life is beautiful

life is beautiful

Friday, April 21, 2017

Eat clean. Sangat LOL

Yeke tu kahkahkah... padahal makan je macam2 makanan berminyak berlemak dan seangkatan dengannya -___-  Weyyy rasa macam sejak dua menjak ni gebu sikit badan aku tauu... bila pakai baju raya last year, rasa sendat mendat... rasa nak bukak balik kemudian nak pakai baju kelawar kahkahkah tak kelakorr. Yelah kan dah baju raya pon poyo nak design cutting ikut pinggang, tak sedor pinggang tu adakah ramping bak kerengga... lulz sangat.

Membazir baju... ikutkan hati sangat nak melawa... tak sedor badan tu mudah menggebu kemudian sukar nak turun... arghhh nak nangis ni tahu dak. Dah tak pasal nak kena jaga makan... workout malas cane kehkehkeh.

Moral of the story, next time takpayah mengada tempah baju yang ikut cutting body... buat je baju kurung... baju kurung pahang... sudah. Ni pakai kurung moden pon rasa tak konfiden. Sebab nak sorok bunc tak tahu celah mana. LOL

Aku kan start awal tahun hari tu memang breakafst makan oat saje. Tapi takdelah hari2... aku tahu jugak arti rindu pada nasi lemak sambal paru... roti canai tsunami pak ali... karipap inti sedap... lontong dan segala yang berlemak..:DD Ehhh kata dah berpuluh tahun jadi rakyat malaysia. Mana boleh tinggal sesuka hati makanan cenggitu. At least, aku ada kesedaran gak kan makan oat yang dari dulu memang tak pernah umur nak menjamahnya.

Ni menu selalu... kalau rindu sambal, aku tabur je sambal ikan bilis pedas kentang yang selalu orang jual tu. Apa kehe makan oat sama sambal ikan bilis? Ehhhh suka hati aku laaaa. Tapi kalau dah takde bende nak tabur, cukup sekadar kismis. Kalau awal bulan boleh la makan sama fresh milk. Sebab awal bulan je suami aku rajin topup stock fresh milk hahaha. Kalau datang gila, aku gantikan nasi dengan oat kemudian makan dengan lauk pauk. Kahkahkah mana resepi kau belajar tak tahu lahhh. Aku ikut suka, jadi kauorang pon ikut suka kauorang lahhhh. Nak kata aku makin selim idok lerrr. Ini sebab pagi2 malas nak buat sarapan untuk diri sendiri. Kang nanti aku masak nasik goreng, Aqif nak bawak bekal, suami nak makan dulu kat rumah, aku punya bahagian sure dah habis. Dahulukan lah orang2 yang kat rumah ittew, aku cari sarapan sendiri kekdahnya.

So jalan selamat kau bancuh la oat sama air panas tabur kismis. Kehkehkeh. Jimat dan mudah dan senang. Tak payah kelam kelibut tunggu akak kat opis jual nasi lemak tu datang. Minum pulak dengan green tea. Kahkahkahkah tapi takkk jugak kurusnyaaa. Tekanan jugak senornya.

Ini menu rajin gila. Siap add on eo lemon dari young living. Sebab kehabisan buah melon. Ini namanya salad buah buahan ikut suka tekak aku. 

Haa yang ni rare. Takde eat clean dah. Koserrrr. Adik ipor bagi kepala ikan salmon beli kat sabak bernam ke mana tah. First time masak. Siap google lagi resepi apa yang sesuai untuk masak kepala ikan salmon ni. Buntu jugak weh. Jadi aku masakkan asam pedas. Ehhh habis licin dikerjakan oleh suami. Hahahah.


Lama dah tak jenguk blog. Rindu tapi malas. Tak kuasa dah nak bukak pc... sakit mata. Pakai spek ni kan, asal tengok skrin pc je berpinor. Eh tapi kalo tengok skrin hp dan jugak tab segar pulak. Ke cane ni? Tiba2 bukak belog terus nak update pasal makanan hahahah dasar penternak lemak gini la. Banyak nak cerita.... gambar pon takut ada yang dah delete... ni kes malas nak simpan dalam folder hp lama2. Tak suka okeh.

Korang sihat? Hahahah bajet ada pengikut LOL. Aku gini la... jadual harian masih sama. Eh okah kang nanti2 ada masa aku cerita eh.







Thursday, April 06, 2017

Sekinchan

First time sampai sini.... boleh tahan jauh dari kl.... macam nak balik melaka dah aku rasa. Apa2 pon sepanjang perjalanan kami adalah terbaik... kerna kiri kanan nampak tempat makan best. Kahkahkah. Dasar menternak lemak lebih engko ini. Actually tujuan kesana adalah untuk menghadiri kenduri aqiqah kawan daddy. Sempat lah jugak sesat bagai.... ikutkan waze sangat... sudahnya rumah tak jumpa. Kahkahkah. Dah rumahnya takde mention nombor rumah... yang waze bawak tu dah betul... kami ni pulak dok terpusing2.... rupanya rumah dia duduk kat belakang kedai makan. Derrr patut le tak jumpa. Gigih tak gigih, gigih jugak ah cari. Itu yang tersesat sampai jumpa sawah padi.

Wahhh jakun sekejap engko. First time tengok sawah padi. Bestnya.... kiri kanan sawah ada tali air... Aqif dah suka hati sebab dia ingat yang kami akan berhenti kat situ. Ok tipu. Rumah kawan daddy bukan kat area sawah padi ye. Nampak rumah seketul ketul kat tengah sawah. Macam dalam gambar... macam yang selalu kita lukis masa zaman sekolah rendah dulu. Ya Allah sukanya. Nikmat mana lagi yang kau nak dustakan?

Aku ni memang suka scenery macamtu. Tepi laut... rumput hijau... rumah seketul yang vintage... eh sukalah! Tapi apakan daya, takde sedara mara duduk kat tempat cenggitu. Sempat snap satu picture. Yang lain aku record kat ig story. Tak berhenti pon untuk ambil gambar sebab time tu tengah panaih litlit. Bila nak balik pulak, cuaca tiba2 macam mendung nak hujan. Saja lettew tak bagi aku bergambar. Eh lagipon area sawah padi ni dah ikut jalan lain... rumah kawan daddy pulak nak ke arah laut. Eh lantak la. Tapi kan ada planning nak stay sana dua tiga hari ke.... nanti. Ada je tempat menarik kat situ untuk melawat. Yang penting banyak makanan best. Tak cuba pon nasi ambeng ibu... mee udang... ikan bakar. Adoiiiii craving sungguh aku dengan makanan. Sempat singgah cendol bakar. Tu pon tapau sebab nak makan ka kedai lain. Erm. Tak menikmati katakoo.