malas, malas. Jangan ikut perangai aku. Bersawang belog. Tapi takpalah, takde pengikut setia... jadi ikut suka aku lah nak update ke idok. Tapi sedih jugak, sebab dekat belog ni lah aku abadikan tiap kenangan, tiap perasaan aku... online diary lah katakan. Eh apa banyak tapi daaa. 

Aku ada cerita ke tak, ke ada? Lupa, lupa. Syift petang dah masuk awal, jadi balik pon kena awal. Best jugak. At least sampai rumah suami dan anak2 tak tido lagi. Sempat le nengok muka suami engko. Dulu, kalau syift petang, seminggu balik malam, dapat tengok muka suami tido jelah. Nak kejut, kesian. Esok pagi, aku bangun, dia pulak yang siap2 nak pergi kerja. Pernah terasa tiada kemesraan. Over sangat perangai. Eh aku manja tau. Kalau boleh tengok tv bersama tu nak meleset leset hahahaha. Bila fikir balik, aku yang macam ni pon dah rasa macamtu.... cuba ko muhasabah diri sikit... tengok life para suami isteri yang kerja double triple syift macam nurse. Yang kerja kilang. Yang kerja bukan 8 to 5... weekdays. Jadi, ko kena bersyukur.

Dah lama nikah bukan jaminan untuk engko cakap, ye saya bahagia... saya rasa selamat dengan perhubungan ini. Ehh yang dah lama bernikoh lah yang patut rasa tak secure hahahaha. Ko jangan ingat langit selalu indah ye. Ada je rintangan dan dugaan menanti. Maka kena kuat dan sabar dalam menghadapi dugaan ittew. Banyak2 le muhasabah diri. Banyak2 tawakal dan redha. Selalu2 lah dengar ceramah ustaz. Now suka pulak hati aku dengar koleksi tazkirah dari Ustaz Syamsul Debat. Mana yang baik kita jadikan panduan kekdahnya.

Kemudian, salah satu sebab aku malas sangat nak update adalah disebabkan ramai pulak yang ngintai bila aku menaip. Ecececeh. Perlukan privacy okayyy. Nak buat camane, pc kat workstation kena kongsi.... workstation pon kocik yo haa. Boleh berlaga buntut kahkahkah. Kang tengah sodap mengarang ayat, ada je stalker.... nokharam sungguh tau. Itu yang asyik tergendala jurr post gue... last2 masuk draft... pastu lupa... pastu berkurun la dok kat dalam tu. Ada paham.

Eh nanti kita cerita lagi yek. Nak makan ni laporrr.









Monday, March 13, 2017

The Zaumar

Lama pulak tak story pasal Zaumar ni. Sejak Aqif dah school maka kat rumah tu tinggal adik dengan aku jelah. Bosan jugaklah si Dareez sebab takde kawan. Kawan dengan ummi memang ke dapur je. Kahkahkah. Asal aku masak time tu dia sibuk nak tolong sama... eh bukan itu saja, kemana pon kat dalam rumah memang dia akan ikut aku. Melainkan kalau kau bukak tv cerita kartun yang dia suka. Soo boring kan dik.

Well Dareez dah makin banyak akal. Dah nampak kebijaksanaan dia sesuai dengan umur yang nak masuk 3 tahun next month. Ehhhh kejap je yek kau besor nak. Tahu2 dah boleh ajak lawan borak... bila call, boleh la sembang walaupon tak berapa nak paham dia tu cakap apa sebenarnya -___- aku je yang paham. Biasa tu sebagai emak, memang ko secara otomatik akan paham apa yang anak ko cakap... walaupon dia pelat dan tak reti bercakap, sebenarnya. The power of mother... eheee.

Boleh tahan bergaduh dengan abang. Asal marah dia peduli apa, campak barang pastu kena abang pastu abang ofcourse lah menangis. Hahahaha. Paling tak boleh belah sebab boleh buat muka tak bersalah. Kuat merajuk tapi pandai meraih simpati... suka gomol2... manja2 macam perangai ummi dia (i manjesss okay sebenarnya). Perasan dia tu baby besar, sebab kat rumah pengasuh now ada baby Sara. So dia berkawan dengan baby Sara. Dan dia nak jadi baby jugek. Amboii sangat perangai. Lex lu dik, apak ko bz kerja siang malam jadi kang kalo ummi ada baby makin selalu merajuk lak ummi ko takde perhatian kahkahkah. Lulz.

Aqif?

Ya Allah, budak ni kan behave sangat since dah masuk school. Seriously. Nampak ah perbezaan dia sebelum dan selepas. Aku bangga. Sebab dia jadi abang. Always protect adik. Always sayang adik... yelah orang kata kecik lagi memang ah nampak sayang adik. Tapi kalau dari kecik ko tak didik and amalkan, bila masa pulak dia nak tunjukkan kasih sayang dia kat adik, betoi tak?

Boleh lah nak harap... takat ko suruh dia kemas toys selepas guna, sapsapsoi. Siap marah adik sebab buat sepah. Kahkahkah. Ummi ko pantang eh, lepas main kena kemas, kalau nak main , main toys yang perlu saja. Bukan garang, bukan tak sporting, bukan tak bagi anak2 buat sepah... tapi ko paham dak konsep dia... tu salah satu didik aku nak ajar anak2 aku berdisiplin. Peraturan aku, nak main, nak sepah, silakan. Bila aku cakap times up, kemaskan toys so kena kemas. Its happen bila nak masuk tido. Bukan tugas aku nak kemaskan mainan diorang sebelum masuk tido... so kena train. Sebelum tido malam, kemas dulu. Aku tak tahu lah korang train anak cemana kan. Tiap parents ada cara tersendiri. Ehehehe.

Eh apa ni... kata nak cerita pasal Zaumar.

Dah besor sikit ni agak senang sikit kerja aku. Hihihi. Dulu bercinta jugek nak ajak pi kedai makan. Masing2 ada perangai tersendiri. Dapat tang adik, mahu aku tak makan kat kedai... dok jaga dia. Tengah nak membesar, harus explore semua tempat. Last2 jadi mak kau hijau. Hahaha. Adik ni pantang lepa sikit, tak tau la dia ni takda perasaan takut langsung. Pergi kenduri kendara, berapa kali hilang ko tak tahu. Tak terkejut pulak makpak kau... boleh pegi tengok pokok bunga orang... boleh masuk rumah kenduri suka hati... main nyorok2 kat bawah meja. Huru hara perangai. Tapi tetap kesayangan kami.

Yelah, tiap anak kan lain2 perangai. Yang senang jaga, yang huru hara, yang cengeng. Kita ni je kena kuat mental dan fizikal. Dulu nak sangat anak kan. Haaa ni amanah Allah dah bagi, harap jaga sungguh-sungguh. Kena selalu tarbiah diri sendiri dan pasangan. Kena selalu ingat kan diri. Cewah.













Tuesday, March 07, 2017

Timah dah kawin... errr tahun lepas.

Kahkahkah nampak nau superbusy tahap saia... aku baru perasan semasa mengclearkan memory dalam handphone.... rupa-rupanya kisah timah telah bernikoh tak masuk dalam belog sendu. What a lifeeee.. memang penyakit lupa memakan diri.

So dia siap dah berhoneymadu.... siap dah berpergian umrah. Hehehe. Maaf lah ye timah, aku tak sengaja. Aku rasa macam dah taruk kat blog... rupanya belum hahahaha. Aku ni bukan apa. Nak mengharapkan memori otak aku memang payah lah, jadi baik aku abdikan kisah seharian, sebulan, setahun dan seumpamanya didalam belog hidup segan mati cannot ini siap siap. Kurang2 bila aku dapat penyakit memory lost, at least ada la sumber yang boleh dibuat rujukan. Walauponnn, belog aku bukan nama aku yang sebenar. Kahhh.

Timah ni classmate masa zaman polipd. Seorang yang humble... dan cerdik. Iyye, dia ni kuat tido tapi otak bergeliga. Every sem dapat dekan. Ehh jeles pulak kita. Hahaha. Aku sangat bernasib baik tauuu sebab dikelilingi oleh insan yang pandai2... brain power dan bijak dan boleh harap. Ehehe. So secara tak langsung aura mereka melekat padaku walauponnn. Kahhh lagi sekali. :D

Back to the topic.

Antara kami, kalau nak diikutkan dalam kelas, dia kira penutup ah budak perempuan yang kawin. Siap member kami dah kawin 2 kali, dia ni tak gak kawin2... akhirnya, jodoh bukan jauh pon, satu tempat kerja gak. Alhamdulillah. Sonang nak arrange jadual kerja. Khabarnya suami dia dah siap2 beli rumah tau. Ewahh bahgianya rasa kahkahkah. *tangan kat bahu*

Tahniah timah, semoga ciri ciri lelaki idaman yang kau cari tu jatuh kat laki hang. Takpayah cover2 perangai masuk air tu yek. Semoga bahgia hingga ke akhir hayat... till jannah bak kata bebudak wicet. Kami semua doakan yang baik baik untuk engko. Lama nau nunggu ko nikah.... kami siap dah menambah nambah anak gitu.

Kerlas baju pengantin... bukan senang nak tengok timah lawa cenggini. Selalu masa kat poli, biasa2 je. Dah kerja lain pulak lah kan melawanya. Ni dah kawin, amboiii makin melawa lawa hahaha. Ehhh dulu kami budak2 engineering takde sapa nak pandang melainkan sesama course tak pon course engineering yang lain. Ater, makeup tak gheti... baju pon asyik berbaju bengkel dengan sport shoes. Tudung bawal power. Aku ni seb baiklah dah ada yang punya sejak dibangku sekolah. Kalau tak, payah jugak nak test market. Hahahahahahahaha lawak apakah ini???




Mesti kauorang pelik kan... mana suami dan anak anak i. Hehe... well itu perkara biasa kalau bergaul dengan rakan rakan i yang dia kurang kenal. Suami i lebih gemar melayan anak sambil memberi kebenaran bini dia berborak sakan dengan rakan sebaya. Hihihi. Normally suami sistur memahami... dia tahu kalau aku dah jumpa dengan budak2 ni dia harus akur dengan tugasan menjaga anak. Payah kot nak jumpa masing2 duduk jauh jauh.

Suami isteri kenalah bertolak ansur. Kalau dia jumpa geng dia, kita okay je jaga anak, bila kena turn kita pulak janganlah sibuk cakap cepatlah cepatlah. Hahahaha nak balik cepat2 nak pegi manaaa? LOL










Sunday, March 05, 2017

Akhirnya dapat juga....

Iye. Setelah sekian lama.... sejak dareez dalam perut sampai ke hari ni... memang dia punya mengidam tu... alahaiiii nak jugak yang kfc punya. Padahal kedai lain ada je buat. Terima kasih kfc kerna keluarkan kembali twister yang lazat digemari oleh aku walaupon resepi dia dah tak sama macam toasted twister yang dulu... pastu makin mengecil pulak aku nengok. Ermm. 

Jadilah kan buat pengubat mengidam aku ni. Ada dua flavor tapi haruslah aku pilih yang cheezy. Awumm makan dengan penuh kenikmatan tanpa memandang kiri dan kanan. Dengan harapan selepas ini airlior dareez dah takde menjejes-jejes lagi. Eh memang lama takde dah. Hahahaha.

Punya lama aku tahan mengidam aku ini... dekat 3 tahun ok. Sobs. Ni kalau aku haruk kat official page fb kfc, mahu dia berdozen dozen kasi aku free kan. LOL. Yelah... mahu tak bagi free, lama mengidam satu hal... siap pakej anak aku keluar dandan airlior tak henti meleleh sebab ummi dia tak dapat apa yang dihajati. Hihihi.


Ya Allah Ya Allah dah la tengah lapar ni... boleh pulak aku tepek gambar ini. Kejap lagi nak cari kfc ke apa? -__-








Thursday, March 02, 2017

Dihari lahirmu...

Semoga dia beroleh kejayaan dunia dan akhirat.
Jadilah insan yang sentiasa memberi manfaat kepada insan yang lain.
Doa kami senantiasa mengiringi disetiap langkahmu.
Sanah Helwah, gula pasirku.

Sweet 32. Auwm.


Malas nak ucap panjang lebar. Faktor umur kot. Haha. Aku ucap dalam doa selepas solat jelah. Boleh gitu. Harapan aku agar dia beroleh kesenangan dunia dan akhirat. Jaga diri, jaga peribadi, jaga solat, jaga amal, jaga iman... dan jaga lain lain. Ikut resmi padi, semakin berisi semakin tunduk ke bumi. Kami semua doakan yang baik2 untuk daddy.